Gość Arturo72 01.02.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Może ktoś powiedzieć czy palenie miałem zamiast eko gdzie różnica na tonie jest 120zł jest opłacalne? To zależy ile energii będzie potrzebował dom na ogrzewanie. Twój ile potrzebuje za sezon grzewczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olopos 01.02.2015 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Liwko & noc dzęki za porady. A innym radzę pokłucić się na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 01.02.2015 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Co wybrac ? Piec na ekogroszek czy pompe ciepla ?Prosże o uzasadnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.02.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 piec na ekogroszek wymaga obsługi. Zanieczyszcza powietrze w najbliższym otoczeniu. wymaga komina. Wymaga większego, osobnego pomieszczenia (PC można wstawić np. w pralni), węgiel brudzi tak czy inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.02.2015 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Co proponujesz dla domów 3-4kW? Ponadto 2kW na CWU jest trochę (delikatnie mówiąc) znacznie zawyżone. Po co komu 1000 litrów na dobę wody w okresie zimowym podgrzane o 40*C? Jeśli mało pomieszczeń to proponuję grzanie i chłodzenie klimatyzatorami z funkcję pomp ciepła, choć taki przypadek wymagałby analizy i póki co na niego nie trafiłem. Na CWU dolicza się około 0,5 kW/osobę i nie chodzi tu o ilość wody którą można nagrzać tylko żeby przy największych mrozach zrobić to w rozsądnym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.02.2015 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 A a piec jednoczesnie grzeje co i cwu? Zwykle tak, choć przy niektórych sterownikach jest to do wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nani 03.02.2015 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Witam, o moich dylematach nt.ogrzewania podłogowego po całości pisałam już w innym wątku, ale dziś chciałabym zapytać o taką sprawę - ktoś w tym wątku kilka stron wcześniej napisał, że op po całości + piec gazowy z zasobnikiem będzie w wykonaniu tańszą instalacją. Proszę wytłumaczcie mi, bo ja tu czegoś nie rozumiem. Hydra mówi, że jeśli chcemy op po całości to jest potrzebny mocniejszy piec, a i tak nie obejdziemy się bez grzejników, bo muszą one być na antresoli pod oknami dachowymi (tam nie jest chcę podłogowego ze względu na to, że będą tam kwiaty doniczkowe, które nie przepadają za podłogowym - ponoć, ale jeśli jestem w błędzie, to mnie z niego wyprowadźcie) i drabinka w łazience. Więc moje pytanie brzmi - w jaki sposób to jest tańsze rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.02.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 (edytowane) (tam nie jest chcę podłogowego ze względu na to, że będą tam kwiaty doniczkowe, które nie przepadają za podłogowym Jako ogrodnik mówię, moje kwiaty o tym nie wiedzą. Latem podłoga nagrzana słońcem jest cieplejsza niż zimą z ogrzewaniem. Drabinkę w łazience zrób na prąd. Jako wspomaganie podłogówki. Mocniejszy piec - tego nie skomentuję. Zamiast hydraulika do ogrzewania weźcie kogoś kto się na tym zna. Piec dobiera się do zapotrzebowania na ciepło a nie rodzaju grzejników. Edytowane 3 Lutego 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.02.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Piec dobiera się do zapotrzebowania na ciepło a nie rodzaju grzejników. Piec a raczej moc kotła dobiera sie do projektowego obciązenia cieplnego, znajomosc zapotrzebowania na ciepło pokazuje nam ewentualne koszty ogrzewania dzieki czemu mozemy wybrac optymalny nie kocioł, a system grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.02.2015 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 asolt - ok, obciążenia. Skrót myślowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.02.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Piec a raczej moc kotła dobiera sie do projektowego obciązenia cieplnego, znajomosc zapotrzebowania na ciepło pokazuje nam ewentualne koszty ogrzewania dzieki czemu mozemy wybrac optymalny nie kocioł, a system grzewczy. Taki post na wątku wiadomo jakim konczylby się zgłoszeniem jako spam i reakcją Moderatora. Byłbyś posadzony o "krucjate" za rzecz dla niektórych oczywistą i podstawę przy wyborze ogrzewania. Tutaj bez reakcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.02.2015 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Taki post na wątku wiadomo jakim konczylby się zgłoszeniem jako spam i reakcją Moderatora. Byłbyś posadzony o "krucjate" za rzecz dla niektórych oczywistą i podstawę przy wyborze ogrzewania. Tutaj bez reakcji... To co napisałem to stwierdzenia czysto techniczne oparte na normach i rozporządzeniach przywołane w odpowiednim miejscu i jako takie nie są spamem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.02.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 To co napisałem to stwierdzenia czysto techniczne oparte na normach i rozporządzeniach przywołane w odpowiednim miejscu i jako takie nie są spamem. Dlatego napisałem wyżej,że tego typu posty były usuwane przez Moderatorów nawet jak ktoś zadał pytanie o moc kotła. Tam jest zakaz uświadamiania inwestorów co z czym się je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nani 03.02.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Hydra ma się odezwać jaki piec jak wszystko obliczy. Także jak tylko będę miała jakieś informację, to na pewno napiszę, aby się z Wami skonsultować. Na razie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.02.2015 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 (edytowane) Nani - hydraulik robi ci obliczenia cieplne domu? Mój hydraulik chciałby wstawić dwa razy mocniejszy piec. twierdził, że ten, który mam będzie za słaby. Edytowane 3 Lutego 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.02.2015 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Nani - hydraulik robi ci obliczenia cieplne domu? . Hydraulik wykonujący ozc?, to nowość ale moze to i dobrze dla inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kater-acme 03.02.2015 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Może nowa jakość Ale pewnie skończy się na "pani, 24 kW". I ani słowa nie rzuci na temat modulacji od dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.02.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 mój właśnie chciał 24 kW Mam 14 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.02.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Hydraulik może sobie pogmerać, przeważnie to są ludzie co jak nabrali wiedzy 20 lat temu tak koniec.Jaki ogrzewanie wybrać? żadne takie które jest zwane ogrzewaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 03.02.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Słusznie prawisz Rydwan.... http://www.regulus.com.pl/komfortowe-grzanie-komfortowe-schladzanie-organizmu PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts