Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

elizabrzezinska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 502
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To ty się czepiasz maluxa, ja się czepiam twoich głupich wpisów.

A nawiasem to z maluxa powinieneś brać przykład a nie toczyć z nami wojny. Malux wybudował mądrze, a ty rób jak chcesz. Ja tylko z politowaniem kiwam głową jak widzę wkładanie kotłów na węgiel do nowo budowanych domów. Do starych rozumiem, ale żeby do nowego???

Po czym stwierdzasz, że wybudował mądrze? Ograniczony jesteś w swoich myślach. Budujmy tak jak pompiarze bo oni wiedzą jak się buduje mądrze, reszta jest głupia. Ot zaślepiony i ograniczony.

Gość Arturo72
Tyle,że wybudować nowy dom można na różne sposoby w zależności od zasobności portfela.

żeby nie było,odpowiadam na post sprzedawcy kotłów na ekogroszek czyli chyba w temacie bo skoro on to i ja ;)

Oczywiście masz rację ale czemu w takim razie,jak ktoś chce budować tanio,bo sądzę,że to miałeś na myśli, nie myśli nad tym,żeby oszczędzić kasę i nie budować osobnego pomieszczenia zwanego kotłownią oraz nie myśli nad oszczędzeniem kasy przez wywalenie kominów z domu ? A jak buduje tanio to na system grzewczy zostawić wnękę 1m*1m zamiast 10m2 ?

Przecież są to grube dziesiątki tys.zł oszczędności.W moim przypadku gdybym chciał mieć ekogroszek w domu i pralnio-suszarnię musiałbym wybudować dom o ok.10-15m2 większy,przecież wiąże się to ze znacznie większa kasą za budowę niż obecnie wydałem,dlatego zrezygnowałem już przed budową z ekogroszka i postawiłem na prąd.

Czemu utarło się w społeczeństwie,że jeśli tanio to tylko wungiel ?

Przecież dzisiaj tak nie jest,ten kto myśli nad budową wybuduje znacznie taniej dom z systemem bezobsługowym niż z ekogroszkiem.

I nie mówię tylko o pompie ale o prądzie i gazie.

Kociolek elektryczny to koszt 2,5tys.zł i może miec wnękę 1m*1m i bez komina i kotłowni.

To dla tych co chcą budowac tanio.

Po drugie obecne domy muszą spełniać coraz bardziej rygorystyczne normy dot.izolacji domów a wiąże się to z tym,że kotły pow.10kW bedą odpowiednie tylko dla domów pow.200m2 a jaką moc kotłą dzisiaj powinien posiadać dom ok.150m2 ? Obciążenie cieplne takiego domu to ok.7kW.

Czy sądzisz,że obecnie budujący nie przestrzegają tych norm ?

Edytowane przez Arturo72

żeby nie było,odpowiadam na post sprzedawcy kotłów na ekogroszek czyli chyba w temacie ;)

Oczywiście masz rację ale czemu w takim razie,jak ktoś chce budować tanio nie myśli nad tym,żeby oszczędzić kasę i nie budować osobnego pomieszczenia zwanego kotłownią oraz nie myśli nad oszczędzeniem kasy przez wywalenie kominów z domu ? A jak buduje tanio to na system grzewczy zostawić wnękę 1m*1m zamiast 10m2 ?

Przecież są to grube dziesiątki tys.zł oszczędności.W moim przypadku gdybym chciał mieć ekogroszek w domu i pralnio-suszarnię musiałbym wybudować dom o ok.10-15m2 większy,przecież wiąże się to ze znacznie większa kasą za budowę niż obecnie wydałem,dlatego zrezygnowałem już przed budową z ekogroszka.

Czemu utarło się w społeczeństwie,że jeśli tanio to tylko wungiel ?

Przecież dzisiaj tak nie jest,ten kto myśli nad budową wybuduje znacznie taniej dom z systemem bezobsługowym niż z ekogroszkiem.

I nie mówię tylko o pompie ale o prądzie i gazie.

Po drugie obecne domy muszą spełniać coraz bardziej rygorystyczne normy dot.izolacji domów a wiąże się to z tym,że kotły pow.10kW bedą odpowiednie tylko dla domów pow.200m2 a jaką moc kotłą dzisiaj powinien posiadać dom ok.150m2 ? Obciążenie cieplne takiego domu to ok.7kW.

Najbardziej smutne w twojej głupocie jest to, że nie rozumiesz sytuacj zwykłego Polaka. Takich jak ty mających 2 lewe ręce do budowlanki nie jest dużo. Ogrom ludzi buduje dom systemem gospodarczym, samemu lub z rodziną, mają własny sprzęt, dostęp do drewna na dach itp. Wielu oszczędza na wielu etapach, ale gdyby tego nie robili to by nigdy nie zamieszkali we własnym domu. Masa ludzi mieszka w domach bez elewacji, z niewykończonymi pomieszczeniami. Tacy ograniczeni ludzie jak wy zabijacie ważną cechę Polaka - radzenie sobie z ciężkim losem. Smutne jest to, że ty tego nie rozumiesz i widzisz tylko siebie i swój dziennik budowy. Dlatego nigdy nie będziesz miał szacunku u mnie. Ja np za grudzień za opał zapłaciłem 230zł i nie płacę 1500zł raty kredytu. Zapomniałeś, że średnia krajowa to lekko ponad 3k ale większość Polaków żyj€ za najniższą krajową. Tej większości zabraniasz żyć we własnym lokum. Nie dawno była rocznica wyzwolenia Oświęcimia - to chyba twoje strony. Wybierz się i pozwiedzaj.

CIACH

Powierzchnia ogrzewana ~145m2 , obciążenie cieplne wg OZC 5,5kW, kociołek 11kW

Koszt ogrzewania i cwu od 15.09.2014 do 31.01.2015 to <500PLN, niech będzie równe 500PLN.

(23-24*C w środku ) + CWU 250L , cztery osoby (53-55*C) (gorąca woda non-stop)

Ile "za duży" jest ten kociołek i ile taniej bym ogrzał "mniejszym" ?

Tylko odpowiedz na pytanie i nie rzucaj "syfieniem parapetów"

Niezmiennie w rankingu - Kociołek to RBR11kW - można go podłączyć "bezpośrednio" do podłogówki (układ zamknięty ,nie boi się zimnego powrotu) , spala miał,odsiewkę (różne kawałki), odsiewkę z trocinami - generalnie wsio co mu się wsypie.

Mam G12W , WM+reku, tylko podłogówkę +drabinki w łazienkach.

Edytowane przez adkwapniewski

Takie samo pierdzielenie i mydlenie oczów jest zawarte w Twoim dzienniku gdzie czarujesz ludzi że wybudowałeś za 250 tysi, później jednak się okazuje że kopalnia 50 dołożyła, to tatuś zasponsorował 200 czy 250ton podsypki pod płytę, ciekawe ile jeszcze było w tym sponsoringu o którym zapomniałeś.

Widać w którym momencie pojawia się w Twoim dzienniku kolega Miki, jak słałeś ludziom privy i tłukłeś na nich kaskę vice-prezesując w firmie sprzedającej pompki krętaczu.

Dopiero po jakimś czasie wyszło szydło z worka jakim jesteś doradcą.

Teraz takiego patałacha nawet na kopalnię nie chcą to trzeba gdzieś dorabiać po nocach :)

Z tym drugim patałachem od sandałów rozwalacie całe forum a jeszcze kilka lat temu było tu tak fajnie i spokojnie o co ktoś zapytał, dostał odpowiedź a teraz gdzie się nie wejdzie to wszędzie Arturek i Liwko i ich pompki, wyśmiewanie i wyszydzanie ludzi to szukają innych forów.

Zobaczcie jak przybywa userów na Info-ogrzewanie, ilu uciekło na eSterownik choć to forum producenta, ilu uciekło do Boleckiego.

Dlaczego ?

Może ktoś w końcu zacznie tu myśleć trochę na górze.

Murator był chyba najlepszym i największym forum dla budujących ale jeśli dalej będzie przyzwolenie dla takich jak Ci dwaj to nawet pies z kulawą nogą tu nie zajrzy bo i po co.

Gość Arturo72
Najbardziej smutne w twojej głupocie jest to, że nie rozumiesz sytuacj zwykłego Polaka. Takich jak ty mających 2 lewe ręce do budowlanki nie jest dużo. Ogrom ludzi buduje dom systemem gospodarczym, samemu lub z rodziną, mają własny sprzęt, dostęp do drewna na dach itp. Wielu oszczędza na wielu etapach, ale gdyby tego nie robili to by nigdy nie zamieszkali we własnym domu. Masa ludzi mieszka w domach bez elewacji, z niewykończonymi pomieszczeniami. Tacy ograniczeni ludzie jak wy zabijacie ważną cechę Polaka - radzenie sobie z ciężkim losem. Smutne jest to, że ty tego nie rozumiesz i widzisz tylko siebie i swój dziennik budowy. Dlatego nigdy nie będziesz miał szacunku u mnie. Ja np za grudzień za opał zapłaciłem 230zł i nie płacę 1500zł raty kredytu. Zapomniałeś, że średnia krajowa to lekko ponad 3k ale większość Polaków żyj€ za najniższą krajową. Tej większości zabraniasz żyć we własnym lokum. Nie dawno była rocznica wyzwolenia Oświęcimia - to chyba twoje strony. Wybierz się i pozwiedzaj.

Cieżko to komentować bo nie masz pojęcia o mojej budowie nic.

Budowałem systemem gospodarczym a większość prac wykonywałem samodzielnie oprócz murarki i dlatego też zrezygnowałem z ekogroszka bo był dla mnie za drogą inwestycją.

A ty mi piszesz o ludziach nie legalnie mieszkających w nieodebranych domach ale zapewne za to w pałacach pow.200m2.

Niejednokrotnie mi tu zarzucono,że mam kurnik zamiast domu lub dom letniskowy,tak,to brać ekogroszkowa tak gadała.

Ja od września na ogrzewanie wydałem ok.300zł...

A dom wybudowałem nie dużo drożej od mieszkania w którym mieszkalem także spoko,na ratę starcza.

Edytowane przez Arturo72

Jakie dziesiątki tyś.!!! I może zakarzesz komuś budowania domu od podpiwniczenia bo tak chce? Tam zawsze znajdzie się miejsce na kotłownię więc koszt budowy komina wraz z kanałem wentylacyjnym to nie są dziesiątki tyś. Buduje się z tego co jest na rynku a co jest to powinno spełniać normy czyż nie? Nie wszyscy chcą budować tak jak Ty a poczekaj jak tylko prąd i gaz pójdzzie do góry,jeszcze ci zabłyszczy na zewnętrznej ścianie rura ponad dach!

Zapomniałem dodać,że nie wszyscy budują takie kadłubki jak Ty ,

że wystarczy im pompka.Kuzynka ogrzewa gazem o ile to można nazwać grzaniem i gdyby nie kominek to jej ciąpki zamarzną.

Edytowane przez minertu

Gość Arturo72
Jakie dziesiątki tyś.!!! I może zakarzesz komuś budowania domu od podpiwniczenia bo tak chce? Tam zawsze znajdzie się miejsce na kotłownię więc koszt budowy komina wraz z kanałem wentylacyjnym to nie są dziesiątki tyś. Buduje się z tego co jest na rynku a co jest to powinno spełniać normy czyż nie? Nie wszyscy chcą budować tak jak Ty a poczekaj jak tylko prąd i gaz pójdzzie do góry,jeszcze ci zabłyszczy na zewnętrznej ścianie rura ponad dach!

Jeśli kogoś stać na pwinicę to czemu nie,ale nie pisz,że taki ma ekogrszek bo nie stać go na inne źródła ciepła.

Buduje się z tego co jest na rynku,dlatego zamieniłem drogi BK z projektu nie na jeszcze droższy porotherm tylko na tani silikat ale to dom ma spełniać określone warunki a nie materiały.

1900kWh za ogrzewanie przy każdej cenie prądu będzie to nie wielki koszt.

Edytowane przez Arturo72

... a poczekaj jak tylko prąd i gaz pójdzzie do góry,jeszcze ci zabłyszczy na zewnętrznej ścianie rura ponad dach!

Zapomniałem dodać,że nie wszyscy budują takie kadłubki jak Ty ,

że wystarczy im pompka.Kuzynka ogrzewa gazem o ile to można nazwać grzaniem i gdyby nie kominek to jej ciąpki zamarzną.

A słyszał ty o fotowoltaice?

Jeśli kogoś stać na pwinicę to czemu nie,ale nie pisz,że taki ma ekogrszek bo nie stać go na inne źródła ciepła.

Buduje się z tego co jest na rynku,dlatego zamieniłem drogi BK z projektu nie na jeszcze droższy porotherm tylko na tani silikat.

1900kWh za ogrzewanie przy każdej cenie prądu będzie to nie wielki koszt.

CIACH

Powierzchnia ogrzewana ~145m2 , obciążenie cieplne wg OZC 5,5kW, kociołek 11kW

Koszt ogrzewania i cwu od 15.09.2014 do 31.01.2015 to <500PLN, niech będzie równe 500PLN.

Niezmiennie w rankingu - Kociołek to RBR11kW - można go podłączyć "bezpośrednio" do podłogówki (układ zamknięty ,nie boi się zimnego powrotu) , spala miał,odsiewkę (różne kawałki), odsiewkę z trocinami - generalnie wsio co mu się wsypie.

Cieżko to komentować bo nie masz pojęcia o mojej budowie nic.

Budowałem systemem gospodarczym a większość prac wykonywałem samodzielnie oprócz murarki i dlatego też zrezygnowałem z ekogroszka bo był dla mnie za drogą inwestycją.

A ty mi piszesz o ludziach nie legalnie mieszkających w nieodebranych domach ale zapewne za to w pałacach pow.200m2.

Niejednokrotnie mi tu zarzucono,że mam kurnik zamiast domu lub dom letniskowy,tak,to brać ekogroszkowa tak gadała.

Ja od września na ogrzewanie wydałem ok.300zł...

A dom wybudowałem nie dużo drożej od mieszkania w którym mieszkalem także spoko,na ratę starcza.

To ty nie rozumiesz wielu rzeczy - wydałeś 250k i kopalnia ci dołożyła 50k, z resztą wydasz o połowę więcej bo nie liczysz odsetek. To jest dużo systemem gospodarczym z takim metrażem, więc nie wiem jak dziwnie sobie płaciłeś. Ja np wydam 220k bez kredytu, a dla większości to i tak bardzo duże pieniądze.

Gdzie w przepusach jest, że dom bez kolorowego tynku, kafelek na schodach zewn. i niewykończonych kliku pokoi i drugiej łazienki jest niezdolny do zamieszkania?

Gość Arturo72
To ty nie rozumiesz wielu rzeczy - wydałeś 250k i kopalnia ci dołożyła 50k, z resztą wydasz o połowę więcej bo nie liczysz odsetek.

Odsetki i kredyt spłaca mi mieszkanie ;)

A ze wydasz 220tys.zł bez kredytu to jesteś bardzo zamożnym inwestorem.

Odsetki i kredyt spłaca mi mieszkanie ;)

A ze wydasz 220tys.zł bez kredytu to jesteś bardzo zamożnym inwestorem.

Co jest ? Nie potrafisz czy nie umiesz tego wyliczyć ? :

CIACH

Powierzchnia ogrzewana ~145m2 , obciążenie cieplne wg OZC 5,5kW, kociołek 11kW, V strefa

Gość Arturo72
Co jest ? Nie potrafisz czy nie umiesz tego wyliczyć ? :

Nie ma danych z jaką sprawnością grzeje kocioł 11kW przy grzaniu z mocą 2-5kW a z jaką sprawnością grzałby kocioł 6kW przy grzaniu z mocą 2-5kW.

Nie ma danych opału czyli kaloryczność i cena.

Nie odpisałeś gdzie jest przepisach zabronione mieszkanie w domu bez kolorowego tynku itp.?

Nie jest zabronione,sam mieszkam bez kolorowego tynku.

Edytowane przez Arturo72

Nie ma danych z jaką sprawnością grzeje kocioł 11kW przy grzaniu z mocą 5kW a z jaką sprawnością grzałby kocioł 6kW przy grzaniu z mocą 5kW.

W takim razie jak doszedłeś do tego :

CIACH

Gość Arturo72
W takim razie jak doszedłeś do tego :

Z obiegowej opinii nawet sprzedawców kotłów na ekogroszek,że kocioł posiada największą sprawność przy pracy czyli grzaniu z nominalną swoją mocą.

Można z tego wywnioskować,że jeśli kocioł pracuje z minimalną mocą to jego sprawność jest niższa niż gdyby pracował z mocą nominalną.

Tak czy nie ?

Artek zwijaj stąd swój namiot.

Pamiętasz jak nieprzyjemnie Ci było kiedy zaczęły się wpisy w Twojej bajce science-fiction o budowie, tzn. twoim dzienniku budowy ?

Trolujesz tutaj, ja mogę strona po stronie cytować Twoje wpisy i je po kolei komentować.

Rozrośnie Ci się ta opowieść o kolejne kilkadziesiąt stron.

I będziemy sobie trolować.

Tak straszę Cię skoro nie rozumiesz co do Ciebie pisze tutaj tylu ludzi.

Tak jesteś tutaj prowodylem do zaczepek i wszelkich kłótni.

Ne masz prawa się tu wywyższać a co gorsze wyśmiewać czy poniżać innych tylko dla tego że zrobili coś inaczej jak Ty.

Każdy orze jak może. Tobie zabłysnęło coś innego w głowie to nie znaczy że ktoś jest gorszy bo ma inaczej, to nie powód i nie masz prawa żeby go wyzywać od nieuków czy idiotów.

Mi to dynda bo przez lata zdążyłem Cię już tu dobrze poznać i jak trzeba to się odgryzę ale jak przychodzi ktoś nowy na forum i przeczyta jedną stronę to myśli że to jakiś dom wariatów i ucieka gdzie pieprz rośnie.

Obecnie przez Ciebie i Tobie podobnych tak zaczyna wyglądać właśnie to forum.

Żeby było obiektywnie:

robisz tu dużo dobrego a zarazem jesteś największym szkodnikiem.

Edytowane przez karoka65