kemot_p 10.02.2015 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Cytat z MPZP jest dosłowny "proekologiczne źródła ciepła". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 10.02.2015 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 No to masz argument Poszukaj odpowiedniego kotła ze świadectwem, do tego może gdzieś w okolicznych gminach, starostwa jest program dofinansowania wymiany kotłów, który obejmuje też wymianę na atestowany kocioł na eko. Masz kolejne dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtemisEntreri 16.02.2015 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Witam was wszystkich jestem zarówno nowy na tym forum jak i zielony w temacie wyboru odpowiedniego kotła dla mojej chałupki. Chałupki to dobre określenie dla mojego lokum bo domek który zamierzam postawić ma mieć 41m2 pow uzytkowej w przyszłości mozliwa rozbudowa o kolejne 20m2. Ściany ocieplone styropianem 10 cm , posadzki rownież dach 20 cm waty . Nie mam zielonego pojęcia jaki Kocioł mam dobrac do tej pow. Moc potrzebna do ogrzania obliczylem sobie na ok 70-80W/m2 zastanawiam sie nad kotłem górno palnym jak i nad kotłem z podajnikiem ? Waszym zdaniem jaki bedzie najlepszy wybor dla tak malej pow. ? chodzi mi tu o wzgledy ekonomiczne. Pozdrawiam i Thx za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2015 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 pomieszczenie na kocioł zajmie ci 1/4 pow. tego domku Nie lepiej koza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtemisEntreri 16.02.2015 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Niestety Koza ani Kominek nie wchodzą w rachube tak samo jak ogrzewanie gazowe ( brak mozliwosci podlaczenia z sieci) na kotłownie mam przeznaczone 3,5 m2 wiem to nie duzo ale znam pare osob ktore w takich klitkach sie zmiescily z kotlem wiec co proponujecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 16.02.2015 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 dom będzie zamieszkały na stałe? dodaj ocieplenia, zadbaj o eliminację mostków termicznych i grzej prądem w nocnej taryfie. ewentualnie klimatyzator - to taka pompa ciepła. 40 m2 * 80 W/m2 to daje 3,2 kW obciążenia w największe mrozy. każdy kocioł na węgiel będzie za duży, będzie kopcił i będą z nim kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtemisEntreri 16.02.2015 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Tak dom będzie zamieszkały na stałe , kominka niechce montować ze względu na wiecznie okopcone ściany i ten specyficzny zapach. A pompa ciepła jaki to jest orientacyjnie koszt ? Ta klimatyzacja ? Docelowo mam uszykowane na ten cel 10 tys. od poczatku wiedziałem ,że będzie z tym problem ale nie myślałem ,że aż taki :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtemisEntreri 16.02.2015 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 A kominek z płaszczem wodnym ? Wiecie coś na ten temat ? Ja wiem tyle tylko , że bardzo łatwo wode zagotować :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 16.02.2015 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Tak dom będzie zamieszkały na stałe , kominka niechce montować ze względu na wiecznie okopcone ściany i ten specyficzny zapach. A pompa ciepła jaki to jest orientacyjnie koszt ? Ta klimatyzacja ? Docelowo mam uszykowane na ten cel 10 tys. od poczatku wiedziałem ,że będzie z tym problem ale nie myślałem ,że aż taki :/ na ogrzewanie elektryczne (wodna podłogówka + niewielki bufor + grzałka 6 kW, do tego sterownik i inne rzeczy - kompletna instalacja) zapłaciłem niecałe 9 tys. zł. przy 123 m2, z czego ponad połowa to koszt podłogówki i dwóch rozdzielaczy. sporo zrobione samemu. w 10 tys. zł spokojnie zrobisz u siebie taki sam system i zmieścisz w tym średniej klasy klimatyzator, który w okresach przejściowych obniży Ci sporo rachunki. wiesz mniej więcej ile dom może potrzebować energii do ogrzewania w ciągu roku? najlepiej gdybyś zrobił OZC, wtedy wiadomo byłoby co i jak. i nie oszczędzaj na izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 16.02.2015 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 pomieszczenie na kocioł zajmie ci 1/4 pow. tego domku Nie lepiej koza? Szkoda każdego m2: jeszcze docieplić, jeśli się da i kocioł elektryczny Kospel + regulusy, jeśli ogrzewanie centralne. Czysto, schludnie, precyzyjnie. Przy takiej powierzchni kotła stałopaliwowego nigdy bym nie brał pod uwagę. Każdy kocioł + opał wymaga sporo miejsca oraz prac ręcznych. Kocioł elektryczny można umieścić wszędzie, nawet w szafce lub szafie.... Te 3,5 metra przyda Ci się na inne sprzęty.. === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 17.02.2015 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 A kominek z płaszczem wodnym ? Wiecie coś na ten temat ? Ja wiem tyle tylko , że bardzo łatwo wode zagotować :/ Palę od 6 lat - nigdy mi się nie zdarzyło zagotować wody - tak samo jak piszesz o okopconych ścianach - malowałem dom pierwszy raz po 5 latach i nie widziałem nic okopconego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 17.02.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Szkoda każdego m2: jeszcze docieplić, jeśli się da i kocioł elektryczny Kospel + regulusy, jeśli ogrzewanie centralne. Czysto, schludnie, precyzyjnie. Przy takiej powierzchni kotła stałopaliwowego nigdy bym nie brał pod uwagę. Każdy kocioł + opał wymaga sporo miejsca oraz prac ręcznych. Kocioł elektryczny można umieścić wszędzie, nawet w szafce lub szafie.... Te 3,5 metra przyda Ci się na inne sprzęty.. === i grzać w drogiej taryfie? ewentualnie jaką pojemność bufora i moc grzałi byś polecił, żeby nie było problemów przez 90% sezonu grzewczego? załóż obciążenie cieplne domu 3 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 17.02.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 40 m2 * 80 W/m2 to daje 3,2 kW obciążenia w największe mrozy. każdy kocioł na węgiel będzie za duży, będzie kopcił i będą z nim kłopoty. Mały piecyk typu koza z płaszczem wodnym , ciepłom w domu + woda [ c.w.u ] Bardzo mało miejsca na montaż Mały koszt ... zmieścisz się w zaplanowanym budżecie . Odpowiednio mała moc do tak niewielkiego domu Małe wymagania kominowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 17.02.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Witam.ArtemisEntreri, kilka pytań:1.Czym chcesz palić?2.Dlaczego nie kominek,koza,skąd wniosek okopcenia ścian i dlaczego pytasz o kominek z płaszczem wodnym?3.Masz w domu,najlepiej na środku 1 m 2 miejsca na bufor?4.Jakie ogrzewanie preferujesz promieniowanie czy konwekcję?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.02.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Mały piecyk typu koza z płaszczem wodnym , ciepłom w domu + woda [ c.w.u ] Bardzo mało miejsca na montaż Mały koszt ... zmieścisz się w zaplanowanym budżecie . Odpowiednio mała moc do tak niewielkiego domu Małe wymagania kominowe I niewolnictwo we własnym domu. O tym zapomniałeś napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 17.02.2015 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 i grzać w drogiej taryfie? ewentualnie jaką pojemność bufora i moc grzałi byś polecił, żeby nie było problemów przez 90% sezonu grzewczego? załóż obciążenie cieplne domu 3 kW Bez bufora. Bo i po co? Grzać w "drogiej" taryfie. Poprawić ocieplenie, by zminimalizować koszty ogrzewania. Instalacja c.o. będzie kosztować max 5 tys... Kocioł niedużej mocy, ma wszystko wbudowane pompę, sterowanie + ze trzy grzejniki, trochę rurek + robocizna - razem pięć punktów. To jest 40 m2... Obciążęnie cieplne tylko max 3 kW... === Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.02.2015 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Szkoda każdego m2: jeszcze docieplić, jeśli się da i kocioł elektryczny Kospel + regulusy, jeśli ogrzewanie centralne. Czysto, schludnie, precyzyjnie. Kocioł elektryczny można umieścić wszędzie, nawet w szafce lub szafie.... Te 3,5 metra przyda Ci się na inne sprzęty.. === Te 3,5 moze sie przydac na zasobnik cwu, ale czy nie lepiej połaczyc to ogrzewaniem w postaci bufora z grzałkami i wezownicą cwu, w kazdym domu jest potrzebne cwu i taki bufor sprawę załatwia. Bez sensu jest oddzielny kocioł elektryczny i oddzielny zasobnik cwu. Majac bufor mamy 2 w1 oraz mozliwosc wykorzystania II taryfy w 100% kospel nam takiej mozliwosci nie daje. Co do powierzchni to te 0,8 m2 chyba nietrudno bedzie wykroic z 3,5 m2 kotłowni, a stratni jestesmy ok. 0,5 m2 (róznica pow . bufora do powierzchni bojlera). Ostatnio udało mi sie umiescic bufor 600l + 3 szafki natynkowe z rozdzielaczami w pom. technicznym o pow. 1,72 m2 i jeszcze troche miejsca zostało. Równiez w takim przypadku jest czysto, schludnie i precyzyjnie, a jednoczesnie zgodnie z Twoimi poglądami na temat magazynowania ciepła i jego dystrybucji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.02.2015 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Jasne, że też tak można.Wszystko w sumie zależy od trybu życia inwestora oraz sposobu użytkowania domu. Przykład: gdybym był ze swoja kobietą sam i obydwoje byśmy pracowali, wybrałbym opcję z kotłem + osobny bojler 30-50 litrowy.Gdyby moja kobieta siedziała stale w domu (np. z małym dzieckiem) - poważnie bym rozważył Twoją opcję, z tym, że taka sytuacja nie będzie trwać wiecznie.Trzeba by to policzyć- zapotrzebowanie na ciepło, cztery prysznice, przygotowanie posiłków - wszystko zależy.. 600 litrowy zbiornik powinien wystarczyć. PozdrawiamBogusław Ps. Zawsze pisałem - optymalna produkcja ciepła- optymalne magazynowanie ciepła, z zastrzeżeniem - jeśli magazynowanie ciepła jest potrzebne, mając na myśli właśnie produkcję ciepła przez urządzenia elektryczne. Kocioł elektryczny i grzejniki elektryczne są urządzeniami, których sprawność jest zawsze taka sama a ciepło wytwarzane jest natychmiast po uruchomieniu, zatem nie musi być zmagazynowane. Produkcja- zbyt. O co walczymy? O różnicę w cenie pomiędzy prądem w I a w II taryfie. Lecz jeśli już nastawić się na II taryfę, to dlaczego by nie zapewnić bazowej temperatury posadzki przez Twoje maty grzewcze? Z proponowaną przeze mnie proporcją mocy 30% posadzka : 70% grzejniki (centralne lub niecentralne).=== Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.02.2015 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Po co magazynować? własnie o róznicę w cenie II i I taryfy, a jest o co walczyc. Nie widzę sensu do komplikacji systemu poprzez zastosowanie podłogówki i grzejników, w tym konretnym przykładzie albo grzejniki albo podłogówka do tego regulacja strefowa lub nawet jednopunktowa bo dom malutki. Bufor, zawór mieszajacy, pompa obiegowa i rozdzielacz plus automatyka sterująca plus zawór antyoparzeniowy dla cwu i to cała kotłownia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.02.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Nie widzisz sensu asolt bo nie handlujesz grzejnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts