Gość Arturo72 26.02.2015 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Każdy ma to, na co go stać... Nie wszystkich stać na super proekologiczne poglądy. Niektórzy myślą wyłącznie o sprawach doraźnych, nie bardzo martwiąc się przyszłością, w sytuacji, gdy teraźniejszość jest tak bardzo niestabilna... I znowu wypisujesz bzdury. Chcesz dyskusji na argumenty ? Proszę bardzo,z kalkulatorem w ręku. Tylko,żeby znowu nie było,że się poskarżysz,że wytykam głupotę,którą wygłaszasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.02.2015 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Arturo - jesteś pewny, że dobrze zrozumiałeś wpis bogusława? Bo to, że nie każdego stać na rezygnację z taniego miału i śmieci jest bzdurą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.02.2015 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Arturo - jesteś pewny, że dobrze zrozumiałeś wpis bogusława? Bo to, że nie każdego stać na rezygnację z taniego miału i śmieci jest bzdurą? Zrozumiałem dokładnie,tytuł wątku sugeruje wybór ogrzewania do nowego domu bo w starym już jest czym grzać. Skoro mowa o nowym domu to w dalszym ciągu uważam,zże to co napisał boguslaw jest bzdurą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 27.02.2015 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Zrozumiałem dokładnie,tytuł wątku sugeruje wybór ogrzewania do nowego domu bo w starym już jest czym grzać. Skoro mowa o nowym domu to w dalszym ciągu uważam,zże to co napisał boguslaw jest bzdurą. Nikt do nowego domu nie będzie wstawiał kotła na miał, czy palił w nowym kotle butelkami albo oponami (no chyba, że gdzieś na prowincji, ale to będą pojedyncze przypadki). Co do tego chyba wszyscy się zgadzamy. Natomiast stawianie znaku równości pomiędzy importowanym miałem, a ekogrochem czy pelletem, jeśli chodzi o zanieczyszczanie powietrza uważam za delikatne nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.02.2015 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 (edytowane) Zrozumiałem dokładnie,tytuł wątku sugeruje wybór ogrzewania do nowego domu bo w starym już jest czym grzać. Skoro mowa o nowym domu to w dalszym ciągu uważam,zże to co napisał boguslaw jest bzdurą. Arturo - bogusław przecież nie odnosił się do tematu wątku jako takiego tylko zabrał głos w dyskusji o zakazie palenia węglem w miastach: Kraków jest położony w "niecce" (nie ma naturalnej wymiany powietrza) i wraz ze wzrostem urbanizacji, większej ilości samochodów powietrze będzie coraz gorsze. Wątpię, czy jakieś nakazy/zakazy tutaj coś poprawią ... I jego głos był absolutnie nie popierający palenia śmieciami i miałem: Niektórzy myślą wyłącznie o sprawach doraźnych, nie bardzo martwiąc się przyszłością, w sytuacji, gdy teraźniejszość jest tak bardzo niestabilna... jednakże zauważył trzeźwo, że nie każdego stać na palenie czymś innym. *** Ja rozumiem animozje na forum, ale nie popadajmy w przesadę i starajmy się zrozumieć intencje piszącego. A ty tak od razu agresywnie zaatakowałeś bogusława. Edytowane 27 Lutego 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 27.02.2015 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Nikt do nowego domu nie będzie wstawiał kotła na miał, czy palił w nowym kotle butelkami albo oponami (no chyba, że gdzieś na prowincji, ale to będą pojedyncze przypadki). polemizowałbym, polemizowałbym....znam troche takich przypadków.....bo taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basttian 27.02.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 jedyne co do czego mam pewność - nigdy w życiu na prąd, pochłania kolosalnie dużo pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.02.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 jedyne co do czego mam pewność - nigdy w życiu na prąd, pochłania kolosalnie dużo pieniędzy. kazdy system grzewczy pochłania mnóstwo kasy, jak ma się nieocieplony dom. Prąd może być jednym z tańszych rozwiązań o ile ma się odpowiedni projekt, ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.02.2015 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Prąd może być jednym z tańszych rozwiązań o ile ma się odpowiedni projekt, ocieplenie. I tym miłym akcentem podsumujmy dzisiejsze zmagania:) Prąd idealnie się sprawdza jako źródło zapasowe, jak nie wydoli PC, czy solary. Śmiało w tym zestawieniu można zastosować wyżej wymienione rodzaje "ogrzewania" Które winno być sprowadzone do parteru = zero C.O Głównie CWU> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 01.03.2015 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 na czym polega ogrzewanie pompą ciepla wyjasni mi ktos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.03.2015 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 na czym polega ogrzewanie pompą ciepla wyjasni mi ktos? Zwyczajnie. Temperatura pobierana z gruntu lub z powietrza, zostaje sprężona do wyższej i skroplona. Proste jak drut w kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 01.03.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 ale jakie ciepło jak pod gruntem raczej zimno jest tak piszecie jakby z pod ziemi ciepłą wodę wyciągano i do grzejników wtłaczano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.03.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 ale jakie ciepło jak pod gruntem raczej zimno jest tak piszecie jakby z pod ziemi ciepłą wodę wyciągano i do grzejników wtłaczano Nie, to nie geotermia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 01.03.2015 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 no to co wam to grzeje grzalka elektryczna?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 01.03.2015 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Kurna, znowu jakiś humanista, oni zniszczą ten świat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.03.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 no to co wam to grzeje grzalka elektryczna?? Nie, "grzeje" sprezarka i cykl Carnota., Może wydaje Ci się, że pod powierzchnią grunku jest "raczej zimno" ale nawet wówczas jest tam energia, którą dzięki cyklowi Carnota mozna wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.03.2015 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Kurna, znowu jakiś humanista, oni zniszczą ten świat. Ja też nie wiedziałam na jakiej zasadzie to działa, póki nie poczytałam o tym, nie obejrzałam rysunków poglądowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 02.03.2015 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) na czym polega ogrzewanie pompą ciepla wyjasni mi ktos? Ok, spróbuję najprościej, wstawiasz lodówkę, zamrażarkę w okno otwartymi drzwiami na dwór i włączasz na maxa - tj chłodzisz powietrze, ta metalowa drabinka z tyłu to parownik i ona jest ciepła i ogrzewa Ci mieszkanie. Tak dzieła pc tylko z większą mocą. Urządzenie służy do transportu ciepła lub zimna, potrafi przenieść więcej energii niż pobiera z gniazdka stąd cop czyli wysoka sprawność. Np przeniesie 3kWh ciepła pobierze 1kWh en el to cop=3. Edytowane 2 Marca 2015 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.03.2015 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Ok, spróbuję najprościej, wstawiasz lodówkę, zamrażarkę w okno otwartymi drzwiami na dwór i włączasz na maxa - tj chłodzisz powietrze, ta metalowa drabinka z tyłu to parownik i ona jest ciepła i ogrzewa Ci mieszkanie. Tak dzieła pc tylko z większą mocą. Napisać było że: "ta metalowa drabinka z tyłu to grzejnik i ona jest ciepła i ogrzewa Ci mieszkanie" Inaczej może być niezrozumiałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syffon2 04.03.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Aha i ile wychodzi miesięcznie rachunku za prąd za ogrzanie domu o pow 200m2?I to ogrzewanie chodzi u Was cały czas? Ile pobiera ta spręzarka?Ale nie rozumiem po co ma brać ciepło z pod ziemi? Nie lepiej odzyskiwać i sprężać powrotną wodę idącą już z ogrzanych kaloryferów ona będzie nadal ciepła letnia a nie zimna 0C. Albo jakąkolwiek wodę z beczki? Po co kopac się pod ziemie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts