Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

Gość Arturo72
GGWC choć droższy w wykonaniu jest bardziej przewidywalny i mniej kłopotliwy w użytkowaniu.

Pytanie w czym jest bardziej przewidywalny i czemu ta przewidywalność ma służyć ?

Po ok.2 latach używania GWC rurowego nie zauważyłem jakichkolwiek kłopotów.

Zgoda jedynie do tego,że GGWC jest droższy w wykonaniu niż GWC rurowy.

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Choćby w tym że nie musisz się martwić wyższym poziomem wód gruntowych, zapachami bo nie ma fizycznego kontaktu powietrza z glebą, mniejszymi oporami przepływu powietrza.

Nie twierdzę że dobrze zrobione GWC rurowe nie będzie spełniać swojej funkcji, ale min, z powyższych przyczyn wybrałem GGWC.

witam kolegow,

niewazne czy thrmomur czy isodom to niepodoba mi sie ta ciensza warstwa klockow. czy nielepiej jakby bylo tylko dwie warstwy? zastanawiam sie jakby zastosowac szalunki(takie plytowe jak przy budowie zbionika deszczowki R&K, a niepamietam jak sie nazywaja) i wykonac najpierw lane betonowe sciany ze zbrojeniem. i pozniej ocieplac najwiekszymi plytami styropianu. inna idea te szalunki odsunac o np 30cm od scian i ocieplenie wykonac z wlanego roztworu pianki poliuretanowej. widzalem to gdzies ze mozna dwa skladniki kupic, miesza sie i wlewa i tezeje to jakby wyciskane z normalnej tubki. w tym momencie ptrzymujemy jednolita strukture muru i ocieplenia tylko po jednej stronie.

po drugie zastanawiam sie nad oplacalnoscia rolet zewnetrznych okiennych. czy pomagaja zaoszczedzic wiecej pieniedzy poprzez lepsza izolacje okien, niz drozsze okna o mniejszych wspolczynnikach ?

Artur - masz płytę wykonaną zupełnie inaczej niż ja .... bo mieszkasz na terenach górniczych

TY masz rurę, a ja i surgi22 mamy GGWC - i nie dlatego że mieliśmy za dużo kasy tylko nasze warunki gruntowe tylko na takie GWC pozwalają

nie wszyscy mogą mieć to co chcą , a jak chcą to czasami muszą zapłacić :(

korzystając z pięknej wiosennej pogody pstryknąłem kilka fotek przedstawiających aktualny stan działki "nr2"

zdjęcia przedstawiają granice działki

1. granica "północna" dzieląca działki na dwie

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=247120&d=1394366523

2. granica zachodnia - wzdłuż rowu

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=247121&d=1394366526

3. granica południowa

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=247123&d=1394366530

i widok z przeciwległego narożnika

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=247125&d=1394366534

południowo-wschodnia

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=247124&d=1394366532

4. granica wschodnia - wzdłuż "płotu" z tui i dalej wzdłuż istniejącego już płotu sąsiada

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=247126&d=1394366536

widok z granicy wschodniej w kierunku zachodnim

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=247127&d=1394366540

oraz to co mnie czeka w najbliższych dniach

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=247128&d=1394366543

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=247129&d=1394366545

na 2 fotce z granica wzdłuż rowu widać w tle ile już gałęzi posprzątaliśmy ...

wycinam również ostrężnice

jutro (poniedziałek) odbieram dokumenty od geodety (ze starostwa) które mają trafić do gminy do zatwierdzenia

po zatwierdzeniu i uprawomocnieniu mogę ze starostwa wybrać mapkę i wypis z rejestru gruntu

jak już będę to miał mogę starać się o Warunki Zabudowy

działka podzielona przez geodetów, w starostwie zgłoszone, dokumenty zaniesione do gminy w celu zatwierdzenia podziału - za 2-3 dni ma być podpisana decyzja która po 2 tygodniach uprawomocni się

jutro lub w piątek składam pisma w energetyce, gazownictwie oraz w ZUK z prośbą o wydanie zapewnień w celu złożenia wniosku o WZ

jeśli dobrze pójdzie złożę wniosek o WZ bez zapewnień - te doniosę w trakcie

Ja pisałem że gazu nie będzie, niech spadają, teraz WT 2014 jasno mówią że można mieć swoje źródło prądu.

Pół roku czekałem, teraz projektuje pasywnego dla ...

i mnie kusi, sobie też taki wybudować, tylko te pół roku czekania ... ponieważ 10 października złożyłem wniosek, a 30 marca odebrałem :mad:

Patrzę na nowe projekty R&K, kszhu, teraz DEZET i na mój kolejny dom (gościnny) który już planuję. Technologie, instalacje, izolacje, różne pomysły.

Ale wspólne jest przede wszystkim jedno: mniejszy metraż!!!

Czy to znaczy, że pierwsze domy zawsze budujemy za duze?

Myślę, że jest teraz taka zdrowa tendencja. Doświadczenia innych sprawiły, że zaczęli sie ludzie zastanawiać nad kosztami budowy, utrzymania i sposobu wykorzystania domu. Kazdy chyba wie, że w domu, nie koniecznie dużym ale zamieszkałym przez jedną, dwie osoby sa pomieszczenia z ktorych sie praktycznie nie koszysta. Po co za nie płacić? Ja np zastanawiam sie nad wielkością tzw salonu. Fajnie by był duży ale czy na pewno? Znajoma ma 40 m ale korzysta z połowy w której jest stół i sofa. Ma z przymusu wielki strych (wielki dach) który stoi pusty. Za to wszystko płaci kredyt który ją zżera. Większośc inwestorów zaczyna zdawać sobie sprawę, że dom to nie tylko przyjemność ale bardzo często i zobowiązania. Trzeba go szyć na miarę.

witam,

czy biezesz pod uwage naturalne materialy? chodzi mi przedewszystkim oddzialywanie tych "sztucznych scian" w porownaniu do np pustakow ceramicznych, na zdrowie czlowieka min. utlenianie sie. caly czas wdycha sie coraz wiecej chemikaliow bo w domu coraz wiecej sztucznych wyrobow

Sorki, dla mnie naturalnym materiałem jest drewno i glina, a raczej z tego bym nie chciał swojego domu budować. Reszta materiałów budowlanych to zawsze jakiś dodatek chemii. Raczej jeśli chcesz żyć zdrowo, to zdrowo się odżywiaj.

Co do wielkości domu- chyba z czasem optymalizuje się powierzchnię domu, bo.. np. dzieci wyfruną na swoje, przestajemy prowadzić działalność gosp. i dom staje się za duży.

Ja ten swój pomysł z domem traktuję, jako pomysł na szybką realizację i sprzedaż- mniejszy będzie łatwiej sprzedawalny, a cena bardziej realna na dzisiejsze możliwości potencjalnych klientów.

witam kolegow,

niewazne czy thrmomur czy isodom to niepodoba mi sie ta ciensza warstwa klockow. czy nielepiej jakby bylo tylko dwie warstwy? zastanawiam sie jakby zastosowac szalunki(takie plytowe jak przy budowie zbionika deszczowki R&K, a niepamietam jak sie nazywaja) i wykonac najpierw lane betonowe sciany ze zbrojeniem. i pozniej ocieplac najwiekszymi plytami styropianu. inna idea te szalunki odsunac o np 30cm od scian i ocieplenie wykonac z wlanego roztworu pianki poliuretanowej. widzalem to gdzies ze mozna dwa skladniki kupic, miesza sie i wlewa i tezeje to jakby wyciskane z normalnej tubki. w tym momencie ptrzymujemy jednolita strukture muru i ocieplenia tylko po jednej stronie.

po drugie zastanawiam sie nad oplacalnoscia rolet zewnetrznych okiennych. czy pomagaja zaoszczedzic wiecej pieniedzy poprzez lepsza izolacje okien, niz drozsze okna o mniejszych wspolczynnikach ?

zaletą tej technologii jest jest prostota i łatwość wykonana - to dla mnie jest podstawowa jej zaleta , druga to szczelność przegrody/ściany

inne rozwiązanie może i lepsze , nie zawsze będzie tańsze

Brawo Konrad. Będę podglądał. Ostatnio chodzi mi po głowie projekt małego parterowego domku, max 90m2 do konkretnej działki. Póki co, rozrysowuję pomysł. Może w przyszłości coś się wykluje.

spokojnie ;) - skończ najpierw jeden

Patrzę na nowe projekty R&K, kszhu, teraz DEZET i na mój kolejny dom (gościnny) który już planuję. Technologie, instalacje, izolacje, różne pomysły.

Ale wspólne jest przede wszystkim jedno: mniejszy metraż!!!

Czy to znaczy, że pierwsze domy zawsze budujemy za duze?

i tak i nie

czy mój jest za duży ? nie ... ale zmieściłbym się też w parterówce 100-110 - u mnie poddasze zbudowane z innch względów - to on pow użytkową podwyższa do prawie 150m2

To zależy od potrzeb. Mieszkałem w mieszkaniu nieco ponad 80m2 i było ok. Dom prawie 2x taki i jak na razie ok ale na starość, dla 2 osób stanowczo za duży.

na starość .. hmm kiedy to będzie ... wtedy ktoś coś mi wybuduje ...albo wróce do bloku

Myślę, że jest teraz taka zdrowa tendencja. Doświadczenia innych sprawiły, że zaczęli sie ludzie zastanawiać nad kosztami budowy, utrzymania i sposobu wykorzystania domu. Kazdy chyba wie, że w domu, nie koniecznie dużym ale zamieszkałym przez jedną, dwie osoby sa pomieszczenia z ktorych sie praktycznie nie koszysta. Po co za nie płacić? Ja np zastanawiam sie nad wielkością tzw salonu. Fajnie by był duży ale czy na pewno? Znajoma ma 40 m ale korzysta z połowy w której jest stół i sofa. Ma z przymusu wielki strych (wielki dach) który stoi pusty. Za to wszystko płaci kredyt który ją zżera. Większośc inwestorów zaczyna zdawać sobie sprawę, że dom to nie tylko przyjemność ale bardzo często i zobowiązania. Trzeba go szyć na miarę.

mój jest w sam raz ...dla mnie , dla nasz tj dla naszej rodziny na najbliższe 15-20 lat , późnej będzie za duży .. ale salon ... po imprezach typu parapetówka, chrzciny , wigilia -uważam że jest idealny - każdy mniejszy ... byłby za mały :(

witam,

czy biezesz pod uwage naturalne materialy? chodzi mi przedewszystkim oddzialywanie tych "sztucznych scian" w porownaniu do np pustakow ceramicznych, na zdrowie czlowieka min. utlenianie sie. caly czas wdycha sie coraz wiecej chemikaliow bo w domu coraz wiecej sztucznych wyrobów

swój wybudowałem z siliatów - te są naturalne ale mają też pewne minusy -to co jest zaletą w 3kwartaach w lecie jest przekleństwem - akumulacja

z ceramiki nigdy bym nie wybudował domu ani dla siebie , ani dla kogoś !

Sorki, dla mnie naturalnym materiałem jest drewno i glina, a raczej z tego bym nie chciał swojego domu budować. Reszta materiałów budowlanych to zawsze jakiś dodatek chemii. Raczej jeśli chcesz żyć zdrowo, to zdrowo się odżywiaj.

Co do wielkości domu- chyba z czasem optymalizuje się powierzchnię domu, bo.. np. dzieci wyfruną na swoje, przestajemy prowadzić działalność gosp. i dom staje się za duży.

Ja ten swój pomysł z domem traktuję, jako pomysł na szybką realizację i sprzedaż- mniejszy będzie łatwiej sprzedawalny, a cena bardziej realna na dzisiejsze możliwości potencjalnych klientów.

Tu bym tak nie szalał, z tego co się orientuję to klienci kupujący dom, bez większego doświadczenia i świadomości, jak nie mają 150m2 użytkowej to odchodzą bo wg nich dom to ma być dom a nie mieszkanie jak w bloku. Poza tym dużą rolę gra cena za m2 a ta jak wiadomo w większym jest mniejsza.

u mnie tak jak pisze Dezet - mniejszy będzie latwiej chyb sprzedać - ma być to alternatywa do mieszkania w bloku - mały domek , a nie oferta dla kogo komu marzy się dom (150-200m2)

u mnie mieszkania w bloku nie przekraczają 70m2 , ja miałem 65 i ciężko było sprzedać

wiec spokojnie taki dom 100m2 użytkowej + trawnik uważam z optymalny - my mamy na parterze 110 i głównie z parteru korzystamy, poddasze w innym celu zostało zbudowane/ zagospodarowane (taka trochę fanaberia ;) )

Tu bym tak nie szalał, z tego co się orientuję to klienci kupujący dom, bez większego doświadczenia i świadomości, jak nie mają 150m2 użytkowej to odchodzą bo wg nich dom to ma być dom a nie mieszkanie jak w bloku. Poza tym dużą rolę gra cena za m2 a ta jak wiadomo w większym jest mniejsza.

W bloku raczej standardem jest 50-60m2 a nie 80-90...chyba się nie mylę?! U mnie na rynku wtórnym m2 mieszkania to ok.3000zł. Deweloperskich poniżej 4-5k netto raczej nie ma. Jaka cena byłaby tutaj - z działką/ bez działki?

Różnica 10m2 dla domu to jeden pokój więcej - jeśli ktoś potrzebuje niewielką sypialnię. Dlatego mnie pasuje (optymalnie) domek 90m2 - dla ogrzewania gazem lub prądem, parterówka o rzucie ok. 9x10m (w środku). Program domu: salon, kuchnia zamknięta ze spiżarką, dwie sypialnie, wc z łazienką razem lub osobne. Kocioł turbo [gaz z pobliskiej kopalni, nie ruski ;) ]. Zaznaczam, że myślałem o konkretnej, niewielkiej działce - stąd tak, a nie inaczej.

P.S. Oczywiście to powyżej, to daleka przyszłość, bo najpierw, jak słusznie Konrad prawi-"najpierw skończyć jeden"... lub tylko wizja ;)

decyzja o podziale działki odebrana z UM z data 14.03 po 14 dniach będzie prawomocna

czyli 31 marca mogę zgłosić się po pieczątkę i następne kroki do starostwa z prośbą o aktualizację map i wydanie aktualnej wraz z wypisem z rej. gruntu

w PGE i PGNiG złożone wnioski i wydanie zapewnień o dostawie energii el. oraz gazu , jutro jeszcze odwiedzę ZUK

za ok 7-10 dni będę mógł złożyć wniosek o WZ

swój wybudowałem z siliatów - te są naturalne ale mają też pewne minusy -to co jest zaletą w 3kwartaach w lecie jest przekleństwem - akumulacja

z ceramiki nigdy bym nie wybudował domu ani dla siebie , ani dla kogoś !

Poważnie, aż taki to kłopot w lecie?

Sam zastanawiam się nad silką 18.

Myślisz, że gdybyś miał WW było by lepiej? Ewentualnie zacienienie strony południowej w lecie może by pomogło?

Zyski bytowe też się będą akumulować w ścianach.
Zyski bytowe są niewielkie - dlatego "załatwi" je automatyka pokojowa. Natomiast zyski słoneczne - jak najbardziej - by ściana się nagrzała i nie odbierała ciepła z domu NIE MOŻNA JEJ OSŁANIAĆ STYROPIANEM . Do dziś można spotkać takich "projektantów" co robią coś tak koszmarnego :

to nie jest izolacja.jpg Ciepło z domu odprowadzają do gruntu a styropianem zatrzymują zyski ze Słońca i wilgoć w ścianie.

kszhu - ten sezon letni dopiero będziesz miał miarodajny - mamy porównywalne okapy i zacienienie okien , wilgoć technologiczna robi swoje ... po zamieszkaniu sytuacja wygląda zupełnie inaczej

ja do tego sezonu przygotowuje się .... chce cały sezon na GGWC w końcu przetrwać - w tamtym padłą pompa obiegowa

ciepło zakumulwane w płycie, w ścianach , stopie później trudno usunąć - wycągi w każdym pomieszczeniu + styropian od wewnatrz powinny ten problem rozwiązać