Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chyba zbyt zimny nawiew z LUNA 200 + 14st

Recommended Posts

• Odpowiedzi 366
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pan to napisze w wątku, który założyłem (Tanie i komfortowe domy 0-20kWh/m2 ) - to Pana "zjedzą"
Nie zjedzą. Różnica pomiędzy korysem, a Panem jest taka, że on pisze o swoim wybudowanym i użytkowanym domu, a Pan o setkach izolowanych domów (tyle ich chyba przez 24 lata mogło powstać), z których żadnym nie może się Pan pochwalić.

Nie zjedzą. Różnica pomiędzy korysem, a Panem jest taka, że on pisze o swoim wybudowanym i użytkowanym domu, a Pan o setkach izolowanych domów (tyle ich chyba przez 24 lata mogło powstać), z których żadnym nie może się Pan pochwalić.

Bo ja sprzedaję instalację. A izolacja to prosta fizyka, którą się wypacza na politechnikach. Inaczej nikt by nie kupił centralnego. Dlatego Panie Henryku sporo absolwentów politechnik domy zużywające nawet ponad 30kWh/m2 rocznie nazywa izolowanymi!!!

Bo ja sprzedaję instalację. A izolacja to prosta fizyka, którą się wypacza na politechnikach. Inaczej nikt by nie kupił centralnego. Dlatego Panie Henryku sporo absolwentów politechnik domy zużywające nawet ponad 30kWh/m2 rocznie nazywa izolowanymi!!!

Może jednak warto rozpocząć studia panie TB ?

Tańszy, komfortowy dom izolowany, z niecentralnym ogrzewaniem i WM zużywający do 20kWh/m2 - jest bardziej ekonomicznie uzasadniony niż droższy z zużywający nawet ponad 50kWh/m2 rocznie - to jest ekonomia.

A co do studiów ( elektronika) - może mi Pan podać uczelnię, gdzie był temat izolowania domów i wentylacji z odzyskiem ciepła pod koniec lat 80-tych?

A dziś... śmiało mogą się uczyć, piszę dość jasno! Pan Sobie wyobrazi, że nawet w XXI wieku są tak zacofane uczelnie, że mają wydziały "ogrzewania" i to centralnego!!! To jakby dziś na WAT - podstawowym przedmiotem było władanie maczugą i włócznią.

http://www.youtube.com/watch?v=cmIvC8iguX4

Tańszy, komfortowy dom izolowany, z niecentralnym ogrzewaniem i WM zużywający do 20kWh/m2 - jest bardziej ekonomicznie uzasadniony niż droższy z zużywający nawet ponad 50kWh/m2 rocznie - to jest ekonomia.

A co do studiów ( elektronika) - może mi Pan podać uczelnię, gdzie był temat izolowania domów i wentylacji z odzyskiem ciepła pod koniec lat 80-tych?

A dziś... śmiało mogą się uczyć, piszę dość jasno! Pan Sobie wyobrazi, że nawet w XXI wieku są tak zacofane uczelnie, że mają wydziały "ogrzewania" i to centralnego!!! To jakby dziś na WAT - podstawowym przedmiotem było władanie maczugą i włócznią.

http://www.youtube.com/watch?v=cmIvC8iguX4

Wydziały ogrzewania? Przykłady proszę.

wrócmy do wątku ...

czekam na przyjscie filtrów zew. i rozbieram reku aby go uszczelnić.

mistalova - jaki masz reku ? masz podobny problem jak ja - tylko mi przy takich temp dmucha już ok 11 st :(

Ale widzę ,że problemem będzie nieszczelność reku - z nawiewu do pomieszczen przy reku wychodzi mi rura fi150 ocyn owinieta 5cm wełny - jak macałem w sobote - wełna jest mokra przy reku - czyli prawdopodbnie ciepłe powietrze ucieka na zew koło gniazda w reku i się skrapla ?

Reku podwieszony jest jakies 1,5m na nieocieplonym poddaszu.

Moja myśl przebudowy :

1) uszczelnić reku

2) znieść go na strop - położyć na płycie bezpośrednio aby ew. ciepło z parteru dochodziło i obudować go butką z 15cm wełny z boków i góry

3) syfon + wąż ze skroplinami pójdzie pod wełną 15 cm także bezpośrednio na stropie i wchodził do kanalizacji

3) kanały odwiesić od krokwi ( obecnie wiszą na jakiś 2m ) i położę bezpośrednio na stropie ( także bedzie dochodziło ciepło ze stropu betonowego ) i włożę je pod wełnę 15 cm która leży obecnie na stropie ( do końca roku będzie tam 30 cm conajmniej )

Problem mam jeszcze z przejsciami przez stropy - są wsadzone rury ocynkowane fi 100 i nie są ocieplone... ich dł to dosłownie tyle co strop - z 12 - 15 cm - będzie z nimi problem ?

pozdrawiam !

witam ponownie,

no i wszystko jasne. W rekuparatorze woda, w wymienniku w środku woda ( suszę go )

W kanałach przy reku woda. Nie ściągłem jeszcze wszystkich termoflexów - ale te odpięte od reku - zamoczone - kapie z nich woda !

Te odpięte przy stropie przy nawiewach / wywiewach z pomieszczeń o dziwo suche - nie wiem na jakiej długosci są suche.

Zacznijmy od uszczelniania luny : http://www.aukcjoner.pl/gallery/014568819-1.html#I1

obrazek nr. 1

-na czerwono - to chce objechać pianką niskopreżną ( dobry pomysl zamiast kleju ? )

- po co jest ta gąbka zaznaczona kółkiem żółtym ? ma tylko zablokować przepływ powietrza czy ma jeszcze inne zastosowanie ?

- żółte linie - czy mogę uszczelnić i zaizolować połączenia tacki z odpływem kondensatu z obudową ?

- spray róż - generalnie chce osadzić wymiennik na piance aby maksymalnie uszczelnić styk obudowy z wymiennikiem

obazek nr 2

- czy mogę zapiankować całą komore z baypasem ? nie wydaje mi się aby on był szczelny i solidny ....

- a jeśli zapiankuje szczeline z baypasem to moge zrobić to samo w drugiej połówce obudowy ? ( tam gdzie jest ta dziwna gąbka zaznaczona żółtym kółkiem )

termoflexy w środku są mokre - ich izolacja także będzie zawilgocona ?

Mam lune i bardzo podobną instalację do Twojej - 3xnawie i 3x wywiew, ręku na nieogrzewanym strychu.

Dziwi mnie woda w Twoich kanałach - w reku u mnie też jest dużo wody (wymiennik i taca) ale przewody mam suche.

Być może niedokładnie dociepliles przewody? albo to wina dmuchania z luny przez dziury?

Ja mam termoflexy Deca że standardową izolacja i jest ok. Fakt, że tej zimy dorzuce co nieco, bo nawiewy które idą nieocieplonym strychem sporo tracą (tak jak pisałem na anemostacie 15st. przy 5 st. na zewnątrz) a na jednym kanale który idzie w ogrzewanej części domu jest 19st. czyli izolacja to podstawa...

Teraz wydaje mi się, że u Ciebie to jednak wina nieszczelności... pisałem kiedyś posta jak lune poprawić, możesz poszperac w moich postach może znajdziesz.

Generalnie ją dawałem uszczelki okienne, silicon i dodatkowo spialem obudowę plaskownikami. A i poprawiałem tacke - krzywo była zanitowana, i mocowania jednego wentylatora, bo ocieral się o obudowę. Pianki bym się bal dawać, za mała masz kontrolę nad tym jak się rozprezy...

Ps. kanały u mnie leżą na stropie - ocieplony, ale pewnie trochę ciepła przechodzi strojem z poddasza do strychu, choć to chyba bez znaczenia - strych ma.pełny przewiew powietrza z zewnątrz.

tak Kolego - nieszczelna luna to będzie wina + nieocieplone trójniki przy wywiewach i nawiewach ( odcninki 1 m ) przy reku.......

Masz przewody położone pod ociepleniem na stropie ? Czym masz ocieplone strop ? Czy kanały masz rura ocynk + ocieplenie czy poprostu termoflexy wszędzie ? Jaki przekrój ?

Mówisz ,że zwykłym silikonem + uszczelka szeroka jak do okien ? O tym nie pomyślałem.

U mnie dramat - jak wyciagałem przewody z luny to mi sie woda wylewała.... myślałem ,że po reku - ale osuszyłem i smiga dobrze.

Przewody u mnie to termoflexy, leżą sobie swobodnie na stropie pomiędzy poddaszem użytkowym a strychem - patrząc od dołu to regips, wełna, deski - czyli kanały leżą sobie swobodnie na deskach na nieocieplonym i nieogrzewanym strychu.

Termoflexy 150 i 100.

Skoro masz wode w welnie, tzn, że wykroplila się ona po stronie zewnętrznej kanału, czyli na zewnątrz kanału było cieplejsze. powietrze niż wewnątrz... hmmm... a w jakich kanałach miałeś wode? czerpnia - reku czy w innych?