coulignon 06.11.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 do buduj to co jest w projekcie. Materiał ściany nośnej nie ma aż tak wielkiego znaczenia. Oczywiście mówię o ścianie z ociepleniem, (24 cm ściany + ocieplenie) te bez ocieplenia czyli jednowartswowe nie mają żadnego sensu. Jedyne na co mozna zwrócić uwage to izolacyjnośc akustyczna i akumulacja ciepła. Jeśli zależy ci na którymś z tych parametrów to zmień materiał na silkat (silka i tym podobne) Lub pełna ceramikę (cegły) - o ile znajdziesz ekipę która Ci z tego wymuruje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena p 06.11.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 czyli uważasz ze porotherm będzie najlepszym rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszek1232 07.11.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Nie ! Mówi on o silikacie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena p 07.11.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 zapadła decyzja dom będzie zbudowany z porothermu 25p+w. teraz kwestja stropu zelbeton czy prefabrykat ,który lepszy jak sądzicie.Dom jest nie wielki więc koszt stropu nie powinien być duzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.11.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 zapadła decyzja dom będzie zbudowany z porothermu 25p+w. teraz kwestja stropu zelbeton czy prefabrykat ,który lepszy jak sądzicie.Dom jest nie wielki więc koszt stropu nie powinien być duzy. Tylko pilnuj aby równo murowali, ponieważ potem ... styropian wypada kleić jak płytki .. całą powierzchnią! I może w tym wypadku lepszy był by solbet ? czy jakiś inny pustak pianowy ? Przekornie napisałem o cegle, aby ciut zmusić do myślenia, co tak naprawdę jest tu ważne - izolacja. Strop Żelbetowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomocool 07.11.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Już wklejałem to na wątku o silikatach, ale proszę bardzo... : Jak już koniecznie ceramika to nie lepiej normalny max ? Ja bym zastanowił się jeszcze na tymi silikatami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena p 08.11.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 A co sądzicie o ytongu energy 40 moze to dobre rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.11.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 A co sądzicie o ytongu energy 40 moze to dobre rozwiązanie lepiej 24 .. izolacja Cię i tak nie minie. można kombinować z tym http://www.ytong-silka.pl/pl/content/ytong_energo_1203.php 48 cm ... Ale U 0,19 szału nie ma .. zwłaszcza że taka ściana jest wrażliwa na nieciągłość "izolacji" z pustaczanej. Materiał ten jest bardzo kiepski jeśli chodzi o pojemność cieplną .. te 48cm .. wychodzi tyle co 12 cm bala jodłowego czy jednej cegły. coś za coś . Dla mnie mur .. to pustak betonowy i cegła .. w sutej izolacji tj 20cm i więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena p 10.11.2013 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 wybraliśmy stropt teriva ,całość to 4,400.belki+ pustaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 10.11.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Nie całość tylko niewielka część.Dolicz nadbeton, zbrojenie, podpory i parę innych pomniejszych rzeczy. O robociźnie nie wspominając.Zakład, że ta kwota podskoczy 3 krotnie jak nie 4 krotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena p 10.11.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 koszt budowy naszego domu stan surowy z dachem bez okien to 12000. dachówka cementowa brass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazurekandrzej33 12.01.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Każdy ma własne zdanie i nie ma sensu nikogo do tego własnego zdania przekonywać,ja postawiłem dom z ytongu bo mam w moim mieszkaniu trzy ściany z ceramiki,trafia mnie szlag kiedy muszę żonka każe coś na jednej z tych ścian powiesić,to jakiś tam zegar,to jakąś szafkę to inną szafkę,a wstaw tam panie jakiś kołek...Tak czy inaczej myślę ze ytong jest cieplejszy łatwiejszy równiejszy.Marzena chyba pomyliłaś się o jedno zero,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 25.01.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 witam jak uważacie co lepiej wymurować ytong 24cm+styro szary 20cm czy ytong 48cm bez ocieplenia? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 25.01.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Wybrałbym, i wybrałem, drugą opcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.01.2014 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Wybrałbym, i wybrałem, drugą opcję. Zdaje się że występuje tu przypadek tzw "sędziego w własnej sprawie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 26.01.2014 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 to może wyjaśnię czemu pytam. w sobotę pojechałem na skład w swojej miejscowości żeby zorientować się w cenie na materiały i gościu z wielkim przekonaniem twierdzi że ściana jednowarstwowa z bloczka 40cm lub 48cm jest dużo lepsza od dwuwarstwowej, bo już nie trzeba dawać ocieplenia a to są koszty. ponoć ma znajomych którzy mają domek z ytonga 40cm i palą kominkiem i im to wystarczy i w domu mają bardzo ciepło( to mnie akurat mało przekonuje bo każdy jak pali to ma ciepło) a on niby zrobił sobie ścianę dwuwarstwową i ma wiecznie zimne ściany( ale zrobił porotherm 36,5cm+10cm styro i uważam że dał za mało styro). ja uważam że najlepsza jest ściana dwuwarstwowa z 20cm styro 0,031W/m2. z czego macie wymurowane? jak to odnosi się do grzania i strat ciepła? noże się mylę i lepsza jednowarstwowa? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 26.01.2014 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 to może wyjaśnię czemu pytam. w sobotę pojechałem na skład w swojej miejscowości żeby zorientować się w cenie na materiały i gościu z wielkim przekonaniem twierdzi że ściana jednowarstwowa z bloczka 40cm lub 48cm jest dużo lepsza od dwuwarstwowej, bo już nie trzeba dawać ocieplenia a to są koszty. ponoć ma znajomych którzy mają domek z ytonga 40cm i palą kominkiem i im to wystarczy i w domu mają bardzo ciepło( to mnie akurat mało przekonuje bo każdy jak pali to ma ciepło) a on niby zrobił sobie ścianę dwuwarstwową i ma wiecznie zimne ściany( ale zrobił porotherm 36,5cm+10cm styro i uważam że dał za mało styro). ja uważam że najlepsza jest ściana dwuwarstwowa z 20cm styro 0,031W/m2. z czego macie wymurowane? jak to odnosi się do grzania i strat ciepła? noże się mylę i lepsza jednowarstwowa? pozdrawiam Sciana jednowarstwowa mnie nie przekinuje az tak bardzo. Zeby byla ciepla to musi byc naprawde bardzo ciepla 48cm Ytong PP2 tylko moze da rade ale i jest tu ale. ... fachowcy jak go wymuruja ze szzcelinami to ci nic nie pomoze. Z wymiarowscia bloczkow na Ytongu ogolnie jest dosc dobrze ale na innych betonach komrkowych czasami roznice na np wysokosci maja i po 5mm. To powoduje ze trzeba dac albo bardzo duzo kleju albo czasami zistaja tam szczeliny i to jest problem. Do tego sam murarz musi naprawde znac technologie i ja rozumiec o co w tym chodzi. i jeszcze jedno, 2 razy po 24cm ytonga kosztuje jakies 110zl/m2 a raz po 48cm kosztuje jakies 135zl/m2. Dlaczego tak jest, a tuz Xella jedzie na wiekszych marzach przy 48cm. Styropian zwalasza jak dasz 15-20cm na 24cm sciane Yeong zawsze bedzie cieplejszy niz 48cm jednorodnej sciany. Jedyny plus Ytonga 48cm jesttaki ze sciana bardzo dobrze oddycha a niestety my dajac styropian robimy z domu termos. BTW I murowalem z Ytonga 24cm PP4/600 po 54zl/m2 sciany. i do tego dalem styro 15cm, razem kosztowalomnie to tyle samo co ytong 48cm razem z robocizna ocieplania i materialu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.01.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Jedyny plus Ytonga 48cm jesttaki ze sciana bardzo dobrze oddycha a niestety my dajac styropian robimy z domu termos. zjawisko "oodychania" ściany , w domyśle odprowadzanie pary wodnej jest zjawiskiem niekorzystnym. Więc dodaj to do ew listy wad tego materiału. "U" bloczka na poziomie 0,19 tyłka nie urywa. Jeśli do tego dodasz mostki cieplne które nieuchronnie stworzą się w takiej konstrukcji to otrzymasz takie U jakie było standardem dla ścian w połowie lat 90 ubiegłego wieku. Wtedy można sobie było na to pozwolić bo ogrzewanie było tańsze. Teraz - no cóż zależy to od tego ile chcesz wydać na ogrzewanie. Jak dużo - to Ytong jest dobrym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 26.01.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 zjawisko "oodychania" ściany , w domyśle odprowadzanie pary wodnej jest zjawiskiem niekorzystnym. Więc dodaj to do ew listy wad tego materiału. "U" bloczka na poziomie 0,19 tyłka nie urywa. Jeśli do tego dodasz mostki cieplne które nieuchronnie stworzą się w takiej konstrukcji to otrzymasz takie U jakie było standardem dla ścian w połowie lat 90 ubiegłego wieku. Wtedy można sobie było na to pozwolić bo ogrzewanie było tańsze. Teraz - no cóż zależy to od tego ile chcesz wydać na ogrzewanie. Jak dużo - to Ytong jest dobrym rozwiązaniem. ekspertem od oddycania scian nie jestem ale sama Xella chwali sie tym oddychaniem. Wezmy jeszcze poprawke na to ze budujac z Ytonga 48cm od radu powinnismy uzyc ich nadprozy i systemu docieplenia stropu ktore no juz kosztuja dosc duzo i podnasza koszt budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 26.01.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 w domu planuje rekuperację, ogrzewanie podłogowe w całym domu i zastanawiam się nad pompą ciepła lub b.dobry piec na gaz. jak piec to też solary. znajomy od tego gościa ze składu ma ytong 40cm, ma piec na gaz i kominek z płaszczem wodnym. za cały zeszły rok ponoć palił tylko w kominku(pieca w ogóle nie włączał i żałuje że montował) i spalił 7kubików drzewa, na parterze ma podłogówkę a na poddaszu grzejniki które też nie włączał bo nie było potrzeby (domek ok.100m2), (ponoć też CWU kominkiem grzał przy okazji). niby za kubik drzewa 180zl kupił(miejscowość Cieszyn). wydaje mi się to wszystko mało realne, jak wy uważacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts