Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Test klejów do styropianu (subiektywny)

Sadysta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Możesz zwilżać, na bank nie zaszkodzi. Ważne, żeby mur nie był zapylony. Spryskiwacz typu Kwazar, psik na ścianę, psik na płytę, nałożyć sznur piany, odłożyć płytę na minutę, w tym czasie psikasz następną, a po tym doklejasz do ściany tę pierwszą - piana nabierze objętości i lepkości. Po 3 płytach sprawdzasz tę pierwszą, korygujesz i dalej. Piękna robota. Ja dodatkowo nakładałem cienko pianę na krawędzie już przyklejonych płyt w miejscu doklejania aktualnej.

z tym klejeniem na krawędzi to na pewno dobry pomysł? nie lepiej przykleić a szczeliny wypełnić pianką o lambdzie zbliżonej do styropianu aby niwelować mostki liniowe na styku płyt? bo klej w pianie pewnie lambdy nie ma powalającej.

ważniejsze z zwilżaniem jest to czy to coś daje czy nie? czy przez to lepiej będzie wiązać, szybciej? mocniej? czy piana jest na tyle dobra że szkoda czasu na zwilżanie?

z tym klejeniem na krawędzi to na pewno dobry pomysł? nie lepiej przykleić a szczeliny wypełnić pianką o lambdzie zbliżonej do styropianu aby niwelować mostki liniowe na styku płyt? bo klej w pianie pewnie lambdy nie ma powalającej.

ważniejsze z zwilżaniem jest to czy to coś daje czy nie? czy przez to lepiej będzie wiązać, szybciej? mocniej? czy piana jest na tyle dobra że szkoda czasu na zwilżanie?

Przecież klej ma praktycznie taką samą lambdę, jak pianka montażowa.

Zwilżac warto wtedy, kiedy jest suchy mur i malo wilgoci w powietrzu. Wtedy wiaże trochę szybciej.

Przecież klej ma praktycznie taką samą lambdę, jak pianka montażowa.

Zwilżac warto wtedy, kiedy jest suchy mur i malo wilgoci w powietrzu. Wtedy wiaże trochę szybciej.

ale są pianki co mają lambdę zbliżoną do grafitowego styro a kleje piankowe chyba nie można kupić w różnym rodzaju lambdy.

• 5 months później...

Witam, szykuję sie powoli do ocieplania domu jednorodzinnego wykonanego z bloczków betonu komórkowego. Wybrałem styropian grafitowy 20cm. Jako że ocieplenie chce wykonać w własnym zakresie(ocieplenie domu przez firme kosztuje krocie) to równiez skłaniam sie do pian. Przeglądając fora, czytając opinie skłaniam się do 3 pian:

- tytan eos(bardzo popularny, jednak często jako minus podawany jest problem że piana odpycha styropian, że długo trzeba czekać na "chwycenie styro"

- ceresit ct84 (mniej popularny, jednak na pewno plusem jest kompletny system ociepleniowy i raczej pozytywne opinie)

- insta stik (tutaj tez pozytywy, jednak brak kompletnego systemu)

Zastanawiam sie którą pianę wybrać. Może ktoś ocieplał dom tymi pianami i może dać jakiś komentarz, ponieważ wątki ostatnie są z zeszłego roku.

co do rynku i występowania klejów do styropianu w pianie to są jeszcze:

boramax

neostick

termo-organika kps

illbruck pu010

Pracowałem jak na razie boramax'em i tytanem eos - eos faktycznie bardziej odpychał płyty. Boramax po dociśnięciu płyty praktycznie już jej nie odpycha - może 1 czy 2 mm. Kleiłem styropian grafitowy na piwnicy.

... ale również zastanawiam się nad wybraniem kleju w pianie do całości ocieplenia (też mam około 200m2).

Mocno zastanawiam się nad insta-stik bo wyczytałem że ma większą wydajność, choć cena neostick jest bardzo interesująca i chętnie bym poznał opinie o nim.

• 3 weeks później...

Witam,

Mam zamiar sam wykonać ocieplenie domu. Do klejenia chciałbym użyć właśnie pianki do styropianu, zaoszczędziłoby mnie to wiele wysiłku i czasu w porównaniu z tradycyjnym klejeniem, który klej jest polecany i ma najlepszy stosunek cena/jkość? Znalazłem wiele pozytywnych opinii kleju Insta Stik. Poza tym, jaki pistolet polecacie, który zwiększy wydajność, czy pistolet Tytan Standard Max będzie dobry?

Edytowane przez Miszcz Jaszczonb

• 2 months później...
  • 3 weeks później...

podbijam temat :) zawsze na 1 stronie ma większe powodzenie. Teraz okres w którym ocieplenia cieszą się większym zainteresowaniem, więc może ktoś wniesie coś ciekawego w temacie.

Może ktoś miał do czynienia z klejem w pianie Knauf Therm EXPERT? styro mam knaufa więc może by kleić tym samym producentem?!

• 6 months później...
TO: a ja się śmieję bo gros klejów ma bardzo podobny skład : cement w zależności od klasy ca. do 25%, do tego wypełniacz - są różne różniste od piasków kwarcowych po mączki wapienne, do tego plastyfikator (tu dużo powie ile wody na worek), napowietrzacz / środek eliminujący twardość wody - zwykle dający taką ładną ciągliwość (tutaj o jego ilości powie ograniczenie w obrotach mieszarki) czasem sztukowane metylocelulozą - by się ładnie kleiło do styropianu. Rodzaj i jakość chemii wymusza jej ilość i zachowanie kleju...

• 4 months później...
  • 1 month później...