Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chyba zbyt zimny nawiew z LUNA 200 + 14st

Recommended Posts

• Odpowiedzi 366
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A np. taki:

http://allegro.pl/regulator-obrotow-1-5a-nagrzewnica-wodna-arw-011-i3828010598.html

Choć mozna jeszcze sprytniej i taniej - mozna zrobic przełącznik zasilania wentyli: równolegle (100% wydajności) lub szeregowo (50% wydajności teoretycznie do 40% praktycznie) - wtedy masz dwa biegi - full throttle albo pół gwizdka :)

A i jeszcze jest trzecia droga - kupić trafo o przekładni np 1/2 i dac przełącznik 230/115V

Z powyższych trzech sposobów pierwszy jest najlepszy (5 biegów), drugi najtańszy, a trzeci też dobry :)

Edytowane przez mistalova

wracając do autotransformatora - są takowe 5 biegowe zaczynające się od mocy ok 70V oraz 110V

teraz pytanie - jakie napięcie ma oryginalny AD320 na 1 czy 2 biegu ?

Nigdzie w necie nie mogę wyszukać danych technicznych .

Mnie obecnie wystarczy bieg 1 , max 2.

Nie chce aby się okazało ,że jak założe transformator o mocy minimalnej 110V zacznie mi dmuchać jak na 3 - 4 biegu przy sterowniku AD320.....

wracając do autotransformatora - są takowe 5 biegowe zaczynające się od mocy ok 70V oraz 110V

teraz pytanie - jakie napięcie ma oryginalny AD320 na 1 czy 2 biegu ?

Nigdzie w necie nie mogę wyszukać danych technicznych .

Mnie obecnie wystarczy bieg 1 , max 2.

Nie chce aby się okazało ,że jak założe transformator o mocy minimalnej 110V zacznie mi dmuchać jak na 3 - 4 biegu przy sterowniku AD320.....

o widzisz słuszna uwaga,dobrze że też jeszcze nie kupiłem . dotychczas użytkuję głównie 1 bieg , czasami 2 . nawet byłbym zainteresowany jeszcze delikatnym obniżeniem.

Ktoś z doświadczenia odpowie ?
Mam trochę doświadczenia to odpowiem z opisem.

Może wyjaśnię jak działa AD320 a jak transformator.

najlepiej na przykładzie samochodu

AD320 - samochód ma zamiast pedału gazu wyłącznik ON/OF - prędkością sterujemy poprzez długość przerw w dostawie paliwa do silnika

Transformator - to jak pedał gazu dozujący paliwo.

Panowie - tyrystor (AD320) nie zmniejsza napięcia a przerywa je !!! Dlatego wentylator ( jak samochód z ON/OF ) jest głośny i szybko się zniszczy.

A transformator... by samochód ruszył - też musi być jakiś poziom gazu ustawiony ( choćby fabrycznie) . Mniej to zgaśnie.

zgadzam się Panie Tomku.

Ale nadal nie mamy odpowiedzi na pytanie ( pomimo wiadomych roznic w działaniu ) - jak odnieść transformator do AD320

porównując tylko i wyłącznie poziom nawiewu ( +- ) do danych bigów z zadanej instalazji.

Czy jeśłi mam luna z transformatorem ustawionym np na 110V będzie dmuchał jak Luna z AD320 na 1 , 2 , 3 , czy innym biegu ?

zgadzam się Panie Tomku.

Ale nadal nie mamy odpowiedzi na pytanie ( pomimo wiadomych roznic w działaniu ) - jak odnieść transformator do AD320

porównując tylko i wyłącznie poziom nawiewu ( +- ) do danych bigów z zadanej instalazji.

Czy jeśłi mam luna z transformatorem ustawionym np na 110V będzie dmuchał jak Luna z AD320 na 1 , 2 , 3 , czy innym biegu ?

Tylko PO CO TO PANU!

Normalne domowe centrale mają w Polsce

1 - 100-150m3/h

2- 200-300m3/h

3 - 300-400m3/h

Luna ma maksymalnie bez kanałów 180m3/h

Wg mnie założenie transformatora 110/230 V w zupełności wystarczy . To jest jak tartinka - nie podzieli Pan tego na więcej niż 1/2

kupiłem właśnie 110V - 230V

po niedzieli dam opinię porównawczą - może komuś się przyda :)

chciałbym jeszcze nawiązać do tematu zamarzania centralki - idą mrozy wg prognoz - czy mrozy w dzień ok -5 stopni i nocne - 15stopni doprowadzą do zamarznięcia centralki ?

Jak się przed tym bronić ?

Moja pierwsza myśl - czasowo wyłączyć centralkę na noc - powiedzmy na 30 min co parę h - pomoże ?

Przy jakich mrozach non stop musimy zacząć się martwić ?