katerhasser 25.09.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 nie mam altany ale mam taras szerokości 4 m i długości 9,5.W przyszłym roku zbuduję nad częścią pergolę. Będzie to namiastka altanki ale w kwadracie o boku 4m.Grillowania w tym nie widzę - za ciasno. Ma przecież jeszcze stać stół i kilka krzeseł. U mnie grill będzie miał miejsce poza pergolą - albo obok na tarasie (elektryczny, żeby mi nie dymiło w nos ale było w zasięgu ręki) albo 2-3 metry od tarasu grill mobilny (w zależności od kierunku wiatru jeżdżę nim po ogródku).Jeśli ty chcesz budować altanę z grillem murowanym, to raczej weż pod uwagę średnicę/przekątną ok. 7m. czyli powierzchnia ok. 20-25m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 25.09.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Macie jakieś doświadczenia w wykonywaniu takiego fundamentu, by miał zachowane wszystkie boki i kąty, bo ja chyba nie byłem na tej lekcji z matematyki Z lekcji języka polskiego też się urywałeś jak wasza pani mówiła kiedy piszemy „h" a kiedy „ch" . zobacz: http://forum.muratordom.pl/jak-wychodowac-sadzonki-orzecha-laskowego,t113108.htm .. Nie no, załamujesz mnie Pinus- cóż mi doradziłeś/aś w kwestii altany, ano nic. Przekątna 7m to kosmos na jakieś 15 osób + miejsce na balet. Standardem jest 3 lub 4 metry. 4matry to wręcz wypas przy grilu zewnętrznym. Tak więc oczekuję dalszych podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 25.09.2007 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 http://forum.muratordom.pl/konstrukcja-dachu-szesciokatnego-dla-altanki,t112316.htm?highlight=dach%20sze%B6ciok%B1tnyi może to ci się przydahttp://www.bobee.pl/warsztat_grill.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 25.09.2007 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 rafallogi, naprawdę nie wiesz, jaka jest długość boku sześciokąta wpisanego w okrąg o średnicy, powiedzmy, 3m ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 25.09.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Macie jakieś doświadczenia w wykonywaniu takiego fundamentu, by miał zachowane wszystkie boki i kąty, bo ja chyba nie byłem na tej lekcji z matematyki Z lekcji języka polskiego też się urywałeś jak wasza pani mówiła kiedy piszemy „h" a kiedy „ch" . zobacz: http://forum.muratordom.pl/jak-wychodowac-sadzonki-orzecha-laskowego,t113108.htm .. Nie no, załamujesz mnie Pinus- cóż mi doradziłeś/aś w kwestii altany, ano nic. Wyłapujesz literówki z innego tematu i wydaje Ci się że błyszczysz. Ja tu pytam o altanę a nie o jakieś orzechy. Wiesz jak podzielić 360 st. na 6? Wiadomo że 60 stopni, ale jak je przenieść na konkretny wymiar koła o średnicy 3 lub 3,5 metra? Tutaj błyśnij. Przekątna 7m to kosmos na jakieś 15 osób + miejsce na balet. Standardem jest 3 lub 4 metry. 4matry to wręcz wypas przy grilu zewnętrznym. Tak więc oczekuję dalszych podpowiedzi. Narysowanie sześciokąta równobocznego o dowolnej dlugości boku jest tak bardzo proste, że aż śmieszne . Moja wnuczka już to przerabiała w szkole podstawowej . A Tobie wyjaśnię jak to narysować. Błyśnij i Ty bodaj odbitym światłem Zdecyduj jakiej średnicy czyli najdłuższej przekątnej ma być ten sześciokat (zakładam, że wiesz co to jest średnica ). Przyjmijmy, że chcesz sześciokąt o średnicy 4 metrów. Przestępujesz do rysowania: 1. Wbij kołek w miejscu gdzie ma być środek tej altany do tego kołka przywiąż sznurek dlugości 2 metrów (połowa średnicy czyli promień) i na końcu tego sznurka przywiąż jakiś patyk. W ten sposób sporządziłeś narzędzie do wykonania rysunku . Normalnie na papierze robi się to za pomocą cyrkla ale w tym przypadku pewnie miałbyś problem gdzie kupić taki wielki cyrkiel 2. Teraz weż do ręki (prawej albo lewej) ten patyk na sznurku, napnij sznurek i rysuj koło (kierunek ruchu dowolny ). 3. Jeżeli już zdołasz narysowqać koło o promieniu równym długości tego sznurka (2 m) to wyjmij kólek ze sznurkiem (2 m) ze środka narysowanego koła i wbij go w dowolnym miejscu w linię okręgu. Teraz znowu naciagnij sznurek (cięciwa) i patykim znajdujacym się na drugim jego końcu zaznacz punkt na okregu. Następnie wbij kołek ze sznurkiem w zaznaczony punkt i znów wykonaj nastepne zaznaczenie na okregu. Czynność tę wykonaj sześciokrotnie i będziesz miał na okręgu 6 punktów. Wiecej ani mniej nie wyjdzie gdy będziesz zaznaczał sznurkiem o długości równej promieniowi koła (altany). 4. Następnie połącz te punkty na okręgu a otrzymasz sześciokat równoboczny . Obawiam się, że nie zrozumiałeś jak narysować ten sześciokat równoboczny ale nie wiem jak mógłbym w bardziej przystępny dla Ciebie sposób to wytłumaczyć. A w słowie „wychodować"(w tytule wątku) popełniłeś błąd ortograficzny a nie literówkę. Nie odróżniasz tych dwóch rzeczy? . Przecież co innego „byki" a co innego literówki i nie masz się o co obrazać . .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 26.09.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Przekątna 7m to kosmos na jakieś 15 osób + miejsce na balet. Standardem jest 3 lub 4 metry. 4matry to wręcz wypas przy grilu zewnętrznym. Tak więc oczekuję dalszych podpowiedzi. Ok, no to 5m. ale sam mówiłeś, że chcesz wygodnie 6-7 osób pomieścić i ławki i stół, i jeszcze murowany grill. A te 6-7 osób to trochę mało... chyba, że nie masz więcej znajomych A to miejsce na balet może być przydatne jak ci deszczyk spadnie a ty po pierwszym piwku wcale nie będziesz chciał kończyć imprezy tylko w tany pójdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 26.09.2007 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Myślałem o ławkach umieszczonych pod ścianami i sześciokątnym lub okrągłym stole. Toż to cała kupa ludzisków tam wejdzie przy średnicy 4m.Nic nie pisałem o murowanym grillu, skąd Ci się to wzięło?Przy takiej wielkości altany murowany grill w jej bryle to nieporozumienie. Grill będzie na zewnątrz i to mobilny albo murowany.Dusia 2006 dzięki za linki, dużo mi pomogły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 28.09.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Przekątna 7m to kosmos na jakieś 15 osób + miejsce na balet. Standardem jest 3 lub 4 metry. 4matry to wręcz wypas przy grilu zewnętrznym. Tak więc oczekuję dalszych podpowiedzi. Ok, no to 5m. ale sam mówiłeś, że chcesz wygodnie 6-7 osób pomieścić i ławki i stół, i jeszcze murowany grill. A te 6-7 osób to trochę mało... chyba, że nie masz więcej znajomych A to miejsce na balet może być przydatne jak ci deszczyk spadnie a ty po pierwszym piwku wcale nie będziesz chciał kończyć imprezy tylko w tany pójdziesz. Znajomych nam nie brakuje, ale to prawda, że ubyło ich kilkoro, po tym jak zobaczyli, że zaczęliśmy się budować i zobaczyli co budujemy. Ot taki sprawdzian, kto jest prawdziwym przyjacielem a kogo zżera zawiść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaK 28.09.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Znajomych nam nie brakuje, ale to prawda, że ubyło ich kilkoro, po tym jak zobaczyli, że zaczęliśmy się budować i zobaczyli co budujemy. Ot taki sprawdzian, kto jest prawdziwym przyjacielem a kogo zżera zawiść. raffalogi, prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie, nie wiesz o tym? - to po pierwsze... A po drugie, postaw sobie altanę o średnicy max 2m, dla Ciebie wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 28.09.2007 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Znajomych nam nie brakuje, ale to prawda, że ubyło ich kilkoro, po tym jak zobaczyli, że zaczęliśmy się budować i zobaczyli co budujemy. Ot taki sprawdzian, kto jest prawdziwym przyjacielem a kogo zżera zawiść. raffalogi, prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie, nie wiesz o tym? - to po pierwsze... A po drugie, postaw sobie altanę o średnicy max 2m, dla Ciebie wystarczy Z pierwszym się nie zgadzam, bo budowa domu to wcale nie musi być bieda dla budującego:roll: No chyba, że należysz do tych zawistnych i jest to dla Ciebie bieda, że ktoś się buduje Z drugim się nie zgadzam i nie rozumiem Twojej złośliwości. Czyżbyś o altanę też była zazdrosna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaK 28.09.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Nic nie rozumiesz, rafallogi, biedny z Ciebie człowiek, naprawdę żal mi Ciebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 28.09.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Witam, chciałbym zalać fundament pod altanę ..... Wszelka pomoc mile widziana. Pozdrawiam. Jeżeli już planujesz altanę to solidną i dużą, dla kilkunastu osób. Gril jak najbardziej wewnątrz altany co by pieczyste nie mokło na deszczu. Mile widziane małe zaplecze socjalne (jakiś kantorek na produkty, naczynia, zlewozmywak + media).Kształt sześciokąta jest optymalnym, można też zaokrąglić. Średnica 4 - 5 m + z wyjściem na drewniany taras (w przypadku kiedy będą odbywały się balety). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 28.09.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Bluszczyk miło czyta się takie rady. Czyli te 4 m. średnicy zakładając, że grill będzie przytulony gdzieś na zewnątrz może stanowić takie "duże minimum"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
literkas 15.02.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 pytanie jak w temaciedom będzie miał taras niezadaszony i do tego duża altana w ogrodzie. przy altanie miejsce na ognisko i grill. Odległość między domem a ogrodzeniem to ok 50m. Gdzie umieścić taką altanę? Przy domu czy wręcz przeciwnie jak najdalej? W jakiej odległości umieściliście swoje altany? I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 15.02.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 U mnie altana będzie postawiona w rogu działki, co w moim wypadku daje jakieś 20m odległości od tarasu. W przypadku moich rodziców od domu do altanki też jest z jakieś 20m ale jest ona w połowie działki . Tak więc po prostu stań sobie na działce, pomyśl o ewentualnych imprezach w tej altance i stań tam gdzie najwygodniej i dość sprawnie będzie Ci się dostać z domu do altanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 15.02.2008 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 U mnie będzie najdalej jak się da. Do posiedzenia przy domu mam zadaszony tarasik. Altana będzie do posiedzenia z dala od domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hannah 20.04.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Odświeżam temat. Zbliża sie ciepły , letni czas, czy ktos może zbudował taka altanke i podzieli sie doświadczeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiek i Jacuś 09.05.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 Dołączamy się do prośby - nasz też bardzo ten temat interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adlerdarek 12.05.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 miesiac temu kupiłem na allegro CD z róznymi projektami altanek (około 250 wzorów..itd). Cena 5 zlPozdroDA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiek i Jacuś 12.05.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 O - to świetna sprawa! A można prosic o namiar na tego sprzedawcę na allegro? Nie mogę sama nic takiego znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts