Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

polecam po zalogowaniu się na forum "Ustawienia" to obok "Wyloguj"

http://forum.muratordom.pl/usercp.php

tam widać najnowsze wpisy z subskrybowanych wątków - od ostatniego logowania

ja od dawna już sobie skrzynki nie zapycham

Dezet - czy TY sam murowaleś?

Dzięki - ja póki co wolę dostawać emilka z powiadomieniem ;)

A murowałem sam to, co powyżej wieńca, czyli szczyty domu i garażu- wysoko było ;) I oczywiście na klej, bo mniej roboty.

R&K jezeli moge Ci doradzic to zalatw sobie jakas maszyne do ciecia BK, bo piłą reczną to masakra, ja juz kurwicy dostaje od tego ciecia. Z jakas pila tasmowa to pewnie bym juz dawno wszystko mial wymurowane...

Pozdrawiam.

albo lepiej dostosować wymiary ścian do pełnych długości bloczka i oczywiście podobnie z otworami - ja tak zrobiłem u siebie, a jeśli chodzi o piłowanie ręczne, to nie ma co się szczypać, tylko kupić na alledrogo albo w markecie jaką piłę elektryczną za 100-140zł i ciąć ile wlezie - idzie jak złoto :)

a szlifierka kontowa np. z dużą tarczą nie sprawdzi się? nie będzie lepsza?

PINB 22.08 wydał zawiadomienie /decyzję ?(ż odebrała dziś z poczty - treści więc nie znam ) i do dziś ono do mnie nie dotarło - starostwo na terenie miasta dostarcza własnymi gońcami - Ci zapewne mojego domu nie znaleźli - mam "M" a wszystkie inne są uliczkę wcześniej (do mnie dojazd jest z innej strony) więc wysłali zawiadomienie PP a listonosz niby zostawił awizo 28.08 którego w skrzynce nie było :(

Pani ze starostwa która prowadzi moja sprawę na urlopie do 14.10 -do tego czasu PnB będzie chyba już prawomocne - ale tego pewnie nikt mi nie powie

udało się z PINB dziś wziąć 1egz projektu - będę go studiował ;) i zamawiał materiały

mam już gruz i 1 betonową płytę na mostek

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=278184&d=1409842592

@RK, ja murowałem z Silikatu (i BK), więc kątówka 230mm (tania, ca 150zł, działa do dziś, mniejszą też mam) była niezbędna. BK to tnie jak masło. Pilarkę też mam (do szalowania monolitu kupiłem, też chyba koło 150zł), nie ciąłem nią B, ale również od praktyka słyszałem że idzie. Piłą ręczną to masakra, próbowałem.

W BK chyba najlepiej smarnąć też pionową spoinę, ew. zatkać dziury (ja takich u siebie nie widziałem) klejem do BK czy do styro, sensu zapiankowania nie widzę (przy styro na zew.). Można jak pisze @gentoonx zaprojektować mury pod moduł bloczka (i ja też tak zrobiłem), ale przy BK to mniejszy problem jak przy silikacie.

a szlifierka kontowa np. z dużą tarczą nie sprawdzi się? nie będzie lepsza?

...]

nacinanie 24cm z 4 stron czy 3 i machanie ręczną piłą, jak można szybko i sprawnie elektryczną pilarką???

robisz prosty stół i mechanizm podobny do gilotyny na pilarkę i jedziesz z tym koksem :) Można też i z ręki, jak kto pewną łapę ma i prostopadłe cięcia mu wychodzą z zamkniętymi oczami - tylko wprawy nabrać

PINB 22.08 wydał zawiadomienie /decyzję ?(ż odebrała dziś z poczty - treści więc nie znam ) i do dziś ono do mnie nie dotarło - starostwo na terenie miasta dostarcza własnymi gońcami - Ci zapewne mojego domu nie znaleźli - mam "M" a wszystkie inne są uliczkę wcześniej (do mnie dojazd jest z innej strony) więc wysłali zawiadomienie PP a listonosz niby zostawił awizo 28.08 którego w skrzynce nie było :(

Ja dziś otrzymałem "do rąk własnych" PnB :)

Nówką płatnicą z górnej półki wycinałem otwór na drzwi w domku letniskowym. Umarła. ....

taka za 15 zł, to nie z górnej półki :lol2:

Chłopaki-cieśle w Nor kupili w JULI płatnicę dając 400K (200zł) już drugiego dnia na remoncie dachu u klienta poszła tak, że wzdłuż przecięła gózdek taki z 14cm długi (zauważyli dopiero jak przecięli dłużycę), a ta franca dalej zasuwała jak nówka sztuka :)

Gość Arturo72

Od początku budowy czyli od czterech lat używam sprzętu z dolnej półki kupowanego tylko w LM a jest w tym wiertara,kątówka,kosiara,maszyna do cięcia kafli i piła spalinowa,w większości z firmy Dexter.

Przez te 4 lata padła tylko wiertara 2 razy ale w ten sam dzień po zgłoszeniu reklamacji dostałem nówkę sztukę,nie śmiganą :)

Sądzę,że za cały w/w sprzęt wydałem mniej kasy niż za jeden markowy :)