Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

R&K buduje nowy dom ZX35 ...standard PASYWNY w rozsądnej cenie

Recommended Posts

witam po "zimowej" przerwie technologicznej

w chwili obecnej jesteśmy na etapie .... takim samym jak jesienią ;)

budowa stoi zabezpieczona - jutro zaczynam "rozbrajanie" zabezpieczeń tj odbijanie listewek i usuwanie folii na górze ścian nośnych

robię inwentaryzację w deskach po poprzedniej budowie (Arizona)

odrobinę zbrojenia mam - więc na dniach będę wiązał belki w 2 największych podciągach - strzemiona porobiłem do nich jeszcze jesienią

dziś wysłałem projekt stropu do wyceny - dostawa do ok 2 tygodni - tyle mam czasu by w miarę możliwości obgonić wieniec i podciągi - ciśnienia nie mam jakoś , uda się to się uda jeśli nie to potrwa tydzień dłużej

jak przykryje dom zmawiam okna, bloczki na ścianki działowe oraz styropian na izolację ścian i dachu, z tymi rzeczami chciałbym się do wakacji w miarę możliwości uwinąć

zapłaciłem za przyłącz prądu - tj za skrzynkę elektryczną - narazie prądu brak - umowy z PGE nie podpisuję - mam prąd u siebie w domu - przedłużacz daje radę

Edytowane przez R&K
literówki

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no więc tak to obecnie wygląda

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=351966&d=1459848004

sam robię zbrojenie - z małą pomocą oczywiście Taty , ponieważ to spory kolos z 8 prętów #16 i podwójnych rzędów strzemion 30x10 - robię od razu na górze

dziś powinienem skończyć wiązać drugi podciąg

później wieniec po całości dookoła - ktoś coś podpowie w kwestii łączenia podciągu z wieńcem ? całość będzie miała z 60 cm ....

u kogoś widziałem całość obudowy z OSB - nie wiem czy się nie zdecyduje ....

narazi pracuję na resztkach płyt laminowanych które wzmacniam deskami - ładnie później odchodzi i wszystko jest równe

Ja jak zbroiłem wieniec i podciągi (i strop), to strzemiona podciągów były wyższe, obejmowały również pręty wieńca. U Ciebie chyba na to za późno.

Prętów podciągów w narożach widzę nie zaginałeś (i nie przedłużałeś na ścianę prostopadłą), nie zaszkodzi chyba w takim dać razie "L-ek" (na zakład, nie pamiętam, coś 40xśrednica?). Podobnie na wieńcu.

PS. Ja - amator.

Ja jak zbroiłem wieniec i podciągi (i strop), to strzemiona podciągów były wyższe, obejmowały również pręty wieńca. U Ciebie chyba na to za późno.

Prętów podciągów w narożach widzę nie zaginałeś (i nie przedłużałeś na ścianę prostopadłą), nie zaszkodzi chyba w takim dać razie "L-ek" (na zakład, nie pamiętam, coś 40xśrednica?). Podobnie na wieńcu.

PS. Ja - amator.

Ale piszesz fachowo. Najlepiej jakby belka była obejmowała cały podciąg i wieniec (górne pręty podciągu = górne wieńca). Wtedy mamy max. wykorzystaną wysokość pracującą. Pręty dolne są rozciągane więc tam byłoby wskazane dodanie L'ek. Nie wiem jak dokładnie wygląda sytuacja (czy na to strop lany czy nie), może górą też trzeba łapać. 40 średnic to właśnie dł. kotwienia prętów rozciąganych. To wygląda na długie podciągi więc chyba miałeś to rozrysowane w projekcie

Edytowane przez zibuch

jestem po wizycie KierBud'a na budowie , wszystko zostało omówione, wyjaśnione , ostro tniemy , wyginamy i skręcamy

w sobotę pokaże ile na tą chwilę jest wykonane

do 25 kwietnia powinienem uporać się ze zbrojeniem i deskowaniem, ostatni tydzień kwietnia lejemy strop na płytach JS

dziś zamówiłem właśnie płyty JS - realizacja 7-10 dni

zamawiam u rzeszowskiego przedstawiciela ... jest tylko małe ale ... projektów to oni w ząb ni umieją czytać - pomyłka w ofercie wzgldem mojego zamówienia o ponad 20% to dość poważna rozbieżność

dziś odbył się też pomiar otworów okiennych .... montaż 10-15 maja

kupuje ok 120m2 styropianowych paneli JS którymi przykryje ok 140 m2 (dochodzą wieńce ) + do tego mam do wykonania 3 "balkony", realnie 2 ale jedn jest narożny z 2 stron i tam płyty JS nie mają zastosowania, wyleje balkon i ocieplę go zwykłym styropianem

cena ok 70 zł brutto za 1m2 z dostawą do mnie - nie wiem czy to dużo czy nie - dla mnie liczy się szybkość i łatwość wykonania , do tego oczywiście trochę stali i betonu

kupuje ok 120m2 styropianowych paneli JS którymi przykryje ok 140 m2 (dochodzą wieńce ) + do tego mam do wykonania 3 "balkony", realnie 2 ale jedn jest narożny z 2 stron i tam płyty JS nie mają zastosowania, wyleje balkon i ocieplę go zwykłym styropianem

cena ok 70 zł brutto za 1m2 z dostawą do mnie - nie wiem czy to dużo czy nie - dla mnie liczy się szybkość i łatwość wykonania , do tego oczywiście trochę stali i betonu

To jest mega ekonomiczne rozwiazanie, biorac pod uwage ze niewiele co trzeba podeprzec. Ja za strop YTONGA placilem prawie 200zl/m2 :p, no ale dzwig to ulozyl w 2 godziny :)

To jest mega ekonomiczne rozwiazanie, biorac pod uwage ze niewiele co trzeba podeprzec. Ja za strop YTONGA placilem prawie 200zl/m2 :p, no ale dzwig to ulozyl w 2 godziny :)

Ja właśnie wpłaciłem zaliczkę za strop z płyt kanałowych, sam strop z transportem 92 zł brutto za m2, plus dźwig, robocizna, i poduszka betonowa pod płyty.

Myślę,że zapłacę w sumie 105 zł za m2,wszystko w kilka godzin i nie mam problemu co zrobić ze stemplami i innymi resztkami po szalunkach.

Ja właśnie wpłaciłem zaliczkę za strop z płyt kanałowych, sam strop z transportem 92 zł brutto za m2, plus dźwig, robocizna, i poduszka betonowa pod płyty.

Myślę,że zapłacę w sumie 105 zł za m2,wszystko w kilka godzin i nie mam problemu co zrobić ze stemplami i innymi resztkami po szalunkach.

Które to konkretnie płyty w takiej cenie?

sam styropian , do tego trochę stali (3 pręty co płytę) , deski i stemple groszowa sprawa

dużym plusem którego tu nikt nie zauważa to 15 cm izolacji ... może nie rewelacyjny , z mostkami ale jednak ...

Edytowane przez R&K
literówka

Terriva wyszła mnie 82zł/m2 na gotowo, więc JS wyjdzie na pewno troszkę drożej, ale roboty znacznie mniej, więc warte rozważenia. W tej cenie jest styropian i te kratownice? Jeśli tak, to to chyba najsensowniejsze rozwiązanie dla "leniwego samoroba".

Taka cene uzyskales robiac ekipa? Ile tego stropu bylo?

sam styropian , do tego trochę stali (3 pręty co płytę) , deski i stemple groszowa sprawa

dużym plusem którego tu nikt nie zauważa to 15 cm izolacji ... może nie rewelacyjny , z mostkami ale jednak ...

Też się przez chwilę zastanawiałem, jak mi o tym systemie napisałeś. U mnie wygrała płyta żerańska ze względu na szybkość montażu, prostotę instalacji i brak odpadu w postaci stempli i desek. Jak obliczyłem, strop wyjdzie mnie około 103 zł za m2 za całość 181 m2, wliczyłem wszystko : płyty z transportem, dźwig, robociznę i beton na 5 cm poduszkę pod płyty i szczeliny pomiędzy płyty.

Zakładam, że po max 5 godzinach będzie już strop i można będzie zbroić i szalować wieniec. A na stropi i taki idzie 30 cm EPS 038 plus warstwa styropianu tworząc spadek o grubości od 1 do 15 cm.

Taka cene uzyskales robiac ekipa? Ile tego stropu bylo?

Samemu. Powierzchnia 158m2 z wieńcami.

U mnie wygrała płyta żerańska ze względu na szybkość montażu, prostotę instalacji i brak odpadu w postaci stempli i desek.

Stemple odsprzedajesz (mi się udało drożej sprzedać niż kupiłem), a deski tniesz na łaty dachowe.

Jak obliczyłem, strop wyjdzie mnie około 103 zł za m2 za całość 181 m2, wliczyłem wszystko : płyty z transportem, dźwig, robociznę i beton na 5 cm poduszkę pod płyty i szczeliny pomiędzy płyty.

A to stali na zbrojenie wieńca, betonu na wieniec, szalunków wieńca i szalunków części nie pokrytych płytami nie liczysz do stropu? Zrobi się w sumie ze 150zł, albo i więcej, zobaczysz.

70zł/m2 za sam styropian? przecież można tam dać zwykłe płyty styropianowe i wyjdzie mniej niż połowa tego. czym to się różni jak nie dajemy belek systemowych?

JS-y mają wzmocnienia stalowe i można po nich chodzić. Poza tym musi to być twardy styropian.

Edytowane przez Przemek Kardyś