Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

elizabrzezinska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 502
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...
  • 2 months później...
No nie wiem, jak to jest z tym węglem. Mieszkam teraz w miejscu, gdzie są wymieszane nowe i stare domy, nowe w większości mają gaz, ale nie wszystkie. Dym z kominów jest fatalny, choć moja najbliższa sąsiadka ma ekogroszek i nie zaobserwowałem trujących oparów, natomiast dalszy sąsiad pali miałem i ciężko czasem przejść. W sumie nie wiem, czym ludzie palą, raz widziałem biały gęsty dym, czasem czarny... U jednego sąsiada się mocno i smrodliwie dymiło, choć ma gaz, nie wiem, czy tak drzewo może dymić.

Podepnę się pod wątek i zapytam jakie mogę zrobić ogrzewanie mając na uwadze ze gazu nie mam,a parter bedzie z BK 25+15 styro.Poddasze użytkowe i strop w technologi szkieletu drewnianego.Myślałem o podłogówce na parterze ale mały problem bo tam będą wszędzie panele,a na poddaszu pewnie tylko grzejniki bo strop drewniany.Niby można by i zrobić podłogówke na stropie drewnianym ale cena kosmiczna więc odpada.Czy jest jakieś inne wyjscie z grzaniem tak wybudowanego domu?Oczywiscie cena za całośc odgrywa główną rolę.

Tez uwazasz, ze oblepienie chalupy 30cm styro (koniecznie w kolorze grafitowym) zamyka temat ocieplenia? :)

Uwazam, ze 25cm to dzis minimum, zobacz jak media drozeja, kiedys ludzi bylo stac grzac domy bez ocieplenia, dzisiaj te lzej ocieplone juz generuja rachunki na ladnych pare tys, jak myslisz, za 10 lat wart bedzie dom gdize rachunki siegna 10tys? Nie warto dac te 10-15 wiecej styro juz i to nie wazne czym grzejemy? Ile to bedzie w domu 120 metrow? 5 tys wiecej?