domskup 09.09.2013 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Witam Mam dylemat. W moim przyszłym domu podstawowym źródłem grzewczym będzie kocioł kondensacyjny gazowy, dodatkowo w planie mam kominek. Chciałbym mieć alternatywe dla kotła gazowego, tzn. móc wyłączyć piecyk i ogrzewać czymś innym. Mam dwie propozycje:- instalacja CO tak wykonana żeby w piwnicy podpiąć kocioł na węgiel lub drzewo (koszty dodatkowego komina dymowego, oraz kotła w przyszłośći)- kominek z płaszczem wodnym (koszt kominka z płaszczem) Jeśli ktoś orientuje się w temacie to bardzo proszę o podpowiedź , nie wiem co wyjdzie mi taniej i lepiej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 09.09.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Ja zrobilem dwa kanaly dymowe. Jeden do kotla gazowego, a drugi na przyszlosc, dla innego zrodla - jesli okaze sie, ze z gazem bedzie problem.Dodatkowo mam zasobnik z mozliwoscia montazu grzalki elektrycznej, ale to tylko dla CWU i to w lato... Z kominkiem jest ryzyko, ze nie bedzie mi sie chcialo robic z salonu koltowni.... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cerbin 09.09.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Taniej wyjdzie piec gazowy niż coś + piec gazowy. Albo coś niż coś + piec gazowy...Po jaką cholerę chcesz drugi kocioł, w dodatku na wungiel? W czym to ma być tańsze od gazu (sieciowego)?Kominek z płaszczem to tak na pierwszy rzut oka ma stopę zwrotu tak długą, że ekonomicznego uzasadnienia nie ma żadnego (o ile drewno jest kupowane a nie własne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.09.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Witam Mam dylemat. W moim przyszłym domu podstawowym źródłem grzewczym będzie kocioł kondensacyjny gazowy, dodatkowo w planie mam kominek. Chciałbym mieć alternatywe dla kotła gazowego, tzn. móc wyłączyć piecyk i ogrzewać czymś innym. Mam dwie propozycje: - instalacja CO tak wykonana żeby w piwnicy podpiąć kocioł na węgiel lub drzewo (koszty dodatkowego komina dymowego, oraz kotła w przyszłośći) - kominek z płaszczem wodnym (koszt kominka z płaszczem) Jeśli ktoś orientuje się w temacie to bardzo proszę o podpowiedź , nie wiem co wyjdzie mi taniej i lepiej Pozdrawiam Jak już chcesz wydawać dodatkowe pieniądze, to zamiast na kopciucha, wydaj je na lepsze ocieplenie (wiecej styro, lepsze okna) wówczas prognozowane rachunki za gaz spadną, a ty nie pozbawisz się komfortu bezobsługowego ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 11.09.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 . Chciałbym mieć alternatywe dla kotła gazowego, tzn. móc wyłączyć piecyk i ogrzewać czymś innym. Mam dwie propozycje: - instalacja CO tak wykonana żeby w piwnicy podpiąć kocioł na węgiel lub drzewo (koszty dodatkowego komina dymowego, oraz kotła w przyszłośći) - kominek z płaszczem wodnym (koszt kominka z płaszczem) Wszystkie źródła ciepła, które wymieniłeś - wymagają zasilania z sieci elektrycznej. Gdy zabraknie prądu (nawet tylko na pewien czas), to nie będziesz miał ŻADNEJ alternatywy . Jeśli ma być jakaś alternatywa, to tylko zwykły kominek powietrzny lub koza:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dring 19.09.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Jeżeli nie masz sentymentu do palącego się w kominku drewna to sobie odpuść. Patrząc ekonomicznie to nie jest dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 20.09.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Patrząc ekonomicznie to nie jest dobre rozwiązanie. A które wobec tego rozwiązanie wg ciebie jest ekonomiczne (gdy prądu zabraknie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 20.09.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 ja prądu zabraknie to dgp jakoś oblecipo co komuś inne grzanie jak ma gaz z sieci ( gaz z sieci moje marzenie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 21.09.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 ja prądu zabraknie to dgp jakoś obleci Czyli JEDNAK kominek po co komuś inne grzanie jak ma gaz z sieci Oj, chyba nie czytasz wszystkiego ze zrozumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 21.09.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 zrozumiałam tyle , że chcesz móc wyłączyć kocioł gazowy (czy jak tam go inaczej nazywasz piecyk) i dla rozrywki popalić sobie w piwnicy węglem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.09.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Najtaniej wyjdzie instalacja elektryczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.09.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Najtaniej wyjdzie instalacja elektryczna I tylko instalacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.09.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 oczywiście - tylko instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 22.09.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 zrozumiałam tyle , że chcesz móc wyłączyć kocioł gazowy (czy jak tam go inaczej nazywasz piecyk) i dla rozrywki popalić sobie w piwnicy węglem To jednak źle zrozumiałeś Chodzi o to, że gdy prąd zimą wyłączą na kilka/kilkanaście godzin, to aby ci d...a nie przymarzła, potrzebne jest takie urządzenie do ogrzewania, które tego prądu nie potrzebuje. A do kominka węgla się nie używa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 17.10.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Są kotły na paliwo stałe, które w przypadku awarii prądu umożliwiają spalanie na dodatkowym ruszcie w tradycyjny sposób, np. http://i-ogrzewanie.pl/kotly_i_piece/weglowe/dwupaleniskowy_kociol_combi_z_automatycznym_podawaniem_paliwa_o_mocy_20_kw.html A nie ma nic tańszego Za taki "kociołek" piękny kominek by się postawiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.10.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 może po prostu generator prądu na ropę + duża akumulacyjnośc cieplna i już? Wyłączenia prądu na 24 h nawet nie zauważysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 19.10.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Są kotły na paliwo stałe, które w przypadku awarii prądu umożliwiają spalanie na dodatkowym ruszcie w tradycyjny sposób, np. http://i-ogrzewanie.pl/kotly_i_piece/weglowe/dwupaleniskowy_kociol_combi_z_automatycznym_podawaniem_paliwa_o_mocy_20_kw.html Tylko że instalacja musi być grawitacyjna, bo bez prądu kocioł się zagotuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.10.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 jak dobrze zaizolujesz dom, to w razie braku prądu będzie wolniej się wychładzał a poza tym będzie sporo tańszy w eksploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.10.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 A jak będzie katastrofa prądowa i zpadnie mocno temp. to napalisz w kominku i przeniesiesz materace do salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dynamical 29.10.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Popieram kolegów nie ma sensu instalowanie drugiego źródła ciepła, lepiej dobrze zaizolować pomieszczenie. Uszczelnieni okien i izolacja ścian to oszczędności około 30% rocznie na ogrzewaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts