Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

elizabrzezinska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 502
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podepnę się pod wątek i zapytam jakie mogę zrobić ogrzewanie mając na uwadze ze gazu nie mam,a parter bedzie z BK 25+15 styro.Poddasze użytkowe i strop w technologi szkieletu drewnianego.Myślałem o podłogówce na parterze ale mały problem bo tam będą wszędzie panele,a na poddaszu pewnie tylko grzejniki bo strop drewniany.Niby można by i zrobić podłogówke na stropie drewnianym ale cena kosmiczna więc odpada.Czy jest jakieś inne wyjscie z grzaniem tak wybudowanego domu?Oczywiscie cena za całośc odgrywa główną rolę.

Panele przy podłogówce wodnej nie są przeszkodą - u mnie działa bez problemu.

dlaczego tak mała warstwa ocieplenia?

Dlatego że budżet bardzo ograniczony,buduję z kredytu i tysiąc tu tysiąc tam i robi sie jakaś suma która eliminuje mnie ze zdolności kredytowej.Nie wiem czy wiesz o co chodzi.Nie zarabiam kokosów i niestety buduję tak jak mnie stać myślę że to lepsze rozwiązanie niż najem mieszkania jak dotychczas.

Dlatego że budżet bardzo ograniczony,buduję z kredytu i tysiąc tu tysiąc tam i robi sie jakaś suma która eliminuje mnie ze zdolności kredytowej.Nie wiem czy wiesz o co chodzi.Nie zarabiam kokosów i niestety buduję tak jak mnie stać myślę że to lepsze rozwiązanie niż najem mieszkania jak dotychczas.

To sie zastanow, czy stac Ci na placenie wysokich rachunkow, bo to bedzie drozsze niz ocieplenie, Zwlaszcza, jesli nierozsadnie wybierzesz zrodlo ciepla dla swojego domu.

A masz jakieś specjalne panele pod podłogówke?I czy w domu tylko podłogówka wodna?

Tak, jak pisze Pyxis - szukaj tych z oznaczeniem producenta, ja też nie wybierałem grubość 7mm (nie chciałem grubszych). Istotny jest też odpowiedni podkład do podłogówki + jeśli jeszcze dom nie gotowy to polecam uwzględnienie pokrycia panelami przy projekcie podłogówki (jeśli nie chcesz projektować t poinformuj wykonawcę o planowanym wykończeniu). Ja na całym parterze (oprócz sypialni) mam podłogówkę wodną - na piętrze niepotrzebnie dałem grzejniki.

Jeśli niepotrzebnie grzejniki to co można innego w moim przypadku gdzie strop będzie drewniany,w zasadzie poddasze bedzie całe w szkielecie drewnianym .

Niepotrzebnie dałem ja - mogłem dać też podłogówkę, mam strop Teriva. Ty daj grzejniki, lub - jeśli będą jakiekolwiek ściany murowane- pomyśl o ogrzewaniu ściennym (odpowiednik podłogówki tylko w ścianie).

Scienne chyba raczej odpada,gdyz na poddaszu sciany gipsowe bedą,więc tylko grzejniki a jak się to ma do zródła ciepła czyli piec?Myśle o ekogroszku -czy taki piec do podłogówki i grzejników na poddaszu będzie potrzebował jakiegoś dodatkowego zbiornika czy wystarczy sam piec i od razu instalacja podłogowa i podłączone grzejniki przez odpowiednie zawory i kolektory.

Scienne chyba raczej odpada,gdyz na poddaszu sciany gipsowe bedą,więc tylko grzejniki a jak się to ma do zródła ciepła czyli piec?Myśle o ekogroszku -czy taki piec do podłogówki i grzejników na poddaszu będzie potrzebował jakiegoś dodatkowego zbiornika czy wystarczy sam piec i od razu instalacja podłogowa i podłączone grzejniki przez odpowiednie zawory i kolektory.

Potrzebujesz np rozdzielacza do podłogówki z mieszaczem - z uwagi na niższą temp zasilania OP niż grzejników.

Edytowane przez przemo1

Witam wszystkich,

Zastanawiam się nad ogrzewaniem w naszym domu. Dom 140m2 użytkowej, stan surowy zamknięty, dostęp do gazu. Na razie planuję:

-kocioł gazowy ISOTWIN C 30 lub NIEDŹWIEDŹ firmy Saunier Duval,

-bez ogrzewania podłogowego, bo będą panele, czyli wszędzie grzejniki,

-w dużej łazience na górze ogrzewanie podłogowe,

-kominek norweski.

Teraz mieszkamy w szeregówce i kominek do ogrzewania super się sprawdza. Właściwie nie używamy gazu. Mamy ogrzewanie podłogowe pod panelami w kuchni ale po podłączeniu prawie go nie czuć, więc wydaje mi się, że to zbędny wydatek.

Możemy również zastosować panele słoneczne (gmina pokrywa ok 70 proc), tylko nie wiem cze można je będzie podłączyć do powyższych kotłów czy trzeba będzie dodatkowe zbiorniki ustawiać, bo na to nie mam raczej miejsca.

Pozdrawiam i proszę o opinię

Witam wszystkich,

Zastanawiam się nad ogrzewaniem w naszym domu. Dom 140m2 użytkowej, stan surowy zamknięty, dostęp do gazu. Na razie planuję:

-bez ogrzewania podłogowego, bo będą panele, czyli wszędzie grzejniki,

-w dużej łazience na górze ogrzewanie podłogowe,

-kominek norweski.

Teraz mieszkamy w szeregówce i kominek do ogrzewania super się sprawdza. Właściwie nie używamy gazu. Mamy ogrzewanie podłogowe pod panelami w kuchni ale po podłączeniu prawie go nie czuć, więc wydaje mi się, że to zbędny wydatek.

Możemy również zastosować panele słoneczne (gmina pokrywa ok 70 proc), tylko nie wiem cze można je będzie podłączyć do powyższych kotłów czy trzeba będzie dodatkowe zbiorniki ustawiać, bo na to nie mam raczej miejsca.

Pozdrawiam i proszę o opinię

Witaj - ogrzewanie podłogowe i panele to nie jest żaden problem - u mnie np sprawdza się super - trzeba tylko na etapie projektowania/wykonania pamiętać o tym, co chcemy mieć na podłodze i odpowiednio policzyć cały układ. No i oczywiście pod panele dajesz odpowiedni dla OP podkład. Druga sprawa - ogrzewania podłogowego (wodnego) przy obecnych temp. nie będzie "czuć" - po prostu będzie grzać i tyle.:)

Edytowane przez przemo1

Dzięki Przemo za odpowiedź. Jeszcze mam pytanie jaka jest różnica pomiędzy podłogówką a kaloryferami. Chodzi mi głównie o koszty jednego i drugiego. Parter mam właściwie cały otwarty. Metraż na parterze ok 65m2. Co wychodzi taniej w eksploatacji? Grzejniki mi osobiście nie przeszkadzają, tymbardziej, że nie będą przeszkadzać, nawet w kuchni pod oknem będzie miejsce :) Tak też proszę o odpowiedź co wyjdzie taniej i czy piec jest wystarczający.

pozdr

parter caly.jpg

Co wyjdzie taniej w eksploatacji? Podłogówka, jeśli dobrze przemyślisz temat pod kątem:

-izolacji budynku (podłoga, ściany, dach, okna) - kompleksowo, tj materiały+wykonanie (ważne - nawet najlepsze materiały nie zastąpią fuszerki wykonawcy)

-kotła : kondensacyjny o odpowiedniej modulacji mocy (ważna jest jak najmniejsza moc minimalna)

-wykonania instalacji OP (dobry projekt i wykonanie)

Dodatkowo przy podłogówce możesz w przyszłości zastosować np pompę ciepła (pewnie będą tanieć z biegiem czasu).

W temacie podanych przez Ciebie kotłów nie mam dużej wiedzy - wydaje mi się jednak, że nie są to kondensaty, do podłogówki tylko kondensacyjny. Sugeruj się mocą min oraz dostępnością serwisu w twojej okolicy (każdy może się zepsuć - ważny jest serwis "pod ręką").

Witam wszystkich,

Kocioł 30kw??

Masz jakiś projekt? Ile masz styropianu/wełny? Powinni Ci napisać zapotrzebowanie na ciepło.

Nie jestem specem, ale kocioł z otwartą komorą? Kto Wam to poradził?

Ja mam wszędzie podłogówkę, na niej parkiet, więc to nie problem, byle tylko izolacja przyzwoita była. Co do cen się nie wypowiem, pewnie podobnie, podłogówka przyjemniejsza, natomiast sterowanie po stronie grzejników.