lukaszo11 02.10.2013 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 wiesz jak pomacałem to w środku kanału woda - także w ocynku - izolacja raczej w środku sucha.Suszę kanały....Chce to przebudować gdyż wszystko miałem na Fi 100 - obecnie chce główne kanały wprowadzić na fi 150 temoflex Wszystkie termoflexy ocieplę dodatkowo : 1 wartwą wełny 5cm ( bo akurat mam ) oraz drugą warstwoą wełny 10 cm i owinę folią stretch - jak sazisz ? Zerknij prosze na obrazek i ocencie czy taka przebudowa będzie ok.Obecnie do nawiewu do pomieszczeń miałem dwie nitki od reku - trójnik zaraz przy reku i nitka do salonu , oraz druga nitka do pokoi ( rozdzielona Y trójnikiem przy pierwszym pokoju ) PLAN : http://www.aukcjoner.pl/gallery/014581681-.html#I1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.10.2013 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Dlaczego Pan tego nie zrobi na przeznaczonych do tego kanałach? o średnicach tak by prędkość była od 2 do 5m/sek? Czy jak do baterii w kuchni doprowadzi Pan 3 x grubszą rurkę będzie lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 02.10.2013 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 chetnie to zrobię - proszę o poradę w moim przypadku - jakie kanały zastosować wg. rysunku jaki zamieściłem Czy lepiej dać do każdego pomieszczenia osobny kanał a rozdzielka przy reku ?Nie chce popełnić drugi raz tego samego błedu - aczkolwiek wykonałem instalację wg. plany sporządzonego niby przez profesjonalistę ............Ale jak to zwyke życie pokazuje co innego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 02.10.2013 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 teraz zerkam na kanały PE Flex - fi 75 zew. W moim wypadku byłaby to rewelacyjna sprawa jednak nie tania...... dodatkowo te rury mają mały krzekrój wiec musiałym od rekuperatora do każdego nawiewu do pokoi puszczać osobną nitkę ? Nie tak jak obecnie na termoflexach szeregowo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.10.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Nie chce popełnić drugi raz tego samego błedu - aczkolwiek wykonałem instalację wg. plany sporządzonego niby przez profesjonalistę ............ Ale jak to zwyke życie pokazuje co innego.... Wie Pan... do dziś się uczy wentylacji na "Maksymilianie Malickim" (raczył wygasnać w 1978r) W tamtych czasach nie było mechanicznych wentylacji domowych, tylko przemysłowe. Praktyka wykazała, że małe wentylacje zachowują się inaczej niż w Podręczniku Pana Maksymiliana. Poza tym w domowych wentylacjach jest - najważniejsze to czego w podręczniku nie ma : NIESŁYSZALNOŚĆ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 02.10.2013 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 co mi Pan wiec poleci ? Nie kombinować tylko- zrobić kanał głowny z fi 100 termoflex a ew reszta gałęzi z Fi 80 ? ( takie zanlazłem na allegro najmneijsze termoflex ) Obecnie mam same Fi 100 "na stanie" kanały termoflex pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.10.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Allegro w tej branży to bardzo drogi sklep, ale za to materiały są kiepskiej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 02.10.2013 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 może mi Pan coś zaproponować ? w dobrej cenie przewody termo flex ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.10.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 może mi Pan coś zaproponować ? w dobrej cenie przewody termo flex ? Wszedłem na Allegro - kanały wyłącznie Chiny! Chińczycy czasem utylizują w wyrobach na eksport, odpady, dlatego przy zakupie należy uchylić karton i powąchać. Nie wszystkie "dodatki" się tak wykryje, ale zawsze coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 02.10.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Na alego czasami pojawiają się kanały DEC - te są OK.Ponawiam pytanie, bo to ważne - w których dokładnie odcinkach kanałów miałeś wode ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 02.10.2013 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 kolego - we wszystkich przy reku - zarówno nawiew jak wywiew + pełno wody w reku.Wstępnie ustaliłem ,że na odcinkach pare m od reku.Dzis bede to demontował - sprawdzę jak deleko jest wilgoć Przy wlotach do pomieszczeń flexy są suche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 02.10.2013 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 ocencie proszę taki plan nawiewu do pomieszczeń : http://www.aukcjoner.pl/gallery/014591721-.html#I1 Oczywiscie kanały ocieplone ok 15 cm wełny. Czy taka instalacja na trójnikach ma sens ? Czy uzyskam odpowiednia prędkość w kanałach ? Czy warto dać kanały fi 80 czy może zastosować jednak w całości fi 100 ( które zresztą mam na stanie ) Czemu termoflex fo 80 kosztuje ok 70% wiecej niż fi 100 ? Czy dobrym pomysłem jest przejść odrazu z nawiewu luny redukcją fi 150 na fi 100 i termoflex ? Dzieki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 04.10.2013 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 ktoś podpowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 04.10.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 (edytowane) Moim zdaniem:LUNA jest na tyle słabym [ ciśnienie/strumień powietrza] rekuperatorem, że może nie poradzić sobie z narysowanym układem. Proponowałbym sprawdzenie w http://www.dospel-comfort.pl/DTR/DTR-LUNA-200_PL-2009-12-01.pdf Nie bez przyczyny producent przewidział króćce 150 mm.Na rysunku mamy 4m termofleksa 100 potem redukcję na 80 i kolejny trójnik na 2x 80 Nawet nie wiem jak oszacować opory. Jezeli instalacja jakoś tam zadziała, to temperatura nawiewu nie będzie rewelacyjnie wysoka, bo LUNA ma malutki wymiennik, po którym trudno spodziewać się cudów. Powstawanie wilgoci w kanałach odbywa się na prostej zasadzie:1. duży opór w kanałach + niska wydajność centrali = wolno płynące powietrze w kanałach Termoflex.2. Niska jakość izolacji termicznej kanału powoduje schłodzenie powietrza i wykroplenie się wilgoci. 3. generalnie słaba wentylacja pomieszczeń [patrz p.1] powoduje dużą wilgotność w pomieszczeniach i sprawa pogarsza się z dnia na dzień. 4. Jak przyjdą mrozy będzie jeszcze gorzej, bo LUNA zamarznie nie mając wystarczającej ilości ciepłego powietrza z pomieszczeń [p. 1] Jest na naszym forum obszerny wątek dotyczący problemów z mini rekuperatorkami. Rozwiązanie:1. wymiana instalacji na taką z odpowiednimi średnicami kanałów [ proponowałbym sztywne jeżeli tylko się da] i małą ilością trójników. 2. porządne zaizolowanie kanałów [ kiepskie chinskie termo.... odpadają] 3. być może centrala jest za słaba. Wniosek:Po raz kolejny okazuje się, że nie da się zrobić dobrej instalacji przy zastosowaniu najtańszych, najniższej jakości elementów/komponentów. Być może na Allegro wszystko jest proste, ale jak pojawiają się problemy to trudno tam znaleźć sensowne rozwiązanie. Edytowane 4 Października 2013 przez michal_l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.10.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 (edytowane) ocencie proszę taki plan nawiewu do pomieszczeń : http://www.aukcjoner.pl/gallery/014591721-.html#I1 Oczywiscie kanały ocieplone ok 15 cm wełny. Czy taka instalacja na trójnikach ma sens ? Czy uzyskam odpowiednia prędkość w kanałach ? Czy warto dać kanały fi 80 czy może zastosować jednak w całości fi 100 ( które zresztą mam na stanie ) Czemu termoflex fo 80 kosztuje ok 70% wiecej niż fi 100 ? Czy dobrym pomysłem jest przejść odrazu z nawiewu luny redukcją fi 150 na fi 100 i termoflex ? Dzieki za pomoc! Fi 80 jest zapewne "niechińskie" bo z tego co się orientuje, nie sprowadza nikt z Chin mniejszych od 100mm Na tej centrali, Pan finezji i tak nie wypracuje, kanały takie będą mocno tłumić szumy - Pan robi tym co jest na stanie. Tylko koniecznie uchylając paczkę - powąchać czy nie śmierdzi!!!! Luna ma maksymalnie 150m3/h zw instalacji . Zrobiona była do 400m3/h, ale po zmontowaniu, okazało się, że przy wiekszych wentylatorach po prostu się rozlatuje. A forma kosztuje, dlatego są 180m3/h w taaaaakiej obudowie Edytowane 4 Października 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 04.10.2013 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 "Rozwiązanie:1. wymiana instalacji na taką z odpowiednimi średnicami kanałów [ proponowałbym sztywne jeżeli tylko się da] i małą ilością trójników. " tz - kanał głowny ziwkszyć fi ? Mam jeszcze rury ocynk FI 150 - może zastosować je jako ten głowny kanał z rysunku (4- 5m na rysunku fi 100 )Z kanału głowneo przejść już na spiro 100 do pomieszczeń Kanał fi 150 ocieplę min. 20 cm wełnyCo Panowie na to ?Luna pewnie nie jest idealna , ale przy obecnej ( byłej ) instalacji na 4 z 6 biegów Liny dmuchało bardzo z nawiewów i komfort był super ( do czasów zejścia temp. zew ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 04.10.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 rura 150 jako główny kanał to zdecydowanie dobry pomysł. izolacja 20 cm wełny to nawet za dużo - 10 cm będzie ok [ ale zawsze może być więcej] spiro do pomieszczeń - niekoniecznie - sam koniec instalacji to może być fleks [ będzie ciszej] przy spiro mogą być też przesłuchy między pomieszczeniami = kawałek fleksa nie zaszkodzi. LUNA faktycznie nie jest idealna, ale mając świadomość ograniczeń tego typu urządzenia można jednak zrobić instalację, która będzie działała. Jak zmniejszą się opory i LUNA będzie mogła skuteczniej przepychać powietrze wentylacja w pomieszczeniach się poprawi + powietrze nie będzie stało w kanałach, więc problem wilgoci i jej wkraplania się powinien zniknąć. Mam wskazówkę dla wszystkich, którzy zastanawiają się nad tym, czy wentylacja działa skutecznie. Warto kupić higrometr [ może być najtańszy] i obserwować zmiany wilgotności. Słaba wentylacja = większa, wzrastająca wilgotność w pomieszczeniach. Nawet do kanałów nie trzeba zaglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 04.10.2013 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 dzięki - dużo mi pomogłeś Zastosuję te rury ocynk Fi150 jako głowne kanały. Sygerowałem się ,że mniejszy przekrój = szybciej płynące powietrze w kanałach dlatego chciałem dać jako głowny kanał fi 100 ( a nie 150 ) a do pokoi fi 80 Zaizoluję wszystko. Uszczelnię Lunę Dam znać co to dało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.10.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Słaba wentylacja = większa, wzrastająca wilgotność w pomieszczeniach. Nawet do kanałów nie trzeba zaglądać - lub... czy paruje lustro w łazience podczas prysznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 04.10.2013 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 wcześniej - nie parowały teraz mam odłączoną wiec jest tragedia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts