Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chyba zbyt zimny nawiew z LUNA 200 + 14st

Recommended Posts

Pamiętam i staram się z tym obchodzić delikatnie :)

Byłbym (w sumie chyba nie tylko ja) wdzięczny jakbyś jakoś porównał te centralki, tzn. co daje Vents w porównaniu do Luny oprócz spokoju.

Jak sterowanie, filtry, zużycie prądu, odzysk, odmrażanie, głośność itd. O Vents Vut jest jeszcze mniej w necie niż o Lunie.

• Odpowiedzi 366
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Taaa... Też tak kombinowałem, uszczelniałem, poprawiałem, dokładałem rozmrażanie i robiłem co się da, aż pewnego dnia połamałem obudowę, wkurzyłem się i kupiłem Vut mini.

Od tego czasu mam spokój.

napisz coś o tym reku w porównaniu do Luny.jaki ma przepływ max jaki min , na którym biegu chodzi i jak z hałasem w porównaniu do Luny na tych samych parametrach.

Wrzucam fotki jak to wyglądało.

Więcej zdjęć i dokładniejszy opis na blogu:

http://img.wybieramprojekt.pl/wp-content/uploads/images/luna1_568c50c31dfd3.jpg

ciepła strona wywiewu i szron

http://img.wybieramprojekt.pl/wp-content/uploads/images/luna1_568c50c31f11e.jpg

zimna strona wywiewu i dół wymiennika, lód w czasie odmrażania w zlewie

Największy problem nie w samej centrali, ale tym, że trzymam ją na strychu, praktycznie w temperaturze otoczenia. Do sporadycznej temperatury -15 daje radę.

Jeśli taka temperatura trwa 4 doby, to już nie.

Nie wiem co z kablem samoregulującym. Wewnątrz nie było wokół niego żadnego efektu, był po prostu obrośnięty lodem. Sprawdzę czy w ogóle działa. Być może gdyby działał, problem nie posunąłby się aż tak daleko. Konkretny mróz trwał o 1 dzień za dużo :)

Wyprowadziłem do spiżarni kabel od wentylatora nawiewu, żeby móc go okresowo wyłączać. Kto ma pomysł na tanią i prostą automatykę czasową, przy zachowaniu wspólnej regulacji napięcia dla obydwu wentylatorów? Planuję też wyłączać wentylator nawiewny latem, kiedy okna będą otwarte.

Wywaliłem fabryczny syfon, zrobiłem nowy z rurek 32mm i lepiej go zaizolowałem. Jak wszystko będzie chodzić jak należy to w planach zaizolowanie całe centrali lub przynajmniej dołu i uszczelnianie.

Edytowane przez gorbag

Pamiętam i staram się z tym obchodzić delikatnie :)

Byłbym (w sumie chyba nie tylko ja) wdzięczny jakbyś jakoś porównał te centralki, tzn. co daje Vents w porównaniu do Luny oprócz spokoju.

Jak sterowanie, filtry, zużycie prądu, odzysk, odmrażanie, głośność itd. O Vents Vut jest jeszcze mniej w necie niż o Lunie.

Porownanie luny do vutsa:

Sterowanie - fabryczne w obydwoch centralach to taki sam badziew - na tyrystorze. Ja uzywalem ARW - nie niszczy tak wentyli i sa duuuzo cichsze.

Filtry - w lunie fabryczne sa do wyrzucenia, trzeba wstawiac zewnetrzne, w vut sa kratki, w ktore wstawiam tkanine eu4 kupowana za grosze na metry.

Zuzycie pradu - identyczne, bo wentyle sa bardzo podobne.

Odzysk - troche wiekszy w przypadku luny, kosztem sklonnosci do zamarzania.

Odmrazanie - w lunie brak, ja wstawilem kabel, ktory tez niestety nie zadzialal przy dlugotrwalychm7msilnych mrozach (mazury!). W vutsie plynnie ustawia sie regulacje progu wylaczenia wentyla nawiewu celem rozmrozenia wymiennika - przez dwie ostatnie zimy nie zaobserwowalem zamarzniecia wymiennika "na amen" tak jak w lunie.

Glosnosc - vuts jest troche cichszy.

A teoria wyglada tak - podobna wydajnosc 180vs200m3, efektywnosc troche lepsza w lunie, glosnosc troche nizsza w vutsie. Generalnie luna jest bardziej efektywna, ale wlasnie ze wzgledu na to stosowalbym ja tylko przy GWC - bez niego lepszy jest vuts.

Ps wymiennik w lunie jest przeciwpradowy plastikowy noname, a w vutsie krzyzowy aluminiowy heatex. Roznica w obudowie na plus dla vutsa - nie rozni sie zbytnio od central kilkukrotnie drozszych.

Wybor? IMHO luna bedzie lepsza gdy mamy albo GWC albo stoi ona w ogrzewanym pomiesczeniu. W innych przypadkach vuts jest lepszy.

Porownanie luny do vutsa:

Sterowanie - fabryczne w obydwoch centralach to taki sam badziew - na tyrystorze. Ja uzywalem ARW - nie niszczy tak wentyli i sa duuuzo cichsze.

Filtry - w lunie fabryczne sa do wyrzucenia, trzeba wstawiac zewnetrzne, w vut sa kratki, w ktore wstawiam tkanine eu4 kupowana za grosze na metry.

Zuzycie pradu - identyczne, bo wentyle sa bardzo podobne.

Odzysk - troche wiekszy w przypadku luny, kosztem sklonnosci do zamarzania.

Odmrazanie - w lunie brak, ja wstawilem kabel, ktory tez niestety nie zadzialal przy dlugotrwalychm7msilnych mrozach (mazury!). W vutsie plynnie ustawia sie regulacje progu wylaczenia wentyla nawiewu celem rozmrozenia wymiennika - przez dwie ostatnie zimy nie zaobserwowalem zamarzniecia wymiennika "na amen" tak jak w lunie.

Glosnosc - vuts jest troche cichszy.

A teoria wyglada tak - podobna wydajnosc 180vs200m3, efektywnosc troche lepsza w lunie, glosnosc troche nizsza w vutsie. Generalnie luna jest bardziej efektywna, ale wlasnie ze wzgledu na to stosowalbym ja tylko przy GWC - bez niego lepszy jest vuts.

Ps wymiennik w lunie jest przeciwpradowy plastikowy noname, a w vutsie krzyzowy aluminiowy heatex. Roznica w obudowie na plus dla vutsa - nie rozni sie zbytnio od central kilkukrotnie drozszych.

Wybor? IMHO luna bedzie lepsza gdy mamy albo GWC albo stoi ona w ogrzewanym pomiesczeniu. W innych przypadkach vuts jest lepszy.

no i dzięki za konkrety

kolego gorbag, takie pytanko. W jakiej temperaturze luna była na tym strychu u ciebie , że zamarzła jak lodówa ?.

Pytam się , czy warto jeszcze coś robić z moją Luną, która najprawdopodobniej miesza sobie powietrze, czy faktycznie coś innego kupić, jak to ma tak marznąć.

Ewentualnie wstawić jakąś nagrzewnicę na zasysaniu uruchamianą np. jeśli temperatura wywiewu do mieszkania spadnie do 4 stopni.

Jeszcze takie pytanko, czy ktoś nie ma do sprzedania ten wymiennik kliszowy od Luny, bo sądzę , że u mnie na bank chyba przerwany musi być , skoro powietrze się miesza a przy mrozach -15 nawiew ok 16 stopni był.

Pzdr

• 4 weeks później...

Czyli chyba luna nie lubi być w pomieszczeniu poniżej 0. U mnie jest w temperaturze ok 10 stopni minimalnie 5 na plusie. Jednak tak jak opisałem wcześniej wymmmienik chyba sie rozkleił po powietrze miesza się i mam sprawność zawsze koło 100%. Wiecie może czy można sam wymiennik do niej kupić ?

Pzdr

Nie bardzo sobie wyobrażam co i jak mogło się tam rozkleić. Proponuję zajrzeć do centralki (delikatnie) i obejrzeć w czym problem.

O wymiennik Heatom trzeba by pytać w Dospelu, a w razie problemów możesz pomyśleć o upgrade do markowego wymiennika Heatex, który był stosowany we wcześniejszych wersjach Luny.

• 8 months później...

Odgrzeję temat porównanie LUNY vs VUT 300 mini. Stoję przed takim wyborem - więc zrobiłem dokładne porównanie i dorzucę dla potomnych:

- Cena: LUNA 200 w necie około 1700 zł, VUT 300 MINI H (czyli poziome przyłącza) 2320 zł ( w jednym z sieciowych marketów budowlanych). Pionowe przyłącza tj VUT 300 mini V, są sporo droższe - 3000 zł. (widać że VENTS wersję z poziomymi przyłączami pozycjonuje jako bezpośrednią konkurecję dla LUNY, dlatego spina się z cenami. Wersja z pionowymi przt

- Gabaryty - (długość x wysokość x szerokość, cm): LUNA 110 x 56 x 49 . VUT 60 x 43 x 28. Dla tych dla których wielkość ma znaczenie, bo muszą upchnąć centralę w gdzieś, np.w łazience - VUT jest duuużo mniejszy a do tego dochodzą jeszcze mniejsze średnice przyłączy, patrz dalej

- Przyłącza: LUNA 150 mm, VUT 125 mm ( tutaj akurat większe przyłącza LUNY pozwala obsłużyć modelowo więcej kanałów)

- w VUT'cie po ludzku nie trzeba robić skrzynek na filtry, filtry w oryginalnym łatwo dostępnym miejscu.

Czekam na maila od mistalovy, który przećwiczył obie centrale - czy da się VUTa jak LUNĘ podpiąć do sterowników ARW.

Jeśli ktoś ma ograniczone miejsce na montaż - (u mnie akurat łazienka pod wysokim dachem, zabudowa) - wygrywa VUT - dużo mniejsza, cichsza, lepszy dostęp do filtrów.

pozdrawiam

Norbert

Za około 4 - 4,5 tys jest jeszcze Kinetic 250

Rekuperator z dobrym wymiennikiem z bypasem i automatyką o wielkości szafki kuchennej.

Są też zadowoleni użytkownicy.

Moim zdaniem lepiej zrezygnować z telewizora a kupić przyzwoitą centralę.

Nie patrz na średnicę króćców a na wydajność i spręż dyspozycyjny.

Luna - 200 m3/ przy 100 Pa

VUT 300 mini - 225 m3/h przy 100 Pa

Kinetic 250 - 240 m3/h przy 100 Pa

Producent luny daje większe wyjście bo ma najsłabszy wentylator.

I praktycznie rzecz ujmując do luny nie "można" a "trzeba" podłączyć więcej kanałów, by zmniejszyć straty na całej instalacji.

Na Allegro jest Luna za 1567 zł z darmową dostawą. Moja kosztowała bodajże 1350, ale to było dwa lata temu. Dodatki do Luny też kosztują parę stówek.

Centralkę mam na strychu, wielkość nie miała większego znaczenia.

Od dwóch lat chodzi non stop, problem miałem jeden - jak zamarzł wymiennik, ale to wymagało tygodnia poniżej -15 stopni również w dzień.

Cicho jest, przewentylowane jest, nic więcej nie trzeba. Przy porównywaniu, bez innych ograniczeń, patrzyłbym na trzy parametry:

- cena

- zużycie prądu

- odzysk

Według różnych szacunków wyszło mi, że centralka to koszt startowy, a codzienna jej praca wychodzi finansowo na zero (dopóki się nie zepsuje).

Odzysk pokrywa mniej więcej koszty prądu do napędu wentylatorów.

Według tabelek wygląda że Vents jest podobnie prądożerny, ale ma mniejszy odzysk. Każdy przypadek jest inny i różnie mogą wychodzić wyliczenia.

Sprawność całej instalacji na nieogrzewanym strychu wychodziła mi około 77% przy -1 na zewnątrz. Sprawność centrali musi być zatem wyższa, bo na pewno mam straty na kanałach.

Vents podaje sprawność do 65%, ze względu na wymiennik krzyżowy, zresztą czy nie mniejszy niż w Lunie?

Inna sprawa, że przy gorszej sprawności wymiany, może być mniejsze ryzyko zamarzania. Poza tym Vents ma swój system chroniący przed zamarzaniem, a w Lunie trzeba kombinować.

Orientował się ktoś,jak ten Alnor wypada w tym przedziale cenowym,i jak z wentylatorami czy juz te nowoczesne ( zużycie pradu) ?

http://www.alnor.com.pl/index/produkty-pl/rekuperacja-%E2%80%93-centrale-wentylacyjne/rekuperatory-scienne/

sebcioc55 ma i sobie chwali chociaz twierdzi ze kiepski sterownik ale podobno wyszły teraz nowe...

http://www.alnor.com.pl/index/produkty-pl/rekuperacja-%E2%80%93-centrale-wentylacyjne/rekuperatory-scienne/

sebcioc55 ma i sobie chwali chociaz twierdzi ze kiepski sterownik ale podobno wyszły teraz nowe...

Dzięki,

dzwoniłem mają taki do sterowania z telefonu koszt ok 900 zł jednak chyba funkcje sterownika pozostają te same,a chciałbym sterować GWC.

• 4 months później...
Orientował się ktoś,jak ten Alnor wypada w tym przedziale cenowym,i jak z wentylatorami czy juz te nowoczesne ( zużycie pradu) ?

Ja mam tego Alnora - HRU-MinistAir-W-450. Wentyle są EBM R3G190-RC05-03, wymiennik Recair RS160-500mm (najdłuższy z szeregu) - takie części montuje np. Thessla, Frapol. Wnętrze twardy styropian, obudowa z blachy, waży ponad 40 kg. Wczoraj przy 7 st. różnica nawiew-wywiew była niecały 1 stopień mierzone w kroćcach, a przy 0 na zewn różnica około 2-3 stopnie. Centralę i kanały mam w ogrzewanym. Filtry to materiał obszyty na drucie, ja mam dorobione kasetki i tylko wymieniam materiał. Sterownik jest faktycznie kiepski, z przydatnych rzeczy to chyba tylko zmiana biegów, choć dla wielu pewnie to wystarczy. Więcej można zmienić po wklepaniu kodu. Pobór prądu na 30% - 17W i stojąc przy centrali tylko lekki szumek, na full około 180W i hałas. W kanałach mam całkiem cisze na I i II biegu. Grzałki nie ma. Za centrale zapłaciłem w zeszłym roku 4650+przesyłka. Przerabiałem WG na WM w zamieszkałym domu.

Pozdrawiam

Edytowane przez RychuRychu1