Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

elizabrzezinska

Recommended Posts

Słusznie prawisz Rydwan....

http://www.regulus.com.pl/komfortowe-grzanie-komfortowe-schladzanie-organizmu

Pozdrawiam

Bogusław

Jeśliby dosłownie brać co podaje bogusław wraz ze swoją firmą, to w naszej strefie klimatycznej potrzebujemy wyłącznie klimę;

"Zatem centralne ogrzewanie powinno służyć temu, by temperatura wspólnego medium, na rzecz którego się ono schładza, a w którym przebywa również schładzający swoje kluczowe życiowo narządy człowiek była przyjemna (czyt. komfortowa).

Centralne ogrzewanie służy komfortowemu schładzaniu organizmu."

Czyżby CO z regulusami bogusława schładzało pomieszczenie zamiast grzać. To w takiej sytuacji chyba tylko Eskimosi mogą obyć się bez klimy. Reszta wymrze poczynając od Murzynów w Afryce!

Przepraszam za OT ale już trudno czytać tą nachalną reklamę.

• Odpowiedzi 502
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśliby dosłownie brać co podaje bogusław wraz ze swoją firmą, to w naszej strefie klimatycznej potrzebujemy wyłącznie klimę;

"Zatem centralne ogrzewanie powinno służyć temu, by temperatura wspólnego medium, na rzecz którego się ono schładza, a w którym przebywa również schładzający swoje kluczowe życiowo narządy człowiek była przyjemna (czyt. komfortowa).

Centralne ogrzewanie służy komfortowemu schładzaniu organizmu."

Czyżby CO z regulusami bogusława schładzało pomieszczenie zamiast grzać. To w takiej sytuacji chyba tylko Eskimosi mogą obyć się bez klimy. Reszta wymrze poczynając od Murzynów w Afryce!

Przepraszam za OT ale już trudno czytać tą nachalną reklamę.

E - to żadna Ameryka - każde ogrzewanie daje wyższą temperaturę niż powietrze w ogrzewanym budynku (wspomniane medium) a więc można powiedzieć, że się schładza (nie pomieszczenie tylko ogrzewanie -a w zasadzie jakikolwiek grzejnik). Albo szybciej (duża różnica temp-grzejnik) albo wolniej (mała różnica temp - podłogówka). A że mamy doczynienia z medykiem, który doskonale wie, że temp ciała człeka to ok 36,6 to dołożył jeszcze info o schładzaniu narządów.

Ale dla jasności - nie popieram Bogusława w krytyce podłogówki:)

Edytowane przez przemo1

noc. Bardzo proszę, przeczytaj zaproponowany tekst jeszcze raz, gdyż z Twojego komentarza wynika, ze nic z niego nie zrozumiałeś.

dla uzupełnienia idei:

(...)

W ciepłym domu mniejszym problemem jest dostarczenie zbyt małej ilości ciepła, większym problemem jest gdy jest go zbyt dużo. Nadmiar ciepła rodzi dyskomfort, teraźniejsze lub przyszłe problemy zdrowotne a także określone straty finansowe. Jak utrafić z podażą ciepła do aktualnych, chwilowych potrzeb grzewczych domownika? Ogrzewaniu nowoczesnych budynków systemami grzewczymi o dużej bezwładności cieplnej (np. podłogówka) zawsze będą towarzyszyć duże straty ciepła, gdyż z powodu ich niewielkiej sterowalności w naszym dynamicznym klimacie często dochodzi do przegrzania pomieszczeń. Im cieplejszy obiekt, tym ryzyko, że ciepła będzie za dużo jest większe, a każdy jeden stopień przewyższenia temperatury wnętrza ponad temperaturę którą chcemy mieć, oznacza niepotrzebną utratę do otoczenia 6% ciepła. Jest to wynikiem zbędnego, a zatem niepożądanego wzrostu różnicy temperatur pomiędzy wnętrzem domu a jego otoczeniem. Zatem w ciepłym, zbliżonym do pasywnego domu, emisja ciepła przez grzejniki powinna być w maksymalnym stopniu sterowalna. Powinniśmy móc w dowolnym momencie ogrzewanie włączyć, wpływać na jego dynamikę grzania lub całkowicie wyłączyć. Coraz większy udział w bilansie cieplnym nowych domów biorą nadto udział wszelkie uzyski ciepła – nasłonecznienie, urządzenia kuchenne, komputery, słowem całe ciepło bytowe. Instalacja grzewcza powinna wówczas pracować tak, że gdy pojawia się uzysk ciepła wówczas ogrzewanie staje. W dobrze akumulującym ciepło domu ponadto możliwość realizacji długoterminowych czasowych wyłączeń procesu grzania. Opuszczamy dom na kilka godzin = ogrzewanie stop. Wyłączenie takie oznaczać będzie, że w domu nie będzie żadnego elementu o temperaturze wyższej niż jego ustabilizowana temperatura wnętrza. Kładziemy się do snu = ogrzewanie stop. Natomiast gdy wracamy do domu i czujemy się przemarznięci = ogrzewanie na krótko, pełna moc. (...)

Czyli pamiętaj - nigdy nie przegrzej domu wówczas gdy tego nie chcesz, a jeśli już to tylko na taki czas, jak autentycznie chcesz....

===

przemo1.

Primo.

Jako facet czynu, jestem zwolennikiem tylko takich sytuacji, w którym mam wpływ na to, co się ze mną i dookoła mnie dzieje... Podłogówki, z jej gigantyczną inercją, nie jestem w stanie kontrolować.

Secundo.

Uważam, że tworzenie układu grzewczego, którego w przyszłości nie jestem w stanie w żaden sposób zmodyfikować ani przerobić, także nie jest dla mnie dobrym rozwiązaniem. Dlatego podłogówce przeznaczam jedynie funkcje pomocniczą uważając, że lepszy efekt w ciepłym dobrze akumulującym domu osiągnę dysponując systemem grzewczym półdynamicznym lub dynamicznym, przede wszystkim modyfikowalnym, gdyż jak podejrzewam, ludzie wymyślą jeszcze to i owo, szczególnie jeśli chodzi o sterowanie, natomiast z podłogówką jest tak, jesienią włączyć, wiosną wyłączyć. W międzyczasie pole manewru zerowe.

Tertio.

Nad wpływem podłogówki na układ krążenia zacząłem się zastanawiać już wiele lat temu, pod wpływem pojedynczych sygnałów od ludzi, w tym od forumowiczów.

Jako medyk, inaczej oceniam często niedookreślone uwagi. Muszę umieć stawiać dobrą diagnozę nawet wówczas, gdy pacjent nic nie mówi a nawet czasem dyssymuluje... Wiele lat temu, tu na FM, bodajże Bob Budowniczy, opisując wrażenia ze świeżo (od kilku miesięcy) użytkowanej podłogówki stwierdził " jest fajnie, tylko jak wychodzę na dwór, to znacznie bardziej niż dawniej jest mi zimno w nogi". Dało mi to do myślenia....

Obecnie nikt do jakiegoś dyskomfortu by się na FM raczej nie przyznał, gdyż od razu byłby zbesztany od najgorszych, a jego budowany z zaangażowaniem dom byłby obśmiany przez forumowych "guru"...

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

Nad wpływem podłogówki na układ krążenia zacząłem się zastanawiać już wiele lat temu, pod wpływem pojedynczych sygnałów od ludzi, w tym od forumowiczów.

W jaki sposób chłodna podłoga może wpływać na krążenie?

Bo wiesz, 30 lat temu ładowano w podłogówkę 80 stopni to miała prawo być gorąca....

Bogusław - to, jak napisałeś Twoje zdanie. Pozostań przy nim, ja pozostanę przy swoim. Wolno nam. U mnie zasilanie podłogi to ok 28st, temperatura samej podłogi pewnie niższa - dalej więc będę z rozkoszą i w komforcie termicznym dreptał w skarpetkach (na parterze, bo na pięterku grzejniki), a kapcie zostawię dla gości :). Edytowane przez przemo1

Ogrzewaniu nowoczesnych budynków systemami grzewczymi o dużej bezwładności cieplnej (np. podłogówka) zawsze będą towarzyszyć duże straty ciepła, gdyż z powodu ich niewielkiej sterowalności w naszym dynamicznym klimacie często dochodzi do przegrzania pomieszczeń.

.....

Jako facet czynu, jestem zwolennikiem tylko takich sytuacji, w którym mam wpływ na to, co się ze mną i dookoła mnie dzieje... Podłogówki, z jej gigantyczną inercją, nie jestem w stanie kontrolować.

.....

Pozdrawiam

Bogusław

To ze podłogówka ma sporą inercję to prawda, ale prawdą jest ze straty ciepła z powodu przegrzan nie muszą byc duze w przypadku podłogówki.

To ze mozna podłogówką sterowac pokazuje przykład z innego wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233760-Sterowanie-ogrzewaniem-przyk%C5%82ad-dzia%C5%82ania

Co do przewyzszenia to istotnie zuzycie wzrosnie o ok 6-7% pod warunkiem ze przewyzszenie będzie ciągłe w całym sezonie grzewczym. Przykład z linku pokazuje ze przy sterowaniu podłogówką rzekomo niemozliwą do utrzymania stałej temperatury są mozliwe wahania temp. z histerezą 0,1 oC, to tylko kwestia odpowiedniego regulatora.

Źle... zrobiona lub źle... eksploatowana to źle....

Przyjdą nowe technologie i nowe pomysły na problematykę ogrzewania, to argumentów przeciw podłogówce nagle znajdzie się co niemiara.

Tak czy inaczej, prędzej czy później doczekamy się stosownych opracowań.

Ile rzeczy dawniej było cacy a teraz jest be...

Póki co uznałem ją za czynnik ryzyka (notabene sam mam podłogówkę w wiatrołapie, toaletach i łazienkach).

Jeden z wielu, jakie są w otoczeniu człowieka.

Uważam zdecydowanie, że w miejscach długotrwałego statycznego przesiadywania czy też wielogodzinnej pracy siedzącej, powinno się ją wyeliminować.

Da się to zrobić na etapie budowy instalacji, "wyspowo", przy znanej koncepcji użytkowania poszczególnych pomieszczeń...

Przyszłe domy to domy inteligentne a w takich podłogówka się nie załapuje..

Kolorowych

Bogusław

W jaki sposób chłodna podłoga może wpływać na krążenie?

Bo wiesz, 30 lat temu ładowano w podłogówkę 80 stopni to miała prawo być gorąca....

Róznica miedzy temp podłogi a powietrzem w pomieszczeniu przy temp zewn. ok 0 oC dla domu enerooszczednego to ok 1,5-2 oC. Byc moze ma to wpływ na zdrowie, jezeli jednak ma to powinno sie ostrzegac wszystkich przed wychodzeniem na zewnątrz w okresie wiosenno letnim gdy temp gruntu jest wyzsza od tych 22-23 oC podłogówki a szczegolnie w czasie upałow gdy temp chodników, bruków, placów dróg, a nawet plaz przekracza 30 oC. Bardzo szkoda ze nie przeprowadzono badan szkodliwosci przebywania na tak nagrzanych powierzcchniach i nie porównano ze szkodliwoscią przebywania tam gdzie temp podłoza jest tylko o kilka lub kilknascie oC nizsza. Moze takie badania ktos juz przeprowadził, mamy tu lekarzy, niech sie wypowiedzą i pokazą nam dyletantom medycznym ze ta szkodliwosc ma podstawy naukowe.

Źle... zrobiona lub źle... eksploatowana to źle....

Przyjdą nowe technologie i nowe pomysły na problematykę ogrzewania, to argumentów przeciw podłogówce nagle znajdzie się co niemiara.

Tak czy inaczej, prędzej czy później doczekamy się stosownych opracowań.

Ile rzeczy dawniej było cacy a teraz jest be...

Póki co uznałem ją za czynnik ryzyka (notabene sam mam podłogówkę w wiatrołapie, toaletach i łazienkach).

Jeden z wielu, jakie są w otoczeniu człowieka.

Uważam zdecydowanie, że w miejscach długotrwałego statycznego przesiadywania czy też wielogodzinnej pracy siedzącej, powinno się ją wyeliminować.

Da się to zrobić na etapie budowy instalacji, "wyspowo", przy znanej koncepcji użytkowania poszczególnych pomieszczeń...

Przyszłe domy to domy inteligentne a w takich podłogówka się nie załapuje..

Kolorowych

Bogusław

Ale dlaczego mówic tylko o zle zaprojektowanych, wykonanych, zle sterowanych. Czy to ma byc reprezentatywne dla wszystkich podłogówek.

To tendencyjne podejscie do tematu, zresztą zrozumiałe.

Byłoby dobrze gdyby mozna udowodnic teze o podłogówce jako czynniku ryzyka, oczywiscie podłogówce prawdłowo zaprojektowanej, wykonanej i sterowanej.

Przemyslenia moze miec kazdy, ale ich prawdziwosc są w stanie pokazac badania na maksymalnie duzej grupie uzytkowników podłogówki (prawidłowej podłogówki).

Jezeli istnieja takie badania to moze link, komentarz, dyskusję, cokolwiek.

Asolt.

Po co Ci badania? Nie czytasz latem nic w temacie licznych zgonów w czasie upałów, udarów cieplnych i innych wywołanych wysoką temperaturą wydarzeń?

Założę się, że znacznie, znacznie więcej osób ginie z powodu wysokiej temperatury otoczenia niż z powodu niskiej....

Chcesz statystyk? Czy myślisz, że lekarz pyta pacjenta przywiezionego na SOR: "proszę mi powiedzieć, jak długo pan chodził lub stał na rozgrzanym chodniku?"; "Był pan może na basenie i leżał za długo na słoneczku" ?

I buch.. Ptaszek lub kreska w tabelce + data + nazwisko + waga+ nałogi + dotychczasowe choroby + wywiad rodzinny itd... Zgodnie z programem badawczym....

Przy niskiej temperaturze może być Ci zimno, lecz nie czujesz się źle.

Wierz mi, że dla organizmu zbyt wysoka temperatura to poważny problem, szczególnie jeśli sytuacja ma charakter długotrwały.

Wszyscy będziecie kiedyś starsi, nie zawsze i nie wszystko będziecie w stanie dobrze kompensować.

I dlatego uszka i palec do góry!

Jak już także pisałem onegdaj, całosezonowa izotermia to nie jest klimat dla gorącokrwistych facetów....

Jeszcze raz kolorowych...

===

Asolt.

Po co Ci badania? Nie czytasz latem nic w temacie licznych zgonów w czasie upałów, udarów cieplnych i innych wywołanych wysoką temperaturą wydarzeń?

Założę się, że znacznie, znacznie więcej osób ginie z powodu wysokiej temperatury otoczenia niż z powodu niskiej....

Chcesz statystyk? Czy myślisz, że lekarz pyta pacjenta przywiezionego na SOR: "proszę mi powiedzieć, jak długo pan chodził lub stał na rozgrzanym chodniku?"; "Był pan może na basenie i leżał za długo na słoneczku" ?

I buch.. Ptaszek lub kreska w tabelce + data + nazwisko + waga+ nałogi + dotychczasowe choroby + wywiad rodzinny itd... Zgodnie z programem badawczym....

Przy niskiej temperaturze może być Ci zimno, lecz nie czujesz się źle.

Wierz mi, że dla organizmu zbyt wysoka temperatura to poważny problem, szczególnie jeśli sytuacja ma charakter długotrwały.

Wszyscy będziecie kiedyś starsi, nie zawsze i nie wszystko będziecie w stanie dobrze kompensować.

I dlatego uszka i palec do góry!

Jak już także pisałem onegdaj, całosezonowa izotermia to nie jest klimat dla gorącokrwistych facetów....

Jeszcze raz kolorowych...

===

Badania po to aby potwierdzic negatywny wpływ aktualnie prawidłowo zaprojektowanych, wykonanych i sterowanych podłogówek, przy róznicach temp podłogi i powietrza rzedu 1-2 oc. Im dom bardziej energooszczedny tym ta róznica temp jest mniejsza. W sezonie grzewczym ponad 50% czasu grzania jest przy takiej własnie róznicy, róznica rzedu 4-5 oC to tylko przy temp obliczeniowych zewnętrznych czyli zaledwie klika dni, w tym sezonie to chyba w ogóle.

Jezeli chodzi o czynniki ryzyka to jest nim niewątpliwie brak wm, co pokazują zdjecia filtrów w rekuperatorze. To przykład dobitny i namacalny, ale nie pasujący do krytyki podłogówki. Co do całosezonowej izotermii dla gorącokrwistych facetów to gdyby oni sami mieszkali w domu to mniejszy problem, zwykle jest tak ze w domu/mieszkaniu jest zwykle rodzina klikuosobowa, kto ma zrezygnowac z cołosezonowej izotermii? bo wiadomym jest ze kazdy inaczej odczuwa komfort. Czy ma byc losowanie jaki model regulacji temperatury wybieramy czy tez stosujemy system dopasowuje sie kazdego domownika z osobna nawet w jednym pomieszczeniu (science fiction)?

Science fiction prawisz...

I tu się grubo mylisz. Słyszałeś o inteligentnych domach, słyszałeś o ogrzewaniu strefowym realizowanym np. przez grzejniki kanałowe lub ścienne zaopatrzone w indywidualne grzałki ze sterownikiem?

Oczywiście do realizacji w większych pomieszczeniach czy też w salonach, gdyż w swoich pokojach każdy ma tak jak chce i jak lubi....

To rzeczywistość Andrzeju.

I ona nie puka do drzwi. Ona już tu jest.

===

I tu się grubo mylisz. Słyszałeś o inteligentnych domach, słyszałeś o ogrzewaniu strefowym realizowanym np. przez grzejniki kanałowe lub ścienne zaopatrzone w indywidualne grzałki ze sterownikiem?

Oczywiście do realizacji w większych pomieszczeniach czy też w salonach, gdyż w swoich pokojach każdy ma tak jak chce i jak lubi....

===

Nikt nie udowodni ze są systemy które reagują indywidualnie na poszczegolnych uzytkowników przebywających w jednym pomieszczeniu w jednym czasie. To jest science fiction. Poza naprawdę nie ma takiej potrzeby, o ile kazdy w swoim pomieszczeniu moze sobie indywidualnie ustawic odpowiadajacą mu temperaturę, ale bez szybkiego obnizenia temp. bo w domach energooszczednych i pasywnych to niemozliwe chyba ze otworzymy okno (o ile to nie fix).

Ogrzewanie strefowe w pomieszczniu? moze jeszcze wszczepiony czip u kazdego z domowników aby te grzałki grzałki wtedy grzały gdy konkretny uzytkownik znajdzie sie w poblizu? co bedzie gdy trzeba będzie obnizyc temperaturę strefowo? zapewne Twoje grzejniki to potrafią, jezeli nie to wiele pracy przed Tobą

Dom inteligentny to dom równiez energooszczedny, nie wyobrazam sobie aby dom inteligenty był pozeraczem energii, przez co szybkie obnizenie temp w pomieszczeniu bez aktywnego chłodzenia jest niemozliwe, tylko co to ma wspólnego z oszczednoscią, ale komfort ma swoj koszt i to rozumiem.

Czy po wyjściu z domu gdziekolwiek będziemy także otaczać się grzejnikami zapewniającymi optymalną temperaturę?

bogusław daj już spokój, istnieje już prosty i bardzo dopracowany sposób na komfort cieplny w mieszkaniu. Twoje wywody o grzejnikach i podłogówce nie są zabawne ani pouczające. Użytkownicy podłogówek, którzy kiedyś mieli grzejniki nie chcą już do nich wracać.

I to jest najlepsza odpowiedź na Twoje pisanie.

Na przyszłość, to większy komfort wyobrażam sobie indywidualnym dobieraniem warunków dla każdej osoby oddzielnie. Po prosty byłoby to niegrube i miękkie ubranie, które zapewniało by optymalną temperaturę, wilgotność, ilość powietrza itp. dla każdego z osobna.

To kiedyś nadejdzie, ale jednak chyba nieprędko.

Edit!

No proszę, asolt napisał wyżej o tym samym i w tej samej chwili, tylko zupełnie inaczej.

Edytowane przez noc
dopisek

===

to co tu wypisujesz nie jest już nawet zabawne.

wracając do udarów - wg Ciebie one są spowodowane deptaniem po ciepłym podłożu w lecie czy wystawianiem ciała na promieniowanie słoneczne? zawsze uczyli, żeby chronić przede wszystkim głowę przed słońcem. przy okazji - do tej pory nie spotkałem w swoim życiu lekarza, który na boku dorabia handlując kaloryferami :)