RK1719508166 20.10.2015 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 bloczki mam lokalne Solbet Kolbuszowa , dokładność +/-1 mm 1 puszka starcza na ok 40-45 bloczków przy cenie 32 zł za sztukę ok 20-25 szt wystarczy na takim dom , nie pamiętam jaką wydajność ma klej z worka i jaka cena , ale te 2-3 stówki a tym etapie są warte swojej ceny i nie babrania się z rozrabianiem kleju o piony nie ma się co bać , je też "piankuję" biorąc pod wagę fakty1) nie śpieszy mi się2) isomur itp. są b. drogie3) muruję rano po 1h ,w piątki i soboty więcej jeśli pogoda pozwoli 4) nie wykładam od razu kasy na cały materiał na dom -bloczki są 500m ode mnie na składzie i dowożą mi tle ile potrzebuję to rozwiązanie jest dla mnie idealne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 22.10.2015 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 (edytowane) na ten tydzień zapowiadali deszczowe dni aż do soboty włącznienie nastawiałem się więc na o że coś pomuruję ale i wczoraj i dziś udało się nieco podgonić w 2 h robię 1warstwę w większej części domu warstw będzie 11 = 2,75 + wieniec i stop tym o 20 cm na WM takim tempie do końca przyszłego tygodnia będę miał wymurowaną 1 część domu większą , to oczywiście uśredniona ilość o w tą sobotę rozpoczynam 1 warstwę w mniejszej części etap murowania ścian nośnych potrwa max do końca listopada w 80% wykonam go 1-osobowo koszt ścian w tym domku z własną robocizną zamknie się w ok 6000 zł Edytowane 22 Października 2015 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
overmind 23.10.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 A masz jakieś problemy praktyczne z tą pianką ? Pistolet się zapycha a może bardzo ciężko jest utrzymać poziom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.10.2015 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 1 czy 2-go dnia wydawało mi się że bardziej przytyka ona pistolet , kupiłem czyścik i po każdej pracy dokładni go czyściłem , od 2 dni bezpośrednio po ostatnim użyciu zakręcam pistolet i następnego dnia rano znów go używam bez problemu , czyścik jest jakby co w gotowości poziomy to raczej kwestia równości bloczków , przy ich dokładności +/- 1mm kładąc 2 i 3 warstwę (też ze względu na małe nierówności 1 warstwy kładzionej na zaprawie ) wspomagałem się gwoździami w celu wyrównania poziomu , przy kolejnych widzę że to już jest zbędne jak dla mnie wymurowanie takiego domku w 4-5 dni roboczych to fajna zabawa, przyjemna i mega satysfakcjonująca dziś rano w 1h (pełne przygotowanie + wykonanie) ułożyliśmy z tatą na zaprawie 5 bloczków - 4 w drugiej części domu by móc murować łączenie ściany pod kątem 90*, oraz jeden bloczek w ścianie działowej w którym będą szły od razu rury z ciepłą i zimną wodą podobnie 2 bloczki koło wejścia do domu zostały wycięte tak by poprowadzić w nich elektrykę do skrzynki - widać to na zdjęciu poniżej http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=334972&d=1445601328 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=334971&d=1445601318 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 23.10.2015 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 @Konrad, nie masz obaw o właściwości takiej ściany na piance? Wiem że są niby "Purotermy" (szlifowane) na piankę, ale czy one nie mają przypadkiem większej dokładności wymiarowej? Taka pianka nie ma przecież żadnej wytrzymałości np. na ściskanie...Solbet niby ma taki system, ale chyba tylko do ścian niekonstrukcyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.10.2015 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 piana czy klej cienko warstwowy , jeden ciul , 1mm lub mniej , powoduje wypełnianie szczelin i "skleja" bloczki ze sobą , na każdej zaprawie jak "kopniesz" w bloczek to go odparzy od zaprawy/kleju , mur pracuje w pionie a nie w poziomie - więc spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 23.10.2015 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 (edytowane) No właśnie dlatego że pracuje w pionie, podawane są "marki" zapraw do elementów murowych. Cośtam że musi być oczko czy dwa oczka niższa niż wytrzymałość cełgy/bloczka (na ściskanie). A pianka to ma z pińcet oczek mniej Czy _całkiem_ nie dotyczy to zapraw cieńkowarstwowych to nie mam pewności. No i dlaczego u Solbeta mówią o murach niekonstrukcyjnych... Edytowane 23 Października 2015 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.10.2015 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 ale to nie jest zwykła piana czy klej - to zaprawa chemiczna i posiada aprobatę techniczną czy jak to się tam nazywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 27.10.2015 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 od poniedziałku po zmianie czasu pracuję znów po 2h dziennie od 6 do 8 oto efekt na dziś http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=335327&d=1445951903 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
overmind 29.10.2015 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Hej, znalazłem twój dom Zx35 w katalogu z500 i zauważyłem że oni proponują system SNG Home jak centralę do obsługi "inteligentnego domu". Również piszą że dom jest: "SMART Ready czyli że można dostać dodatkowe schematy niezbędne do wykonania PRE:instalacji czyli dodatkowy montaż kabla magistralnego oraz pogłębionych puszek kieszeniowych w miejscach w których znajdują się przełączniki elektryczne" Rozumiem że akurat twój projekt takich dodatków nie ma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 31.10.2015 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 dom ma być prosty i łatwy w obsłudze tj bezobsługowy = żadnych wymyślnych, drogich i skomplikowanych rzeczyw Z500 za wszystko się dopłaca - ja kupiłem goły projekt tak sobie muruje i muruje http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=335710&d=1446280662 i już koniec pierwszego pomieszczenia widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 31.10.2015 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Prowadzisz jakieś zapisy na parapetówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.11.2015 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 a potrzebne zapisy ? myślałem że podam termin i wszyscy przyjadą ścianę południową dziś zakończyłem - pozostały 2 nadproża nad dużymi przeszkleniami wieczorem je zabetonujmy i przestawiam rusztowani na część wschodnią gdzie już jedno nadproże zostało wylane podłużnym oknie w sypialni które będzie nad łóżkiem (nad zagłówkiem ) i zostało jeszcze jedno nad oknem w łazience - to temat na jutro, czwartek i piątek ściana północna oraz działowa nośna w środku domu od soboty prace nad 2-gą ,mniejszą częścią domu, między czasie wylewanie 3 słupów/filarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 03.11.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Żona nie może sobie tego wyobrazić, budować własnymi rękami, wkładać siły, czas i serce, żeby sprzedać . Jak zwykle podziwiam wizję, drobiazgowość w planowaniu i konsekwencję w działaniu. Trzymam kciuki i kibicuję jak zwykle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 03.11.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Wczoraj przykleiłem kilka bloczków na piankę nisko-prężną w celu zamontowania prowizorycznych drzwi (balkonowych, starych) na czas budowy. To świetny patent:yes: Fuga o grubości 1-2 mm Gdybym budował następny dom to zastosuję rozwiązanie R&K:) Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.11.2015 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 stan z dziś - mocno nadgoniłem prace murując ponad 4 h http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=336296&d=1446731942 miałem jakiś mieszane uczucia co do tej zaprawy aż do dziś , przykleiłem źle bloczek - po ponad 30 min nie udało mi się go oderwać , w bloczku z BK zostały tylko dziury po młotku, próbowałem też przecinakiem , bloczek nie oderwał się, a ukruszył w znacznej części wieczorem zalewam ostatnie nadproże i zaczynam jutro murować drugą część domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.11.2015 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 stan na dziś - po mocnym nadgonieniu prac 11 listopada http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=337355&d=1447338622 w zasadzi jutro jak dobrze pójdzie zakończę murowanie z grubsza , pracować będziemy nad filarami i podciągami , zwłaszcza tymi dużymi nad przeszkleniami w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 12.11.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Ależ ci idzie! Ja ostatnio nie mogę dojechać na budowę, a jak już jestem to zostaje pół godziny i ciemno, więc podziwiam że jeszcze nie odpuściłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 16.11.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 R&K, Twój pierwszy dziennik wciągnąłem na jednym oddechu i wyglada na to, że z drugim jest podobnie Sposób, w jaki podchodzisz do tematu, przywiązanie uwagi do szczegółów i chyba najważniejsze przy drugiej budowie - co i jak robić, żeby się nie urobić, a było dobrze Twoje dzienniki są skarbnicami wiedzy, a ze względu na moją lokalizację, dziennik Twój i Przemka Kardysia bardzo głęboko siedzą w moich realiach. Macie może Białą Listę wykonawców wartych polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 17.11.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 (edytowane) PERFEKT Marcin Konieczny - usługi ogólnobudowlane. Nie korzystałem, ale znam ludzi którzy korzystali i go chwalą.Hydro Lux Jan Ryś - hydraulika, kanalizacja, gaz, instalacje. Pomagali mi. Szczerze polecam.Plaster System Witold Stefanowicz - tynki gipsowe mi robili. Chwalę.ARTI-MAR Wanda Trawczyńska - parapety z aglomarmuru. Tanio i dobrze.Lestol Zdzisław Leśniowski - drzwi drewniane. Zajebiście, choć niezbyt tanio.Stolarnia Bronisław Kapinos - schody drewniane, wykończenia drewniane. Rewelacyjnie.BTE Działowski - przyłącza energetyczne, instalacje, panele PV. No i jeszcze sprzedawcy: Betoniarnia Pietras - beton towarowy. R&K może być innego zdania, ale ludzie chwalą.Betoniarnia Dubiel. Praktycznie same pozytywy.Budoterm Turkot - prawie wszystko do budowy, oprócz izolacji termicznych i instalacji. Mają, ale bez rokakoka.Kwant - kabelki, elektryka.Heating-Instgaz - elementy pozostałych instalacji. Edytowane 17 Listopada 2015 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts