Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

elizabrzezinska

Recommended Posts

Asolt bardzo proszę podaj jak wg. ciebie wychodzi cena kWh gazu w kotle kondensacyjnym kontra całość w buforze i II taryfie.

jak może rzuć ceną ile taka kotłownia na bufor kosztuje (bufor 1000 czy 2000 L) jaki koszt oprócz bufora (mieszacz, jakieś pompki, rurki) itp - tak zgrubnie cenowo a nie detalicznie. bardzo ciekaw jestem twego zdania i przybliżonych wyliczeń.

pozdrawiam

To moze od strony instalcyjnej, taryfy musze przeglądnąc.

1. Bufor z wezownicą cwu 600 l - ok 6000 zł brutto

2. Zestaw grzałek 7 kW x 2 - ok 200 zł

3. Regulator, zegar sterujący - ok 300 zł

4. pompa obiegowa Wilo - ok 450 zł

5 zawór mieszający ESBE - ok 200 zł

Pozostałe kształtki do podłaczenia bufora z instalacją przyjmijmy ze takie same jak do kotła gazowego, z tym ze przypadku duzych instalacji podłogówki dla kotła gazowego konieczne sprzeglo i dodatkowa pompa a to koszt ok 750 zł, bufor sprzegla nie potrzebuje.

Czyli razem ok 7150, koszt robocizny ciezko oszacowac ale niech bedzie ok 2000 zł, wszystkie ceny brutto.

Mozemy to porównac do kosztów kotła, zasobnika, komina, instalacji gazowej wewnetrznej, przyłacza. Ciezko podac koszty bo przyłacze moze kosztować i 2000 ale i 12000 zł w zaleznosci od odległosci, ciezko tez oszacowac koszt komina nie tylko samego wkładu, o instalacji nie wspomnę

Edytowane przez asolt

• Odpowiedzi 502
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

koszty przy kotle to płyta główna junkersa 800 zł , buderusa 1100 a przy kotle z wbudowanym zasobnikiem 1750 po malym rabacie, nagrzewnica w kondensacyjnym 1300-1500, elektroda żarowa 300-400

No to szału tu nie ma. W Panasie z najdroższych części to płyta główna 800-1000zł i sprężarka 1600zł, czyli bardzo podobnie jak przy kondensacie, a powtarzam rachunki 2x niższe! a to jest najważniejsze. Szwagier w domu 150m2 podobnie ocieplonym do mojego i w tej samej okolicy zapłacił w styczniu 1000zł rachunku za gaz przy kondensacie, podczas gdy ja 400zł za większy dom i wyższą temp w środku, bo u niego 21st a u mnie 23.

Jednostka zewnętrza i brak hałasu. Hmmm ja nie piszę, że jest to hałas jak start samolotu (bo wszyscy o PC PW jak piszesz hałas to zaraz myślą o niebotycznym hałasie), ale słyszałem owe TCapy 9kw w 2 instalacjach. W zimę OK, ale latem jak masz to od strony tarasu to rewelacji nie ma. Owszem, nie jest to jakiś olbrzymi problem, ale to też nie jest ideał. jak masz to od strony wejścia to też ładnie gości nie wita. Daleko od domu tego nie postawisz bo rurki ... No nie ma co ukrywać gaz działa ciszej :)

Latem, jeśli nie korzystasz z funkcji chłodzenia pompa pracuje max 1h dziennie żeby podgrzać CWU. Możesz to zrobić w nocy, albo w dziennym okienku taniego prądu. U mnie pracuje np 2x po pół godziny od 0530 do 6000 i od 1430 do 1500 - na prawdę nie wiem w jaki sposób miałoby to przeszkadzać:eek:

Latem, jeśli nie korzystasz z funkcji chłodzenia pompa pracuje max 1h dziennie żeby podgrzać CWU. Możesz to zrobić w nocy, albo w dziennym okienku taniego prądu. U mnie pracuje np 2x po pół godziny od 0530 do 6000 i od 1430 do 1500 - na prawdę nie wiem w jaki sposób miałoby to przeszkadzać:eek:

no właśnie mam rurki ścienne w 4 pokojach - 3 góra i salon dół pod chłodzenie bo w chłodzenie posadzką słabo wierze - lub inaczej chłodzenie posadzką wydaje mi się być kłopotliwe. Co nie znaczy, że ścienne będzie dużo lepsze, ale jak już PC kupie to zaryzykuje i ta niedużą kwotę do funkcji chłodzenia dołożę i sprawdzę jak to działa w praktyce.

pozdrawiam i wracm już dziś do pracy

map a pompa przy jakiejś temp. osiąga maks. COP a poźniej stałe? bo przy 20 i 25 stopniach pompa osiąga moc maksymalną(grzewcza) ale kompresor też chyba ma jakis minimalny pobór mocy.

Nie mam wiedzy technicznej żeby odpowiedzieć na to pytanie. Jestem jedynie użytkownikiem tego systemu, który co nieco czyta i się interesuje, ale z tego co wiem to przemiana fazowa zachodzi tylko do jakiejś tam temperatury (chyba 35st) więc przy wyższych temp po prostu się odstawi. Tabele są do 25st i w przypadku mojej pompy COP dla A25/W55 (grzanie CWU) wynosi 4,13

O jakich okresowych serwisach pompy ciepła piszecie? U mnie od pięciu lat nikogo nie było, bo niby w jakim celu?

Fakt, popsuł mi się po burzy czujnika zaniku fazy. Zadzwoniłem do producenta, ten mi wytłumaczył co i jak wymienić. Kosztowało mnie to 50zł i 5 minut roboty. I to finito od pięciu lat.

standardowo konserwacje robi sie zawsze co rok ale co to za problem zdjac obudowe i odkurzaczem wyczyścić lametki od wymiennika

Mam gruntową i sprawdzam tylko raz na jakiś czas ciśnienie w układach dolnego i górnego źródła. Raz na dwa lata sprawdzam glikol (nie traci swoich parametrów od pięciu lat). Sterownik teraz to już tylko dotykam przy zmianie czasu (ostatnio nawet o tym zapomniałem)

Jak stałem przed wyborem sposobu ogrzewania domu, zawsze myślałem kompleksowo o CO i CWU. W grę wchodził gaz (około 80m trzeba było doprowadzić), prąd i PC. Żadnych paliw stałych. Przy moim projekcie prądem się nie odważyłem (ingerencja w projekt nie wchodziła w grę). Gazem wychodziło wcale nie tanio w inwestycji a na pewno drożej od PC przy eksploatacji. Padło na PC. Pierwsza oferta zwaliła mnie z nóg, no ale od czego jest forum :). Padło na polską pompę i dzisiaj tego nie żałuję. Nawet taka głupia sprawa jak wymiana wspomnianego czujnika nie wymagała wzywania serwisu, wystarczył telefon do samego producenta.

Długość przyłącza to jak mówiłem około 80m. Szczerze to gazu bym nie chciał za bardzo. Jeśli chodzi o hałas to akurat domek stoi w takiej okolicy że jakiś tam szmer od pompy absolutnie mi nie przeszkadza. Zresztą jednostki zewnętrzne byłyby usytuowana akurat od strony najbardziej oddalonej od tarasu.

Powiedzmy że byłaby to PC. Jak teraz mam obliczyć jej moc zakładając że też będzie podgrzewana woda dla 4 osób (w tym dwójka dzieci 2-4 lata)?

Obciążenie masz wyliczone (jeśli dobrze) 5kW, do tego o 0,5kW na osobę na CWU i wychodzi ci 7kW. Z tym że jest to dobrane na styk. Jeżeli chcesz bardziej wykorzystać tanią taryfę to weź 9kW

Wielkoscc mocy na cwu na osobę uzalezniona od wielkosc i zasobnika, przyjmuje sie od 0,25 do 0,5 kW/osoba

Ok dzięki. Wybiorę pewnie 9kW, byc może rodzinka się jeszcze powiększy :)

Co byście polecili? Czy budżet powiedzmy 25tys starczy na dobrą instalację z zasobnikiem cwu?

Z powietrznymi ci nie doradzę, natomiast gdybyś sam zrobił sobie dolne źródło, to taki budżet powinien wystarczyć na gruntową.

Ok dzięki. Wybiorę pewnie 9kW, byc może rodzinka się jeszcze powiększy :)

Co byście polecili? Czy budżet powiedzmy 25tys starczy na dobrą instalację z zasobnikiem cwu?

Przy firmie Panasonic wystarczy nawet bez targowania;) Wiem, bo akurat jeden z forumowiczów pochwalił się ofertą na podforum pompowym i to od dość drogiej firmy. Co do innych firm to nie wiem:)

No to szału tu nie ma. W Panasie z najdroższych części to płyta główna 800-1000zł i sprężarka 1600zł, czyli bardzo podobnie jak przy kondensacie, a powtarzam rachunki 2x niższe! a to jest najważniejsze. Szwagier w domu 150m2 podobnie ocieplonym do mojego i w tej samej okolicy zapłacił w styczniu 1000zł rachunku za gaz przy kondensacie, podczas gdy ja 400zł za większy dom i wyższą temp w środku, bo u niego 21st a u mnie 23.

Dwie najdroższe częsci kosztują 2600, a cała pompa 26000 zł :lol:

Sprężarka za 1600zł ? Masz źródło ?