Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

elizabrzezinska

Recommended Posts

NIe wiem co wybrać bo boję się żę ogrzewanie gazem może słono kosztować, a raczej słono kosztuje tak jak pytałem ludzi, którzy grzeją gazem. Gaz nie tanieje, a ciągle drożeje. Drewno również, ale ogrzewanie drewnem wydaje mi się być tańszym rozwiązaniem. Tylko nie wiem jak połączyć to z ogrzewaniem ciepłej wody gazem.

jest jeszcze tyle rzeczy, których mógłbyś się bać ;) a o których jeszcze nie wiesz

aż strach pomyśleć co będzie jak się dowiesz :bash:

naprawdę twardym trza być nie miętkim :)

• Odpowiedzi 502
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

NIe wiem co wybrać bo boję się żę ogrzewanie gazem może słono kosztować, a raczej słono kosztuje tak jak pytałem ludzi, którzy grzeją gazem. Gaz nie tanieje, a ciągle drożeje. Drewno również, ale ogrzewanie drewnem wydaje mi się być tańszym rozwiązaniem. Tylko nie wiem jak połączyć to z ogrzewaniem ciepłej wody gazem.

Mam gaz i kominek z pw, bez problemu mogę zmieścić się w tar W-1 (do 300m3 GZ50 - już 2 sezon jestem w tej tar) + 6 do 7mp drewna. Na ten sezon zakupiłem tylko 4mp drewna i zamierzam przejść do tar W-2 (tj do 1200m3, tak miałem przedtem). Dodatkowo komfort cieplny poprawiam tanią klimą. Rocznie za wszystkie nośniki energii płacę ok 3300 zł.

Edytowane przez kbab

• 1 month później...

Witam

jestem w trakcie zakupu "szeregówki".

Budynek w stanie surowym zamkniętym wybudowany jakieś 15lat temu i tak stoi do dzisiaj. Mimo wszystko w środku jest suchy bez żadnych wilgoci itp.

Zastanawiam się nad wyborem ogrzewania:

powierzchnia do ogrzania ok 160m2 + poddasze ok 50m2 ( chcialbym tam utrzymac temp ok 13-14st ) + piwnica z garazem ok 50m2 ( zastanawiam sie czy jest sens grzania ).

Ocieplenie można powiedzieć srednie bez żadnych rewelacji ale tragedii nie ma.

W całym domu będzie raczej ogrzewanie podłogowe.

Zastanawiam się nad wyborem ogrzewania

W gre wchodzi dobry piec na pellet - w piwnicy jest miejsce na kotłownie oraz miejsce składowania pelletu lub pompa ciepła. Dodatkowo czasami lubię rozpalić w kominku więc prawdopodobnie zdecyduję się na kominek z płaszczem wodnym i dużym buforem.

Nie ukrywam, że chciałbym mieć możliwość sterowania temp niektórych pomieszczeń.

Co wybrać ? piec na pellet czy pompa ciepła ( w gre wchodzi raczej pompa powietrze-woda lub pionowy wykop ale to wiąże się z dużymi kosztami )

Proszę o jakieś opinie wraz z przybliżonymi kosztami montażu / zakupu oraz kosztami rocznymi utrzymania.

czyli rozumiem ze na etapie stanu surowego otwartego nie ma szans na wybór rodzaju ogrzewania

jaka jest roznica pomiedzy pompa ciepla gruntowa a powietrze-woda, chodzi mi o koszta zakupu/instalacji/wykopu a pozniej uzyktowania

czy taka pompa woda-powietrze moze byc glownym zrodlem ciepla wspomagana czasami kominkiem z duzym buforem ( np1200l )

w calosci ogrzewanie podlogowe

niestety w moim regionie nie ma gazu

w gre wchodzi pellet ewentualnie pompa

No to podaj to co wyliczył Lobo i napisz.

Projekt, rzuty, zakladane grubosci izolacji, jakie okna, jaka wentylacja, jak usytuowane do stron swiata to minimum

To dostaniesz wstępne szacunki.

Witam

jestem w trakcie zakupu "szeregówki".

Budynek w stanie surowym zamkniętym wybudowany jakieś 15lat temu i tak stoi do dzisiaj. Mimo wszystko w środku jest suchy bez żadnych wilgoci itp.

Zastanawiam się nad wyborem ogrzewania:

powierzchnia do ogrzania ok 160m2 + poddasze ok 50m2 ( chcialbym tam utrzymac temp ok 13-14st ) + piwnica z garazem ok 50m2 ( zastanawiam sie czy jest sens grzania ).

Ocieplenie można powiedzieć srednie bez żadnych rewelacji ale tragedii nie ma.

W całym domu będzie raczej ogrzewanie podłogowe.

Zastanawiam się nad wyborem ogrzewania

W gre wchodzi dobry piec na pellet - w piwnicy jest miejsce na kotłownie oraz miejsce składowania pelletu lub pompa ciepła. Dodatkowo czasami lubię rozpalić w kominku więc prawdopodobnie zdecyduję się na kominek z płaszczem wodnym i dużym buforem.

Nie ukrywam, że chciałbym mieć możliwość sterowania temp niektórych pomieszczeń.

Co wybrać ? piec na pellet czy pompa ciepła ( w gre wchodzi raczej pompa powietrze-woda lub pionowy wykop ale to wiąże się z dużymi kosztami )

Proszę o jakieś opinie wraz z przybliżonymi kosztami montażu / zakupu oraz kosztami rocznymi utrzymania.

Jeśli faktycznie lubisz tylko czasami rozpalić, to nie ma ekonomicznego sensu kosztowna inwestycja w kominek z PW i dużym buforem -chyba, że koszt nie jest dla Ciebie problemem.

• 2 weeks później...

Jestem na etapie adaptacji projektu domu o powierzchni użytkowej ok 125 metrów. Stoję przed wyborem pomiędzy wyborem sposobu zasilania CO i CWU. Wybór padł na Kondensacyjny Piec Gazowy lub alternatywa- piec zasilany Peletem

Biorąc pod uwagę obecne zawirowania polityczne w Europie, niska cena gazu może nie być utrzymana.

Różnica w cenie kotłów około 7000PLN. Koszt komina do pieca na pelet zrównoważy się z kosztem przyłącza gazu (ok.4000)

Czy roczna obsługa kotła gazowego jest dużo większa niż kotła na pelet?

Dzięki

Zależy za ile i jaki kupisz pellet, jaki kocioł, jak będziesz w nim palił

Można z dużym prawdopodobieństwem przyjąć oszczędność na pellecie w porównaniu z gazem ziemnym - od 0 do 20%.

Przy zapotrzebowaniu na ciepło np. 15 000 kWh i 20% oszczędności wyjdzie ok 700 zł rocznie = 60 zł miesięcznie.

Do tych oszczędności można doliczyć koszty fitnes - ktoś te 3 - 4 tony musi przerzucić; odjąć koszty składowania - gdzieś pod dachem te kilka m3 trzeba trzymać.

Skąd wiesz, że pellet nie podrożeje?

http://ebiomasa.pl/bio/item/128-sytuacja-polskiego-rynku-drzewnego-na-tle-rosn%C4%85cego-deficytu-drewna-?-gobi-drewno-opa%C5%82owe-i-kominkowe

Nie wiem jak sie pali np. pelet z łusek słonecznika, lub siana i słomy- ale ta cena (600pln/ tona) mi sie bardzo podoba i nie śadze aby drastycznie to paliwo podrożało. Wiem natomiast, że często rachunki za gaz nawet dobrze izolowanych domów przy ostrej zimie sięgają 5-6 tyś, a tego chciałbym uniknąć