Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

elizabrzezinska

Recommended Posts

Gość Arturo72
Może ktoś powiedzieć czy palenie miałem zamiast eko gdzie różnica na tonie jest 120zł jest opłacalne?

To zależy ile energii będzie potrzebował dom na ogrzewanie.

Twój ile potrzebuje za sezon grzewczy ?

• Odpowiedzi 502
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co proponujesz dla domów 3-4kW?

Ponadto 2kW na CWU jest trochę (delikatnie mówiąc) znacznie zawyżone.

Po co komu 1000 litrów na dobę wody w okresie zimowym podgrzane o 40*C?

Jeśli mało pomieszczeń to proponuję grzanie i chłodzenie klimatyzatorami z funkcję pomp ciepła, choć taki przypadek wymagałby analizy i póki co na niego nie trafiłem.

Na CWU dolicza się około 0,5 kW/osobę i nie chodzi tu o ilość wody którą można nagrzać tylko żeby przy największych mrozach zrobić to w rozsądnym czasie.

Witam, o moich dylematach nt.ogrzewania podłogowego po całości pisałam już w innym wątku, ale dziś chciałabym zapytać o taką sprawę - ktoś w tym wątku kilka stron wcześniej napisał, że op po całości + piec gazowy z zasobnikiem będzie w wykonaniu tańszą instalacją. Proszę wytłumaczcie mi, bo ja tu czegoś nie rozumiem.

Hydra mówi, że jeśli chcemy op po całości to jest potrzebny mocniejszy piec, a i tak nie obejdziemy się bez grzejników, bo muszą one być na antresoli pod oknami dachowymi (tam nie jest chcę podłogowego ze względu na to, że będą tam kwiaty doniczkowe, które nie przepadają za podłogowym - ponoć, ale jeśli jestem w błędzie, to mnie z niego wyprowadźcie) i drabinka w łazience.

Więc moje pytanie brzmi - w jaki sposób to jest tańsze rozwiązanie?

(tam nie jest chcę podłogowego ze względu na to, że będą tam kwiaty doniczkowe, które nie przepadają za podłogowym

Jako ogrodnik mówię, moje kwiaty o tym nie wiedzą. Latem podłoga nagrzana słońcem jest cieplejsza niż zimą z ogrzewaniem.

Drabinkę w łazience zrób na prąd. Jako wspomaganie podłogówki.

Mocniejszy piec - tego nie skomentuję.

Zamiast hydraulika do ogrzewania weźcie kogoś kto się na tym zna.

Piec dobiera się do zapotrzebowania na ciepło a nie rodzaju grzejników.

Edytowane przez Elfir

Piec dobiera się do zapotrzebowania na ciepło a nie rodzaju grzejników.

Piec a raczej moc kotła dobiera sie do projektowego obciązenia cieplnego, znajomosc zapotrzebowania na ciepło pokazuje nam ewentualne koszty ogrzewania dzieki czemu mozemy wybrac optymalny nie kocioł, a system grzewczy.

Gość Arturo72
Piec a raczej moc kotła dobiera sie do projektowego obciązenia cieplnego, znajomosc zapotrzebowania na ciepło pokazuje nam ewentualne koszty ogrzewania dzieki czemu mozemy wybrac optymalny nie kocioł, a system grzewczy.

Taki post na wątku wiadomo jakim konczylby się zgłoszeniem jako spam i reakcją Moderatora.

Byłbyś posadzony o "krucjate" za rzecz dla niektórych oczywistą i podstawę przy wyborze ogrzewania.

Tutaj bez reakcji...

Taki post na wątku wiadomo jakim konczylby się zgłoszeniem jako spam i reakcją Moderatora.

Byłbyś posadzony o "krucjate" za rzecz dla niektórych oczywistą i podstawę przy wyborze ogrzewania.

Tutaj bez reakcji...

To co napisałem to stwierdzenia czysto techniczne oparte na normach i rozporządzeniach przywołane w odpowiednim miejscu i jako takie nie są spamem.

Gość Arturo72
To co napisałem to stwierdzenia czysto techniczne oparte na normach i rozporządzeniach przywołane w odpowiednim miejscu i jako takie nie są spamem.

Dlatego napisałem wyżej,że tego typu posty były usuwane przez Moderatorów nawet jak ktoś zadał pytanie o moc kotła.

Tam jest zakaz uświadamiania inwestorów co z czym się je.