gentoonx 03.01.2014 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 NIe wiem co wybrać bo boję się żę ogrzewanie gazem może słono kosztować, a raczej słono kosztuje tak jak pytałem ludzi, którzy grzeją gazem. Gaz nie tanieje, a ciągle drożeje. Drewno również, ale ogrzewanie drewnem wydaje mi się być tańszym rozwiązaniem. Tylko nie wiem jak połączyć to z ogrzewaniem ciepłej wody gazem. jest jeszcze tyle rzeczy, których mógłbyś się bać a o których jeszcze nie wiesz aż strach pomyśleć co będzie jak się dowiesz naprawdę twardym trza być nie miętkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 03.01.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 (edytowane) NIe wiem co wybrać bo boję się żę ogrzewanie gazem może słono kosztować, a raczej słono kosztuje tak jak pytałem ludzi, którzy grzeją gazem. Gaz nie tanieje, a ciągle drożeje. Drewno również, ale ogrzewanie drewnem wydaje mi się być tańszym rozwiązaniem. Tylko nie wiem jak połączyć to z ogrzewaniem ciepłej wody gazem. Mam gaz i kominek z pw, bez problemu mogę zmieścić się w tar W-1 (do 300m3 GZ50 - już 2 sezon jestem w tej tar) + 6 do 7mp drewna. Na ten sezon zakupiłem tylko 4mp drewna i zamierzam przejść do tar W-2 (tj do 1200m3, tak miałem przedtem). Dodatkowo komfort cieplny poprawiam tanią klimą. Rocznie za wszystkie nośniki energii płacę ok 3300 zł. Edytowane 3 Stycznia 2014 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nunek1 04.01.2014 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 gentoonx przemądrzałym to i ja potrafię być. Jak nie chcesz pomóc to się wcale nie odzywaj bo zaczynają mnie twoje teksty denerwować. Inni potrafią doradzić, a Ty potrafisz się tylko mądrzyć- także za Twoje komentarze już dziękuję. Czekam na opinie innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brochas 02.03.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Witamjestem w trakcie zakupu "szeregówki".Budynek w stanie surowym zamkniętym wybudowany jakieś 15lat temu i tak stoi do dzisiaj. Mimo wszystko w środku jest suchy bez żadnych wilgoci itp. Zastanawiam się nad wyborem ogrzewania: powierzchnia do ogrzania ok 160m2 + poddasze ok 50m2 ( chcialbym tam utrzymac temp ok 13-14st ) + piwnica z garazem ok 50m2 ( zastanawiam sie czy jest sens grzania ).Ocieplenie można powiedzieć srednie bez żadnych rewelacji ale tragedii nie ma. W całym domu będzie raczej ogrzewanie podłogowe.Zastanawiam się nad wyborem ogrzewaniaW gre wchodzi dobry piec na pellet - w piwnicy jest miejsce na kotłownie oraz miejsce składowania pelletu lub pompa ciepła. Dodatkowo czasami lubię rozpalić w kominku więc prawdopodobnie zdecyduję się na kominek z płaszczem wodnym i dużym buforem. Nie ukrywam, że chciałbym mieć możliwość sterowania temp niektórych pomieszczeń. Co wybrać ? piec na pellet czy pompa ciepła ( w gre wchodzi raczej pompa powietrze-woda lub pionowy wykop ale to wiąże się z dużymi kosztami ) Proszę o jakieś opinie wraz z przybliżonymi kosztami montażu / zakupu oraz kosztami rocznymi utrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brochas 02.03.2014 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Ciężko mi powiedzieć. Szeregówka stała kilka lat w stanie surowym, aktualnie nie posiadam takich informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brochas 02.03.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 jak uzyskac takie informacje ? aby ktos mogl mniej wiecej doradzic. bo mi chodzi o porady i roznice pomiedzy systemami oraz przyblizone koszta instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.03.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Projekt, rzuty, zakladane grubosci izolacji, jakie okna, jaka wentylacja, jak usytuowane do stron swiata to minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brochas 02.03.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 czyli rozumiem ze na etapie stanu surowego otwartego nie ma szans na wybór rodzaju ogrzewania jaka jest roznica pomiedzy pompa ciepla gruntowa a powietrze-woda, chodzi mi o koszta zakupu/instalacji/wykopu a pozniej uzyktowaniaczy taka pompa woda-powietrze moze byc glownym zrodlem ciepla wspomagana czasami kominkiem z duzym buforem ( np1200l ) w calosci ogrzewanie podlogowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.03.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 czyli rozumiem ze na etapie stanu surowego otwartego nie ma szans na wybór rodzaju ogrzewania Dlaczego nie ? Chyba wiesz, jak będzie docelowo wyglądało ocieplenie tego domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 02.03.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Ciężko mi powiedzieć. Szeregówka stała kilka lat w stanie surowym, aktualnie nie posiadam takich informacji Masz gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brochas 02.03.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 niestety w moim regionie nie ma gazu w gre wchodzi pellet ewentualnie pompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 02.03.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 niestety w moim regionie nie ma gazu w gre wchodzi pellet ewentualnie pompa No to podaj to co wyliczył Lobo i napisz. Projekt, rzuty, zakladane grubosci izolacji, jakie okna, jaka wentylacja, jak usytuowane do stron swiata to minimum To dostaniesz wstępne szacunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brochas 02.03.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 OZC wyszlo ok 16kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.03.2014 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 OZC wyszlo ok 16kW Ale dlaczego nie chcesz ocieplic tego domu? Budynki nieocieplone budowało sie 30-40 lat temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 03.03.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 pompa ciepła tylko żeby pracowała od -15 albo niżej, w sam raz do ogrzewania niskotemperaturowego, nie ma czyszczenia komina, czysto, bezobsługowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 04.03.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Witam jestem w trakcie zakupu "szeregówki". Budynek w stanie surowym zamkniętym wybudowany jakieś 15lat temu i tak stoi do dzisiaj. Mimo wszystko w środku jest suchy bez żadnych wilgoci itp. Zastanawiam się nad wyborem ogrzewania: powierzchnia do ogrzania ok 160m2 + poddasze ok 50m2 ( chcialbym tam utrzymac temp ok 13-14st ) + piwnica z garazem ok 50m2 ( zastanawiam sie czy jest sens grzania ). Ocieplenie można powiedzieć srednie bez żadnych rewelacji ale tragedii nie ma. W całym domu będzie raczej ogrzewanie podłogowe. Zastanawiam się nad wyborem ogrzewania W gre wchodzi dobry piec na pellet - w piwnicy jest miejsce na kotłownie oraz miejsce składowania pelletu lub pompa ciepła. Dodatkowo czasami lubię rozpalić w kominku więc prawdopodobnie zdecyduję się na kominek z płaszczem wodnym i dużym buforem. Nie ukrywam, że chciałbym mieć możliwość sterowania temp niektórych pomieszczeń. Co wybrać ? piec na pellet czy pompa ciepła ( w gre wchodzi raczej pompa powietrze-woda lub pionowy wykop ale to wiąże się z dużymi kosztami ) Proszę o jakieś opinie wraz z przybliżonymi kosztami montażu / zakupu oraz kosztami rocznymi utrzymania. Jeśli faktycznie lubisz tylko czasami rozpalić, to nie ma ekonomicznego sensu kosztowna inwestycja w kominek z PW i dużym buforem -chyba, że koszt nie jest dla Ciebie problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katucha 18.03.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Jestem na etapie adaptacji projektu domu o powierzchni użytkowej ok 125 metrów. Stoję przed wyborem pomiędzy wyborem sposobu zasilania CO i CWU. Wybór padł na Kondensacyjny Piec Gazowy lub alternatywa- piec zasilany Peletem Biorąc pod uwagę obecne zawirowania polityczne w Europie, niska cena gazu może nie być utrzymana. Różnica w cenie kotłów około 7000PLN. Koszt komina do pieca na pelet zrównoważy się z kosztem przyłącza gazu (ok.4000) Czy roczna obsługa kotła gazowego jest dużo większa niż kotła na pelet? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 18.03.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Zależy za ile i jaki kupisz pellet, jaki kocioł, jak będziesz w nim paliłMożna z dużym prawdopodobieństwem przyjąć oszczędność na pellecie w porównaniu z gazem ziemnym - od 0 do 20%.Przy zapotrzebowaniu na ciepło np. 15 000 kWh i 20% oszczędności wyjdzie ok 700 zł rocznie = 60 zł miesięcznie.Do tych oszczędności można doliczyć koszty fitnes - ktoś te 3 - 4 tony musi przerzucić; odjąć koszty składowania - gdzieś pod dachem te kilka m3 trzeba trzymać. Skąd wiesz, że pellet nie podrożeje?http://ebiomasa.pl/bio/item/128-sytuacja-polskiego-rynku-drzewnego-na-tle-rosn%C4%85cego-deficytu-drewna-?-gobi-drewno-opa%C5%82owe-i-kominkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katucha 18.03.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Nie wiem jak sie pali np. pelet z łusek słonecznika, lub siana i słomy- ale ta cena (600pln/ tona) mi sie bardzo podoba i nie śadze aby drastycznie to paliwo podrożało. Wiem natomiast, że często rachunki za gaz nawet dobrze izolowanych domów przy ostrej zimie sięgają 5-6 tyś, a tego chciałbym uniknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 18.03.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 pal peletem ze slomy, siana i innego dziadostwa a co drugi dzień będziesz skuwał z pieca skrzepy. dobry pelet to koszt ok 1000zł/tonę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts