kpmedia 09.06.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 przeanalizowałem dostępne materiały /i nie zwariowałem../ skłaniam się ku H+H. Dlaczego: nowe maszyny produkcyjne, blisko do zakładu produkcyjnego, certyfikaty /w przeciwieństwie do Termalica/ robione w Polsce, darmowy instruktor od nich dla mojego murarza na 10 dni do budowy, możliwość obejrzenia w produkcji 'mojego' materiału u nich w zakładzie. Przyjechali do mnie dzisiaj z precyzyjnym wyliczeniem materiału jakiego potrzebuję, mogą się skontaktowaćz z moim Zwierzchlewskim /konstruktor/ celem dogrania projektów, przedstawiciel przyznał abym do fundamentów wybrał inne materiały nie wciskał /co robią wszyscy inni/ swoich, z szacunkiem wypowiadał się o konkurencji wskazując co jako laik mam konkretnie porównywać. W Ytongu-przy znacznie wyższej cenie-wyśmiali mnie jak poprosiłem o kogoś od nich do budowy. Polecili mi faceta z mojej okolicy, który w opinii hurtowników i fachowców z innych /pokrewnych/ branż, jest chachmętem i dupą nie fachowcem. Muszę zapłacić za policzenie co dokładnie potrzebuję do budowy z ich asortymentu. Na prośbę o materiały do porównania i odpowiedzi na wątpliwości odsyłają na stronę www. H+H sugeruje ścianę 1 warstwową ale aby uzyskać U<0.19 proponuje jednak ocieplić styropianem. Walczę dalej..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.06.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 H+H sugeruje ścianę 1 warstwową ale aby uzyskać U<0.19 proponuje jednak ocieplić styropianem. Walczę dalej..... Zbuduj z czegokolwiek (oprócz ceramiki ) ale nie daj się wmanewrować w ścianę 1W. Materiał na ścianę daj jak najcieńszy a tym samym będzie tani i na to zasmażka U=0,19 to żadna rewelacja,przy dobrych układach możesz zejść do 0,11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 09.06.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 przeanalizowałem dostępne materiały /i nie zwariowałem../ skłaniam się ku H+H. Dlaczego: nowe maszyny produkcyjne, blisko do zakładu produkcyjnego, certyfikaty /w przeciwieństwie do Termalica/ robione w Polsce, darmowy instruktor od nich dla mojego murarza na 10 dni do budowy, możliwość obejrzenia w produkcji 'mojego' materiału u nich w zakładzie. Przyjechali do mnie dzisiaj z precyzyjnym wyliczeniem materiału jakiego potrzebuję, mogą się skontaktowaćz z moim Zwierzchlewskim /konstruktor/ celem dogrania projektów, przedstawiciel przyznał abym do fundamentów wybrał inne materiały nie wciskał /co robią wszyscy inni/ swoich, z szacunkiem wypowiadał się o konkurencji wskazując co jako laik mam konkretnie porównywać. W Ytongu-przy znacznie wyższej cenie-wyśmiali mnie jak poprosiłem o kogoś od nich do budowy. Polecili mi faceta z mojej okolicy, który w opinii hurtowników i fachowców z innych /pokrewnych/ branż, jest chachmętem i dupą nie fachowcem. Muszę zapłacić za policzenie co dokładnie potrzebuję do budowy z ich asortymentu. Na prośbę o materiały do porównania i odpowiedzi na wątpliwości odsyłają na stronę www. H+H sugeruje ścianę 1 warstwową ale aby uzyskać U<0.19 proponuje jednak ocieplić styropianem. Walczę dalej..... pojedziesz też do producentów reszty materiałów aby zobaczyc produkcję?? ich tez poprosisz o człowieka na 10 dni aby Ci doradzał na budowie...odpuszczac nie ma co ale nadgorliwość...itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpmedia 09.06.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 staram się wyważyć nadgorliwość do zaufania. Wiem, że z takich bloczków trzeba umieć budować-po pytaniu o to czy dane firmy mogą polecić ekipę z mojej okolicy H+H zaproponowało właśnie człowieka na budowie do 'instrukcji'. Kiedy poddałem w wątpliwość różnice między HH a innymi zaproponowali abym sobie podjechał i rzucił okiem na to jak to się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 09.06.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 staram się wyważyć nadgorliwość do zaufania. Wiem, że z takich bloczków trzeba umieć budować-po pytaniu o to czy dane firmy mogą polecić ekipę z mojej okolicy H+H zaproponowało właśnie człowieka na budowie do 'instrukcji'. Kiedy poddałem w wątpliwość różnice między HH a innymi zaproponowali abym sobie podjechał i rzucił okiem na to jak to się dzieje. ok ale bet kom to jedynie 7-10 tys...a gdzie reszta... naprawde chcesz wnikac w materiały nawet w faze produkcji?? Wówczas na bank zwariujesz... W niektóre trzeba ale bez przesady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpmedia 09.06.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 jasne, że nie chcę i nie wybieram się tam-po prostu padła taka propozycja ze strony HH. Swoją drogą czemu nie zbudować ściany 1 warstwowej zamiast cieńszej docieplanej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 09.06.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Odnośnie ogrzewania najpierw zamów porządne OZC np. u ASOLTa. Ja ostatnio skłaniam sie do ogrzewania prądem ale w systemie net-metering. Mały 500 L bufor (na większy niestety nie mam miejsca) z grzałkami 3*3000W. Do bufora podpięty kominek z PW (rezerwa ogrzewania). Istotą systemu są panele fotowoltaniczne 9000 W w piku. Zimą pobieram energię z sieci, latem przy dużym nasłonecznieniu oddaję do sieci. Rozliczenie netto. Płacę tylko za nadwyżkę poboru energii. Rozliczenie ma być w systemie półrocznym, ustawa leży u Premiera. W moim przypadku panele przy samodzielnym montażu powinny kosztować 18000 zł, bufor z grzałkami 4000 zł, dopłata do kominka z PW 3000 zł, elektronika do paneli fotowoltanicznych 3000 zł. Całość orientacyjnie z kosztami kotłowni 30000 zł. Ogrzewam dom i mam CWU za darmo! Chyba że wzorem niemców nasi to opodatkują...W moim przypadku wadą tego rozwiązania jest obciążenie dachu. Będę musiał zrezygnować z dachówki i położyć lżejszą blachę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.06.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Jezeli ma byc bufor z wezownicą cwu to gotowy bufor za 4000 zł nie kosztuje 4000 a 6000 zł, jezeli wykonany domowym sposobem to 4000 zł wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.06.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Swoją drogą czemu nie zbudować ściany 1 warstwowej zamiast cieńszej docieplanej? Ściana 1W nie dość,że jest droższa niż 2W to nigdy nie będzie miała takich parametrów cieplnych jak 2W a przy tym mostki cieplne są nie do ogarnięcia. Poniżej ściana 1W z BK a te pomarańczowe kreseczki to kasa za ogrzewanie uciekająca z domu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpmedia 10.06.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 właśnie mnie zastanawia to ogrzewanie prądem.. po weekendzie mam podjechać do kilku domów, które co najmniej dwa sezony używają pompy ciepła powietrze-powietrze z tej firmy, w której ja chyba będę kupował. Czekam aż mi rachunki za prąd naszykują do pokazania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpmedia 10.06.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 możesz mi, proszę, więcej informacji napisać o tym systemie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpmedia 10.06.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 wnikać nie będę-oczywiście. Po prostu padła taka propozycja. Skłaniam się powoli do wyboru H+H ze styropianem na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laskim 24.07.2014 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Witam, od dłuższego czasu nurtuje mnie takie oto pytanie co będzie korzystniejsze do ogrzewania i podgrzewania wody gaz, pompa ciepła? Dom parterowy z poddaszem nieużytkowym (byc moze kiedys będzie użytkowe) Pow. użytkowa 171m2 z garazem. WM + gwc. Ogrzewanie będzie podłogówka + jeden grzejnik w łazience.Zleciłem wykonanie projektu podłogówki oraz ozc. Nie znam się na tym więc podam kilka danych z ozc:Sumaryczna strata ciepła przez przenikanie 4206WSumaryczna strata ciepła przez wentylację 828WObciążenie cieplne budynku 5034WPojemność cieplna 44400 kJ/KRoczne jednostkowe zapotrzebowanie na energię dla ogrzewania i wentylacji 96,8 MJ/m2Roczne zużycie energii na potrzeby ogrzewania i wentylacji:elektryczna, produkcja mieszana 7223 MJgaz ziemny 16450MJRozważałem gaz i kocioł kondensacyjny ale czy nie bardziej ekonomiczna będzie pompa ciepła powietrzna. Dodam że długość przyłącza gazowego od drogi do domu wyniesie jakieś 80m więc to są też koszty. Rodzina 2+2Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 25.07.2014 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 (edytowane) Witam, od dłuższego czasu nurtuje mnie takie oto pytanie co będzie korzystniejsze do ogrzewania i podgrzewania wody gaz, pompa ciepła? Pow. użytkowa 171m2 z garazem. WM + gwc. Ogrzewanie będzie podłogówka Obciążenie cieplne budynku 5034W Roczne zużycie energii na potrzeby ogrzewania i wentylacji: elektryczna, produkcja mieszana 7223 MJ gaz ziemny 16450MJ Rozważałem gaz i kocioł kondensacyjny ale czy nie bardziej ekonomiczna będzie pompa ciepła powietrzna. Dodam że długość przyłącza gazowego od drogi do domu wyniesie jakieś 80m więc to są też koszty. Rodzina 2+2 Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam miałem ten sam problem. Podobny bo mam podobne obciążenie cieplne (choć na więcej m2) czyli i moce urządzeń do grzania. Miałem bo od 2 lat ciągniętego gazu nie mam i problem niejako sam się rozwiązał. Wyszło mi za samo przyłącze gazu ok 10-12 tys, czyli projekt, opłata dla gazowni i dociągnięcie gazu pod dom ok 90m po mojej działce. Do tego dochodziła instalacja pieca, rurek, wkładu do komina i wyszło mi kolejne 15 tys. Razem blisko 27 tys, kontra PC za 24-28 tys. Zależy czy 1 fazowa czy 3 fazowa, jaka firma PC. Czyli inwestycje podobne w kosztach Dla mnie osobiście temat nadal jest do przemyśleń co za te pieniądze bym zrobił. Ja wolę gaz i jestem tu dość osamotniony. Może rachunek za gaz będzie nieco wyższy, ale lubię pewne urządzenia i serwis w rozsądnej kasie a to gwarantuje gaz a nie PC. Ta buda od PC PW lekko hałasująca przed domem to żadne cudo. Dla mnie gaz przegrywa jak zaczyna być w inwestycji droższy od PC PW. Jak ktoś nie ma takiej drogi do gazu 80-90mb i może się przyłączyć za 2 tys to bym w ogóle na PC PW nie spojrzał. Ale to tylko moje zdanie, choć od 4 lat niezmienne mimo bacznej obserwacji rynku PC to przez te 4 lata jakoś sprzedaż drastycznie nie wzrosła (% udziału w rynku krajowym pieców), ceny nie pospadały jak się wielu marzyło, a serwis nadal mało dostępny i kosztowny w porównaniu z gazem. Spokojnie zaraz poznasz jeszcze zdania pompowców o wyższości PC nad gazem i całym światem. Rozbiorą Cię na kawałki nie PC czy gaz, ale o wyższości PC z DZ poziomym (i czemu działki nie skopiesz) na PC PW Edytowane 25 Lipca 2014 przez lukasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.07.2014 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 (edytowane) miałem ten sam problem. Podobny bo mam podobne obciążenie cieplne (choć na więcej m2) czyli i moce urządzeń do grzania. Miałem bo od 2 lat ciągniętego gazu nie mam i problem niejako sam się rozwiązał. Wyszło mi za samo przyłącze gazu ok 10-12 tys, czyli projekt, opłata dla gazowni i dociągnięcie gazu pod dom ok 90m po mojej działce. Do tego dochodziła instalacja pieca, rurek, wkładu do komina i wyszło mi kolejne 15 tys. Razem blisko 27 tys, kontra PC za 24-28 tys. Zależy czy 1 fazowa czy 3 fazowa, jaka firma PC. Czyli inwestycje podobne w kosztach Dla mnie osobiście temat nadal jest do przemyśleń co za te pieniądze bym zrobił. Ja wolę gaz i jestem tu dość osamotniony. Może rachunek za gaz będzie nieco wyższy, ale lubię pewne urządzenia i serwis w rozsądnej kasie a to gwarantuje gaz a nie PC. Ta buda od PC PW lekko hałasująca przed domem to żadne cudo. Dla mnie gaz przegrywa jak zaczyna być w inwestycji droższy od PC PW. Jak ktoś nie ma takiej drogi do gazu 80-90mb i może się przyłączyć za 2 tys to bym w ogóle na PC PW nie spojrzał. Ale to tylko moje zdanie, choć od 4 lat niezmienne mimo bacznej obserwacji rynku PC to przez te 4 lata jakoś sprzedaż drastycznie nie wzrosła (% udziału w rynku krajowym pieców), ceny nie pospadały jak się wielu marzyło, a serwis nadal mało dostępny i kosztowny w porównaniu z gazem. Spokojnie zaraz poznasz jeszcze zdania pompowców o wyższości PC nad gazem i całym światem. Rozbiorą Cię na kawałki nie PC czy gaz, ale o wyższości PC z DZ poziomym (i czemu działki nie skopiesz) na PC PW Gdybym miał do wyboru gaz i prąd, nie mówimy o pc to bewzglednie bym wybrał prąd do bufora z grzałkami i wezownicą przepływowa cwu. Ogrzewanie pradem wyłącznie w II taryfie eksploatacyjnie jest porównywalne z gazem a o wiele tansze inwestycyjnie. Nie ma sie co zepsuc, a jezeli to koszty naprawy smiesznie małe, serwisu zero. Bez porównania z serwisem kotła gazowego i jego ewentualnymi naprawami. Oczywiscie mozna lubic gaz ale rachunek ekonomiczny to podstawa. Jedyny minus to nieco wieksza powierzchnia bufora w stosunku do tradycyjnego zasobnika cwu. Edytowane 25 Lipca 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 25.07.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Gdybym miał do wyboru gaz i prąd, nie mówimy o pc to bewzglednie bym wybrał prąd do bufora z grzałkami i wezownicą przepływowa cwu. Ogrzewanie pradem wyłącznie w II taryfie eksploatacyjnie jest porównywalne z gazem a o wiele tansze inwestycyjnie. Nie ma sie co zepsuc, a jezeli to koszty naprawy smiesznie małe, serwisu zero. Bez porównania z serwisem kotła gazowego i jego ewentualnymi naprawami. Oczywiscie mozna lubic gaz ale rachunek ekonomiczny to podstawa. Jedyny minus to nieco wieksza powierzchnia bufora w stosunku do tradycyjnego zasobnika cwu. czyli zakładasz że całość w II taryfie. Możesz zrzucić wg. Ciebie ile teraz najtaniej kosztuje prąd w II taryfie dostępnej u operatora dla całego kraju za kWh i ile kosztuje wyprodukowanie tego w piecu kondensacyjnym gazowym przy jakieś taryfie pewnie najniższej (pobór). Te nasze domki to wezmą około (zakładam) 10-11 000 kWh na CO i CWU. Bo mi coś w głowie kołacze, ale przecież mogą być to moje dane pobieżne tak już w głowie od 4-5 lat, że piecem kondensacyjnym ok 23 grosze a prądem ok 31 groszy, dla prostoty rachunku wyjdzie z 10000 ok 2300 zł i 3100 zł. Czy może różnica jest teraz mniejsza, może JA pamiętam inne ceny, bo często tak mam i tak rynku cen gazu i prądu nie obserwuję dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 25.07.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Dla mnie osobiście temat nadal jest do przemyśleń co za te pieniądze bym zrobił. Ja wolę gaz i jestem tu dość osamotniony. Może rachunek za gaz będzie nieco wyższy, ale lubię pewne urządzenia i serwis w rozsądnej kasie a to gwarantuje gaz a nie PC. Ta buda od PC PW lekko hałasująca przed domem to żadne cudo. Dla mnie gaz przegrywa jak zaczyna być w inwestycji droższy od PC PW. Jak ktoś nie ma takiej drogi do gazu 80-90mb i może się przyłączyć za 2 tys to bym w ogóle na PC PW nie spojrzał. Ale to tylko moje zdanie, choć od 4 lat niezmienne mimo bacznej obserwacji rynku PC to przez te 4 lata jakoś sprzedaż drastycznie nie wzrosła (% udziału w rynku krajowym pieców), ceny nie pospadały jak się wielu marzyło, a serwis nadal mało dostępny i kosztowny w porównaniu z gazem. Widać, że mało wiesz na temat ogrzewania zarówno gazem jak i PCi. Miałem przez 5 lat kocioł kondensacyjny w mieszkaniu, potem ekogroszek i pompę ciepła w obecnym domu i mogę z pełnym przekonaniem stwierdzić, że jeszcze z niczym lepszym i tańszym w eksploatacji niż pompa ciepła nie miałem do czynienia. Piszesz, że rachunek za gaz będzie nieco wyższy, a ja Ci powiem że będzie minimum 2 razy wyższy - wynika to z prostej rachuby - cena kWh z gazu to 0,22-0,27zł, podczas gdy z PCi będzie to 0,08-0,14zł. Serwis to samo - pamiętaj, że instalacja gazowa jest niebezpieczna, grozi wybuchem, czy zatruciem więc i przeglądy tej instalacji są droższe i częstsze, podczas gdy przy pompie tak na prawdę nie ma czego doglądać. Mity o hałasującej jednostce zewnętrznej już przemilczę, ale jak coś to zapraszam do siebie - najlepiej samemu posłuchać i się przekonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 25.07.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Serwis to samo - pamiętaj, że instalacja gazowa jest niebezpieczna, grozi wybuchem, czy zatruciem więc i przeglądy tej instalacji są droższe i częstsze, podczas gdy przy pompie tak na prawdę nie ma czego doglądać. Mity o hałasującej jednostce zewnętrznej już przemilczę, ale jak coś to zapraszam do siebie - najlepiej samemu posłuchać i się przekonać wyobraź sobie, że ludzie mają różne poglądy i preferencję a nie koniecznie brak wiedzy a tylko tu na FM liderzy PC tego nie rozumieją lub nie akceptują. Nawet czasem nie rozumieją, że niektórzy jak Ja budują dom pod kątem wyglądu i nie martwią się mostkiem cieplnym o koszcie 100 czy 200 zł bo chcą mieć częściowo elewacje z drewna. do meritum. Serwis PC nie jest wg. mnie tańszy od gazowego. Owszem nie wymaga on sprawdzenie pod katem bezpieczeństwa co roku jak gaz zmienny z kotłem kondensacyjnym (minimalizacja roli kominiarza) ale za to PC serwisowane 1 raz na 3-4 lata wychodzi drożej np: u mnie gdzie serwis za sam dojazd do mojej wsi chce 200zł o koszcie serwisu nie wspomnę - kontra Pan co mieszka ode mnie 2 km i za piec gazowy bierze u nas 100 zł/rocznie. Potencjalna naprawa PC która kosztowała 23 tys, np: TCap 3F, z serwisem firmowym co mieszka ode mnie ponad 100km jest potencjalnie 3 razy droższa niż potencjalna naprawa pieca kondensacyjnego za 9 tys gdzie w promieniu 10km mam 5-9 serwisantów. Jednostka zewnętrza i brak hałasu. Hmmm ja nie piszę, że jest to hałas jak start samolotu (bo wszyscy o PC PW jak piszesz hałas to zaraz myślą o niebotycznym hałasie), ale słyszałem owe TCapy 9kw w 2 instalacjach. W zimę OK, ale latem jak masz to od strony tarasu to rewelacji nie ma. Owszem, nie jest to jakiś olbrzymi problem, ale to też nie jest ideał. jak masz to od strony wejścia to też ładnie gości nie wita. Daleko od domu tego nie postawisz bo rurki ... No nie ma co ukrywać gaz działa ciszej p.s.. coś w tym jest, że chcemy tego czego nie mamy lub jest trudno dostępne - patrz u mnie brak gazu. Dla mnie gaz nie jest aż tak zły. Dużą wadę w ni widzę w postaci abonamentu jaki już np: przy prądzie mam "w papciach" bo i tak prąd do domu dociągnąć muszę. Asolt bardzo proszę podaj jak wg. ciebie wychodzi cena kWh gazu w kotle kondensacyjnym kontra całość w buforze i II taryfie. jak może rzuć ceną ile taka kotłownia na bufor kosztuje (bufor 1000 czy 2000 L) jaki koszt oprócz bufora (mieszacz, jakieś pompki, rurki) itp - tak zgrubnie cenowo a nie detalicznie. bardzo ciekaw jestem twego zdania i przybliżonych wyliczeń. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.07.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 (edytowane) czyli zakładasz że całość w II taryfie. Możesz zrzucić wg. Ciebie ile teraz najtaniej kosztuje prąd w II taryfie dostępnej u operatora dla całego kraju za kWh i ile kosztuje wyprodukowanie tego w piecu kondensacyjnym gazowym przy jakieś taryfie pewnie najniższej (pobór). Te nasze domki to wezmą około (zakładam) 10-11 000 kWh na CO i CWU. Bo mi coś w głowie kołacze, ale przecież mogą być to moje dane pobieżne tak już w głowie od 4-5 lat, że piecem kondensacyjnym ok 23 grosze a prądem ok 31 groszy, dla prostoty rachunku wyjdzie z 10000 ok 2300 zł i 3100 zł. Czy może różnica jest teraz mniejsza, może JA pamiętam inne ceny, bo często tak mam i tak rynku cen gazu i prądu nie obserwuję dokładnie. Nie ma czegos takiego jak najnizsza cena prądu i gazu w kraju. koszt tych nosników składa sie z czesci dystrybucyjnej (tu jest brak wyboru, a wynika on z fizycznego przypisania odbiorcy do sieci lokalnego dystrybutora i czesci nazwijmy sprzedazowej i w tym przypadku mamy mozliwosc wyboru. To samo jest juz chyba w przypadku gazu. Inaczej mówiąc mamy wpływ jedynie na czesc kosztów poszczegolnych nosników energii. Wracając do kosztów gazu to mamy uzaleznienie opłat stałych od ilosci zuzywanego gazu i np w taryfie W3 (> 1200 m3/a) te opłaty wynoszą ponad 600 zł. W przypadku prądu takiej zaleznosci nie ma. Nie twierdze ze koszt grzania prądem i gazem w kazdym przypadku bedzie taki sam, do całosci kosztów nalezy doliczyc koszt przyłącza, koszt komina, wewnętrznej instalacji gazowej, koszt obowiązkowego serwisu i porównac do kosztów bufora, trzeba do ksztów gazu dodać w przypadku tradycyjnego zasobnika (nie z nierdzewki) koszt jego wymiany w ciagu kilkunastu lat, dla bufora z wezownica cwu ten problem nie istnieje, trzeba dodac takze koszt wymiany anody magnezowej której w buforze nie ma, jak równiez nie ma potrzeby wygrzewania legionelli w przypadku bufora. Edytowane 25 Lipca 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 25.07.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 ogólnie najlepszym rozwiazaniem jest kocioł gazowy kondensacyjny a przy braku gazu pompa ciepła. przy tak małym zapotrzebowaniu na ciepło można kupic malutką pompe, dzięki czemu koszty instalacji będa podobne ale koszty eksploatacji będą nizsze dla pompy, jedyny minus to skrzynka na ścianie, niestety nie miałem okozji zobaczyć z jaką głosnością to pracuje. co do przeglądów to przy pompie ciepła powietrznej wystarczy wyczyścic wymiennik ciepła, gruntowa chodzi jak lodowka. jeśli chodzi o koszty przy kotle to płyta główna junkersa 800 zł , buderusa 1100 a przy kotle z wbudowanym zasobnikiem 1750 po malym rabacie, nagrzewnica w kondensacyjnym 1300-1500, elektroda żarowa 300-400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts