ma 20.05.2003 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Sezon za pasem. Nosimy sie z zamiarem uporzadkowania naszej calkiem niezagospodarowanej dzialki, na ktorej w nieokreslonej blizej przyszlosci mialby stanac nasz wymarzony dom. Wymyslilismy, ze pierwsze konieczne kroki to slawojka i jakies "posiedzenie" z grillem, najlepiej zadaszone, ktore mogloby dac sporo frajdy juz i nadal sluzyc nawet wtedy, gdy wreszcie stanie dom. Altanka? Czy macie moze pomysl, jak to zrobic sensownie i niewielkim kosztem? Musi to byc cos prostego i trwalego, co nie da sie latwo rozkrasc. Z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sąsiad 02.06.2003 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 to dobry pomysł, taka altanka - posiedzonko z grillem czy ogrodowym kominkiem. Nie mam jeszcze pomysłu, jak to zrobić, ale rzeczywiście koniecznie trzeba już zacząć się zastanawiać. Nikt nie ma czegoś takiego u siebie? Otoczyć to płotkiem, czy może nasadzić jakichś krzaków? A grill taki stacjonarny to widziałem w markecie, ale nieładny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sara 02.06.2003 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 widziałam kiedyś w jakimś czasopiśmie ogrodniczym grill zbudowany z kamienia (otoczaków). Wyglądał swietnie. Można zrobić samemu. Nikt tego nie rozbierze, a kamień do działki pasuje idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 02.06.2003 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Grill z kamieni wyglada super ale bardzo klopotliwy w wykonaniu.Ja planuje zrobic go poprostu z cegiel. Jak dam biale spoiny tez bedzie ladny, a napewno duzo latwiejszy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 02.06.2003 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Grill z kamieni wyglada super ale bardzo klopotliwy w wykonaniu.Ja planuje zrobic go poprostu z cegiel. Jak dam biale spoiny tez bedzie ladny, a napewno duzo latwiejszy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 02.06.2003 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Grill z kamieni wyglada super ale bardzo klopotliwy w wykonaniu.Ja planuje zrobic go poprostu z cegiel. Jak dam biale spoiny tez bedzie ladny, a napewno duzo latwiejszy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 02.06.2003 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 To juz wiem, z czego zrobic sam grill, ale jak zagospodarowac otoczenie? Lawki "na stale" dookola jakiegos stolu? Jak to zrobic, zeby bylo estetycznie i wygodnie? Mysle, ze fajnie by bylo, gdyby moglo tam usiasc z 10-12 osob. A moze wkomponowac w to wszystko jeszcze wedzarnie? Kto ma pomysl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawko 23.06.2003 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 Pragnę na rocznicę ślubu zbudować altanę w naszym ogrodzie,proszę o informacje jak to zrobić, moze jakiś projekt. PozdrawiamSławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 24.06.2003 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 Sa w wiekszych skladach ogrodzniczych oraz w hipermarketach budowlanych gotowe altanki z elementow drewnianych do samodzielengo montazu. Wyglad roznoraki (kwadrat, pieciakat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.06.2003 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 Miałam okazję parę dni temu widzieć taką altankę robioną przez górali.Wieloboczna (chyba 6),otwarta (bez żadnej ściany,pergoli,itd),dach oparty na słupkach dekoracyjnie wykrojonych (po góralsku ) Podłoga drewniana-podest,ale nisko.Dach pokryty bitumiczną. Wszystko w drewnie.Wśród krzewów i drzew.Stół,lampa,grill. Czego można jeszcze chcieć? ps.Ja też będę miała taką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba 05.08.2003 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2003 wejdź na stronęhttp://www.buildeazy.compowinna tam być altana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juvetomek 02.05.2004 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2004 Cześć, czy macie moze projekty albo zdjecia altan, najlepiej plany i projekty, albo znacie strony z takimi rzeczami? Bardzo prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 04.05.2004 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Też jestem tym zainteresowany. Urządzam otoczenie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 04.05.2004 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 W ofercie OBI jest ładna altanka za około 4tys. 2.5x3m plus taras 3x1.5mBardzo podobną ale większą widziałem na terenie Akademii Rolniczej przy al. 29 Listopada w Krakowie. (Za połowę tej ceny da sie zrobić dwa razy większą ) Planuje zrobić altankę taką samą technologią, ale innych rozmiarów i inny rozkład pomieszczeń. Kupiłem 60 m2 desek podłogowych po 35,5 zł za metr - na ściany. Podłogę zrobię jako płytę betonową zbrojona siatką. Dach z płyty plastikowej imitującej dachówkę. Więźba będzie z tych samych desek ale pozbijanych po dwie. Chętnie pogadam o budowie altanki, bo nad swoją dumam od kilku tygodni. Największy problem to fundament. Można zrobić legary na wkopanych słupkach betonowych i na tym drewniana podłoga. Pod to wysypać żwir i koniec. Ale drewno jest drogie. 3x6.5 taras + pomieszczenie 3x3 + magazynek 1.5x3 to daje około 20m2 powierzchni po 35.5zł to 700zł. Legary co metr w poprzek po 3m każdy i trzy wzdłuż po 6.5m daje 37m x 6 zł daje 230 +- 18 bloczków fundamentowych po 4 zl 72 RAZEM tysiąc zł! Taka sama płyta betonowa grubości 7 cm kosztuje około 200 zł W obydwu przypadkach nie liczę wybrania ziemi i wysypania kamieniami.Problemy: podłoga na legarach będzie podniesiona na jakieś 20 cm. Woda ze śniegu nie podtopi mi tego. Jeśli będzie wylewana będzie praktycznie na poziomie gruntu - może być mokro w zimie. Można dookoła domku dać korytko z kratką i odprowadzić wodę do studzienki... Beton będzie na lata, drewno po jakimś czasie zgnije... ... mam jeszcze kilka dni na decyzje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 04.05.2004 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 W ofercie OBI jest ładna altanka za około 4tys. 2.5x3m plus taras 3x1.5m Bardzo podobną ale większą widziałem na terenie Akademii Rolniczej przy al. 29 Listopada w Krakowie. (Za połowę tej ceny da sie zrobić dwa razy większą ) Planuje zrobić altankę taką samą technologią, ale innych rozmiarów i inny rozkład pomieszczeń. Kupiłem 60 m2 desek podłogowych po 35,5 zł za metr - na ściany. Podłogę zrobię jako płytę betonową zbrojona siatką. Dach z płyty plastikowej imitującej dachówkę. Więźba będzie z tych samych desek ale pozbijanych po dwie. Chętnie pogadam o budowie altanki, bo nad swoją dumam od kilku tygodni. Największy problem to fundament. Można zrobić legary na wkopanych słupkach betonowych i na tym drewniana podłoga. Pod to wysypać żwir i koniec. Ale drewno jest drogie. 3x6.5 taras + pomieszczenie 3x3 + magazynek 1.5x3 to daje około 20m2 powierzchni po 35.5zł to 700zł. Legary co metr w poprzek po 3m każdy i trzy wzdłuż po 6.5m daje 37m x 6 zł daje 230 +- 18 bloczków fundamentowych po 4 zl 72 RAZEM tysiąc zł! Taka sama płyta betonowa grubości 7 cm kosztuje około 200 zł W obydwu przypadkach nie liczę wybrania ziemi i wysypania kamieniami. Problemy: podłoga na legarach będzie podniesiona na jakieś 20 cm. Woda ze śniegu nie podtopi mi tego. Jeśli będzie wylewana będzie praktycznie na poziomie gruntu - może być mokro w zimie. Można dookoła domku dać korytko z kratką i odprowadzić wodę do studzienki... Beton będzie na lata, drewno po jakimś czasie zgnije... ... mam jeszcze kilka dni na decyzje.... Znajomy stolarz podsunal mi pomysl zrobienia posadzki z polbruku albo plyt chodnikowych. Porownywalem ceny domkow narzedziowych i altan w Polsce i w Niemczech. Ceny porownywalne nie mowiac o jakosci wykonania. Cena w Niemczech jest pewno tak atrakcyjna bo najprawdopodobniej sprowadzaja ze wschodu z............ Polski Karol N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 04.05.2004 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Płytę można wylać równiuteńko i na to dać tanią wykładzinę plastikowa w pomieszczeniu użytkowym. Płytki nie da się tak idealnie poukładać. Ale! jakiś pomyśl jest. Wybrać trochę ziemi, podsypać piachem, poukładać płytki chodnikowe z jakimiś kamyczkami na wierzchu dla ozdoby ... to może być dobry pomysł. Prosimy o jeszcze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 10.05.2004 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Czy mozecie wskazac adresy na ktorych znajde, niekoniecznie za darmo, projekty altan, i roznych ogrodowych sprzetow, ktore moglbym pozniej wykonac z drewna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry1 12.05.2004 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 Też chętnie bym skorzystał z jakiegoś projektu altanki ogrodowej prostokątnej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 13.05.2004 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 A jak planujecie przechowywać drewno do kominka?Wiata, zadaszenie - jakie wymiary?Chciałabym zlokalizować to miejsce od wschodniej strony domu (właściwie garażu). Między garażem a płotem odległośc 4m. Czy takie zacienione przez większość dnia miejsce będzie odpowiednie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 13.05.2004 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 A jak planujecie przechowywać drewno do kominka? Wiata, zadaszenie - jakie wymiary? Chciałabym zlokalizować to miejsce od wschodniej strony domu (właściwie garażu). Między garażem a płotem odległośc 4m. Czy takie zacienione przez większość dnia miejsce będzie odpowiednie? Ja planuje domek na narzedzia albo altane z duzymi okapami pod ktorymi uloze drewno do kominka. Karol N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts