Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ALTANA - projekty, realizacje, jak zbudować?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 313
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...
Wpisz w googla: "gartenhaus" niemcy mają tego zatrzęsienie :D

Chyba lepiej wpisac "gartenlauben" jak juz ma byc po niemiecku :wink:

Nie upieram się :D , ale przy "gartenhaus" dostajesz 5.880.000 wyników i naprawdę duuuużo do oglądania :wink: są to często wyniki producentów, ze zdjęciami, więc czy wpiszę altanka czy domek, to i tak trafiam na te same strony.

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
  • 2 months później...
Kochani Majsterkowicze i Miłośnicy Zieleni! Czy ktoś ma doświadczenia z postawieniem drewnianej altanki z zadaszeniem? Kupiłam do sewgo koczanego ogrodu meble drewniane ( duży stół, ławę 3. osobową i dwa solidne krzesła. Stoją biedne pod chmurką i niszczeją. Co prawda, są zakonsrewowane, ale raz deszcz a następnie palące słońce i efekty raczej nieciekawe. Nie wytrzymają zbyt długo, aczkolwiek są solidne, z afrykańskiego drewna :wink: . Trzeba zrobić ładną altankę, aby chronić meble i ... siebie, bo gdy pogoda nie dopisze, to po imprezie :cry: . A tak lubię pieczonki czy grilla, nawet kawa na trawce lepiej smakuje. Poradźcie, jak temy zaradzić. Model już mam w zarysach, ale wykonanie?! Najlepiej, gdyby było proste i w miarę tanie, bo wiadomo, że wrzesień za pasem. Pozdrawiam!!!

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam,

chciałbym zalać fundament pod altanę (altana ma być murowana z wapienia z łukami zastępującymi okna) w kształcie sześciokąta i nurtuje mnie pytanie, jaką średnicę wybrać 3m, czy może 4m. Jaka średnica altany najlepiej sie sprawdza przy wspólnym grilowaniu kilku osób (6-7 osób), by móc swobodnie poruszać się między sobą, wokół ławek i stołu?

Wszelka pomoc mile widziana.

Pozdrawiam.

Macie jakieś doświadczenia w wykonywaniu takiego fundamentu, by miał zachowane wszystkie boki i kąty, bo ja chyba nie byłem na tej lekcji z matematyki :oops: :lol:

Z lekcji języka polskiego też się urywałeś :-? jak wasza pani mówiła kiedy piszemy „h" a kiedy „ch" . :wink: :D zobacz: http://forum.muratordom.pl/jak-wychodowac-sadzonki-orzecha-laskowego,t113108.htm

..