Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chyba zbyt zimny nawiew z LUNA 200 + 14st

Recommended Posts

wiesz jak pomacałem to w środku kanału woda - także w ocynku - izolacja raczej w środku sucha.

Suszę kanały....

Chce to przebudować gdyż wszystko miałem na Fi 100 - obecnie chce główne kanały wprowadzić na fi 150 temoflex

Wszystkie termoflexy ocieplę dodatkowo : 1 wartwą wełny 5cm ( bo akurat mam ) oraz drugą warstwoą wełny 10 cm i owinę folią stretch - jak sazisz ?

Zerknij prosze na obrazek i ocencie czy taka przebudowa będzie ok.

Obecnie do nawiewu do pomieszczeń miałem dwie nitki od reku - trójnik zaraz przy reku i nitka do salonu , oraz druga nitka do pokoi ( rozdzielona Y trójnikiem przy pierwszym pokoju )

PLAN :

http://www.aukcjoner.pl/gallery/014581681-.html#I1

• Odpowiedzi 366
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

chetnie to zrobię - proszę o poradę w moim przypadku - jakie kanały zastosować wg. rysunku jaki zamieściłem

Czy lepiej dać do każdego pomieszczenia osobny kanał a rozdzielka przy reku ?

Nie chce popełnić drugi raz tego samego błedu - aczkolwiek wykonałem instalację wg. plany sporządzonego niby przez profesjonalistę ............

Ale jak to zwyke życie pokazuje co innego....

teraz zerkam na kanały PE Flex - fi 75 zew. W moim wypadku byłaby to rewelacyjna sprawa jednak nie tania...... dodatkowo te rury mają mały krzekrój wiec musiałym od rekuperatora do każdego nawiewu do pokoi puszczać osobną nitkę ? Nie tak jak obecnie na termoflexach szeregowo....

Nie chce popełnić drugi raz tego samego błedu - aczkolwiek wykonałem instalację wg. plany sporządzonego niby przez profesjonalistę ............

Ale jak to zwyke życie pokazuje co innego....

Wie Pan... do dziś się uczy wentylacji na "Maksymilianie Malickim" (raczył wygasnać w 1978r) W tamtych czasach nie było mechanicznych wentylacji domowych, tylko przemysłowe. Praktyka wykazała, że małe wentylacje zachowują się inaczej niż w Podręczniku Pana Maksymiliana. Poza tym w domowych wentylacjach jest - najważniejsze to czego w podręczniku nie ma : NIESŁYSZALNOŚĆ.

może mi Pan coś zaproponować ? w dobrej cenie przewody termo flex ?

Wszedłem na Allegro - kanały wyłącznie Chiny! Chińczycy czasem utylizują w wyrobach na eksport, odpady, dlatego przy zakupie należy uchylić karton i powąchać. Nie wszystkie "dodatki" się tak wykryje, ale zawsze coś.

ocencie proszę taki plan nawiewu do pomieszczeń : http://www.aukcjoner.pl/gallery/014591721-.html#I1

Oczywiscie kanały ocieplone ok 15 cm wełny.

Czy taka instalacja na trójnikach ma sens ? Czy uzyskam odpowiednia prędkość w kanałach ?

Czy warto dać kanały fi 80 czy może zastosować jednak w całości fi 100 ( które zresztą mam na stanie )

Czemu termoflex fo 80 kosztuje ok 70% wiecej niż fi 100 ?:)

Czy dobrym pomysłem jest przejść odrazu z nawiewu luny redukcją fi 150 na fi 100 i termoflex ?

Dzieki za pomoc!

Moim zdaniem:

LUNA jest na tyle słabym [ ciśnienie/strumień powietrza] rekuperatorem, że może nie poradzić sobie z narysowanym układem.

Proponowałbym sprawdzenie w http://www.dospel-comfort.pl/DTR/DTR-LUNA-200_PL-2009-12-01.pdf

Nie bez przyczyny producent przewidział króćce 150 mm.

Na rysunku mamy 4m termofleksa 100 potem redukcję na 80 i kolejny trójnik na 2x 80

Nawet nie wiem jak oszacować opory.

Jezeli instalacja jakoś tam zadziała, to temperatura nawiewu nie będzie rewelacyjnie wysoka, bo LUNA ma malutki wymiennik,

po którym trudno spodziewać się cudów.

Powstawanie wilgoci w kanałach odbywa się na prostej zasadzie:

1. duży opór w kanałach + niska wydajność centrali = wolno płynące powietrze w kanałach Termoflex.

2. Niska jakość izolacji termicznej kanału powoduje schłodzenie powietrza i wykroplenie się wilgoci.

3. generalnie słaba wentylacja pomieszczeń [patrz p.1] powoduje dużą wilgotność

w pomieszczeniach i sprawa pogarsza się z dnia na dzień.

4. Jak przyjdą mrozy będzie jeszcze gorzej, bo LUNA zamarznie nie mając wystarczającej ilości ciepłego powietrza z pomieszczeń [p. 1]

Jest na naszym forum obszerny wątek dotyczący problemów z mini rekuperatorkami.

Rozwiązanie:

1. wymiana instalacji na taką z odpowiednimi średnicami kanałów [ proponowałbym sztywne jeżeli tylko się da] i małą ilością trójników.

2. porządne zaizolowanie kanałów [ kiepskie chinskie termo.... odpadają]

3. być może centrala jest za słaba.

Wniosek:

Po raz kolejny okazuje się, że nie da się zrobić dobrej instalacji przy zastosowaniu najtańszych, najniższej jakości elementów/komponentów.

Być może na Allegro wszystko jest proste, ale jak pojawiają się problemy

to trudno tam znaleźć sensowne rozwiązanie.

Edytowane przez michal_l

ocencie proszę taki plan nawiewu do pomieszczeń : http://www.aukcjoner.pl/gallery/014591721-.html#I1

Oczywiscie kanały ocieplone ok 15 cm wełny.

Czy taka instalacja na trójnikach ma sens ? Czy uzyskam odpowiednia prędkość w kanałach ?

Czy warto dać kanały fi 80 czy może zastosować jednak w całości fi 100 ( które zresztą mam na stanie )

Czemu termoflex fo 80 kosztuje ok 70% wiecej niż fi 100 ?:)

Czy dobrym pomysłem jest przejść odrazu z nawiewu luny redukcją fi 150 na fi 100 i termoflex ?

Dzieki za pomoc!

Fi 80 jest zapewne "niechińskie" bo z tego co się orientuje, nie sprowadza nikt z Chin mniejszych od 100mm

Na tej centrali, Pan finezji i tak nie wypracuje, kanały takie będą mocno tłumić szumy - Pan robi tym co jest na stanie. Tylko koniecznie uchylając paczkę - powąchać czy nie śmierdzi!!!!

Luna ma maksymalnie 150m3/h zw instalacji . Zrobiona była do 400m3/h, ale po zmontowaniu, okazało się, że przy wiekszych wentylatorach po prostu się rozlatuje.

A forma kosztuje, dlatego są 180m3/h w taaaaakiej obudowie

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

"Rozwiązanie:

1. wymiana instalacji na taką z odpowiednimi średnicami kanałów [ proponowałbym sztywne jeżeli tylko się da] i małą ilością trójników. "

tz - kanał głowny ziwkszyć fi ?

Mam jeszcze rury ocynk FI 150 - może zastosować je jako ten głowny kanał z rysunku (4- 5m na rysunku fi 100 )

Z kanału głowneo przejść już na spiro 100 do pomieszczeń

Kanał fi 150 ocieplę min. 20 cm wełny

Co Panowie na to ?

Luna pewnie nie jest idealna , ale przy obecnej ( byłej ) instalacji na 4 z 6 biegów Liny dmuchało bardzo z nawiewów i komfort był super ( do czasów zejścia temp. zew )

rura 150 jako główny kanał to zdecydowanie dobry pomysł.

izolacja 20 cm wełny to nawet za dużo - 10 cm będzie ok [ ale zawsze może być więcej]

spiro do pomieszczeń - niekoniecznie - sam koniec instalacji to może być fleks [ będzie ciszej]

przy spiro mogą być też przesłuchy między pomieszczeniami = kawałek fleksa nie zaszkodzi.

LUNA faktycznie nie jest idealna, ale mając świadomość ograniczeń tego typu urządzenia

można jednak zrobić instalację, która będzie działała.

Jak zmniejszą się opory i LUNA będzie mogła skuteczniej przepychać powietrze

wentylacja w pomieszczeniach się poprawi + powietrze nie będzie stało w kanałach,

więc problem wilgoci i jej wkraplania się powinien zniknąć.

Mam wskazówkę dla wszystkich, którzy zastanawiają się nad tym, czy wentylacja działa skutecznie.

Warto kupić higrometr [ może być najtańszy] i obserwować zmiany wilgotności.

Słaba wentylacja = większa, wzrastająca wilgotność w pomieszczeniach. Nawet do kanałów nie trzeba zaglądać :-)

dzięki - dużo mi pomogłeś

Zastosuję te rury ocynk Fi150 jako głowne kanały.

Sygerowałem się ,że mniejszy przekrój = szybciej płynące powietrze w kanałach dlatego chciałem dać jako głowny kanał fi 100 ( a nie 150 ) a do pokoi fi 80

Zaizoluję wszystko.

Uszczelnię Lunę

Dam znać co to dało :)