Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ALTANA - projekty, realizacje, jak zbudować?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 313
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam (wiem że podobne tematy były) :p

mam zamiar zrobić sobie altankę z grilem i szukam ciekawych projektów najlepiej z elementami cegieł albo piaskowca

Prosił bym was o wklejanie zdjęć lub linków im więcej tym lepiej!!

ps.:

Na forum znalazłem takie coś ma ktoś może więcej zdjęć

http://img140.imageshack.us/img140/4497/altankabo2.jpg

• 5 months później...
W ofercie OBI jest ładna altanka za około 4tys. 2.5x3m plus taras 3x1.5m

Bardzo podobną ale większą widziałem na terenie Akademii Rolniczej przy al. 29 Listopada w Krakowie. (Za połowę tej ceny da sie zrobić dwa razy większą ) Planuje zrobić altankę taką samą technologią, ale innych rozmiarów i inny rozkład pomieszczeń. Kupiłem 60 m2 desek podłogowych po 35,5 zł za metr - na ściany. Podłogę zrobię jako płytę betonową zbrojona siatką. Dach z płyty plastikowej imitującej dachówkę. Więźba będzie z tych samych desek ale pozbijanych po dwie. Chętnie pogadam o budowie altanki, bo nad swoją dumam od kilku tygodni. Największy problem to fundament. Można zrobić legary na wkopanych słupkach betonowych i na tym drewniana podłoga. Pod to wysypać żwir i koniec. Ale drewno jest drogie. 3x6.5 taras + pomieszczenie 3x3 + magazynek 1.5x3 to daje około 20m2 powierzchni po 35.5zł to 700zł. Legary co metr w poprzek po 3m każdy i trzy wzdłuż po 6.5m daje 37m x 6 zł daje 230 +- 18 bloczków fundamentowych po 4 zl 72 RAZEM tysiąc zł! Taka sama płyta betonowa grubości 7 cm kosztuje około 200 zł W obydwu przypadkach nie liczę wybrania ziemi i wysypania kamieniami.

Problemy: podłoga na legarach będzie podniesiona na jakieś 20 cm. Woda ze śniegu nie podtopi mi tego. Jeśli będzie wylewana będzie praktycznie na poziomie gruntu - może być mokro w zimie. Można dookoła domku dać korytko z kratką i odprowadzić wodę do studzienki... Beton będzie na lata, drewno po jakimś czasie zgnije...

... mam jeszcze kilka dni na decyzje....

ged, pochwał się swoja altenką! Zrobiłeś ją? Wyszło tak jak planowałeś? Wklej zdjęcie!