Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 502
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem jak sie pali np. pelet z łusek słonecznika, lub siana i słomy- ale ta cena (600pln/ tona) mi sie bardzo podoba i nie śadze aby drastycznie to paliwo podrożało. Wiem natomiast, że często rachunki za gaz nawet dobrze izolowanych domów przy ostrej zimie sięgają 5-6 tyś, a tego chciałbym uniknąć

Poszperaj w internecie i przelicz wartości opałowe, sprawność kotłów i ich ceny, dostępność np. siana w okolicy i jego objętość itp, itd.

Wiesz, mnie się bardzo podoba cena piasku z najbliższej żwirowni, zwłaszcza, że w ostatnich latach nie podrożał

Naprawdę, nie wiedziałem co wybrać. Wydawało mi się, że pelet to świetne i tanie rozwiązanie. Dziękuje za pomoc. Sądze, że rosyjski gaz ziemny będzie lepszym rozwiązaniem. Może niedługo wybudują nam gazoport :)
pellet to jest dobre rozwiązanie ale jak jest dobrej jakości. Np. Stelmet daje na swój pellet certyfikat jakości. I na pewno ma wyższą kaloryczność niż pellet ze słomy czy słonecznika.
Jeśli faktycznie lubisz tylko czasami rozpalić, to nie ma ekonomicznego sensu kosztowna inwestycja w kominek z PW i dużym buforem -chyba, że koszt nie jest dla Ciebie problemem.

a jaki bedzie przyblizony koszt?

To zależy od tego, jakiej "klasy" sprzęt wybierzesz - pisząc "kosztowna" miałem na myśli to, że droższy jest sam kominek z PW niż tradycyjny tej samej mocy/klasy, dodatkowo trzeba doliczyć koszt bufora (zależny od jego pojemności) oraz samej instalacji hydraulicznej (pompy, zawory, sterowanie itp) - jeśli chcemy palić w kominku okazjonalnie, to nie wykorzystamy tego wszystkiego i moim zdaniem nie ma sensu większy wydatek.
  • 2 months później...
help bo zwariuję! buduję dom /wiosna 2015/. Parter + poddasze użytkowe. Łącznie 100m2 + garaż 24m Waham się między Mabudo a murowanym z ceramicznej tradycyjnie. Gazu w pobliżu nie ma, kolektory będą na bank ale czym grzać wodę i ogrzewać dom...ekogroszek? prąd? gaz z dużej butli.. podpowiedzcie...
Gość Arturo72
help bo zwariuję! buduję dom /wiosna 2015/. Parter + poddasze użytkowe. Łącznie 100m2 + garaż 24m Waham się między Mabudo a murowanym z ceramicznej tradycyjnie. Gazu w pobliżu nie ma, kolektory będą na bank ale czym grzać wodę i ogrzewać dom...ekogroszek? prąd? gaz z dużej butli.. podpowiedzcie...

Wariuj dalej.

Ale przed całkowitym zwariowaniem podaj obciążenie cieplne domu i zapotrzebowanie domu na ciepło bo nikt nie jest czarnoksiężnikiem,zresztą jako odpowiedzialny inwestor jakim niewątpliwie jesteś powinieneś już przed budową wiedzieć i znać to bo to jest podstawa i najważniejsza rzecz budowy.

Ceny nośników energii znasz,koszty inwestycji w dane systemy grzewcze też już powinieneś dawno znać także żaden problem samemu sobie odpowiedzieć na swoje pytania.

Jak już wiesz,ze będą solary to podaj z ciekawosci swoje dotychczasowe zużycie cwu na ile osób i jak ma się te zużycie do oszczędności z tytułu solarów w porównaniu do inwestycji.

Zamontuj PC PW .Żadnych solarów .a w skrajnym wypadku jak wyjdzie małe zapotrzebowanie na ciepło przemyśl ogrzewanie elektryczne + jakiś klimatyzator z fukcją grzania

witam,

poczytałem, pogadałem z różnymi firmami-najbliżej mi do Ekotechnology z mojej okolicy; pogadałem z 2 użytkownikami jego systemów /powietrzna pompa ciepła + fotowoltaika/. Zużywają energii elektrycznej za około 200do 300 pln/msc w sezonie grzewczym [używają już 2gą zimę, bez rekuperacji]. Szczegółową ofertę z Ekotechnology wrzucę w środę.

Ja /+żona i mała córeczka/ zużywamy 3m3 ciepłej/msc + rachunek za prąd około 150/msc [mieszkanie 65m2 w bloku, nie oszcządzamy specjalnie wody i prądu].

Składaniem się ku budowie z Termalica grubych bloczków, bez dodatkowego ocieplenia. Czekam na Wasze opieni.

tak zrobię. myslalem nad prądem ale to chyba za drogoby wyszło bazując tylko na prądzie ?

to zależy od domu. jeśli grzane 100 m2 o zapotrzebowaniu 15 kWh/m2 to wychodzi 1500 kWh, czyli w nocnej taryfie mniej niż 500 zł za rok za ogrzewanie. jeśli dom 100 kWh/m2 to 15000 kWh, czyli mniej niż 5000 zł na rok. do tego CWU.

ścianę 1 warstwową daruj sobie - to nie jest dobry wybór.

dokładnie. ściany zbuduj z czegokolwiek a na to minimum 20 cm styropianu, najlepiej grafitowego :)