pmmisiek 28.01.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 (edytowane) Wymiennik w Lunie zamarzł jak na zdjęciu. Proszę o radę gdzie zamontować ten kabel grzewczy i jak go przymocować do wymiennika? Może przykleić go taśmą aluminiową do tego czarnego tworzywa, co odprowadza wodę... Panie Tomaszu, jak Pan to robi w swoich modyfikacjach LUNY? Poniżej zdjęcia zamarzniętego wymiennika: Edytowane 28 Stycznia 2014 przez pmmisiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 29.01.2014 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 radzono aby poprostu "wsadzić" w klieszę dolną wymiennika.skąd wiedziałęś ze zamarzł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmmisiek 29.01.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Chodzę na poddasze raz w tygodniu, żeby wylać ok 15l wody.Woda we wiadrze była zamarznięta, z obudowy wisiały sople lodu, z tej blaszanej skrzyneczki gdzie podłączony jest kabel zasilający także.Poza tym wydawało mi się że wywiew nie działał zbyt dobrze.Teraz wymiennik się suszy, dziś zamontuję kabel Elektry. Nie pamiętam jak był włożony wymiennik, czy jest jakaś różnica jeśli założę go odwrotnie?Lukaszo11 - jak poradziłeś sobie z zamarzaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 29.01.2014 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 nie ma wiesz pmmisie ja tak eksperymentuje z luną od 6 ms i jeszcze pewnie daleko do perfekcji gdyż mam mega zimny nawiew :/ u mnie Luna pierwsze wisiała mi na poddaszu oraz kanały - docelowo zrobiła się wilgoć Teraz od paru ms leży sobie na stropie na nieogrzewanym stryszku - przykryłem ją wełną szczelnie - dodatkowo ciepło leci z pomieszczeń z dołu. skropliny pociągłem wężem ( zwykłym ogrodowym ) - leży sobie także na stropie i na nim jest wełna 15cm. Ma ciepło gdyż grzeje go strop - nie ma opcji zamarznać Dziś zaglądne tam - czy faktycznie wszytsko jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.01.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Wymiennik w Lunie zamarzł jak na zdjęciu. Proszę o radę gdzie zamontować ten kabel grzewczy i jak go przymocować do wymiennika? Może przykleić go taśmą aluminiową do tego czarnego tworzywa, co odprowadza wodę... Panie Tomaszu, jak Pan to robi w swoich modyfikacjach LUNY? Poniżej zdjęcia zamarzniętego wymiennika: [ATTACH=CONFIG]238354[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]238355[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]238356[/ATTACH] Wymieniłem wszystkie luny - nie modyfikowałem . Modyfikować można, jak się sobie montuje. A kabelkiem trzeba rozmrozić odpływ, można czoło wymiennika i włożyć kawałek miedzy lamele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 29.01.2014 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 mówi Pan ,że wymienił. Jaki model Pan obecnie montuje/ preferuje z tanszej półki do domku 100m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 01.02.2014 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Wlasnie opatulilem Lune w kokon z 15cm welny - zobaczymy, jak teraz bedzie z zamarzaniem. Ale dzieki temu, ze wymiennik zamarzl i dwa dni chodzila tylko grawitacja, to znalazlem paskudny mostek cieplny - w koszu dachu dmucha powietrzem z dworu pod regips az milo... bedzie zrywanie KG na wiosne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.02.2014 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 nie łam się, u jednego klienta jak otwieram szafkę rozdzielacza na poddaszu to mało łba nie urywa, a ten się dziwi że na poddaszu maks w -20stC to 15stC a grzejniki dają jak opętane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 01.02.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 (edytowane) U mnie Luna jest zabezpieczona przed zamarzaniem bardzo prosto - wstawiłem z dwóch stron wymiennika wężyki pomiarowe do presostatu ustawionego na ok. 50 Pa, wstawić go trzeba na sekcji wyciągowej pomiędzy wyciągiem z domu a wyrzutnią (wężyki przy samym wymienniku, koniecznie przed wentylatorem, po prostu wbija się je z zewnątrz przez styropian). Presostat działa w ten sposób, że jeśli opór wymiennika wzrośnie powyżej ustawionej wartości z powodu zalodzenia, wyłącza wentylator nawiewny. Wtedy ciepłe powietrze przepływając przez wymiennik rozmraża go, jak opór spadnie znowu załącza się nawiew i wszystko hula. Presostat trzeba ustawić ok. 10Pa powyżej normalnej pracy na max, czyli jak "na sucho" przełączanie następuje przy dajmy na to 40Pa, to ustawiamy na 50Pa i po problemie. Działa niezauważalnie. A zamarzanie odpływu to inna bajka, rekuperator u mnie stoi w pudełku zmontowanym z łączonych na styk przy pomocy pianki poliuretanowej płyt styropianowych. Proste jak drut. PS Inna sprawa, że skoro kilka lat temu zakombinowałem z tą Luną zamiast porządnego reku, to mam teraz u siebie najbardziej wynalazkową instalację, jaką wykonałem Jak Luna kiedyś padnie, wstawiam normalne reku Edytowane 1 Lutego 2014 przez Indiana_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 03.02.2014 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 witam,mam pytanie, czy kabel samoregulujący mogę "wepchać" przez górną kliszę ?Czy może lepiej "naciąć" styropian od dołu przy pojemniku na skropliny i wepchać go od dołu aby grzał spód tacki ( zrobić pentelkę pod tacką ) ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 witam, mam pytanie, czy kabel samoregulujący mogę "wepchać" przez górną kliszę ? Czy może lepiej "naciąć" styropian od dołu przy pojemniku na skropliny i wepchać go od dołu aby grzał spód tacki ( zrobić pentelkę pod tacką ) ? pozdrawiam Pętelkę i końcówkę w "kliszę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 03.02.2014 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 od góry mogę " upychać" ? tak aby doszła sobie do dołu po przekątnej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 U mnie Luna jest zabezpieczona przed zamarzaniem bardzo prosto - wstawiłem z dwóch stron wymiennika wężyki pomiarowe do presostatu ustawionego na ok. 50 Pa, wstawić go trzeba na sekcji wyciągowej pomiędzy wyciągiem z domu a wyrzutnią (wężyki przy samym wymienniku, koniecznie przed wentylatorem, po prostu wbija się je z zewnątrz przez styropian). Presostat działa w ten sposób, że jeśli opór wymiennika wzrośnie powyżej ustawionej wartości z powodu zalodzenia, wyłącza wentylator nawiewny. Wtedy ciepłe powietrze przepływając przez wymiennik rozmraża go, jak opór spadnie znowu załącza się nawiew i wszystko hula. Presostat trzeba ustawić ok. 10Pa powyżej normalnej pracy na max, czyli jak "na sucho" przełączanie następuje przy dajmy na to 40Pa, to ustawiamy na 50Pa i po problemie. Działa niezauważalnie. A zamarzanie odpływu to inna bajka, rekuperator u mnie stoi w pudełku zmontowanym z łączonych na styk przy pomocy pianki poliuretanowej płyt styropianowych. Proste jak drut. PS Inna sprawa, że skoro kilka lat temu zakombinowałem z tą Luną zamiast porządnego reku, to mam teraz u siebie najbardziej wynalazkową instalację, jaką wykonałem Jak Luna kiedyś padnie, wstawiam normalne reku Tylko Panie Andrzeju - ludzie maja kominki itp. Pan się na tym zna i uważa, ale sam wentylator wywiewny z szczelnym domu ( jeden z warunków sensownej rekuperacji ) to jest pewne ryzyko a przynajmniej dyskomfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 od góry mogę " upychać" ? tak aby doszła sobie do dołu po przekątnej ? Trudno mi tak opisać, bo aktualnie nie mam luny przed sobą Pan wepchnie między lamale 30-40cm końcówki kabla ( w wychodzące powietrze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 03.02.2014 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 ok myślałem upchać w lamale od strony czerpni - powinno po przekątnej przejść do lamelów na kanał nawiewmy do pomieszczeń - nie myle się ? Bo z drugiej strony nie ma sensu - w końcu druga przekątna to ciepłe powietrze z pomieszczeń do wyrzutni z domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 03.02.2014 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 a tak z ciekawości - długość i średnica kanałów : do wyrzutni oraz z czerpni może mieć jakiś wpływ na sprawność reku ? Np. jak jest zbyt krótki kanał z czerpni do reku , lub do wyrzutni z reku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 a tak z ciekawości - długość i średnica kanałów : do wyrzutni oraz z czerpni może mieć jakiś wpływ na sprawność reku ? Np. jak jest zbyt krótki kanał z czerpni do reku , lub do wyrzutni z reku ? Nie ma zbyt krótkich. Kanały nawiewne i wywiewne przewymiarowane, powodują ( poza szumami i oporami ) to, że powietrze przebywa tam dłużej i ma większą powierzchnię radiatora - to zawsze powinno być OPTYMALNE. Czy do kranu jak damy rurkę 50mm zamiast 13mm będzie lepiej? Zwiększymy straty, a rurka 5mm - pogorszy komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 03.02.2014 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 pytam dla tego ,że zarówno z czerpni , jak do wyrzutni - mam fi 150 przewody ( średnica taka jak jak króćce z reku )Oba przewody mają ok 2 m góra.Interesuje mnie właśnie czy "szybki wyrzut powietrza" z reku oraz "szybki" zasys powietrza świeżego do reku - ma jakiś wpływ na wydajności.Jakie jest optimum ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.02.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Na pewno ma, ale nie znaczącą, więc tak naprawdę nikt się tym nie zajmuje szczegółowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 03.02.2014 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 ok - dziękuję dla "potomnych" wykonam taki test ze zmianą metrażu rur Skoro mam możliwość to warto i to sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts