Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ALTANA - projekty, realizacje, jak zbudować?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 313
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...
I ja się dokleje do wątku. Czy daleko to nie byłbym za tym , a jak trzeba nakryć do stołu i przez całe podwórko kilka razy to może się odechcieć kolacji. Nie jestem tez za tym, aby doklejać się do domu. Nasz taras może raczej ganek nie nadaje sie na obiadowani, grilowanie jest po prosru za mały. Stąd też chcemy pobudowac altane do letnich posiłków, może murowany grill.

Nasz taras może raczej ganek nie nadaje sie na obiadowani, grilowanie jest po prosru za mały.
No właśnie - jeżeli masz mały tarasik, na którym można jedynie stanąć i się rozciągnąć z rana, to oczywiscie obiadu tam nie zjesz i wtedy altanka bliżej się przyda.

U mnie jednak taras jest planowany spory. Wymiaró dokładnych jeszcze nie ma ale pewnie z 3x8m będzie miał. I na nim to już spokojnie się obiad zje. A altanka będzie planowana do grilowych imprez, które mogą być spokojnie z dala od domu.

A te kilkanaście metrów pieszo to na zdrowie Ci wyjdą. Nie dość, że ruch to jeszcz na świeżym powietrzu ;)

A moze po prostu powiększ taras? Jesli istniejący taras wystaje nad ogrod, to drugi, większy, moze być już na poziomie "0". Ocienić go mozna drzewami (np. szczepione na pniu katalpy lub klony "Globosum"), a osłonić kratka z pnączami. Przy takim tarasie da się wymurowac grill. Można taki taras tez częściowo zadaszyć. Bliskośc domu sprawia, ze nie ma problemu z donoszeniem piwa z lodówki.

Np. tak:

http://images28.fotosik.pl/227/ca2cd672a06c16cb.jpg

Taras (ganek) ma 5x2,5m do tego cztery kolumny. Stół na cztery osoby stanie i nic więcej,chcielibyśmy mieć takie miejsce gdzie posiedzisz ze znajomymi, gdzie deszcz cię nie przegoni, jak jest chłodniej to napalisz w otwartym kominku( tak sobie wymyśliłem może to nie możliwe) Będzie grill i wędzarnia, stara kanapa duży stół. Co z tego się urodzi jeszcze nie wiem, może to nie altana tylko coś większego. Gdzieś, kiedyś widziałem coś takiego w muratorze, było to z jednej strony osłonięte ceglaną ścianą i w to wpuszczony dach ze starą dachówką.

Ja wybudowałem altanę na tarasie (150 m2) 9 metrów od domu. Grilujemy w niej, a gotowe dania i napoje wynosimy przez salon i nie jest to daleko. Natomiast ognisko, niezadaszony stół i ławki znajdują się dalej, poza tarasem.

Moje podwórko ma ponad 2,5 ha, więc budowanie czegoś w najdalszym kącie nie ma sansu.

W planie: altanka (ok. 25m2): 9 m od domu, od tarasu (naprzeciw) 5,5 m. I nie będzie inaczej, gdyż:

1. lubię mieć oko na swój domek a nie wyobrażam sobie go zamykać za każdym razem,

2. zamierzam spędzać w altance więcej czasu niż na tarasie (nie zadaszonym zresztą), więc muszę mieć blisko m.in. do kuchni, spiżarki itp.

2. altanka w tym miejscu będzie najdalej położona od sąsiadów,

3. musiałam też uwzględnić odległość od granicy i linii kanalizacji itp. :wink: :wink:

Wszystko zależy od działki, od domu, od sąsiadów, od stylu życia, od wielkości altanki i przeznaczenia itp. Tak myślę!!! :p :p :p

Jaki może być koszt wybudowania prostej altanki 5 x 5 m? Dach czterospadowy kryty gontem bitumicznym oparty na 4 słupkach. Najbardziej chodzi mi o cenę robocizny, bo materiały sobie sprawdzę, ale z robocizną mam problem.

Jakieś 3-5 tys. Popytaj wśród znajomych stolazy - u mnie ostatnio był człowiek z katalogiem własnych prac - bardzo ładne ale i drogie niestety.