Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

elizabrzezinska

Recommended Posts

Gość Arturo72
Każdy ma to, na co go stać...

Nie wszystkich stać na super proekologiczne poglądy.

Niektórzy myślą wyłącznie o sprawach doraźnych, nie bardzo martwiąc się przyszłością, w sytuacji, gdy teraźniejszość jest tak bardzo niestabilna...

I znowu wypisujesz bzdury.

Chcesz dyskusji na argumenty ?

Proszę bardzo,z kalkulatorem w ręku.

Tylko,żeby znowu nie było,że się poskarżysz,że wytykam głupotę,którą wygłaszasz...

• Odpowiedzi 502
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Arturo - jesteś pewny, że dobrze zrozumiałeś wpis bogusława?

Bo to, że nie każdego stać na rezygnację z taniego miału i śmieci jest bzdurą?

Zrozumiałem dokładnie,tytuł wątku sugeruje wybór ogrzewania do nowego domu bo w starym już jest czym grzać.

Skoro mowa o nowym domu to w dalszym ciągu uważam,zże to co napisał boguslaw jest bzdurą.

Zrozumiałem dokładnie,tytuł wątku sugeruje wybór ogrzewania do nowego domu bo w starym już jest czym grzać.

Skoro mowa o nowym domu to w dalszym ciągu uważam,zże to co napisał boguslaw jest bzdurą.

Nikt do nowego domu nie będzie wstawiał kotła na miał, czy palił w nowym kotle butelkami albo oponami (no chyba, że gdzieś na prowincji, ale to będą pojedyncze przypadki). Co do tego chyba wszyscy się zgadzamy. Natomiast stawianie znaku równości pomiędzy importowanym miałem, a ekogrochem czy pelletem, jeśli chodzi o zanieczyszczanie powietrza uważam za delikatne nieporozumienie.

Arturo - bogusław przecież nie odnosił się do tematu wątku jako takiego tylko zabrał głos w dyskusji o zakazie palenia węglem w miastach:

Kraków jest położony w "niecce" (nie ma naturalnej wymiany powietrza) i wraz ze wzrostem urbanizacji, większej ilości samochodów powietrze będzie coraz gorsze. Wątpię, czy jakieś nakazy/zakazy tutaj coś poprawią ...

I jego głos był absolutnie nie popierający palenia śmieciami i miałem:

Niektórzy myślą wyłącznie o sprawach doraźnych, nie bardzo martwiąc się przyszłością, w sytuacji, gdy teraźniejszość jest tak bardzo niestabilna...

jednakże zauważył trzeźwo, że nie każdego stać na palenie czymś innym.

Ja rozumiem animozje na forum, ale nie popadajmy w przesadę i starajmy się zrozumieć intencje piszącego. A ty tak od razu agresywnie zaatakowałeś bogusława.

Edytowane przez Elfir

jedyne co do czego mam pewność - nigdy w życiu na prąd, pochłania kolosalnie dużo pieniędzy.

kazdy system grzewczy pochłania mnóstwo kasy, jak ma się nieocieplony dom.

Prąd może być jednym z tańszych rozwiązań o ile ma się odpowiedni projekt, ocieplenie.

Prąd może być jednym z tańszych rozwiązań o ile ma się odpowiedni projekt, ocieplenie.

I tym miłym akcentem podsumujmy dzisiejsze zmagania:)

Prąd idealnie się sprawdza jako źródło zapasowe, jak nie wydoli PC, czy solary.

Śmiało w tym zestawieniu można zastosować wyżej wymienione rodzaje "ogrzewania"

Które winno być sprowadzone do parteru = zero C.O

Głównie CWU>

na czym polega ogrzewanie pompą ciepla wyjasni mi ktos?

Ok, spróbuję najprościej, wstawiasz lodówkę, zamrażarkę w okno otwartymi drzwiami na dwór i włączasz na maxa - tj chłodzisz powietrze, ta metalowa drabinka z tyłu to parownik i ona jest ciepła i ogrzewa Ci mieszkanie. Tak dzieła pc tylko z większą mocą. Urządzenie służy do transportu ciepła lub zimna, potrafi przenieść więcej energii niż pobiera z gniazdka stąd cop czyli wysoka sprawność. Np przeniesie 3kWh ciepła pobierze 1kWh en el to cop=3.

Edytowane przez kbab

Ok, spróbuję najprościej, wstawiasz lodówkę, zamrażarkę w okno otwartymi drzwiami na dwór i włączasz na maxa - tj chłodzisz powietrze, ta metalowa drabinka z tyłu to parownik i ona jest ciepła i ogrzewa Ci mieszkanie. Tak dzieła pc tylko z większą mocą.

Napisać było że:

"ta metalowa drabinka z tyłu to grzejnik i ona jest ciepła i ogrzewa Ci mieszkanie"

Inaczej może być niezrozumiałe.

Aha i ile wychodzi miesięcznie rachunku za prąd za ogrzanie domu o pow 200m2?

I to ogrzewanie chodzi u Was cały czas? Ile pobiera ta spręzarka?

Ale nie rozumiem po co ma brać ciepło z pod ziemi? Nie lepiej odzyskiwać i sprężać powrotną wodę idącą już z ogrzanych kaloryferów ona będzie nadal ciepła letnia a nie zimna 0C.

Albo jakąkolwiek wodę z beczki? Po co kopac się pod ziemie?