Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chyba zbyt zimny nawiew z LUNA 200 + 14st

Recommended Posts

po wyjściu z kanału głownego fi 150 ocynk lepiej dać trójnik w puszcze rozpręznej , - jedna nitka pójdzie do salonu , a druga zostanie potem rozdzielona kolejnym trójnikiem na dwa pomieszczenia...

czy może lepiej kupić jakiś rozdzielacz na wyjściu kanału głownego ( jaki najlepiej ? ) : 1x fi 150 wejscie 3 x fi 100 wyjście ?

Tylko jak wtedy wyregulować ilość napływanego powietrza aby do salonu była najwieksza ?

Obecnie miałem trójnik przy kanale głownym - jedna nitka szła bezpośrednio do salonu, druga nitka szła w stonę pokoi i trójnkiem rodzielała na dwa nawiewy w 2 pokojach

I faktycznie do solony dmuchało najmocniej

• Odpowiedzi 366
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeszcze jedno pytanie - co do wyzutni oraz czerpni.

Czerpnie mam przez ścianę kolankową - czy mogę ją podciągnąć z rekuperatora rurą flex fi 150 - jakieś 3m góra ( ocieple ją 10 cm wełną i zawienę folią stretch ) ? Do tej pory miałem rurą ocynkowaną sztywną - ale jak przeniosę reku na podłogę wygoniej miałbym spiro.....

Wyżutnie doprowadzić chcę także rurą flex fi 150 jakieś 1 m do kanału wentylacyjnego.

Kanał jest ocieplony nad dachem wełną , pod dachem wełną 5 cm zwykła ( owinięty szyb )

Czy nie będzie mi się tam nic wykraplać ?

• 4 weeks później...

Witam

Drodzy forumowicze mam do Was następujące pytanie odnośnie zmiany sposobu wentylacji z grawitacyjnej na mechaniczną .

Mieszkanie jest na pierwszym piętrze (nademną jeszcze 2 piętra i antresola)w bloku z 2011r szczelne okna grube ocieplenie bodajże 20cm styropian ale wentylacje grawitacyjna( dwa kanały wentylacyjne w kuchni połączonej z salonem i jeden kanał w łazience)

Problem to duża wilgotność w czasie jesieni i zimą pomimo wietrzenia na poziomie 70-80%(parowanie szyb po nocy,i początki pleśni przy oknach), mieszkanie zamieszkują 3 osoby powierzchni jest łącznie 54m2 , w łazience piec gazowy z wewnętrzną komorą spalania z dwupłaszczowym kominem - więc piec nie powinien sprawiać problemu, kuchenka elektryczne .

Pomyślałem o zamontowaniu rekuperatora w łazience podłączenie wyrzutni do kominu w łazience natomiast pobierać powietrze z kominu w kuchni (drugi zaślepić), mój wybór wstępnie padł na dospela lune 200 - bo tani i cos daje tylko problem jest z kanałami powietrznymi - chciałbym je prowadzić plastikowymi płaskimi kanałami i moje pytanie czy tak można? kanały będą pod sufitem na ścianie (są w miare estetyczne a nie chce robić totalnej demolki w mieszkaniu )

Chciałbym zapewnić wymianę na poziomie 100m3/h

Czy to się sprawdzi?

proszę o jakieś sugestie:)

• 1 month później...

to może kilka informacji po przeróbkach.

Luna uszczelniona.

Kanał głowny fi 150 rura ocynk. Ocieplona 10 cm wełny.

Wyżutnia / czerpnia - ocieplona ok 5 - 7 cm wełny.

Owinięte folią.

Kanały poszły na podłogę poddasza ( termo fi 100 ) - na nich leży teraz 15 cm wełny.

Z instalacji znikło dobre 15 mb kanałów.

Obecnie luna chodzi sobie non stop na 1 biegu - komfort w domu rewelacja - zero zarosiałych szyb itp.

Jest dość głośna przez zastosowany kanał Fi 150 ocynk - ale na 1 biegu nie słychać nic - problem przy wyższych ( 3 - 6 ) - wiec jak dla laika - wynik super gdyż nie sądzę abym stosował wyższe biegi kiedykolwiek w ziemie/ jesieni. Pozatym już przy 3 biegu ma taki power ,że głowę urywa :)

Wyników odzysku nie ma super - spodziewałem się tego - ale poprawa do stanu pierwotnego jest wielka - obecnie przy 0 stp na zew. - dmucha sobie ok 15 stopni przy temp wew. ok 20 st.

Co sądzicie ?

Mija właśnie 2 lata od uruchomienia wentylacji z Luną w moim domu(parterowy 100m2 pow.użyt,,wyskość pomieszczeń2,8;salon z aneksem,dwa pokoje,łazienka,wc,dodatkowa kuchnia i spiżarka oraz przedsionek i hol.Luna sterowana zwykłym programatorem tygodniowym z wtyczką i gniazdkiem oraz urządzeniem(chyba transformator, który redukuje obroty co najmniej o połowe przy poborze prądu 40W/h,sprawdzałem na liczniku poboru mocy).Luna pracuje tylko na tych niższych obrotach i to nie całą dobę,od godz.18 do godz.10 następnego dnia, potem przerwa do 18(jesteśmy w pracy),gdy pracowała całą dobę wysuszała powietrze do poniżej 30%.W sobotę i w niedziele cały dzień.Obecnie utrzymuje wilgotność na poziomie 40-50%,latem 50-65%.Wszystkie pomieszczenia mam przewentylowane doskonale.Okien praktycznie nie otwieram wogóle chyba, że do czyszczenia.Latem nie ma problemu z muchami i komarami. W całym domu utrzymuje temp.21st.C w sypialni 19st.C.Ogrzewanie; grzejniki i podłogowe,piec c.o. dwufunc.Vissmann ,gotowanie na gazie.Roczny koszt za gaz 2090zł.(w starym domu rocznik 1970- 3700zł przy temp.wewnętrz 18stC).Na instalacje wentylacyjną (bez Luny) wydałem 6000 zł, z perspektywy czasu co najmniej o 3000 zł za dużo.Instalacje wykonała firma,którą musiałem poprawiać,a właściwie wykonywać od nowa.Przy przeróbkach pomagali mnie forumowicze(T,Brzęczkowski, Piczman).Wyrzuciłem 1/3 przewodów wentylacyjnch itd...Instalacja jest wykonana na termoflexach i trójnikach- działa!!!,ale dzisiaj wykonałbym w zupełnie innej technologi i co najmniej o połowę taniej.Nie wiem dlaczego tyle ,,ekspertów od wentylacji'' miesza ludziom w głowach i pcha ich w chorendalne koszty.(przewymiarowane instalacje oraz centrale,które potem nie wykorzystują nawet 1/4 swojej wydajności)A ceny central to kosmos,wystarczy zajrzeć do wnętrza nawet takiej,, wypasionej'' centrali a potem porównać z równie wypasionymi; pralką automatyczną,kotłem c.o. gazowym czy super telewizorem itp....No ale dosyć tego dołowania, tak czy inaczej, wenytylacja z rekuperacją to wspaniała sprawa,gorąco polecam, w małych domkach najlepiej ,,tymi rękoma'' . Jak mnie się wykończy Luna,to być może kupie sobie lepszą, ale nie za ,,taaakie!'' pieniądze.Lukaszo11 15stC w takich warunkach ,na takich instalacjach i centrali to i tak nieźle.u mnie jest podobnie z tym że ja w centrali nic nie przerabiałem,kupiłem tylko od p.T.Brzeczkowskiego transformator i jest o.k.Dzięki dla p.Tomasza za cenne rady.Pozdrawiam Maniek02

bruder - chodzi o regulator mocy obrotów Luny. Standardowo nie ma sterowania mocą wiatraków.

Po włączeniu Luny bez sterownaia łeb urywa :)

marian02 - masz jakieś zabezpieczenie przeciw zamrożeniem wiatraków ? Piszesz ,że chodzi Ci całą noc - mam obawy przed puszczeniem ją na całą noc aby coś się nie stało jak na zew. jest z -4 st :(

cóż - wrażenia - to tani rekuperator - ale całkiem niezły jak na proste potrzeby.

Być może można wyciągnąć z niego dużo więcej jak się ma więcej wiedzy i dopieści instalację. Ja robiłem ją sam.

Pewnie coś będę jeszcze kombinował na wiosnę z nią :) Puki co chodzi mi prawie non stop na 1 z 6 biegów - nawiewa temp. 15 stopni +-

Jakby sprawność była ciut ciut wieksza - było by dla mnie rewelacyjnie !

Pewnie coś będę jeszcze kombinował na wiosnę z nią Puki co chodzi mi prawie non stop na 1 z 6 biegów
To trzeba koniecznie wyrzucić i kupić transformator z dwoma trzema odejściami.

Sterowanie tyrystorem wentylatorów, nie dość, że jest głośne, to jeszcze znakomicie skraca żywot wentylatora.

Centralę należy delikatnie rozłożyć, pociągnąć klejem montażowym wokół króćcy i po obwodzie i skleić. Chodzi o to, by nie łapała obcego powietrza. "Fabrycznie" ma bardzo mała sprawność, bo zaciąga i wydmuchuje powietrze przez nieszczelności obudowy. "Filtry" należy wyrzucić i założyć G4 (włóknina filtracyjna) - wymieniać filtry przez króciec odpinając kanały ( z czepni i z wewnątrz ) lub dokupić filtry kanałowe http://kominki-market.pl/pl/filtry/1118-filtr-do-turbin-kanalowy-okragly-125.html

Tyle jeśli chodzi o LUNE

Luna poza tym wszystkim ma jeden dla mnie spory minus. Chodzi o brak automatycznego restartu w przypadku nawet minimalnego spadku zasilania. Doświadczyłem tego już dwa razy a nie mieszkam jeszcze nawet miesiąca. Człowiek szybko się przyzwyczaja do świeżego powietrza a jak zatrzyma się w nocy to rano pobudka nie jest wcale fajna.

Nie należy używać tyrystorów do sterowania wentylatorów - ten 6-cio biegowy sterownik się nie nadaje

To nie zmniejsza napięcia, tylko przerywa je. Im wolniejsza praca tym dłuższe przerwy. Zamiast ładnej sinusoidy mamy "szpilki"

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Slusznie prawi TB - ja zrobilem swoja WM korzystajac z jego wskazowek i wszystko jest OK.

I faktycznie ten ori sterownik jest do d...y , bo po pierwsze powoduje glosna prace wentyli, po drugie dostaja one po d..ie, po trzecie nie wystartuja po zanikumzasilania.

Nie ma to jak regulator typu ARW/ARO itp.

No tak, tylko jak to zamontować w holu, kuchni czy salonie jak to na ogół wygląda nieciekawie? ;)

LUNA ma 180m3/h - czyli tak naprawdę więcej jak dwie prędkości jej nie potrzeba - Można dać przy centrali transformator w dwoma wyjściami a w domu wyłącznik - jakie mamy do światła lub dowolny. Będzie estetycznie .