timon120777 20.02.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 U góry podałem drugi, ale sam go zapytaj. Ja kiedyś z nim na ten temat rozmawiałem (może potwierdzić) i to on miedzy innym mówił, że w życiu do węgla nie wróci. Zapytaj, będziesz miał kawę na ławę. Znasz odwrotny przykład? nadal nie podałeś konkretów- przeczytałem jego posty i jedyne co z nich wyciągnąłem to że ktoś go najpierw uraczył zapewne za dużym kotłem. potem przerobil go na pellet a w nowym domu chce miec pompę. nie zamierzam mu truć głowy o koszty- może sam przeczyta i odpowie Ty nadal szukaj konkretów- poza tym że jest czyściej i ekologicznie bo w tym się zgadzamy. masz teraz dużo wolnego bo znów dostałeś banana- ciekawe za co tym razem??? nadal głowa za palcami nie nadąża widzę i znów gdzieś przegiąłeś pewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 20.02.2015 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 U mnie tak samo czarne jak u Liwko. Okolica niestety piecowa. u mnie okolica piecowa, ale mało zagęszczona i przewiewna. filtr wygląda tak samo po miesiącu pracy na najniższym biegu. a dom rodzinny leży w nieprzewiewnej kotlinie o wysokim zagęszczeniu zabudowy. i tam czuć gołym nosem, że śmierdzi, szczególnie w ostatnich latach, kiedy właśnie pobudowało się sporo nowych domów ogrzewanych węglem to też ciekawe: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17460079,Tak_wyglada_maska_przeciwpylowa_po_calym_dniu_w_Krakowie_.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 21.02.2015 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Piszę Ci że u mnie z komina NIE WYDOBYWA się żaden dym , więc nie smrodzę , nie dymię i nie wywalam kłębów dymu z sadzą .. Parapety czyste , fasada biała też czysta , mimo że całe osiedle (kilkadziesiąt domów) ma kotły na ekogroszek. Trują i smrodzą osoby które palą śmieciuchami , osoby kóre mają najtańsze niesamowicie przewymiarowane kotły a jakąś prymitywną elektroniką , smrodzą ludzie któzy palą kominkami i mokrym opałem lub CI co palą śmieciami ... U mnie filtry z rekuperatora są duuuuużo czystsze od Twoich. Są szare , ale zapewne też dzięki mnie samemu bo wlot do rekuperatora mam dość nisko i od strony drogi i często mam takie "szczęście" że jak wysypuję popiół na drogę to tak wieje że zawiewa mi na dom popiół ... Współczuję okolicy ... U mnie mimo że mam kilkadziesiat kotłow na ekogroszek to powietrze mam dużo czystsze od Twojego .. Popiół wysypujesz na drogę ? Bo tak taniej i ,,ekologicznie'' ?? Napisz jeszcze że czynności fizjologiczne załatwiasz na sąsiedniej działce i mało płacisz za ścieki :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 21.02.2015 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 ..... a dom rodzinny leży w nieprzewiewnej kotlinie o wysokim zagęszczeniu zabudowy. i tam czuć gołym nosem, że śmierdzi, szczególnie w ostatnich latach, kiedy właśnie pobudowało się sporo nowych domów ogrzewanych węglem Na równinach śmierdzi tak samo od pieców opalanych węglem i "EKO"- groszkiem .... Jakie to "eko".... ?? Ekonomiczne ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.02.2015 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 (edytowane) ... U mnie filtry z rekuperatora są duuuuużo czystsze od Twoich. Są szare , ale zapewne też dzięki mnie samemu bo wlot do rekuperatora mam dość nisko i od strony drogi i często mam takie "szczęście" że jak wysypuję popiół na drogę to tak wieje że zawiewa mi na dom popiół ... . Ach.... dzieki Kaszpir, właśnie przypomnialeś mi lata mojego dziecinstwa. tylko to były lata '80 i sadzilem, ze ten sposób pozbywania się popiolu odszedl w niepamięć PS Ale oczywiscie fasada i parapety czyste. Edytowane 21 Lutego 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.02.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Ekonomiczne ?? nie wiem, koledzy tutaj twierdzą, że z tego tylko para leci. potwierdzają to certyfikaty, których nikt nie widział, bo chyba nie wolno ich ujawniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młodzieniec 22.02.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Witam,Musze wymienić w budynku mieszkalnym piec. Jest w nim 330 m2 do ogrzania. Myślę, żeby spalać w nim eko-groszek. Byłoby to najtańsze rozwiązanie na dzisiejszy dzień? Ile spaliłbym eko-groszku od października do marca? Tak pi razy drzwi, orientacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 22.02.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Tak pi razy drzwi to może być 3 tony. Może 5 ton. A może 10 ton.Nie mamy tu szklanej kuli, która podałaby izolacje ściana, dach i podłoga. Nie wiemy jaka wentylacja. Jakie okna.Nie wiemy nic.Napisz to wszystko czego potrzeba a może dowiesz się to pi razy drzwi. Orientacyjnie:rolleyes:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Najtańsze w sumie jest palenie śmieci. Jeśli tylko cena opału ma być jedyną ważną kwestią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.02.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Witam, Musze wymienić w budynku mieszkalnym piec. Jest w nim 330 m2 do ogrzania. Myślę, żeby spalać w nim eko-groszek. Byłoby to najtańsze rozwiązanie na dzisiejszy dzień? Ile spaliłbym eko-groszku od października do marca? Tak pi razy drzwi, orientacyjnie. Kliknij w "sprawdź swój dom" na stronie pod linkiem: http://www.cieplowlasciwie.pl i podaj link do wyniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młodzieniec 22.02.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Dom jest dobrze ocieplony. Okna plastikowe, 20cm styropianu na ścianach. 40 cm wełny mineralnej pod dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tm. 22.02.2015 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Najpierw ogólny wynik: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/mcg Teraz pytanie, może nie zasadne ale.. zmiana na ogrzewanie elektryczne. Wszystkie instalacje są, w zasadzie tylko kupić i podłączyć.Dlaczego prąd? Koszt gazu to także koszt przyłącza gazowego - wraz z ułożeniem 80m rury, pracami ziemnymi, instalacja w budynku to będzie ponad 24 tys zł.Lokator budynku nie ma już tyle zdrowia by szuflować i zajmować sie kotłem węglowym. Bedzie wymiana dwóch okien i drzwi (tych które zostały). Obecnie za te zime jaka mieliśmy pożarł 2,5t węgla na niecałe 40mkw. Mnóstwo opału ale mimo wszelakich metod jak palic oszczędniej, zejść juz sie nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.02.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Dom jest dobrze ocieplony. Okna plastikowe, 20cm styropianu na ścianach. 40 cm wełny mineralnej pod dachem. To za mało danych - podstaw wszystko co trzeba do kalkulatora OZC pod tamtym linkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.02.2015 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Najpierw ogólny wynik: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/mcg Teraz pytanie, może nie zasadne ale.. zmiana na ogrzewanie elektryczne. Wszystkie instalacje są, w zasadzie tylko kupić i podłączyć. To jest konkretne zapytanie - polecam innym nowym w temacie się na nim wzorować Wg mnie najlepiej będzie zamontować klimatyzator z funkcją pompy ciepła - będzie tanio w montażu i bezobsługowo w montażu i eksploatacji. Do ciepłej wody użytkowej bojler. Może być jeszcze taniej w eksploatacji w drugiej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 23.02.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 to też ciekawe: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17460079,Tak_wyglada_maska_przeciwpylowa_po_calym_dniu_w_Krakowie_.html Kraków jest położony w "niecce" (nie ma naturalnej wymiany powietrza) i wraz ze wzrostem urbanizacji, większej ilości samochodów powietrze będzie coraz gorsze. Wątpię, czy jakieś nakazy/zakazy tutaj coś poprawią ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.02.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Kraków jest położony w "niecce" (nie ma naturalnej wymiany powietrza) i wraz ze wzrostem urbanizacji, większej ilości samochodów powietrze będzie coraz gorsze. Wątpię, czy jakieś nakazy/zakazy tutaj coś poprawią ... Widzę tu pole do popisu dla urzędników - zakazać wjazdu autami spalinowymi - tylko elektryczne - od razu korki się zlikwiduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 26.02.2015 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Każdy ma to, na co go stać...Nie wszystkich stać na super proekologiczne poglądy.Niektórzy myślą wyłącznie o sprawach doraźnych, nie bardzo martwiąc się przyszłością, w sytuacji, gdy teraźniejszość jest tak bardzo niestabilna...Wielu w sprawach środowiskowych, choć nie tylko, zachowuje się tak, że jeśli coś nie zagraża im dzisiaj, teraz, natychmiast to w ogóle nie ma problemu. Wielu myśli, że będą wiecznie zdrowi a jakiekolwiek problemy w tym zakresie dotyczą innych. I tu się mylą. Życzę wszystkim jak najlepszego zdrowia jak najdłużej, jeśli jednak ma się walczyć ze szkodliwą ekspozycją, to należy mieć pełną świadomość jej istnienia.Nieświadomość ryzyka to cecha dzieci i ludzi niedorosłych.I dlatego nie powinno być zgody na spalanie śmieci i byle czego w kotłach a także na bagatelizowanie rozmaitych szkodliwych ekspozycji, które w krótszej lub dłuższej perspektywie mogą wpłynąć na nasze zdrowie. Wracając do ogrzewania i do tematu wątku...Dobrowolnie pozbawianie się realnego wpływu na proces grzania na jakimkolwiek jego etapie uważam za błądSzanujmy swoją podmiotowość wszędzie tam, gdzie jest to możliwe... PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.02.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 (edytowane) Wracając do ogrzewania i do tematu wątku... Dobrowolnie pozbawianie się realnego wpływu na proces grzania na jakimkolwiek jego etapie uważam za błąd Szanujmy swoją podmiotowość wszędzie tam, gdzie jest to możliwe... grzanie, czy w zimie chodzisz w plecaku i masz tam piecyk i dym za tobą się unosi ? do tego jesteś ubrany w sandały, krótkie spodenki, jaki sweterek. Czapka jakaś bawełnianka, co to przy +10 może by i była. Do tego na nogach masz rurki miedziane z wodą, pod rzopą grzejniczek. i taki człowiek przy -20 szedł by przez wieś, nie doszedł by pewnie do końca, bo ktoś uczynny zadzwonił by po karetkę i do czubków. Nie ma się co szczypać, jak szamani bez wiedzy, zupełnie bez wiedzy w temacie fizyki budowli, zabierają głos, no jak taki dyletant który, zajmuje się tynkowaniem, robi to oczywiście dobrze, ale po jakiego grzyba wypowiada się w sprawach których zupełnie nie rozumie. Będzie takie cudowne opowieści snuł, o tym jak to dom nie zdycha, jak trzeba rozwiązywać problemy z tym związane, ma cały arsenał banialuk. No jak nazwać kogoś, kogo stać robi sam izolację i daje teraz 5cm ? w imię przekonań że inaczej nie będzie zdychać. Bo będzie grzyb i inne opowieści snuje. Ba jest do tego chamski i arogancki, bo on jest za je specjalistą od tego typu rozwiązań. Ileż to razy z takimi trzeba było uciąć dyskusję. Będziesz mi kopcił z komina, najszczam i na sram ci do studni i powiem jesteśmy kwita. Ciekawe co byście powiedzieli jak by ktoś na waszą posesję wylał beczkę z goownami ? też byście powiedzieli że go nie stać było ? i inne tyrady byście głosili ? że inaczej się nie da ? przecież taki dym z komina jak na ostatnim filmie to czyste powietrzne szambo ! jeszcze okopcone spalaniem plastików. Są środki aby przestać budować shit, tylko porządnie i ciepło. Śmiało można ogrzać się przez 99% roku dzięki słońcu. Dla przypomnienia, 1,5 kg jedzenia, 3-4 litry płynów i 22 kg powietrza. Nie wiem czemu niektórzy się tak buntują, czy ktoś z was brał by kąpiel w szambie ? I nie zachowujcie się jak robotnicy w Anglii przy pierwszych maszynach, robili wszelaką dywersję i inne tego typu rzeczy, ja wiem że niektórzy się zaczną ciskać na mnie co ja piszę. Edytowane 26 Lutego 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.02.2015 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 https://www.youtube.com/watch?v=FyMBD0hfKho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 26.02.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Zawiła ta Twoja opowieść Rydwan... Lecz co prawda to prawda.Też mam takiego sąsiada. Pewnie zbiera cały rok, by przez pierwsze tygodnie sezonu grzewczego wwalić to wszystko do kotła.Dym snuje się dookoła, smród palonych "gumowców".Nie chce dostrzec, że rozsiewa dookoła osady, które oblepiają jego dom, które wnosi do wnętrza na obuwiu, na ubraniu. Związki węglowodorowe stymulują, pobudzają, z tym że często "przestymulują". Pojawia się niekontrolowany rozrost, nad którym już nie da zapanować...=== Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts