Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ALTANA - projekty, realizacje, jak zbudować?

Recommended Posts

nie mam altany ale mam taras szerokości 4 m i długości 9,5.

W przyszłym roku zbuduję nad częścią pergolę. Będzie to namiastka altanki ale w kwadracie o boku 4m.

Grillowania w tym nie widzę - za ciasno. Ma przecież jeszcze stać stół i kilka krzeseł. U mnie grill będzie miał miejsce poza pergolą - albo obok na tarasie (elektryczny, żeby mi nie dymiło w nos ale było w zasięgu ręki) albo 2-3 metry od tarasu grill mobilny (w zależności od kierunku wiatru jeżdżę nim po ogródku).

Jeśli ty chcesz budować altanę z grillem murowanym, to raczej weż pod uwagę średnicę/przekątną ok. 7m. czyli powierzchnia ok. 20-25m2

• Odpowiedzi 313
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Macie jakieś doświadczenia w wykonywaniu takiego fundamentu, by miał zachowane wszystkie boki i kąty, bo ja chyba nie byłem na tej lekcji z matematyki :oops: :lol:

Z lekcji języka polskiego też się urywałeś :-? jak wasza pani mówiła kiedy piszemy „h" a kiedy „ch" . :wink: :D zobacz: http://forum.muratordom.pl/jak-wychodowac-sadzonki-orzecha-laskowego,t113108.htm

..

Nie no, załamujesz mnie Pinus- cóż mi doradziłeś/aś w kwestii altany, ano nic.

Przekątna 7m to kosmos na jakieś 15 osób + miejsce na balet. Standardem jest 3 lub 4 metry. 4matry to wręcz wypas przy grilu zewnętrznym.

Tak więc oczekuję dalszych podpowiedzi.

Macie jakieś doświadczenia w wykonywaniu takiego fundamentu, by miał zachowane wszystkie boki i kąty, bo ja chyba nie byłem na tej lekcji z matematyki :oops: :lol:

Z lekcji języka polskiego też się urywałeś :-? jak wasza pani mówiła kiedy piszemy „h" a kiedy „ch" . :wink: :D zobacz: http://forum.muratordom.pl/jak-wychodowac-sadzonki-orzecha-laskowego,t113108.htm

..

Nie no, załamujesz mnie Pinus- cóż mi doradziłeś/aś w kwestii altany, ano nic.

Wyłapujesz literówki z innego tematu i wydaje Ci się że błyszczysz. Ja tu pytam o altanę a nie o jakieś orzechy. Wiesz jak podzielić 360 st. na 6? Wiadomo że 60 stopni, ale jak je przenieść na konkretny wymiar koła o średnicy 3 lub 3,5 metra? Tutaj błyśnij.

Przekątna 7m to kosmos na jakieś 15 osób + miejsce na balet. Standardem jest 3 lub 4 metry. 4matry to wręcz wypas przy grilu zewnętrznym.

Narysowanie sześciokąta równobocznego o dowolnej dlugości boku jest tak bardzo proste, że aż śmieszne :D . Moja wnuczka już to przerabiała w szkole podstawowej :) . A Tobie wyjaśnię jak to narysować. Błyśnij i Ty bodaj odbitym światłem :D :D

Zdecyduj jakiej średnicy czyli najdłuższej przekątnej ma być ten sześciokat (zakładam, że wiesz co to jest średnica :) ). Przyjmijmy, że chcesz sześciokąt o średnicy 4 metrów.

Przestępujesz do rysowania:

1. Wbij kołek w miejscu gdzie ma być środek tej altany do tego kołka przywiąż sznurek dlugości 2 metrów (połowa średnicy czyli promień) i na końcu tego sznurka przywiąż jakiś patyk. W ten sposób sporządziłeś narzędzie do wykonania rysunku :) . Normalnie na papierze robi się to za pomocą cyrkla ale w tym przypadku pewnie miałbyś problem gdzie kupić taki wielki cyrkiel :D

2. Teraz weż do ręki (prawej albo lewej) ten patyk na sznurku, napnij sznurek i rysuj koło (kierunek ruchu dowolny :) ).

3. Jeżeli już zdołasz narysowqać koło o promieniu równym długości tego sznurka (2 m) to wyjmij kólek ze sznurkiem (2 m) ze środka narysowanego koła i wbij go w dowolnym miejscu w linię okręgu. Teraz znowu naciagnij sznurek (cięciwa) i patykim znajdujacym się na drugim jego końcu zaznacz punkt na okregu. Następnie wbij kołek ze sznurkiem w zaznaczony punkt i znów wykonaj nastepne zaznaczenie na okregu. Czynność tę wykonaj sześciokrotnie i będziesz miał na okręgu 6 punktów. Wiecej ani mniej nie wyjdzie gdy będziesz zaznaczał sznurkiem o długości równej promieniowi koła (altany).

4. Następnie połącz te punkty na okręgu a otrzymasz sześciokat równoboczny :D :o .

Obawiam się, że nie zrozumiałeś jak narysować ten sześciokat równoboczny ale nie wiem jak mógłbym w bardziej przystępny dla Ciebie sposób to wytłumaczyć.

A w słowie „wychodować"(w tytule wątku) popełniłeś błąd ortograficzny a nie literówkę. Nie odróżniasz tych dwóch rzeczy? :D . Przecież co innego „byki" a co innego literówki i nie masz się o co obrazać :) .

..

Ok, no to 5m. ale sam mówiłeś, że chcesz wygodnie 6-7 osób pomieścić i ławki i stół, i jeszcze murowany grill. A te 6-7 osób to trochę mało... chyba, że nie masz więcej znajomych :oops:

A to miejsce na balet może być przydatne jak ci deszczyk spadnie a ty po pierwszym piwku wcale nie będziesz chciał kończyć imprezy tylko w tany pójdziesz.

Myślałem o ławkach umieszczonych pod ścianami i sześciokątnym lub okrągłym stole. Toż to cała kupa ludzisków tam wejdzie przy średnicy 4m.

Nic nie pisałem o murowanym grillu, skąd Ci się to wzięło?

Przy takiej wielkości altany murowany grill w jej bryle to nieporozumienie. Grill będzie na zewnątrz i to mobilny albo murowany.

Dusia 2006 dzięki za linki, dużo mi pomogły.

Ok, no to 5m. ale sam mówiłeś, że chcesz wygodnie 6-7 osób pomieścić i ławki i stół, i jeszcze murowany grill. A te 6-7 osób to trochę mało... chyba, że nie masz więcej znajomych :oops:

A to miejsce na balet może być przydatne jak ci deszczyk spadnie a ty po pierwszym piwku wcale nie będziesz chciał kończyć imprezy tylko w tany pójdziesz.

Znajomych nam nie brakuje, ale to prawda, że ubyło ich kilkoro, po tym jak zobaczyli, że zaczęliśmy się budować i zobaczyli co budujemy. Ot taki sprawdzian, kto jest prawdziwym przyjacielem a kogo zżera zawiść.

Znajomych nam nie brakuje, ale to prawda, że ubyło ich kilkoro, po tym jak zobaczyli, że zaczęliśmy się budować i zobaczyli co budujemy. Ot taki sprawdzian, kto jest prawdziwym przyjacielem a kogo zżera zawiść.

raffalogi, prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie, nie wiesz o tym? :) - to po pierwsze...

A po drugie, postaw sobie altanę o średnicy max 2m, dla Ciebie wystarczy :p

raffalogi, prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie, nie wiesz o tym? :) - to po pierwsze...

A po drugie, postaw sobie altanę o średnicy max 2m, dla Ciebie wystarczy :p

Z pierwszym się nie zgadzam, bo budowa domu to wcale nie musi być bieda dla budującego:roll: :lol: No chyba, że należysz do tych zawistnych i jest to dla Ciebie bieda, że ktoś się buduje :) :D :lol:

Z drugim się nie zgadzam i nie rozumiem Twojej złośliwości. Czyżbyś o altanę też była zazdrosna 8) ?

Witam,

chciałbym zalać fundament pod altanę .....

Wszelka pomoc mile widziana.

Pozdrawiam.

Jeżeli już planujesz altanę to solidną i dużą, dla kilkunastu osób.

Gril jak najbardziej wewnątrz altany co by pieczyste nie mokło na deszczu.

Mile widziane małe zaplecze socjalne (jakiś kantorek na produkty, naczynia, zlewozmywak + media).Kształt sześciokąta jest optymalnym, można też zaokrąglić. Średnica 4 - 5 m + z wyjściem na drewniany taras (w przypadku kiedy będą odbywały się balety). :wink: :p

• 4 months później...

pytanie jak w temacie

dom będzie miał taras niezadaszony i do tego duża altana w ogrodzie. przy altanie miejsce na ognisko i grill. Odległość między domem a ogrodzeniem to ok 50m. Gdzie umieścić taką altanę? Przy domu czy wręcz przeciwnie jak najdalej? W jakiej odległości umieściliście swoje altany? I

U mnie altana będzie postawiona w rogu działki, co w moim wypadku daje jakieś 20m odległości od tarasu. W przypadku moich rodziców od domu do altanki też jest z jakieś 20m ale jest ona w połowie działki ;). Tak więc po prostu stań sobie na działce, pomyśl o ewentualnych imprezach w tej altance i stań tam gdzie najwygodniej i dość sprawnie będzie Ci się dostać z domu do altanki.

• 2 months później...
  • 3 weeks później...