Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ALTANA - projekty, realizacje, jak zbudować?

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 313
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie

Moze odpowiem "hurtem" na pytania :

machtomi - koszt calkowity (przy robociznie wlasnej) to ok 10-11 .tys zl (nie liczac cegiel na grilla - zostaly mi z ogrodzenia)

Aniss - podaj maila na priv to podesle wymiary i rysunek pogladowy , zrobilem go kiedys bo sporo osob sie pytalo. Ogolnie dominuja belki 20x20cm

*milek* - plyty na podloge to beton udajacy cos szlachetniejszego, zona wyszukala to cudo w Szczecinie - jesli Ci bardzo zalezy to postaram sie dokopac do nazwy , producenta itp (moze chwile potrwac) Nie byly specjalnie tanie , ale wlasnie o cos takiego zonie chodzilo , no a wiecie - wtedy nie ma dyskusji :-)

Zaslony - len , (wazne aby nie walaly sie po podlodze 2 cm przeswitu) , oczywiscie po sezonie trzeba zdjac i uprac. Troche sie skurczyly - wiec teraz przeswit mam 5 cm.

Pozdrawiam

mirlandia

Czy ja także mogłabym otrzymać rysunek i rozmiary tej przecudnej altanki ? Zamierzam jak najszybciej rozpocząć budowę

kasia

• 4 months później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
jak dla mnie to dzieło sztuki a nie altanka.... jak masz to wstaw więcej fotek... bardzo podobają mi się słupy - sa rewelacyjne

Ta jest piękna. Zainspirowałeś mnie tą altanką. Już rozglądam się za takimi słupami. Właśnie taka altanka z duszą, Gdzie jest grilowędzarnia z kamienia, kamienna podłoga, to jest to. Nie podobają mi się kupione, puste altanki w których można ewentualnie się tylko schronić przed deszczem.

• 1 month później...
Witajcie,

To ja tez sprobuje tu "zapakowac" swoja altanke.

Chyba moj najwiekszy blad w zyciu, bo odkad powstala to zona nie chce jezdzic na wczasy ;-(

Pozdrawiam

Mirlandia! jestem zachwycona Twoją altaną. Dopiero teraz tu trafiłam w poszukiwaniu inspiracji. Miałam nawet wizję, ale kiedy zobaczyłam Twoją altanę, nie chcę już żadnej innej. Rewelacja!!! Jeśli to mozliwe bardzo proszę podeślij mi rysunki. Będę wdzięczna.

• 5 weeks później...
jak dla mnie to dzieło sztuki a nie altanka.... jak masz to wstaw więcej fotek... bardzo podobają mi się słupy - sa rewelacyjne

Te słupy szukane były w lesie. Trzeba znaleźć takie drzewo, które było ucięte w młodości ( u nas jw górach można takie znaleźć, właściciele lasów przed świętami wycinają choinki na sprzedaż. Takie drzewo rośnie później w taki sposób, że ma dwa lub trzy wierzchołki boczne. Takie drzewa trzeba ścinać o odpowiedniej porze roku, tak by drzewo "puściło" soki aby dobrze kora zeszła.Obraz 062.jpgObraz 063.jpgObraz 066.jpgObraz.jpgObraz 067.jpg

• 2 months później...
  • 5 months później...

Ja może podzielę się swoim doświadczeniem związanym z budową altany. Zleciłem jej wykonanie jednej z lokalnych firemek i po paru miesiącach "użytkowania" okazuje się że:

1. Pokrycie dachu pod gont bitumiczny (takie u mnie jest) powinno być co najmniej 2 cm grubości, tak aby można było w niego wbić 2 cm gwoździe papowe.

2. Gont bitumiczny mocuje się właśnie gwoździami papowymi, pierwszy pas startowy powinien być klejony specjalnym klejem bitumicznym, podobnie jak gonty mocowane na kalenicach. Pod gont powinno stosować się podkład w postaci papy.

Moja firma zrobiła deskowanie z boazeryjnych DESECZEK grubości 14 mm, na to, jak się okazało kładli gont i przybijali zszywkami. Nie używali kleju, nie używali gwoździ. Ot gdzieniegdzie strzelili zszywkę i tyle.

Efekt? Gont przy pierwszym lepszym wiaterku, jaki trafia się średnio 4-5 razy w roku zaczyna fruwać.

Tak na marginesie: właściciel firemki właśnie oświadczył, że w życiu tej altany nie robił.

Pozdrawiam

Edytowane przez grzegorz_si

No ale nie dziw się jeżeli wybierasz firmę, która na stronie internetowej ma tylko nr komórkowy.

Nawet nie można podjechać do nich i im dać w dziób jak coś spartaczyli.

Z gościem umawiałem się osobiście w JEGO domu, więc nie brałem osoby anonimowej.

Z poprzedniego postu usnąłem nazwę firmy, bo dzisiaj facet złagodniał i jest szansa na załatwienie sprawy bez szarpaniny. Nie chcę więc zaogniać póki co.

Radzę wszystkim, cokolwiek robią: umowa, faktura, kasa. Tylko w takiej kolejności. Kasa najlepiej przelewem żeby był dowód. Jak nie zgadzają się to bierzcie innych i po zawodach. Dzisiaj ciężko trafić na uczciwego wykonawcę.

• 4 weeks później...
Gość Konto usunięte_12*
Mam na oku taka, dodatkowo chyba w zimowej wyprzedaży

Do wiosny daleko, a tu znowu (jak dekoracje w marketach dwa miesiące przed Świętami Bożego Narodzenia) - reklama(?) ;)

• 2 weeks później...
Mam do Was pytanie o altany zamykane. Takie, które mają szklane okna i drzwi, często wielokątne. Myślę o takiej właśnie altanie na działce rekreacyjnej. Czy znacie jakiegoś producenta, który robi takie altany, lub podjeliście się budowy sami? Jakie są minusy i plusy takiej altanki poza oczywistymi.

Gość Konto usunięte_12*
Jakie są minusy i plusy takiej altanki poza oczywistymi.

Jeśli teren nie jest chroniony monitoringiem (alarmem), to lepiej takiej altany nie zamykać. Drzwi i oszklone okna chcącego "napaskudzić" kota

- nie wpuszczą. Za to złodziejaszka lub złomiarza - bez problemu :(