Rotan 10.12.2014 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Pinokio_a. Rozumiem że się nie znasz. Jest tu na forum kol. Asolt. Uderz do niego, objaśni Ci co i jak, policzy OZC itp.140m2 i 30 KW??? Uciekaj od tych ludzi co Ci doradzają!!! Jak lubisz palić w kominku, to można to wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinokio_a 11.12.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi. Dobrze rozumiesz Rotan, nie znam się. Widzę, że ogólnie trend jest taki: podłogówka w całym domu, okna termiczne, rekuperacja, ocieplenie co najmniej 30cm szarego styro, poddasze 30-50 wełny...ale ile to wszystko kosztuje i kiedy się zwróci? Ja teraz wprawdzie w szeregówce 105 m2 mam okna pcv pewnie najtańsze jakie były, ogrzewanie podłogowe w kuchni (nigdy nie używałam) i łazience na piętrze, reszta normalne grzejniki i piec gazowy ISOTWIN z zamkniętą komorą spalania (zajmuje bardzo mało miejsca, wisi na ścianie) i kominek norweski, który używamy codziennie do ogrzewania. Gazu do ogrzewania prawie nie używamy, większość kaloryferów zakręcona, temp. w domu 22-23 stopnie. Teraz budujemy dom i interesuje mnie jaka jest różnica w kosztach pomiędzy założeniem ogrzewania podłogowego a tradycyjnego, czy do podłogówki też wystarczy taki mały wiszący piec (na miejscu też mi zależy) ? Kominek będziemy mieć ten sam z zamiarem codziennego palenia Tak też nie chcę przesadzać, bo...szkoda mi na to kasy (wolę wydać na coś innego) a nie wydaje mi się, żeby szybko to się zwróciło. Mimo to proszę jeszcze o opinie. dodam jeszcze szczegóły dot pieca: ISOTWIN CONDENS F 30-B: moc - w funkcji c.o. (przy 50/30oC): 5,4-25,7 kW, w funkcji c.w.u.: 5,0-30,6 kW, przepływ nominalny c.w.u. przy Δt 300C: 21,0 l/min. Czyli rozumiem, że jest regulacja mocy od 5,4 kW ? Jak będę ogrzewać kominkiem to tak może być ustawiony. Chyba że nie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 11.12.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 pinokio_a: nowy dom około 150m2 powierzchni użytkowej zbudowany zgodnie z obowiązującymi przepisami/normami (bez wodotrysków typu ponadnormatywne ocieplenie czy WM z reku) potrzebuje 8-9kw !!!podłogówka po całości wychodzi drożej niż grzejniki - ale zdecydowana większość tych co mają ogrzewanie mieszane przyznaje, że drugi raz zrobiliby ogrzewanie podłogowe po całości.codzienne palenie w kominku mi osobiście źle się kojarzy... budowa domu nigdy się nie zwraca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinokio_a 11.12.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 dzięki za odpowiedź, pinokio_a: nowy dom około 150m2 powierzchni użytkowej zbudowany zgodnie z obowiązującymi przepisami/normami (bez wodotrysków typu ponadnormatywne ocieplenie czy WM z reku) potrzebuje 8-9kw !!! codzienne palenie w kominku mi osobiście źle się kojarzy... czyli rozumiem, że dobry piec skoro jest regulacja od 5,4 do 25,7 kW. Można chyba ustawić na 8-9 kW ? No i czy ten piec wystarczy do podłogówki czy potrzebny jest inny, dużo większy i droższy. jaka ogólnie mniej więcej jest różnica w kosztach. pozdrawiam, p.s. Ja uwielbiam jak pali się w kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 11.12.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 dzięki za odpowiedź, czyli rozumiem, że dobry piec skoro jest regulacja od 5,4 do 25,7 kW. Można chyba ustawić na 8-9 kW ? No i czy ten piec wystarczy do podłogówki czy potrzebny jest inny, dużo większy i droższy. jaka ogólnie mniej więcej jest różnica w kosztach. pozdrawiam, p.s. Ja uwielbiam jak pali się w kominku niekoniecznie. Powinien miec jak najniższą moc startową do CO. Bo inaczej będzie taktować - inna kwestia, to nie wiem czy kotły 2F mają niższą moc startową. te 5,4kw na CO - czyli twoja moc startowa - to będzie potrzebna - strzelam - jak będzie -5C za oknem ja osobiście wziąłbym jednofunkcyjny z niższą mocą startową i do tego zasobnik p.s. dla mnie palenie w kominku oznacza koniecznośc palenia, żeby zaoszczędzić na paliwie, a to już nie ma nic wspólnego z komfortem. Dziwię się, ze ludzie idą w bezobsługowe systemy grzewcze (np. gaz) by potem namiętnie palić w kominku. Dla mnie to sprzeczność. jako awaryjny system grzewczy - czy tez rekreacyjnie 2-3 razy w roku - ok, ale nie codziennie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinokio_a 11.12.2014 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Palenie w kominku (pewnie nie każdym) może być uciążliwe, ale nie w moim. Wieczorem dorzucam brykietu, rano jest żar więc znów dorzucam. Co jakiś czas trzeba wybrać popiół (co parę dni). Szybki nie trzeba czyścić bo czyści się sama, wypala od środka. Nie ma też żadnych zakopceń na ścianie nad kominkiem. Podobno nigdy nie powinno ich być jeżeli kominek jest prawidłowo podłączony. Od brykietu też nie ma charakterystycznego zapachu drewna, który mógłby być kłopotliwy po jakimś czasie. A ogrzewanie gazowe włączamy jak np gdzieś wyjeżdżamy, do dogrzania sypialni lub w wyjątkowe mrozy. Te kominki są jednak dość charakterystyczne i nie każdemu się podobają. Mi akurat bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciok 11.12.2014 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Witam.Zdecydowałem się na kocioł GB162 15kW. Dom 130m2 ogrzewanie podłogowe jakieś 60% powierzchni wszystkich podłóg. Czy jest sens wstawiać sprzęgło? Hydraulik proponuję mi zrobić podłogówkę z powrotu + sterowanie ręczne, czyli zawory do przykręcania każdej pętli. Podobno dużo taniej, ale jakie są tego minusy? Warto do każdego pomieszczenia z podłogówką montować sterownik-termostat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 11.12.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Witam. Zdecydowałem się na kocioł GB162 15kW. Dom 130m2 ogrzewanie podłogowe jakieś 60% powierzchni wszystkich podłóg. Czy jest sens wstawiać sprzęgło? Hydraulik proponuję mi zrobić podłogówkę z powrotu + sterowanie ręczne, czyli zawory do przykręcania każdej pętli. Podobno dużo taniej, ale jakie są tego minusy? Warto do każdego pomieszczenia z podłogówką montować sterownik-termostat? Moim zdaniem warto zrobić osobne obiegi grzewcze dla grzejników i podłogówki. Można wtedy sterować nimi niezależnie, różne czasy pracy i przede wszystkim różne temperatury zasilania a to przełoży się na koszty utrzymania. Co do termostatów przy podłogówce to zdania są podzielone, ja bym założył - znowu ze względu na możliwość ustawienia osobnych czasów i temperatur dla każdego pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 11.12.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 (...) A ogrzewanie gazowe włączamy jak np gdzieś wyjeżdżamy, do dogrzania sypialni lub w wyjątkowe mrozy. Te kominki są jednak dość charakterystyczne i nie każdemu się podobają. Mi akurat bardzo No to jeśli tak, to w ogóle nie rób gazu, tylko ogrzewanie elektryczne, dla cwu zasobnik i grzanie w taniej strefie, ewentualnie solary, jak masz spore dopłaty, może pompa p-p (ale nie interesowałem się tym, więc nie wiem, czy się opłaca). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 12.12.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Witam. Owp,solary i pompa p-p w "wyjątkowe mrozy" ,ciekawe rozwiązanie .Pinokio-a,możesz opisać dokładnie twój kominek,ewentualnie jakieś fotki mile widziane.tez mam ale produkcji niemieckiej.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 12.12.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 nie możesz wszędzie dać podłogówki? jakby dodac pompe tylko na podlogówkę a pompa kotła dawałaby więcej wody niż pompa podłogówki to nadmiar szedłby przez grzejniki i to jedyne jako takie ominiecie sprzegła, jak dasz drugą pompę na grzejniki to wtedy koniecznie sprzeglo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 13.12.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Witam. Owp,solary i pompa p-p w "wyjątkowe mrozy" ,ciekawe rozwiązanie (...) Może jeszcze raz: (...) A ogrzewanie gazowe włączamy jak np gdzieś wyjeżdżamy, do dogrzania sypialni lub w wyjątkowe mrozy(...) No to jeśli tak, to w ogóle nie rób gazu, tylko ogrzewanie elektryczne, dla cwu zasobnik i grzanie w taniej strefie, ewentualnie solary, jak masz spore dopłaty, może pompa p-p (ale nie interesowałem się tym, więc nie wiem, czy się opłaca). A więc - ogrzewanie prądem, a cwu można pomyśleć nad jakimś tańszym (w eksploatacji) sposobie. Koszt przyłącza gazu, instalacji, serwisu i abonamentu przy bardzo niskim zużyciu jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 13.12.2014 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Witam. Owp, no to może raz jeszcze,jak chcesz zagrzać c w u w "wyjątkowe mrozy" solarami czy może pompą p-p,jedno i drugie w zimie to kiepskie rozwiązanie ,właśnie o to mi chodzi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 13.12.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Zdefiniuj 'wyjątkowe mrozy' i ile dni w roku występują. Bo o czymś innym pisaliśmy wcześniej.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 13.12.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Szanowny kolego,czy to ja napisałem"wyjątkowe mrozy"?.Pytaj tego co napisał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinokio_a 16.12.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Ktoś prosił o zdjęcia kominka, jaki posiadam. Ja mam narożny ale w domy będę miała na prostą ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 16.12.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Pinokio-a,chodzi mi o wkład nie o obudowę,zdjęcie wkładu wewnątrz mile widziane .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinokio_a 16.12.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Podaję link do informacji o wkładzie.http://www.kominkiskandynawskie.pl/index.php/opis,25,403,wk%C5%82ad,nord,ni,22,harmony.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 18.12.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Witam.Dzięki za link,ale nie mogę rozszyfrować czy masz ruszt,rozumiem dolny wlot powietrza prosto nad palenisko?,mógłbyś to dokładnie opisać?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinokio_a 19.12.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Niestety nie znam szczegółów dot. kominka (wkładu). Kiedyś wyczytałam, że są ok, kupiłam i sprawdził się jak dla mnie na 100 %. Ja opalałam (pinokio to ona brykietem, ładowałam całą zgrzewkę na raz i żar był następnego dnia po kilkunastu godzinach. Całość z montażem kosztowało mnie ok 6,5-7 tys (już nie pamiętam). Najlepiej zadzwoń do sprzedawcy tych kominków i wszystkiego się dowiesz. Ja absolutnie nie namawiam do kupna akurat w tym miejscu, żebyś nie pomyślał, że kogoś tu reklamuję. Moi bliscy znajomi, których namawiałam na kupno tego komina stwierdzili, że to nie to, bo za słaba moc itd. , wydali ponad dwa razy tyle i powiedzieli, że to niemożliwe żeby po kilkunasty godzinach był żar. Mają piękny kominek ale tylko do ozdoby. Ja ten wybór mam z głowy i w domu kupię dokładnie taki sam Zresztą to samo tyczy się paneli podłogowych, które miałam min. w kuchni. Sprawdziły się w mieszkaniu, potem w szeregówce i te same kupię do domu. Tanie i najładniejsze wzory to Classen. Bez porównania z innymi producentami w tym przedziale cenowym oczywiście, czyli max 60-70 zł za m2 Tak też w domu będę miałam też te same panele, a znajomi znów będą się pytać co to za drewno na podłodze ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts