Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

elizabrzezinska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 502
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam was wszystkich jestem zarówno nowy na tym forum jak i zielony w temacie wyboru odpowiedniego kotła dla mojej chałupki. Chałupki to dobre określenie dla mojego lokum bo domek który zamierzam postawić ma mieć 41m2 pow uzytkowej w przyszłości mozliwa rozbudowa o kolejne 20m2. Ściany ocieplone styropianem 10 cm , posadzki rownież dach 20 cm waty . Nie mam zielonego pojęcia jaki Kocioł mam dobrac do tej pow. Moc potrzebna do ogrzania obliczylem sobie na ok 70-80W/m2 zastanawiam sie nad kotłem górno palnym jak i nad kotłem z podajnikiem ? Waszym zdaniem jaki bedzie najlepszy wybor dla tak malej pow. ? chodzi mi tu o wzgledy ekonomiczne. Pozdrawiam i Thx za odpowiedz :)

dom będzie zamieszkały na stałe? dodaj ocieplenia, zadbaj o eliminację mostków termicznych i grzej prądem w nocnej taryfie. ewentualnie klimatyzator - to taka pompa ciepła.

40 m2 * 80 W/m2 to daje 3,2 kW obciążenia w największe mrozy. każdy kocioł na węgiel będzie za duży, będzie kopcił i będą z nim kłopoty.

Tak dom będzie zamieszkały na stałe , kominka niechce montować ze względu na wiecznie okopcone ściany i ten specyficzny zapach. A pompa ciepła jaki to jest orientacyjnie koszt ? Ta klimatyzacja ? Docelowo mam uszykowane na ten cel 10 tys. od poczatku wiedziałem ,że będzie z tym problem ale nie myślałem ,że aż taki :/

Tak dom będzie zamieszkały na stałe , kominka niechce montować ze względu na wiecznie okopcone ściany i ten specyficzny zapach. A pompa ciepła jaki to jest orientacyjnie koszt ? Ta klimatyzacja ? Docelowo mam uszykowane na ten cel 10 tys. od poczatku wiedziałem ,że będzie z tym problem ale nie myślałem ,że aż taki :/

na ogrzewanie elektryczne (wodna podłogówka + niewielki bufor + grzałka 6 kW, do tego sterownik i inne rzeczy - kompletna instalacja) zapłaciłem niecałe 9 tys. zł. przy 123 m2, z czego ponad połowa to koszt podłogówki i dwóch rozdzielaczy. sporo zrobione samemu. w 10 tys. zł spokojnie zrobisz u siebie taki sam system i zmieścisz w tym średniej klasy klimatyzator, który w okresach przejściowych obniży Ci sporo rachunki. wiesz mniej więcej ile dom może potrzebować energii do ogrzewania w ciągu roku? najlepiej gdybyś zrobił OZC, wtedy wiadomo byłoby co i jak. i nie oszczędzaj na izolacji.

pomieszczenie na kocioł zajmie ci 1/4 pow. tego domku :)

Nie lepiej koza?

Szkoda każdego m2: jeszcze docieplić, jeśli się da i kocioł elektryczny Kospel + regulusy, jeśli ogrzewanie centralne.

Czysto, schludnie, precyzyjnie.

Przy takiej powierzchni kotła stałopaliwowego nigdy bym nie brał pod uwagę.

Każdy kocioł + opał wymaga sporo miejsca oraz prac ręcznych.

Kocioł elektryczny można umieścić wszędzie, nawet w szafce lub szafie.... Te 3,5 metra przyda Ci się na inne sprzęty..

===

A kominek z płaszczem wodnym ? Wiecie coś na ten temat ? Ja wiem tyle tylko , że bardzo łatwo wode zagotować :/

Palę od 6 lat - nigdy mi się nie zdarzyło zagotować wody - tak samo jak piszesz o okopconych ścianach - malowałem dom pierwszy raz po 5 latach i nie widziałem nic okopconego .

Szkoda każdego m2: jeszcze docieplić, jeśli się da i kocioł elektryczny Kospel + regulusy, jeśli ogrzewanie centralne.

Przy takiej powierzchni kotła stałopaliwowego nigdy bym nie brał pod uwagę.

Każdy kocioł + opał wymaga sporo miejsca oraz prac ręcznych.

Kocioł elektryczny można umieścić wszędzie, nawet w szafce lub szafie.... Te 3,5 metra przyda Ci się na inne sprzęty..

===

i grzać w drogiej taryfie? ewentualnie jaką pojemność bufora i moc grzałi byś polecił, żeby nie było problemów przez 90% sezonu grzewczego? załóż obciążenie cieplne domu 3 kW

40 m2 * 80 W/m2 to daje 3,2 kW obciążenia w największe mrozy. każdy kocioł na węgiel będzie za duży, będzie kopcił i będą z nim kłopoty.

Mały piecyk typu koza z płaszczem wodnym , ciepłom w domu + woda [ c.w.u ]

Bardzo mało miejsca na montaż

Mały koszt ... zmieścisz się w zaplanowanym budżecie .

Odpowiednio mała moc do tak niewielkiego domu

Małe wymagania kominowe

Mały piecyk typu koza z płaszczem wodnym , ciepłom w domu + woda [ c.w.u ]

Bardzo mało miejsca na montaż

Mały koszt ... zmieścisz się w zaplanowanym budżecie .

Odpowiednio mała moc do tak niewielkiego domu

Małe wymagania kominowe

I niewolnictwo we własnym domu. O tym zapomniałeś napisać.

i grzać w drogiej taryfie? ewentualnie jaką pojemność bufora i moc grzałi byś polecił, żeby nie było problemów przez 90% sezonu grzewczego? załóż obciążenie cieplne domu 3 kW

Bez bufora. Bo i po co?

Grzać w "drogiej" taryfie. Poprawić ocieplenie, by zminimalizować koszty ogrzewania.

Instalacja c.o. będzie kosztować max 5 tys... Kocioł niedużej mocy, ma wszystko wbudowane pompę, sterowanie + ze trzy grzejniki, trochę rurek + robocizna - razem pięć punktów.

To jest 40 m2...

Obciążęnie cieplne tylko max 3 kW...

===

===

Te 3,5 moze sie przydac na zasobnik cwu, ale czy nie lepiej połaczyc to ogrzewaniem w postaci bufora z grzałkami i wezownicą cwu, w kazdym domu jest potrzebne cwu i taki bufor sprawę załatwia. Bez sensu jest oddzielny kocioł elektryczny i oddzielny zasobnik cwu. Majac bufor mamy 2 w1 oraz mozliwosc wykorzystania II taryfy w 100%

kospel nam takiej mozliwosci nie daje. Co do powierzchni to te 0,8 m2 chyba nietrudno bedzie wykroic z 3,5 m2 kotłowni, a stratni jestesmy ok. 0,5 m2 (róznica pow . bufora do powierzchni bojlera). Ostatnio udało mi sie umiescic bufor 600l + 3 szafki natynkowe z rozdzielaczami w pom. technicznym o pow. 1,72 m2 i jeszcze troche miejsca zostało.

Równiez w takim przypadku jest czysto, schludnie i precyzyjnie, a jednoczesnie zgodnie z Twoimi poglądami na temat magazynowania ciepła i jego dystrybucji.

Jasne, że też tak można.

Wszystko w sumie zależy od trybu życia inwestora oraz sposobu użytkowania domu.

Przykład: gdybym był ze swoja kobietą sam i obydwoje byśmy pracowali, wybrałbym opcję z kotłem + osobny bojler 30-50 litrowy.

Gdyby moja kobieta siedziała stale w domu (np. z małym dzieckiem) - poważnie bym rozważył Twoją opcję, z tym, że taka sytuacja nie będzie trwać wiecznie.

Trzeba by to policzyć- zapotrzebowanie na ciepło, cztery prysznice, przygotowanie posiłków - wszystko zależy.. 600 litrowy zbiornik powinien wystarczyć.

Pozdrawiam

Bogusław

Ps. Zawsze pisałem - optymalna produkcja ciepła- optymalne magazynowanie ciepła, z zastrzeżeniem - jeśli magazynowanie ciepła jest potrzebne, mając na myśli właśnie produkcję ciepła przez urządzenia elektryczne.

Kocioł elektryczny i grzejniki elektryczne są urządzeniami, których sprawność jest zawsze taka sama a ciepło wytwarzane jest natychmiast po uruchomieniu, zatem nie musi być zmagazynowane. Produkcja- zbyt.

O co walczymy? O różnicę w cenie pomiędzy prądem w I a w II taryfie.

Lecz jeśli już nastawić się na II taryfę, to dlaczego by nie zapewnić bazowej temperatury posadzki przez Twoje maty grzewcze? Z proponowaną przeze mnie proporcją mocy 30% posadzka : 70% grzejniki (centralne lub niecentralne).

===

Po co magazynować? własnie o róznicę w cenie II i I taryfy, a jest o co walczyc.

Nie widzę sensu do komplikacji systemu poprzez zastosowanie podłogówki i grzejników, w tym konretnym przykładzie albo grzejniki albo podłogówka do tego regulacja strefowa lub nawet jednopunktowa bo dom malutki. Bufor, zawór mieszajacy, pompa obiegowa i rozdzielacz plus automatyka sterująca plus zawór antyoparzeniowy dla cwu i to cała kotłownia