Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ALTANA - projekty, realizacje, jak zbudować?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 313
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 months później...
  • 4 weeks później...

Marzy nam się altana drewniana o w miarę nowowczesnej bryle - w zamyśle chciałam prostokątną z dachem jednospadowym, krytym gontem bitumicznym. W większości wygooglanych obrazów są sześciokątne, no ewentulanie kwadratowe z kopertówkami. Przeglądając projety natknęłam się jeszcze na takie z dachami dwuspadowymi.

Ciekawa jestem jakie są powody ze tak mało altan jest z prostymi dachami. Są jeszcze jakieś przesłanki konstrukcyjne oprócz nawiewania?

Czy ktoś z Was zbudował, bądź ma u siebie altanę z dachem jednospadowym i może wkleić zdjęcie?

• 11 months później...
Witam, jestem tu nowy. Chciałbym poprosić, jeżeli ktoś z forumowiczów posiada, o zeskanowanie, zrobienie zdjęcia załącznika do muratora z numeru 07/2011. Znajdował się tam dodatek z projektem kwadratowej altanki ogrodowej i opisem montażu. Z pewnością dokumentacja ułatwi mi pracę, gdyż zamierzam zbudować ją dla rodziców. Pozdrawiam

• 1 month później...
Gość Konto usunięte_12*
czy ktoś ma jakiś wzór na policzenie długości krokwi dachu 4-spadowego dla altany o wymiarach 4 x 4

szykuję materiał i nie wiem na jaką długość uciąć główne krokwie na dach...

A nie pamiętasz ze szkoły trochę geometrii?

Najprościej (i najdokładniej :yes:) sobie TO narysować (oczywiście w skali :)). Wtedy samo "wyjdzie" :D

• 2 weeks później...
Ja właśnie też się zastanawiam jaką altanę zrobić na swojej działce, zależy mi na porządnym uporzadkowaniu narzędzi i ewentualnie zebyśmy się mogli schować przed deszczem w razie potrzeby. Podoba mi się nawet ten projekt: http://domy-balik.pl/galeria/altany-2/ Macie jakieś inne pomysły ajk to fajnie rozgospodarować?

• 6 months później...
  • 1 year później...

Witam!

Widzę że ostatni wpis był ponad rok temu ale mam do was pytanie odnośnie altanki.

Mój mąż chce latem zbudować altankę z bali srednica okolo 20cm ale nie wiemy co z wysokością. Jakiej długości powinny być te bal? 2m ; 2,5m ?

Czy jest wymagane zgłoszenie budowy tej altanki?

Wzór altanki jaką chcemy zbudować, podłoga będzie drewniana.

352232325_7_644x461_altana-altanki-altany-altanka-z-bala-_rev001.jpg

Proszę o poradę. Od czego zacząć a na czym skończyć. Na którym etapie robić podłogę w altance?

• 3 weeks później...
  • 2 months później...
Altanki są świetne, bardzo mi się podobają i od dawna chciałem sam móc cieszyć się altaną we własnym ogrodzie. Jakiś czas temu postanowiłem to zrealizować, jednak tutaj spotkał mnie dylemat: zbudować ją samodzielnie czy może zakupić już gotową? Z początku chciałem wziąć się za to zadanie sam i własnymi siłami stworzyć altanę, jednak wtedy natrafiłem na ten artykuł: http://www.jaw.pl/2017/07/altana-ogrodowa-wykonana-samodzielnie-czy-gotowa/. On zmienił mój punkt widzenia, zakupiłem gotową altanę i nie żałuję tego wcale, bo wyszło świetnie :) Jeśli ktoś też zmaga się z takim dylematem, to zachęcam do przeczytania.