boguslaw 19.02.2015 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 (edytowane) Po co magazynować? własnie o róznicę w cenie II i I taryfy, a jest o co walczyc. Nie widzę sensu do komplikacji systemu poprzez zastosowanie podłogówki i grzejników, w tym konretnym przykładzie albo grzejniki albo podłogówka do tego regulacja strefowa lub nawet jednopunktowa bo dom malutki. Bufor, zawór mieszajacy, pompa obiegowa i rozdzielacz plus automatyka sterująca plus zawór antyoparzeniowy dla cwu i to cała kotłownia Zauważ, że przy mojej koncepcji ogrzewania, hołduję zasadzie jednego magazynu, którą opisuję jako "zasadę jednego bufora". Duży bufor + 100% podłogówki z tą zasadą się kłóci. Przy okazji, siedzisz w tym, to policz, jaka jest roczna różnica w kosztach ogrzewania naprawdę ciepłego obiektu 40 m2 dla temperatury wnętrza 20 oC (licznik dwutaryfowy?) Dom jest nieduży, zatem wszystkie uzyski ciepła będą mieć większy wpływ na jego bilans cieplny. Największą precyzję ogrzewania gwarantuje ogrzewanie elektryczne. Ogrzewanie mieszane też ma swój sens, jednakże proponuję asymetryczny podział mocy. Rozumuję tak: okres przejściowy trwa bez mała pół roku, wysokie potrzeby grzewcze są krótkie, powiedzmy dwumiesięczne... Proporcje podziału mocy na grzejniki i podłogówkę proponuję zatem odpowiednio 70 : 30. Dobieram małe grzejniki pod okres przejściowy - zabezpieczą one 70% sezonu grzewczego, natomiast w okresach wysokich potrzeb grzewczych włączam do grzania podłogę - uzupełnienie mocy o brakujące grzejnikom 30% + przez resztę sezonu podłogę neutralną temperaturowo "efekt ciepłej podłogi". Produkcja ciepła - optymalna Magazynowanie- optymalne Dystrybucja - optymalna Pozdrawiam Bogusław Edytowane 19 Lutego 2015 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 (edytowane) Tak wyglądają moje filtry wentylacji mechanicznej podczas sezonu grzewczego A tak wyglądają innych http://forum.muratordom.pl/showthread.php?234410-Pochwalcie-si%C4%99-swoimi-filtrami-wentylacji-mechanicznej&highlight=Pochwalcie+swoimi+filtrami Takim powietrzem oddychamy, ale to ja jestem nawiedzony. Edytowane 20 Lutego 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.02.2015 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Tak wyglądają moje filtry wentylacji mechanicznej podczas sezonu grzewczego Takim powietrzem oddychamy, ale to ja jestem nawiedzony. i Arturo muszę Ci trochę przyznać racje jeździłem wczoraj trochę w okolicach Gliwic i Zabrza i syf straszny takie zadymienie i że aż zatyka u mnie się takiego syfu i smrodków nie spotyka chociaż też ludzie ogrzewają węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 19.02.2015 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 (edytowane) Tak wyglądają moje filtry wentylacji mechanicznej podczas sezonu grzewczego .To przez palenie w kominku,musisz zaciągać czasem dym ,zależy jak wiatr zawieje . Edytowane 19 Lutego 2015 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.02.2015 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 A to po prostu woła o pomstę do nieba http://forum.muratordom.pl/showthread.php?235285-ekogroszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 20.02.2015 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 (edytowane) Tak nawiedzony Tak wyglądają moje filtry wentylacji mechanicznej podczas sezonu grzewczego Takim powietrzem oddychamy, ale to ja jestem nawiedzony. Piszę Ci że u mnie z komina NIE WYDOBYWA się żaden dym , więc nie smrodzę , nie dymię i nie wywalam kłębów dymu z sadzą .. Parapety czyste , fasada biała też czysta , mimo że całe osiedle (kilkadziesiąt domów) ma kotły na ekogroszek. Trują i smrodzą osoby które palą śmieciuchami , osoby kóre mają najtańsze niesamowicie przewymiarowane kotły a jakąś prymitywną elektroniką , smrodzą ludzie któzy palą kominkami i mokrym opałem lub CI co palą śmieciami ... U mnie filtry z rekuperatora są duuuuużo czystsze od Twoich. Są szare , ale zapewne też dzięki mnie samemu bo wlot do rekuperatora mam dość nisko i od strony drogi i często mam takie "szczęście" że jak wysypuję popiół na drogę to tak wieje że zawiewa mi na dom popiół ... Współczuję okolicy ... U mnie mimo że mam kilkadziesiat kotłow na ekogroszek to powietrze mam dużo czystsze od Twojego .. Edytowane 20 Lutego 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.02.2015 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 (edytowane) Piszę Ci że u mnie z komina NIE WYDOBYWA się żaden dym , więc nie smrodzę , nie dymię i nie wywalam kłębów dymu z sadzą .. to że nie widać dymu nie oznacza że nie trujesz. Jeżeli twierdzisz inaczej podłącz wylot komina do swojej wentylacji, nie będziemy mieli o czym rozmawiać. Pytam się, które paliwo jest bardziej czyste, groszek czy miał? Edytowane 20 Lutego 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 20.02.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 (edytowane) to że nie widać dymu nie oznacza że nie trujesz. Jeżeli twierdzisz inaczej podłącz wylot komina do swojej wentylacji, nie będziemy mieli o czym rozmawiać. Pytam się, które paliwo jest bardziej czyste, groszek czy miał? W jakim sensie bardziej czyste ? Miał to taki jakby odpad od ekogroszku, bardziej pyli przy zasypywaniu ale i na to jest sposób. Edytowane 20 Lutego 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 20.02.2015 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Nie pal głupa kaszpir, to że nie widać dymu nie oznacza że nie trujesz. Jeżeli twierdzisz inaczej podłącz wylot komina do swojej wentylacji, nie będziemy mieli o czym rozmawiać. Pytam się, które paliwo jest bardziej czyste, groszek czy miał? Ale o czym my mówimy ? Kocioł na paliwo stałe (KAŻDY) wydziela jakieś niebezpieczne i trujące spaliny , to chyba normalne. To samo dotyczy kominków ... Kominki na drewno smrodzą i TRUJĄ jeszcze bardziej , bo tam nie ma żadnej kontroli spalania ani elektroniki która pilnuje proces spalania ... Chodzi o to aby OGRANICZYĆ ile się da emisję niebezpiecznych związków i zmiejszyć do minimum uciążliwość (zadymianie , dym , zapach). A ja Ci już podawałem i odpowiadałem. Miał i ekogroszek to takie same paliwo. Różni się to JEDYNIE gramaturą. Ekogroszek musi mieć wielkość minimum 10mm do 25mm aby był sprzedawany jako ekogroszek. Jak są w większosci mniejsze wilekości to sprzedawany jest jako miał. Miał to GŁÓWNY produkt kopalni. Powstaje go najwięcej podczas federowania złóż. Aby palić miałem trzeba mieć odpowiednik palnik , dodatkowo ciężej się go pali. Jako że jest go najwięcej jest tańszy od "ekogroszku". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 20.02.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Napisała że gazu nie brała pod uwagę bo u niej go niema, czyli chyba nie o kasę tu chodzi. A odnośnie reszty, znam kilka osób, które przeszły z "eko"groszka na pellet i mówią, że nigdy do węgla nie wrócą. O odwrotnym przypadku nie słyszałem. a napisz coś więcej o tych kilku osobach. jakie mieli wcześniej kotły węglowe a jakie mają teraz pelleciaki? ile spalali opału i ile ich to kosztowało i jak teraz wyglądają ich koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.02.2015 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Czyli twierdzisz kaszpir, że przy miale będzie tyle samo substancji lotnych co przy groszku??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.02.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 (edytowane) a napisz coś więcej o tych kilku osobach. jakie mieli wcześniej kotły węglowe a jakie mają teraz pelleciaki? ile spalali opału i ile ich to kosztowało i jak teraz wyglądają ich koszty? Przykład pierwszy z brzegu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?229751-Przer%C3%B3bka-pieca-na-pellet&highlight=pellet Znasz jakiś odwrotny? I jeszcze zapytaj rydzadam http://forum.muratordom.pl/showthread.php?106670-Polskie-Pompy-Ciep%C5%82a-Ecopower&p=5308316#post5308316 Nie chce mi się szukać opisu całej sytuacji. Edytowane 20 Lutego 2015 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 20.02.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 ale to żaden przykład.nic nie wiadomo o kotle dawcy i o efekcie przeróbkibrak danych o spalaniu wegla i o spalaniu pelletujedyna informacja to taka że użytkownik jest swiadomy wyższych kosztów ogrzewaniaszkoda że kolega nie podał kosztu przeróbki i chyba go nie znasz a tylko czytałes kilka jego postówwysil się trochę bardziej na razie zero konkretów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.02.2015 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 ale to żaden przykład. nic nie wiadomo o kotle dawcy i o efekcie przeróbki brak danych o spalaniu wegla i o spalaniu pelletu jedyna informacja to taka że użytkownik jest swiadomy wyższych kosztów ogrzewania szkoda że kolega nie podał kosztu przeróbki i chyba go nie znasz a tylko czytałes kilka jego postów wysil się trochę bardziej na razie zero konkretów U góry podałem drugi, ale sam go zapytaj. Ja kiedyś z nim na ten temat rozmawiałem (może potwierdzić) i to on miedzy innym mówił, że w życiu do węgla nie wróci. Zapytaj, będziesz miał kawę na ławę. Znasz odwrotny przykład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.02.2015 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Czyli w domowych warunkach mniej syfi z komina groszek niż miał? (i nie mówię o tym co widać) Tak? Niekoniecznie, to zależy od konkretnego węgla i palnika. np. pewien palnik przebadany w labo miał prawie połowę mniejsza emisję pyłu na miale węglowym oraz wyższą sprawność niż na ekogroszku. Tutaj mówie o konkretnym parametrze,ale dyskusja z Tobą jest bez sensu, bo to tylko młócka n-ty raz powtarzana, Ty jesteś zwykły spamer. Podłącz lepiej swój kominek do domu i sprawdź wentylację.... to zobaczysz jakie masz "eko" drewno, innym "nawiedzonym" proponuję też wpuszczanie spalin z kotła gazowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.02.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Niekoniecznie, to zależy od konkretnego węgla i palnika. np. pewien palnik przebadany w labo miał prawie połowę mniejsza emisję pyłu na miale węglowym oraz wyższą sprawność niż na ekogroszku. Podaj jaki to palnik i wyniki badań, bo równie dobrze mogę napisać, że twoje kotły można o kant d... rozbić. Tyle samo w tym treści. Zresztą o "jakości" tych laboratoryjnych badań możemy tutaj poczytać http://czysteogrzewanie.pl/2013/10/jak-sie-ma-wegiel-do-ekologii/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.02.2015 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 (edytowane) Powiem tylko,że był to testowany palnik rynnowy jednego z większych producentów na rynku. Edytowane 20 Lutego 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.02.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 U mnie filtry z rekuperatora są duuuuużo czystsze od Twoich. Są szare , ale zapewne też dzięki mnie samemu bo wlot do rekuperatora mam dość nisko i od strony drogi i często mam takie "szczęście" że jak wysypuję popiół na drogę to tak wieje że zawiewa mi na dom popiół ... Ty z tym sypaniem popiołu na drogę tak na poważnie? Co to za pomysł? Jakbym u siebie zrobił coś podobnego to po 3 dniach tego popiołu by już nie było , wiatr by mi go rozwiał po okolicy a zapewne 50% miałbym na elewacji mojego domu. Nie masz pojemnika na odpady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.02.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Idź spamować na wątki pompiarskie, bo znowu syf robisz, taki sam, co wcześniej. Powiem tylko,że był to testowany palnik rynnowy jednego z większych producentów na rynku. to ja też poproszę o namiary na jakiś certyfikat potwierdzający czystość spalania, żeby widzieć czym ewentualnie się kierować przy modernizacji kotłowni rodziców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.02.2015 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 U mnie filtry z rekuperatora są duuuuużo czystsze od Twoich. U mnie tak samo czarne jak u Liwko. Okolica niestety piecowa. Nie masz pojemnika na odpady? To takie myślenie jak ze śmieciami - po co wyrzucać, jak można spalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts