Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bzdura. Mam na działce szary bloczek leżący około 30 lat na ziemi, niczym nie osłonięty (podpierał starą ławkę). Dopiero teraz zaczyna się erozja.

Ytong po dwóch zimach na gruncie, bez osłony, lekko zzieleniał, ale kolor to jedyna zmiana jaką zauważyłem.

W mniej skrajnych warunkach - tak jak pisze R&K - przez lata stoi cała masa domów z BK nieotynkowanych i nic się z nimi nie dzieje.

Nie bzdura tylko zjawiska fizyczne. Wiemy, że bloczek komórkowy jest bardzo chłonnym materiałem, a woda podczas zamarzania zwiększa swoją objętość. Nie wiem jaką tolerancję ma taki bloczek na zamarzającą z nim wodę, ale ja bym nie ryzykował pozostawiając nieosłonięte ściany z bloczka komórkowego.

EDIT: Oprócz "rozsadzenia" bloczku to jeszcze należy zwrócić uwagę na "rozklejenie" warstwy zaprawy.

Edytowane przez Barth3z

Nie bzdura tylko zjawiska fizyczne. Wiemy, że bloczek komórkowy jest bardzo chłonnym materiałem, a woda podczas zamarzania zwiększa swoją objętość. Nie wiem jaką tolerancję ma taki bloczek na zamarzającą z nim wodę, ale ja bym nie ryzykował pozostawiając nieosłonięte ściany z bloczka komórkowego.

EDIT: Oprócz "rozsadzenia" bloczku to jeszcze należy zwrócić uwagę na "rozklejenie" warstwy zaprawy.

No wlasnie, i tak i nie :)

Ja mam przed wejsciem do domu scianke z BK, nie oblozona niczym, i oprocz bialbym wykwitow po 3 zimach nie widze, ze sie bloczki sypaly...

Jesli mialoby byc tak zle to czemu jest tak dobrze? Tyle domow zimuje przez lata z golymi scianami i nic sie nie dzieje, moze kwiestia ile tej wody w bloczku, czy tylko lekko z zewnatrz czy mocno nasiakniety zrobi roznice?

No wlasnie, i tak i nie :)

Ja mam przed wejsciem do domu scianke z BK, nie oblozona niczym, i oprocz bialbym wykwitow po 3 zimach nie widze, ze sie bloczki sypaly...

bo zimy nie było ;)

Ja osobiście był nie ryzykował. A tych, którzy mają dylemat nad tym czy wydać parę złotych na zabezpieczenie ścian folią polecam kontakt z producentem.

Nie mam jeszcze chodnika przed schodami do wiatrołapu. Od 3-4 lat leżą tam poza obrysem dachu, a więc po chmurką na żwirze kawałki bloczka solbet i nie mają ochoty się rozpaść pomimo codziennego wędrowania po nich kilku osób. Uważam gazobeton za najbardziej przyjazny materiał na budowie.

Nie mam jeszcze chodnika przed schodami do wiatrołapu. Od 3-4 lat leżą tam poza obrysem dachu, a więc po chmurką na żwirze kawałki bloczka solbet i nie mają ochoty się rozpaść pomimo codziennego wędrowania po nich kilku osób. Uważam gazobeton za najbardziej przyjazny materiał na budowie.

to pociągnij je gipsem i pomaluj tak jakbyś chciał mieć w domu na ścianie i wtedy napisz.

producenci piszą, że mega nasiąkliwy i trzeba chronić przed wodą a tu każdy wie lepiej :o

Witam,

sprawa już była wałkowana w kilku wątkach, m. in. u mnie w dzienniku. Przed zimą cała zachodnia ściana przemokła mi na wylot, jak się okazało prawie pół roku później wewnątrz nadal była lekko wilgotna. Były u mnie temp po -10 i nic nie wysadziło itp. BK należy chronić przed wodą "z góry" bo tym sposobem mogą przesiąknąć po całości, to informacja od producenta. Trzeba by zrobić eksperyment, zanurzyć bloczek na kilka dni w beczce wody przed mrozami, potem go zostawić na pare tygodni i w najwiekszy mróz go przeciąć i zobaczyć czy jest tam lód. A zielony kolorek można przeszlifować i już będzie biało ;)

Ja tam wole lekko dolozyc pracy, skreca mnie na widok mokrych bloczkow. Na pewno zabezpiecze wszystko z nadkladem. Tylko mnie to gruntowanie zastanawia, ale bede szukal odpowiedzi.A BK bloczki zgodnie z instrukcja producenta moga chyba tez wytrzymac kilka cykli zamarzania i rozmarzania

Przepraszam za rozpoczecie tego "bulwersujacego" tematu, raczej off-topic na te chwile ... (zobaczymy co zrobi Konrad jak przyjdzie zima :p)

to pociągnij je gipsem i pomaluj tak jakbyś chciał mieć w domu na ścianie i wtedy napisz.

producenci piszą, że mega nasiąkliwy i trzeba chronić przed wodą a tu każdy wie lepiej :o

W domu mam tak pociągnięte ściany w garażu. Cieniutko MP75 Knaufa i farba. Na bank bloczki były jeszcze wilgotne a garaż nie był i nie jest ogrzewany. Zapraszam na oględziny. Chyba trafiła mi się extra partia materiału hehe. Wspomniane bloczki przed schodami nasiąkają cały czas i schną. Wiesz lepiej to wytłumacz czemu nie są w postaci gruzu tylko leżą dalej w całości? Swoje ściany z obu stron mam zagruntowane najtańszym gruntem z liroya po kilkanaście zł/10l. Czy to coś dało nie wiem, zagruntowałem dla świętego spokoju, ale po zimie gdy stan surowy odkryty swoje przeszedł. Pęknięć nie stwierdziłem, chociaż to rozłożysta parterówka.

... zobaczymy co zrobi Konrad jak przyjdzie zima :p

nic?

bo będzie już miał kołderkę ze styropianu zrobiona? taki jest plan , ale czy się uda, mam nadzieje że wyrobie z kasą i czasem

1 pomieszczenie zrobione na gotowo (zasypane piachem), w drugim odkopałem dziś przepust który był na wodę a nie wiedzieć czemu z obu stron obkleiłem go styropianem i zasypałem piachm

pojechałem do fajnej firmy dziś słynącej z materiałów instalacyjnych wod-kan, i budowlanych po niebieską rurę do przyłącza wody , bo plan mam taki by wprowadzić tą rurę do domu i ją zostawić na razie na zewnątrz i w późniejszym terminie zakopać a przyłącza mieć już na gotowo bo później styropian i beton i nie będzie pola manewru. Pierwszy raz do tej firmy zaglądam , ja ich nie znam ... a oni o mnie wszystko wiedzą :D i pytają się czy drugi dom też na prąd będzie :D , rachunek otworzony, towar do rozliczenia na koniec prac , więc można robić .

plan na popołudnie / wieczór wprowadzić rurę od wody , wykuć i wprowadzić 2 rury od prądu , wkleić styropian od środka , zasypać , zagęścić = 2 pomieszczenie gotowe

kolejne dni to kanalizacja , zamówienie styropianu , później instalacja OC oraz rozprowadzenie wody po domu , zbrojenie, ułożenie pętli od ogrzewania i zalanie betonem

pod nie , na styropian tak

w betonie będę robił rowki na kable , całość tzn każde pomieszczenie z osobna zalewać będę samopoziomem , różnice między pomieszczeniami rzędu 2-3 mm nie są problemem , a może to spowodować spore oszczędności na samopoziomie bo ten jest drogi

nie tak łatwo zrobić posadzkę na gotowo , przy płycie miałem zbrojenie górą i dołem - mogłem tak zrobić , ale betonowaniem zajmowała się zewnętrzna firma, bałem się uszkodzenia itp

teraz będzie siatka gdzieś w połowie / może nawet dołem , na niej rurki , a kable w górnej części - nie chcę tego robić na raz , lepiej powoli i dokładnie, dom jest na sprzedaż , nie mogę sobie pozwolić na złe wykonanie , lepiej poświęcić trochę czasu i kasy i mieć wszystko tip top

gdyby to byłmój dom nie lałbym samopoziomu - przy układaniu płytek raczej od razu dawałbym klej - tak jak u siebie w garażu , ale to dom na sprzedaż i ma mieć gładkie gotowe podłogi do położenia np paneli , nie wiem co w przyszłości inwestor sobie położy - a wygląd i standard trzeba trzymać

tak jak robie to najszybszy i najtańszy chyba sposób do wykonania we własnym zakresie , nie zlecam posadzki innej firmie z miksokretami itp , nie robię chudziaka , ziemię ubijam warstwami porządni jak przy płycie fund. więc o osiadanie ni obawiam się

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=322854&d=1435824670

było już tak ładnie i równo - a od dziś znów bałagan

kopiemy kanalizację , dziś powinno się udać zakończyć ten zakres prac

wczoraj wykuty przepust i rurki od prądu w domu ,

odnaleziony przepust na wodę i rura od wody również już na swoim miejscu

wielkimi krokami zbliża się zakończenie prac gruntowych

jeszcze tylko zakopiemy rurę od wody i zasypiemy GWC bo na zewnątrz jest dołeczek

trzebaby było rozpisać kable i wiedziec mniej wiecej jakie pojda , ale to do zrobienia i moze pomoc , po 2-3 h na beton da sie wchodzic , moznaby bylo rzeźbić

tymczasem potrzebuje pomocy z rurkami

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=322868&d=1435833386

ktoś pomoże ? czy to tak powinno wygladac? czy jest OK ?

teraz będzie siatka gdzieś w połowie / może nawet dołem , na niej rurki , a kable w górnej części - nie chcę tego robić na raz , lepiej powoli i dokładnie, dom jest na sprzedaż , nie mogę sobie pozwolić na złe wykonanie , lepiej poświęcić trochę czasu i kasy i mieć wszystko tip top

...

tak jak robie to najszybszy i najtańszy chyba sposób do wykonania we własnym zakresie , nie zlecam posadzki innej firmie z miksokretami itp , nie robię chudziaka

to już nie czaję jakie chcesz zrobić te warstwy. znaczy chcesz zrobić wylewkę (posadzkę) od razu na ubitym piasku i styropianie? jeśli tak to co z izolacją poziomą?

rurki tzn, że będziesz miał wodną podłogówkę + kable? zakręciłem się

dokładnie tak chce zrobić

o którą izolację poziomą pytasz? bo przecież będzie tam włąsnie styropian

rurki daje na wszelki wypadek - alternatywa dla przyszłego posiadacza domu , będą tylko rurki bez "uzbrojenia szafki" i podłączenia do pieca

podstawowym źródłem energii będą kable, w celu uzyskania SE oraz komfortu w lecie klimatyzator

dlaczego nie rurki i wodna podłogówka - przy kablach nie ma sie co popsuć ! są NCO i bardzo precyzyjne , bezobsługowe

jak będą w przyszłości problemy z np cena 1 kWh to przyszły właściciel ma alternatywę albo panele na dach albo rurki w podłodze (koszt ok 1 tys zł)

nie robię "jaskowych" i "nydarowych" wynalaznów , kasa pójdzie w 1 panel na dachu do podgrzewania CWU