miloszenko 18.02.2017 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Konrad, możesz przypomnieć skąd brałeś płyty styro na wymiar i jaka była cena za m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 21.02.2017 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 ok , cos zle doczytalem. powiedz mi jeszcze jedno, jak murowales na zaprawe z puchy to jest jakis czas na ustawienie bloczka czy to lapie doslownie w mgnieniu oka i poloz dosun i prawie koniec szans na przestawienie bloczka? producent dopuszcza korektę bodajże do 0,5 cm jeśli dobrze pamiętam jeśli więcej sciagasz , dajesz piane od nowa i ustawaisz od nowa czasu jest kilka minut - wystarczająco dużo Miłosz - napisałem na PRV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indiii 22.02.2017 01:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 czyli do piany lepiej P+W bo latwiej wycelowac:) mi KB powiedzial ze na szkodach nie robi sie na pianie bo nie ma normy na sciskanie. jednak powiedzial za pozno kiedy juz zamowilem 24 szt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 24.02.2017 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 czyli do piany lepiej P+W bo latwiej wycelowac:) mi KB powiedzial ze na szkodach nie robi sie na pianie bo nie ma normy na sciskanie. jednak powiedzial za pozno kiedy juz zamowilem 24 szt... Tu masz aprobatę dla tytana http://www.tytan.pl/files/e7a/zaprawa-murarska-cienkowarstwowa-Aprobata-techniczna-e7a7a5820739caf1ab6268c1837dd23a.pdf daj KB niech poczyta. Możesz śmiało stosować na szkodach górniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 10.03.2017 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 końcem lutego zakończyłem sezon grzewczy w ZX35 wynikiem niespełna 600 kwh utrzymywana temperatura ok 7-8 *C w lutym mocno już otwierane okna , wilgotność spadla z 98 do ok 80%nadal trwają mokre prace wewnątrz - dom dogrzewany teraz już tylko słońcem w dni słoneczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 10.03.2017 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2017 (edytowane) Fajna budowa, wiele ciekawych wątków i wskazówek. Dlaczego nie montowałeś ostatecznie pakietów?Czy sprawdzałeś już może wydajność GWC? Pytam bo mam wysoko wody gruntowe i myślę jaki robić. Edytowane 11 Marca 2017 przez Marek.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.03.2017 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 dom jest na sprzedaz.... z perspektywy czasu uwazam ze mozliwosc otwarcia okna np w sypialniach jest czyms super np wiosna , latem ... cudowny zapach z rana ... cos czego WM Ci nigdy nie da roznice w cenie zakupu oraz w wyniku domu spora ale finalnie to 20-30 zl .. a nawet jakby bylo 50 zl rocznie na rachunku .... kazdy sam musi ocenic czy warto gwc bedzie uruchamiane na samym koncu - nie przywiazuje do niego az tak wielkiej wagi - wazne by w zimie nie zamarzala jednostka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 12.03.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 gwc bedzie uruchamiane na samym koncu - nie przywiazuje do niego az tak wielkiej wagi - wazne by w zimie nie zamarzala jednostka Bardziej chodziło mi o jego szczelność. Wiem, że wiele chłodu w lecie GWC nie da, więc też bardziej chodzi mi o rekuperator w zimie. Ile w końcu użyłeś rury i jakich. Ile Cie wyniosły materiały i jakie to były? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 13.03.2017 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 dom jest na sprzedaz.... z perspektywy czasu uwazam ze mozliwosc otwarcia okna np w sypialniach jest czyms super np wiosna , latem ... cudowny zapach z rana ... cos czego WM Ci nigdy nie da roznice w cenie zakupu oraz w wyniku domu spora ale finalnie to 20-30 zl .. a nawet jakby bylo 50 zl rocznie na rachunku .... kazdy sam musi ocenic czy warto Mam dokładnie takie same spostrzeżenia ! Nie warto jednak wszędzie wstawiać fixów bo energooszczędniej! Wstawiliśmy takie w dwóch pokojach na piętrze z myślą że po pierwsze będzie taniej niż rozwierne, po drugie będzie energooszczędniej. I co wszystkie te "oszędności" plus około 4 tys muszę włożyć teraz w nowe okna Okno otwierane nie daje aż tak dużo większych strat a na prawdę bardzo fajnie jest prześmigać pomieszczenie rześkim powietrzem czy to z rana czy wieczorem przed snem.... Dlatego też zanim zrobię elewację na gotowo wymieniamy dwa okna w pokojach na piętrze z fixów na otwierane. Wniosek jest taki, że można robić fixy, ale w każdym pomieszczeniu czystym powinno być jedno okno rozwierne lub przynajmniej uchylne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 13.03.2017 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Pisalem juz o tym gdzies wczesniej. ABOLUTNIEM POPIERAM !!!Cale szczescie, ze zona mnie spacyfikowala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 13.03.2017 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Myślę, że na piętrze to choćby ze względów praktycznych (mycie), warto mieć otwierane. Czy przy wentylacji mechanicznej uruchomionej 24h aż tak bardzo brakuje tego przewietrzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.03.2017 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 na piętrze brakuje przewietrzania (wspomagamy się uchylaniem okien), na parterze w zasadzie nie otwieramy okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 13.03.2017 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 na piętrze brakuje przewietrzania (wspomagamy się uchylaniem okien), na parterze w zasadzie nie otwieramy okien Dom planuje parterowy (ocieplony od środka jak Barth3z), dlatego dopytuje czy otwierane okna są jednak niezbędne. Pakiety są jednak dużo tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 13.03.2017 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 ja zrobiłam tak, że jak jakieś pomieszczenie ma dwa okna to jedno jest fix a drugie nie, jak jedno okno to jest ono otwieralne jednak a co będzie gdy w domu będzie złoczynca i będę chciała uciec oknem? na poddaszu wszystko sie otwiera... jak do tej pory to nieco przeszkadza że w pokojach dwuoknowych to te małe sie tylko otwiera a czlowiek lapie za duze żeby je otworzyc... no ale specjalnie jednak tak zrobilam, żeby pozostawione w otwarciu okna nie robiły zbyt duzej dziury w całosci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 19.03.2017 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Mam dokładnie takie same spostrzeżenia ! Nie warto jednak wszędzie wstawiać fixów bo energooszczędniej! Wstawiliśmy takie w dwóch pokojach na piętrze z myślą że po pierwsze będzie taniej niż rozwierne, po drugie będzie energooszczędniej. I co wszystkie te "oszędności" plus około 4 tys muszę włożyć teraz w nowe okna Okno otwierane nie daje aż tak dużo większych strat a na prawdę bardzo fajnie jest prześmigać pomieszczenie rześkim powietrzem czy to z rana czy wieczorem przed snem.... Dlatego też zanim zrobię elewację na gotowo wymieniamy dwa okna w pokojach na piętrze z fixów na otwierane. Wniosek jest taki, że można robić fixy, ale w każdym pomieszczeniu czystym powinno być jedno okno rozwierne lub przynajmniej uchylne. Kolejny dowód że to dom jest dla mnie a nie ja dla domu. Idea zaoszczedzenia niewielkiej kwoty kosztem pogorszenia komfortu jest mocno dyskusyjna. Dobrze uczyć się na błędach , chociaż lepiej cudzych niż własnych. Ps dzięki za podzielenie się ta wiedzą na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 20.03.2017 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Ja mam 2 fixy połączone w okno narożne w kuchni. Oprócz tego również okno salonowe, jedna z kwater tarasu, jedno z okien narożnych w pok. na parterze, a także jedna z kwater na balkonie (2 takie okna). Niby wszystko ok, ale jednak żałuję, że nie dałem też jednego okna w kuchni nie fixa. Tam dawałem okna z samą ramą, strona pn-zach, więc mało słońca - chciałem, żeby jak najmniej go zabierała rama, dlatego też nie za bardzo chciałem dawać okno otwierane, bo z drugim nie do końća by się zgrywało, a to strona od ulicy... Teraz zrobiłbym tam chyba jedno okno otwierane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.03.2017 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 z aktualnych wieści - obrobione prawie wszystkie okna - węglarki - szczeliny które były niezapiankowanie (zimowa termowizja parowa ) zostały zapiankowane - w środku wszystkie pomieszczenia mają "otynkowane" ściany , między czasie kładę gładź - zaczynamy wciągać żwir na dach - lada dzień wyklejam membranę na ściance attykowej i wpusty rynnowe - następnie siatka / klej na elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 31.03.2017 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 elewacja robi sie powoli ...http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=385591&d=1490968893 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=385592&d=1490968894 na 1x siatkę zatapiam w cienkiej warstwie kleju 2ga pójdzie grubsza i równać będzie to czego nie daliśmy rade wyrównać trąc styropian na środku został mały kawałek - to dlatego że w tym miejscu jeszcze pójdą rury od odpowietrzenia kanalizacji ktos cos wie na ten temat ? słyszałęm że robi sie taka sama średnica jak podejscia ? czyli jak do sedesu 100 to odpowietrzenie tez ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 31.03.2017 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2017 (edytowane) na środku został mały kawałek - to dlatego że w tym miejscu jeszcze pójdą rury od odpowietrzenia kanalizacji ktos cos wie na ten temat ? słyszałęm że robi sie taka sama średnica jak podejscia ? czyli jak do sedesu 100 to odpowietrzenie tez ... ? Tak w zasadzie powinno być, czyli 110, ale są opinie (i sam też tak uważam) że jakby ta średnica była np. problematyczna/karkołomna do wykonania, to zredukowanie "oczko" niżej (czyli 75 chyba) też by było OK. Trochę zależy od sytuacji, czasem są dwa piony (a więc mniej urządzeń na każdym) i można śmielej tak zrobić, u Ciebie to pewnie jedyny. Do napowietrzania jako backup (w takiej sytuacji) można chyba założyć trójnik (jeszcze wewnątrz) i w razie potrzeby wsadzić tam napowietrzacz. Wywiewka oczywiście musi iść na zewnątrz, ale tutaj redukcja średnicy moim zdaniem nie jest specjalnie problematyczna. Edytowane 31 Marca 2017 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 11.04.2017 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 dzięki grzeniu za rade , na dniach będę to wykonywał wczoraj zabrałem się za obsadzenie spustów rynnowych na początek przymiarka, symulacja podłączenia z rynnami wycięcie dokładne styropianu i zaciągnięcie go klejem jak klej wyschnie przykleimy kołnierz spustów do scianki attykowej oraz dachu i zapiankujemy rury łączące spusty z rynnami , następnie wyklejamy membrane do scianki attykowej ktora juz jest zaciągnięta siatką i klejem 2/3 dachu / membrany obciążone już jest kamyczkami http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=386391&d=1491908059 kolejny etap - dziś wycięcie otworu na komin / wyrzutnie od WM , następnie klejenie i uszczelnianie go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts