zyx 21.01.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 (edytowane) http://allegro.pl/rekuperator-przeciwpradowy-wymiennik-300m3-h-i4943634535.html np. takie coś + dwa dobre wentylatory? Gdyby to kosztowało z 1000 mniej to można by się zastanawiać. Mnie udało się właśnie kupić używany francuski rekuperator Recuvent za cenę niższą niż Luna. Stara konstrukcja ale w normalnej blaszanej obudowie z filtrami i wbudowanym przełącznikiem obrotów. Wg instrukcji trzeba dać skrzynkę rozdzielczą i co ciekawe o wiele mniejsze przekroje kanałów wentylacyjnych Edytowane 21 Stycznia 2015 przez zyx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 16.02.2015 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 (edytowane) Mam miernik i wyszło mi dla Luny następujące zużycie prądu dla pięciu biegów od 115V do 230V.I - 55WII - 66WIII - 76WIV - 87WV - 116W Wychodzi na pierwszym biegu około 41kWh, czyli koszt w granicach 23 zł za miesiąc przy pracy całodobowej Edytowane 16 Lutego 2015 przez gorbag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojoos 15.06.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Dzień dobry koledzy. Użytkuję Lune 200 od zimy. Wszystko fajnie. Sprawność nie mogę narzekać. Jednak wczoraj przełączyłem na tryb letnie(bypass otwarty i właściwie nic nie daję.Wlot do Luny z czerpni 15 st. Zasysanie z domu 22 st. Wylot do pomieszczeń 21 st. Czy ten bypass to ściema, czy szykuje się uszczelnienie wewnętrzne luny. Na zewnątrz wszystko jak należy uszczelnione silikonem plus taśma.Co polecacie drodzy użytkownicy.PzdrMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 15.06.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Może ciepło łapane jest poza centralą? Centrala na gorącym strychu?Kanały od czerpni do centrali i dalej izolowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojoos 15.06.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Może ciepło łapane jest poza centralą? Centrala na gorącym strychu? Kanały od czerpni do centrali i dalej izolowane? Centrala na strychu. Temperatura strychu 25 st. Kanały wszędzie izolowane. Monitoring temperatury non stop. Właściwie na zamkniętym i otwartym bypassie to samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 15.06.2015 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Ta wajcha mało solidnie wygląda. Może kręcisz, a szczotka się nie przestawia?Nie chciało mi się wchodzić na strych na przestawienie bypassu, to nie mam jeszcze doświadczeń. Ale nawiew od czerpni mam nieizolowany, co przy temperaturze na strychu pewnie sporo większej niż 25 stopni może dodatkowo nagrzewać nawiewane powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojoos 16.06.2015 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Ta wajcha mało solidnie wygląda. Może kręcisz, a szczotka się nie przestawia? Nie chciało mi się wchodzić na strych na przestawienie bypassu, to nie mam jeszcze doświadczeń. Ale nawiew od czerpni mam nieizolowany, co przy temperaturze na strychu pewnie sporo większej niż 25 stopni może dodatkowo nagrzewać nawiewane powietrze. Temperatury posprawdzane i izolacja kanałów jest ok. Rączka od bypassu chodzi po czuć opór przy przestawianiu. Dlatego dziwna sytuacja. Chyba bez rozbiórki luny nie obejdzie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojoos 18.07.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 no to powiem wam koledzy tak. Ten bypass w lunie to niezła ściema. Nawet jak się ustawi wajchę to i tak powietrze cześciowo idzie przez wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 19.07.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 Tak jest. Otwierasz obejście, ale nie zamykasz wymiennika. Inna sprawa to efektywność samej szczotki.Jeśli potrzebujesz bypassu, to można go poprowadzić na zewnątrz centrali. Przepustnica z obejściem, siłowniki, termometry, sterowanie, automatyka - wszystko się da zrobić. Nie korzystam z bypassu, bo nie chce mi się chodzić często na strych go przestawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojoos 28.07.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 FAkt wszystko jest do zrobienia. Masz racje kolego bypass zrobię na zewnątrz. Jednak bedę musiał umieścić jeden silnik luny (Ten który idzie do wyrzutni na podwórze) na zewnątrz rekuperatora. Wówczas trójnik sterowany elektrycznie i pozamiatane. Fakt można byłoby zrobić automatykę, gdyż mam właściwieczujki temperatury zrobione na one-wire (OpenWrt). Wszystko idealnie monitorowane włącznie z wykresami dobowymi , miesięcznymi itd... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 01.01.2016 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Wyniki odzysku z instalacji na Lunie na tą chwilę:na zewnątrz -12wewnątrz +22,5nawiew w najdalszym punkcie: +11Odzysk ciepła 67%. Wczoraj przy -8 był nawiew +14 stopni, odzysk 72%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 01.01.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Dla porównania podam wyniki z dzisiaj Brink 400 nawiew 120m3na zewnątrz -8wewnątrz +22,1nawiew: +17Odzysk ciepła 83%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 01.01.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Dzięki za dane porównawcze! To pokazuje sterownik i mierzone jest przy samej centrali, czy mierzysz inaczej?Pytam, bo spodziewam się, że sama centrala ma większą wydajność niż cały układ. Jakby nie patrzeć, stoi sobie na strychu, praktycznie w temperaturze zewnętrznej, na pewno są jakieś straty na kanałach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 01.01.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Temp zewn. - wg termometra pieca i stacji pogodowej - z zewnątrzTemp nawiewu - miernikiem z sondą w kanale jakies 20 cm od skrzynki z anemostatemTemp wew. wg termometra ze stacji pogodowej Myślę, że istotną rolę odgrywa przepływ dlatego podałem. A u ciebie ile masz? Centrala stoi w kotłowni i jest tam w miare ciepło. Wszystkie kanały solidnie docieplone włącznie z wyrzutnią i czerpnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 01.01.2016 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Nie mam pojęcia jaki mam przepływ . Według producenta na pełnej mocy jest 200m3/godz. Z jednej strony niektórzy sugerują, że w istocie jest to więcej, z drugiej pewnie są jakieś straty od oporów instalacji. U mnie przez większość czasu centralka chodzi na minimum, sterowanie transformatorem, napięcie z sieci obniżone o połowę. Przyjmuję zatem orientacyjnie, że mam około 100m3/godz. Wiem tyle, że przepływ nie jest wystarczający, bo komfort jest, a w te mrozy wilgotność w domu spadła do 37%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojoos 03.01.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 No to u mnie na Lunie 200 dzisiaj :na zewnątrz -9,5 (mierzone na lunie)wewnątrz 21,31 (także pomiar na wejściu luny)nawiew w najdalszym punkcie: 18,5Wyrzutnia +5 stopni Luna ocieplona , Zastanawiam się czy wymiennik w lunie gdzieś czasami nie pękł i nie miesza się powietrze, bo sprawnośćbardzo duża: 92% Co sądzicie koledzy o tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 04.01.2016 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Podejrzane. Zysk na nawiewie +28 stopni, a strata na wywiewie -16 stopni. A jeszcze niedoskonała sprawność. Rzeczywiście jakby się coś mieszało.A może pomiary niedoskonałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojoos 04.01.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 pomiary wykonywane wielokrotnie i właściwie to samo. W/g mnie wymiennik pewnie jest uszkodzony. Choć muszę przyznać że powietrze ok. Wilgotność względna w środku 35% luna wykrapla się wszystko hula. Także jakieś perpetum mobile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 04.01.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 O! Po czterech dobach mrozu (noce od -14 do -18, dzień nieznacznie cieplej) zamarzła mi Luna. Najpierw pewnie zamarzł odpływ skroplin, później taca, później wymiennik. Jest trochę lodu wokół centralki, wyciekało którędy się da. Nie zauważyłem, żeby kabel samoregulujący w jakikolwiek sposób działał, podłączony do prądu był cały zamrożony w lodzie. Może nie dał rady, może coś z nim nie tak. Wewnątrz lód się rozchodził, ale na szczęście nie w stronę wentylatorów. Po stronie zewnętrznej wywiewu na wymienniku był lód, a po wewnętrznej wywiewu gruby szron. Objaw główny: przy -11 na zewnątrz nawiew spadł do... -3 stopni Rozebrałem centralkę. Odmroziłem wymiennik, oczyściłem z lodu co się da. Mróz już mniejszy, może będzie lepiej, spróbuję to złożyć. Niezależnie od tego są plany na przyszłość, które oczywiście były planami na zeszły rok, ale jak deszcz nie pada, to po co naprawiać dziurawy dach... 1. Rozłączę wentylator nawiewu i wyprowadzę włącznik do niego do spiżarni. Docelowo dam jakieś sterowanie czasowe, jak zalecał w najprostszej wersji Indiana. Taka namiastka rozmrażania z droższych centralek. Niezależnie od tego, jeśli latem będą otwarte okna (a często tak jest), będę wyłączał nawiew, zostawiając sam wentylator wywiewny. 2. Zmienię oryginalne odprowadzenie skroplin i syfon. Fabrycznie jest wąska gumowa rurka i jeszcze węższa plastikowa. Zrobię podłączenie na 32mm najwyżej jak się da i porządnie to zaizoluję termicznie. 3. Centralkę trzeba uszczelnić. W takiej sytuacji widać gdzie są nawet minimalne przedmuchy. 4. Całą centralkę planuję zabudować, dodatkowo izolując ją z każdej strony, ale zostawiając mimo wszystko jakiś dostęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 05.01.2016 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Taaa... Też tak kombinowałem, uszczelniałem, poprawiałem, dokładałem rozmrażanie i robiłem co się da, aż pewnego dnia połamałem obudowę, wkurzyłem się i kupiłem Vut mini.Od tego czasu mam spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts