RK1719508166 30.11.2014 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 ja , Lobo_M i inni maja panele i nic sie nie dzieje panele nadaja sie do tego typu ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 30.11.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Macie jakies specjalne panele przystosowane do ogrzewania podłogowego czy standardowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 09.02.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Jak ostatnio szukałem paneli to wszystkie były pod ogrzewanie podłogowe wazniejszy jest podkład pod żeby miał jak najmniejszy opór cieplny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z-G 29.04.2022 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2022 Witam. Odświeżam temat.Kable grzewcze, której firmy państwo polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danyy90 10.06.2022 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2022 Czy możecie powiedzieć jaką moc na m2 kabli grzejnych macie?I czy przy ogrzewaniu akumulacyjnym ( 8cm wylewki) powinna być ona inna niż przy ogrzewaniu bezpośrednim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 11.06.2022 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2022 Czy możecie powiedzieć jaką moc na m2 kabli grzejnych macie? I czy przy ogrzewaniu akumulacyjnym ( 8cm wylewki) powinna być ona inna niż przy ogrzewaniu bezpośrednim? A jaką masz moc wyliczoną w projekcie? Jeśli to dom zgodny w WT2021 to 70W/m2 będzie z górką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danyy90 12.06.2022 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Tak, budynek spełnia normy wszystkie WT202, musi bo prawdopodobnie będziemy chcieli zmienić "sposób użytkowania budynku"Projektu brak bo to budynek do 35m2 w obrysie parter + poddasze, budowany na zgłoszeniePrzyjąłem sobie że:łazienka(4,5m2) ok. 170W/m2kuchnia z salonem(25m2) ok110W/m2sypialnia(30m2) ok 90W/m2 czyli to powinno starczyc ze sporą górką?Jeszcze pytanie jak układać te kable, po całości czy np nie układać pod szafkami w kuchni lub łóżkiem w sypialni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.06.2022 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Tak, budynek spełnia normy wszystkie WT202, musi bo prawdopodobnie będziemy chcieli zmienić "sposób użytkowania budynku" Projektu brak bo to budynek do 35m2 w obrysie parter + poddasze, budowany na zgłoszenie Przyjąłem sobie że: łazienka(4,5m2) ok. 170W/m2 kuchnia z salonem(25m2) ok110W/m2 sypialnia(30m2) ok 90W/m2 czyli to powinno starczyc ze sporą górką? Jeszcze pytanie jak układać te kable, po całości czy np nie układać pod szafkami w kuchni lub łóżkiem w sypialni? proponuję zastosować maty w warstwie kleju, łatwiej sterować taką podłogą a to poowduje oszczędności , mata 100w/m2 może być zastosowana nawet pod panelami , Ja nie dawałem pod meblami i prysznicem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 12.06.2022 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 A jaką masz moc wyliczoną w projekcie? Jeśli to dom zgodny w WT2021 to 70W/m2 będzie z górką. A nie 40 W/M2 nie będzie na górkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.06.2022 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Tak, budynek spełnia normy wszystkie WT202, musi bo prawdopodobnie będziemy chcieli zmienić "sposób użytkowania budynku" Nie da się legalnie ogrzewać domu i CWU w 100% prądem z COP=1, bo nie ma szans zmieszczenie się w limicie EP (nawet z WT 2017 to nierealne). Trzeba dołożyć coś na biomasę i/lub kolektory, żeby była szansa się zmieścić. Kable daj 16W/mb w łazienkach maksymalnie zagęszczone, w sypialniach co 15cm, gdzie indziej co 20-25cm (przy czym w kuchni, pomieszczeniu technicznym i wiatrołapie ogrzewanie odpalałem tylko w czasie wygrzewania podłogi). Nadmiarowa moc przyda się do naładowania ciepła w podłogę w dziennym okienku taniej strefy, a przy kablach różnica w cenie żadna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danyy90 18.07.2022 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Nie da się legalnie ogrzewać domu i CWU w 100% prądem z COP=1, bo nie ma szans zmieszczenie się w limicie EP (nawet z WT 2017 to nierealne). Trzeba dołożyć coś na biomasę i/lub kolektory, żeby była szansa się zmieścić. Mam zainstalowane na dachu 5,5 kWp paneli, rozumiem że zmienia to współczynnik w limicie EP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.07.2022 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Mam zainstalowane na dachu 5,5 kWp paneli, rozumiem że zmienia to współczynnik w limicie EP? To jest co najmniej wątpliwe jeżeli panele nie są podpięte bezpośrednio do grzałek/kabli. W rozporządzeniu w sprawie metodologii obliczania charakterystyki energetycznej budynku z 2008 r. było rozdzielenie na ogrzewanie energią elektryczną ze źródła mieszanego ze współczynnikiem 3,0 i systemy PV ze współczynnikiem 0,7. Kolektor był wydzielony ze współczynnikiem 0. Teraz jest ogrzewanie energią słoneczną ze współczynnikiem 0 - IMO to oznacza kolektory, bo PV nie grzeje, tylko produkuje prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 24.07.2022 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2022 Kable daj 16W/mb w łazienkach maksymalnie zagęszczone... W odległości co 5 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erda 16.08.2022 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 To jest co najmniej wątpliwe jeżeli panele nie są podpięte bezpośrednio do grzałek/kabli. W rozporządzeniu w sprawie metodologii obliczania charakterystyki energetycznej budynku z 2008 r. było rozdzielenie na ogrzewanie energią elektryczną ze źródła mieszanego ze współczynnikiem 3,0 i systemy PV ze współczynnikiem 0,7. Kolektor był wydzielony ze współczynnikiem 0. Teraz jest ogrzewanie energią słoneczną ze współczynnikiem 0 - IMO to oznacza kolektory, bo PV nie grzeje, tylko produkuje prąd. Ja mam w projekcie 100% CO i CWU na prąd i do tego PV , pozwolenie przeszło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.08.2022 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 Ja mam w projekcie 100% CO i CWU na prąd i do tego PV , pozwolenie przeszło Kreatywne uwzględnianie PV do grzania. A przecież PV nie grzeje (chyba, że masz w projekcie off-grid podpięty do grzałki, to część CWU można by uczciwie uwzględnić. Na koniec to inwestor się podpisuje pod parametrami - więc Twoje ryzyko i odpowiedzialność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erda 16.08.2022 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 Kreatywne uwzględnianie PV do grzania. A przecież PV nie grzeje (chyba, że masz w projekcie off-grid podpięty do grzałki, to część CWU można by uczciwie uwzględnić. Na koniec to inwestor się podpisuje pod parametrami - więc Twoje ryzyko i odpowiedzialność. Nie, nie mam w projekcie off-grida . Z ryzykiem i odpowiedzialnością to mnie zaskoczyłeś przecież to jest przez kogoś policzone , podbite przez ludzi uprawnionych i przez PINB zaakceptowane , przecież nie można ot tak sobie zmieniać projektu podobno . PINB które mi to podbiło to może to podważyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 16.08.2022 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 Nie, nie mam w projekcie off-grida . Z ryzykiem i odpowiedzialnością to mnie zaskoczyłeś przecież to jest przez kogoś policzone , podbite przez ludzi uprawnionych i przez PINB zaakceptowane , przecież nie można ot tak sobie zmieniać projektu podobno . PINB które mi to podbiło to może to podważyć ? Kaizenowi zabrakło argumentów, to je wymyślił. Bzdury. Projektant i kierownik się pod tym podpisują. Ty nie musisz się na tym znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.08.2022 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 Projektant i kierownik się pod tym podpisują. Ty nie musisz się na tym znać. Zgłaszałeś zakończenie budowy? Inwestor składa taki dokument. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 16.08.2022 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 Składa się Zawiadomienie o zakończeniu budowy budynku mieszkalnego jednorodzinnego (PB-16a) Podstawa prawna: Art. 54 i art. 57 ust. 1 w zw. z ust. 3a ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. – Prawo budowlane (Dz. U. z 2020 r. poz. 1333, z późn. zm.). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 16.08.2022 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 Co jest potrzebne, a co nie można samemu sprawdzić: https://www.biznes.gov.pl/pl/opisy-procedur/-/proc/565 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts