Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chyba zbyt zimny nawiew z LUNA 200 + 14st

Recommended Posts

Wymiennik w Lunie zamarzł jak na zdjęciu.

Proszę o radę gdzie zamontować ten kabel grzewczy i jak go przymocować do wymiennika?

Może przykleić go taśmą aluminiową do tego czarnego tworzywa, co odprowadza wodę...

Panie Tomaszu, jak Pan to robi w swoich modyfikacjach LUNY?

Poniżej zdjęcia zamarzniętego wymiennika:

IMAG1783.jpgIMAG1784.jpgIMAG1785.jpg

Edytowane przez pmmisiek

• Odpowiedzi 366
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chodzę na poddasze raz w tygodniu, żeby wylać ok 15l wody.

Woda we wiadrze była zamarznięta, z obudowy wisiały sople lodu, z tej blaszanej skrzyneczki gdzie podłączony jest kabel zasilający także.

Poza tym wydawało mi się że wywiew nie działał zbyt dobrze.

Teraz wymiennik się suszy, dziś zamontuję kabel Elektry.

Nie pamiętam jak był włożony wymiennik, czy jest jakaś różnica jeśli założę go odwrotnie?

Lukaszo11 - jak poradziłeś sobie z zamarzaniem?

nie ma :)

wiesz pmmisie ja tak eksperymentuje z luną od 6 ms i jeszcze pewnie daleko do perfekcji gdyż mam mega zimny nawiew :/

u mnie Luna pierwsze wisiała mi na poddaszu oraz kanały - docelowo zrobiła się wilgoć

Teraz od paru ms leży sobie na stropie na nieogrzewanym stryszku - przykryłem ją wełną szczelnie - dodatkowo ciepło leci z pomieszczeń z dołu.

skropliny pociągłem wężem ( zwykłym ogrodowym ) - leży sobie także na stropie i na nim jest wełna 15cm.

Ma ciepło gdyż grzeje go strop - nie ma opcji zamarznać

Dziś zaglądne tam - czy faktycznie wszytsko jest ok

Wymiennik w Lunie zamarzł jak na zdjęciu.

Proszę o radę gdzie zamontować ten kabel grzewczy i jak go przymocować do wymiennika?

Może przykleić go taśmą aluminiową do tego czarnego tworzywa, co odprowadza wodę...

Panie Tomaszu, jak Pan to robi w swoich modyfikacjach LUNY?

Poniżej zdjęcia zamarzniętego wymiennika:

[ATTACH=CONFIG]238354[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]238355[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]238356[/ATTACH]

Wymieniłem wszystkie luny - nie modyfikowałem . Modyfikować można, jak się sobie montuje.

A kabelkiem trzeba rozmrozić odpływ, można czoło wymiennika i włożyć kawałek miedzy lamele.

U mnie Luna jest zabezpieczona przed zamarzaniem bardzo prosto - wstawiłem z dwóch stron wymiennika wężyki pomiarowe do presostatu ustawionego na ok. 50 Pa, wstawić go trzeba na sekcji wyciągowej pomiędzy wyciągiem z domu a wyrzutnią (wężyki przy samym wymienniku, koniecznie przed wentylatorem, po prostu wbija się je z zewnątrz przez styropian). Presostat działa w ten sposób, że jeśli opór wymiennika wzrośnie powyżej ustawionej wartości z powodu zalodzenia, wyłącza wentylator nawiewny. Wtedy ciepłe powietrze przepływając przez wymiennik rozmraża go, jak opór spadnie znowu załącza się nawiew i wszystko hula.

Presostat trzeba ustawić ok. 10Pa powyżej normalnej pracy na max, czyli jak "na sucho" przełączanie następuje przy dajmy na to 40Pa, to ustawiamy na 50Pa i po problemie.

Działa niezauważalnie.

A zamarzanie odpływu to inna bajka, rekuperator u mnie stoi w pudełku zmontowanym z łączonych na styk przy pomocy pianki poliuretanowej płyt styropianowych. Proste jak drut.

PS

Inna sprawa, że skoro kilka lat temu zakombinowałem z tą Luną zamiast porządnego reku, to mam teraz u siebie najbardziej wynalazkową instalację, jaką wykonałem :-) Jak Luna kiedyś padnie, wstawiam normalne reku :-)

Edytowane przez Indiana_

witam,

mam pytanie, czy kabel samoregulujący mogę "wepchać" przez górną kliszę ?

Czy może lepiej "naciąć" styropian od dołu przy pojemniku na skropliny i wepchać go od dołu aby grzał spód tacki ( zrobić pentelkę pod tacką ) ?

pozdrawiam

Pętelkę i końcówkę w "kliszę"

U mnie Luna jest zabezpieczona przed zamarzaniem bardzo prosto - wstawiłem z dwóch stron wymiennika wężyki pomiarowe do presostatu ustawionego na ok. 50 Pa, wstawić go trzeba na sekcji wyciągowej pomiędzy wyciągiem z domu a wyrzutnią (wężyki przy samym wymienniku, koniecznie przed wentylatorem, po prostu wbija się je z zewnątrz przez styropian). Presostat działa w ten sposób, że jeśli opór wymiennika wzrośnie powyżej ustawionej wartości z powodu zalodzenia, wyłącza wentylator nawiewny. Wtedy ciepłe powietrze przepływając przez wymiennik rozmraża go, jak opór spadnie znowu załącza się nawiew i wszystko hula.

Presostat trzeba ustawić ok. 10Pa powyżej normalnej pracy na max, czyli jak "na sucho" przełączanie następuje przy dajmy na to 40Pa, to ustawiamy na 50Pa i po problemie.

Działa niezauważalnie.

A zamarzanie odpływu to inna bajka, rekuperator u mnie stoi w pudełku zmontowanym z łączonych na styk przy pomocy pianki poliuretanowej płyt styropianowych. Proste jak drut.

PS

Inna sprawa, że skoro kilka lat temu zakombinowałem z tą Luną zamiast porządnego reku, to mam teraz u siebie najbardziej wynalazkową instalację, jaką wykonałem :-) Jak Luna kiedyś padnie, wstawiam normalne reku :-)

Tylko Panie Andrzeju - ludzie maja kominki itp. Pan się na tym zna i uważa, ale sam wentylator wywiewny z szczelnym domu ( jeden z warunków sensownej rekuperacji ) to jest pewne ryzyko a przynajmniej dyskomfort.

a tak z ciekawości - długość i średnica kanałów : do wyrzutni oraz z czerpni może mieć jakiś wpływ na sprawność reku ?

Np. jak jest zbyt krótki kanał z czerpni do reku , lub do wyrzutni z reku ?

Nie ma zbyt krótkich. Kanały nawiewne i wywiewne przewymiarowane, powodują ( poza szumami i oporami ) to, że powietrze przebywa tam dłużej i ma większą powierzchnię radiatora - to zawsze powinno być OPTYMALNE. Czy do kranu jak damy rurkę 50mm zamiast 13mm będzie lepiej? Zwiększymy straty, a rurka 5mm - pogorszy komfort.

pytam dla tego ,że zarówno z czerpni , jak do wyrzutni - mam fi 150 przewody ( średnica taka jak jak króćce z reku )

Oba przewody mają ok 2 m góra.

Interesuje mnie właśnie czy "szybki wyrzut powietrza" z reku oraz "szybki" zasys powietrza świeżego do reku - ma jakiś wpływ na wydajności.

Jakie jest optimum ?