klaudiusz_x 31.01.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Malux ma chałupę dobrze "izolowaną" Dynda mu co tu piszecie Płaci za CO parę stówek rocznie, śmieje się z reszty Wprost tego nie napisze. Dostałby bana za oczywistą oczywistość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 31.01.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Oczywiście masz rację ale czemu w takim razie,jak ktoś chce budować tanio,bo sądzę,że to miałeś na myśli, nie myśli nad tym,żeby oszczędzić kasę i nie budować osobnego pomieszczenia zwanego kotłownią oraz nie myśli nad oszczędzeniem kasy przez wywalenie kominów z domu ? A jak buduje tanio to na system grzewczy zostawić wnękę 1m*1m zamiast 10m2 ? Przecież są to grube dziesiątki tys.zł oszczędności. U mnie kotłownia ma 2mx2m i była przewidziana pod kocioł gazowy - obecnie jest w niej kocioł na ekogroszek, zmiękczacz wody, bojler i powietrzna pompa ciepła do CWU. Po drugie obecne domy muszą spełniać coraz bardziej rygorystyczne normy dot.izolacji domów a wiąże się to z tym,że kotły pow.10kW bedą odpowiednie tylko dla domów pow.200m2 a jaką moc kotłą dzisiaj powinien posiadać dom ok.150m2 ? Obciążenie cieplne takiego domu to ok.7kW. Czy sądzisz,że obecnie budujący nie przestrzegają tych norm ? Skoro obciążenie cieplne to 7 kW dodaj do tego CWU ok. 2 kW i wyjdzie 9 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 31.01.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 U mnie kotłownia ma 2mx2m i była przewidziana pod kocioł gazowy - obecnie jest w niej kocioł na ekogroszek, zmiękczacz wody, bojler i powietrzna pompa ciepła do CWU. Skoro obciążenie cieplne to 7 kW dodaj do tego CWU ok. 2 kW i wyjdzie 9 kW. Co proponujesz dla domów 3-4kW? Ponadto 2kW na CWU jest trochę (delikatnie mówiąc) znacznie zawyżone. Po co komu 1000 litrów na dobę wody w okresie zimowym podgrzane o 40*C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 31.01.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 A a piec jednoczesnie grzeje co i cwu?Ekogroszki są ok ale przy normach które w najbliższym czasie wejdą tomija sie z sensem ich zakladanieW domach poprawnie-normowo izolowanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 31.01.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 A a piec jednoczesnie grzeje co i cwu? Ekogroszki są ok ale przy normach które w najbliższym czasie wejdą tomija sie z sensem ich zakladanie W domach poprawnie-normowo izolowanych W Niemczech klasy 5, za 2 lata pewnie będzie 6 klasa. U Nas to chyba kocioł z podajnikiem nie da rady. Kraj gdzie dopuszcza się 3 klasę + bezklasowe według niemieckiej "skali". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 31.01.2015 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 (edytowane) A a piec jednoczesnie grzeje co i cwu? E Tak. Grzeje jednocześnie prawidłowo podłączony. Przy kotłach stosuje się +2kW mocy na CWU z tego względu, iż baniaki CWU są znacznie mniejsze niż przy pompach ciepła. Stąd potrzeba szybszego ogrzania wody wodociągowej. Suma sumarum trzeba grzać, jednocześnie obniżając sprawność wtedy kiedy brak zapotrzebowania + niewłaściwe sterowniki + brak wiedzy palaczy = niska sprawność. Edytowane 31 Stycznia 2015 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 31.01.2015 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 (edytowane) A w którym momencie węgiel jest tani ? Ja jakoś tego nigdzie nie widzę. Wegiel jedynie do elektrowni,do domów zakaz. Co jest misiu wymiekasz ? CIACH Po drugie obecne domy muszą spełniać coraz bardziej rygorystyczne normy dot.izolacji domów a wiąże się to z tym,że kotły pow.10kW bedą odpowiednie tylko dla domów pow.200m2 a jaką moc kotłą dzisiaj powinien posiadać dom ok.150m2 ? Obciążenie cieplne takiego domu to ok.7kW. Czy sądzisz,że obecnie budujący nie przestrzegają tych norm ? Powierzchnia ogrzewana ~145m2 , obciążenie cieplne wg OZC 5,5kW, kociołek 11kW Koszt ogrzewania i cwu od 15.09.2014 do 31.01.2015 to <500PLN, niech będzie równe 500PLN. (23-24*C w środku ) + CWU 250L , cztery osoby (53-55*C) (gorąca woda non-stop) Ile "za duży" jest ten kociołek i ile taniej bym ogrzał "mniejszym" ? Tylko odpowiedz na pytanie i nie rzucaj "syfieniem parapetów" Nie ma danych z jaką sprawnością grzeje kocioł 11kW przy grzaniu z mocą 5kW a z jaką sprawnością grzałby kocioł 6kW przy grzaniu z mocą 5kW. W takim razie jak doszedłeś do tego : CIACH Po drugie obecne domy muszą spełniać coraz bardziej rygorystyczne normy dot.izolacji domów a wiąże się to z tym,że kotły pow.10kW bedą odpowiednie tylko dla domów pow.200m2 a jaką moc kotłą dzisiaj powinien posiadać dom ok.150m2 ? Obciążenie cieplne takiego domu to ok.7kW. Czy sądzisz,że obecnie budujący nie przestrzegają tych norm ? Z obiegowej opinii nawet sprzedawców kotłów na ekogroszek,że kocioł posiada największą sprawność przy pracy czyli grzaniu z nominalną swoją mocą. Można z tego wywnioskować,że jeśli kocioł pracuje z minimalną mocą to jego sprawność jest niższa niż gdyby pracował z mocą nominalną. Tak czy nie ? Przecież Ty jesteś ekspertem ! Nie wiesz tego ? Reasumując "twierdzisz" na podstawie "widzimisię" i obiegowych opinii ? Tak ? Niezmiennie w rankingu - Kociołek to RBR11kW - można go podłączyć "bezpośrednio" do podłogówki (układ zamknięty ,nie boi się zimnego powrotu) , spala miał,odsiewkę (różne kawałki), odsiewkę z trocinami - generalnie wsio co mu się wsypie. Mam G12W , WM+reku, tylko podłogówkę +drabinki w łazienkach. Jedyne czego się nie da spalić to śmieci -albo ja "nie umiem" ... Edytowane 31 Stycznia 2015 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.01.2015 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 malux, to jest wątek o kotłach na ekogroszek. Nie ma w temacie, że w nowych domach. A tak się składa,że na tym wątku w przeważającej większości są inwestorzy z nowymi domami,gdzie ekogroszek się kompletnie nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 31.01.2015 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 A tak się składa,że na tym wątku w przeważającej większości są inwestorzy z nowymi domami,gdzie ekogroszek się kompletnie nie nadaje. Ja mam nowy domek i kociołek się ładnie sprawuje ! A w którym momencie węgiel jest tani ? Ja jakoś tego nigdzie nie widzę. Wegiel jedynie do elektrowni,do domów zakaz. Co jest misiu wymiekasz ? CIACH Po drugie obecne domy muszą spełniać coraz bardziej rygorystyczne normy dot.izolacji domów a wiąże się to z tym,że kotły pow.10kW bedą odpowiednie tylko dla domów pow.200m2 a jaką moc kotłą dzisiaj powinien posiadać dom ok.150m2 ? Obciążenie cieplne takiego domu to ok.7kW. Czy sądzisz,że obecnie budujący nie przestrzegają tych norm ? Powierzchnia ogrzewana ~145m2 , obciążenie cieplne wg OZC 5,5kW, kociołek 11kW Koszt ogrzewania i cwu od 15.09.2014 do 31.01.2015 to <500PLN, niech będzie równe 500PLN. (23-24*C w środku ) + CWU 250L , cztery osoby (53-55*C) (gorąca woda non-stop) Ile "za duży" jest ten kociołek i ile taniej bym ogrzał "mniejszym" ? Tylko odpowiedz na pytanie i nie rzucaj "syfieniem parapetów" Nie ma danych z jaką sprawnością grzeje kocioł 11kW przy grzaniu z mocą 5kW a z jaką sprawnością grzałby kocioł 6kW przy grzaniu z mocą 5kW. W takim razie jak doszedłeś do tego : CIACH Po drugie obecne domy muszą spełniać coraz bardziej rygorystyczne normy dot.izolacji domów a wiąże się to z tym,że kotły pow.10kW bedą odpowiednie tylko dla domów pow.200m2 a jaką moc kotłą dzisiaj powinien posiadać dom ok.150m2 ? Obciążenie cieplne takiego domu to ok.7kW. Czy sądzisz,że obecnie budujący nie przestrzegają tych norm ? Z obiegowej opinii nawet sprzedawców kotłów na ekogroszek,że kocioł posiada największą sprawność przy pracy czyli grzaniu z nominalną swoją mocą. Można z tego wywnioskować,że jeśli kocioł pracuje z minimalną mocą to jego sprawność jest niższa niż gdyby pracował z mocą nominalną. Tak czy nie ? Przecież Ty jesteś ekspertem ! Nie wiesz tego ? Reasumując "twierdzisz" na podstawie "widzimisię" i obiegowych opinii ? Tak ? Niezmiennie w rankingu - Kociołek to RBR11kW - można go podłączyć "bezpośrednio" do podłogówki (układ zamknięty ,nie boi się zimnego powrotu) , spala miał,odsiewkę (różne kawałki), odsiewkę z trocinami - generalnie wsio co mu się wsypie. Mam G12W , WM+reku, tylko podłogówkę +drabinki w łazienkach. Jedyne czego się nie da spalić to śmieci -albo ja "nie umiem" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.01.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Ja taki krytyczny do pieców nie jestem ale widze ledwo zarysuwujący sie problem małego zapotrzebowania domow na poziomie 2- 3 kw:-) malux,problem w tym,że inwestorzy w nowych domach,chcący ekogroszek nie zdają sobie sprawy z obciążenia cieplnego domu,nie wiedzą,że takie pojęcie istnieje i co ono oznacza. Przecież forumowi sprzedawcy kotłów na ekogroszek nie strzelą sobie w kolano i nie będą informować swoich potencjalnych klientów,że to co im sprzedają jest o 200-300% przewymiarowane i nie nadaje się do ich domów. Dlatego taka nagonka jest na chcących pokazać gdzie jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 31.01.2015 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 malux,problem w tym,że inwestorzy w nowych domach,chcący ekogroszek nie zdają sobie sprawy z obciążenia cieplnego domu,nie wiedzą,że takie pojęcie istnieje i co ono oznacza. Przecież forumowi sprzedawcy kotłów na ekogroszek nie strzelą sobie w kolano i nie będą informować swoich potencjalnych klientów,że to co im sprzedają jest o 200-300% przewymiarowane i nie nadaje się do ich domów. Dlatego taka nagonka jest na chcących pokazać gdzie jest problem. Jak na razie to Ty wróżysz z fusów Nie ma danych z jaką sprawnością grzeje kocioł 11kW przy grzaniu z mocą 5kW a z jaką sprawnością grzałby kocioł 6kW przy grzaniu z mocą 5kW. W takim razie jak doszedłeś do tego : CIACH Po drugie obecne domy muszą spełniać coraz bardziej rygorystyczne normy dot.izolacji domów a wiąże się to z tym,że kotły pow.10kW bedą odpowiednie tylko dla domów pow.200m2 a jaką moc kotłą dzisiaj powinien posiadać dom ok.150m2 ? Obciążenie cieplne takiego domu to ok.7kW. Czy sądzisz,że obecnie budujący nie przestrzegają tych norm ? Z obiegowej opinii nawet sprzedawców kotłów na ekogroszek,że kocioł posiada największą sprawność przy pracy czyli grzaniu z nominalną swoją mocą. Można z tego wywnioskować,że jeśli kocioł pracuje z minimalną mocą to jego sprawność jest niższa niż gdyby pracował z mocą nominalną. Tak czy nie ? Przecież Ty jesteś ekspertem ! Nie wiesz tego ? Reasumując "twierdzisz" na podstawie "widzimisię" i obiegowych opinii ? Tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.01.2015 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Przecież forumowi sprzedawcy kotłów na ekogroszek nie strzelą sobie w kolano i nie będą informować swoich potencjalnych klientów,że to co im sprzedają jest o 200-300% przewymiarowane i nie nadaje się do ich domów. Dlatego taka nagonka jest na chcących pokazać gdzie jest problem. Arturek, nie błaznuj bo wystarczy popatrzeć w Twoją stopkę i widać od razu czym pachniesz, i jaki to wyrachowanym inwestorem byłeś. U Adama w tej chwili jak podaje kocioł pracuje z mocą 5kW, jak mróz przydusi będzie musiał więcej wygenerować a ma kocioł 11kW. Ile ma w tej chwili przewymiarowany ? Trochę ponad 100%. Zobacz w swoją stopkę, zapierałeś się że świeczką, farelką swoje styropianowe pudełeczko ogrzejesz, podajesz zapotrzebowanie 3kW a pompka 9kW. Czyli ile jest przewyrawana ? 300% !!!! Czego się bałeś, kto Ci dobrał taką krowę ? Aaa i wywalenie kasy na lokomotywę w salonie Tak, tak, wiem dla klimatu. Drogi ten klimat jeszcze na kreskę. Czy tatuś zasponsorował i nie liczysz do kosztów budowy jak wiele rzeczy za które inni niestety płacą. No o pompce za free już nie wspomnę a w dzienniku pokazywałeś ludziom umowę bodajże na 22,5 tysia, pewnie sam ją spreparowałeś będąc Vice-prezesem. Oszust- krętacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 01.02.2015 01:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Arturek, nie błaznuj bo wystarczy popatrzeć w Twoją stopkę i widać od razu czym pachniesz, i jaki to wyrachowanym inwestorem byłeś. U Adama w tej chwili jak podaje kocioł pracuje z mocą 5kW, jak mróz przydusi będzie musiał więcej wygenerować a ma kocioł 11kW. Ile ma w tej chwili przewymiarowany ? Trochę ponad 100%. Zobacz w swoją stopkę, zapierałeś się że świeczką, farelką swoje styropianowe pudełeczko ogrzejesz, podajesz zapotrzebowanie 3kW a pompka 9kW. Czyli ile jest przewyrawana ? 300% !!!! Czego się bałeś, kto Ci dobrał taką krowę ? Aaa i wywalenie kasy na lokomotywę w salonie Tak, tak, wiem dla klimatu. Drogi ten klimat jeszcze na kreskę. Czy tatuś zasponsorował i nie liczysz do kosztów budowy jak wiele rzeczy za które inni niestety płacą. No o pompce za free już nie wspomnę a w dzienniku pokazywałeś ludziom umowę bodajże na 22,5 tysia, pewnie sam ją spreparowałeś będąc Vice-prezesem. Oszust- krętacz. On musiał przewymiarować bo zbudował termos i grzeje tylko wieczorem a w dzień nie otwiera ani okien ani drzwi żeby się nie wychłodziło.Nie ma jak druga taryfa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.02.2015 02:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 (edytowane) On musiał przewymiarować bo zbudował termos i grzeje tylko wieczorem a w dzień nie otwiera ani okien ani drzwi żeby się nie wychłodziło.Nie ma jak druga taryfa. Okien ani drzwi nie otwieram,bo nie ma takiej potrzeby żeby wietrzyć mieszkanie,napływ świeżego powietrza mam 24h na dobę poprzez wentylację mechaniczną. Pomimo to zużycie za zeszły sezon w taryfie G11,jak nie jesteś w temacie to całodobowa bez rozróżniania na tani czy drogi to 3300kWh za c.o+cwu za rok kalendarzowy czyli 1700zł. Zatkao kakao ? W tym roku mam G12 czyli zejdę poniżej 1000zł za rok kalendarzowy za c.o+cwu Także nie piszcie bzdur jak nie macie zielonego pojęcia o nowych domach i zużyciu energii na ogrzewanie bo jako ekogroszki polegniecie sromotnie i będę zmuszony prostować Edytowane 1 Lutego 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 01.02.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Pomimo to zużycie za zeszły sezon w taryfie G11,jak nie jesteś w temacie to całodobowa bez rozróżniania na tani czy drogi to 3300kWh za c.o+cwu za rok kalendarzowy czyli 1700zł. Zatkao kakao ? Nie zatkało, 1700 zł za cały rok ? Niewiele więcej płacą ekogroszki, tylko pomyśl, że nie mają pół metra ocieplenia. Ile na starcie musieliby więcej wydać na takie styropianowo- pompowe chatki ? Kiedy to się zwróci ? Ciągle trollu piszesz o tym, że masz pralnie i zaoszczędziłeś w porównaniu do nas. To napiszę Ci, że gówno zaoszczędziłęś. Też mam pralnie. Możesz moje pomieszczenie nazwać pralnio- kotłownią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.02.2015 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Nie zatkało, 1700 zł za cały rok ? Niewiele więcej płacą ekogroszki, tylko pomyśl, że nie mają pół metra ocieplenia. Ile na starcie musieliby więcej wydać na takie styropianowo- pompowe chatki ? Kiedy to się zwróci ? Tak,za cały rok od sierpnia do sierpnia i to w drogiej taryfie. Jaki z tego morał ? Ekogroszek nie jest receptą na niskie rachunki za ogrzewanie,niskie rachunki za ogrzewanie gwarantuje nam dobra izolacja domu i niskie straty ciepła. Kiedy się zwróci ? A ma się coś zwracać wogóle ? Tak samo jak TV 21 cali w stosunku do TV 52 cale ? No ej. Ile więcej wydałem na lepszą izolację w stosunku do projektowej ? Ok.4tys.zł czyli tyle ile by mnie kosztował komin systemowy do kotłowni,którego nie kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.02.2015 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Ale kupiłeś i postawiłeś komin do kominka czyli nic nie zaoszczędziłeś. Można tak samo do tego komina podłączyć każdy kocioł, tyle z tego dobrego że nie odciąłes się całkowicie od ciepła na przyszłość Kominek można wywalić a wstawić groszkowca, wiesz w salonie ale to to samo co kominek tyle że będzie czyściej i bez robali z drewna, hehe Masz w swoim rankingu wg. urody dwa piękne kociołki, wkomponują Ci się ładnie w pomieszczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.02.2015 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Ale kupiłeś i postawiłeś komin do kominka czyli nic nie zaoszczędziłeś. No tak,kupiłem jeden komin systemowy do kominka,drugiego komina systemowego do kotłowni nie kupiłem także jakby nie patrzeć 2-1=1 Można tak samo do tego komina podłączyć każdy kocioł, tyle z tego dobrego że nie odciąłes się całkowicie od ciepła na przyszłość Kominek można wywalić a wstawić groszkowca, wiesz w salonie ale to to samo co kominek tyle że będzie czyściej i bez robali z drewna, hehe Masz w swoim rankingu wg. urody dwa piękne kociołki, wkomponują Ci się ładnie w pomieszczenie Znowu masz rację,r-eco zarąbiście by wyglądał w salonie,ale ten syf,pył byłby nie do zniesienia także by se jedynie tam stał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.02.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 No tak,kupiłem jeden komin systemowy do kominka,drugiego komina systemowego do kotłowni nie kupiłem także jakby nie patrzeć 2-1=1 Znowu zaczynasz wmawiać czytelnikom że dom musi mieć 5 czy 10 kominów ? Znowu masz rację,r-eco zarąbiście by wyglądał w salonie,ale ten syf,pył byłby nie do zniesienia także by se jedynie tam stał. A z lokomotywy to Ci pszczółki ten syf wynoszą ? Wyszło pewnie nie dużo mniej jak kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.02.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 a co to oznacza całkiem znośnie? To oznacza, że teraz rocznie płacę około 3000zł rocznie za prąd, a jak sobie je założę, to przez ileś lat będę płacił tyle samo, tyle że nie do energetyki a do banku. Teraz rozumiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts