Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chyba zbyt zimny nawiew z LUNA 200 + 14st

Recommended Posts

• Odpowiedzi 366
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hmm ok

uważa Pan ,że lepiej wymienić ten głowny kanał fi 150 na dwa kanały po fi 100 ?

opcja z trafem wchodzi w grę czy zabije to autotransformator arw ?

Centrale 200m3/h mają wyjścia fi 100mm 300-tki mają 125mm 400-tki 160mm - wiąże się to z optymalna prędkością powietrza w kanałach od 2 do 5m/sek.

Ja to bym sprawdził czy w Pana egzemplarzu jest wentylator 180m3/h - bo coś mi się wydaje, że jak tak mocno dmucha to wsadzili "co mieli pod ręka"

wie Pan - przed przeróbka instalacji - nawet na 4 biegu ad320 szału nie było.

Dmuchało spokojnie.

Ale po przeróbce znikło z instalacji masa przewodów termoflex - pewnei z 60% - skróciły się drogi i opory ( przedtem były podwieszone do krokwi "wisiały" łuczki - obecnie leżą na stropie prawie w liniach prostych.

Skoro sama "goła" włączona centralka bez przewodów "dmucha mocno " strumieniem , a obecnie w instalacji dane jest tylko jakieś 8 m przewodu do pierwszego anemostatu prawie w lini prostej - to jak ma to nie dmuchać na 110V ( pierwszy bieg )

wg mnie musi.

dla przykładu - jaki będzie strumień nawiewu jak damy 5m przewodu w linii prostej , a jaki będzie jak będzie 15 m przewodu ? taki sam ? trochę mniejszy ? połowę mniejszy ?

Wrócę jeszcze do wentyli w Lunie - o ile wymiennik to plastikowy heatom (nazwa podróbki celowo ma mylić?) to wentyle nie sa takie złe - u mnie siedzą ziehl-abegg i faktycznie centrala "na pusto" dmucha 250m3/h - mierzone już całkiem niezłym anemometrem. Może Dospel wsadza do Luny co popadnie?

PS. przy większych mrozach tez schodze z napięciem do 75v, bo przy 115v zaczyna być za sucho... ale ja mam domek nieco ponad 100m2.

PS2 jak miałem sztywne kanały (to byl błąd) to tez już przy 115v było głośno - wstawilem termoflexy DECa i teraz dopiero przy 230v jest szum. Szkoda że wcześniej nie posluchalem TB i od początku nie robiłem na jeszcze mniejszych srednicach...

Edytowane przez mistalova

Wrócę jeszcze do wentyli w Lunie - o ile wymiennik to plastikowy heatom (nazwa podróbki celowo ma mylić?) to wentyle nie sa takie złe - u mnie siedzą ziehl-abegg i faktycznie centrala "na pusto" dmucha 250m3/h - mierzone już całkiem niezłym anemometrem. Może Dospel wsadza do Luny co popadnie?

Centrala w zakupie kosztuje 850zł w tym jest 23 % VAT - podatki... jakiś zarobek - pewnie tak - co jest z przeceny, co się trafi - inaczej trudno sobie wyobrazić. Z tym, że dobrze że jest coś takiego - inni ze styropianowymi centralami nie będą podskakiwać cenowo.

mistalova - obecnie przy 110V mam szum i wieje bardzo. Szum to nawet nie taki wielki problem - gorzej ,że strasznie duży strumień powietrza generuje !

przy 230V - wywiaiło by mnie żywcem z najbliższego nawiewu ( wieje prawie jak przy centralce bez kanałów ! ) Droga do najbliższego nawiewu to : rura fi 150 sztywna jakieś 6m ( kanał głowny ) , trójnik fi 150 na 2x fi100 oraz z 5 - 6 m termoflexa fi 100. Wiec +- 11m w połowie kanałem sztywnym fi150 .........

Myślisz ,że przepustnice ustawione na 50% ograniczą strumień powietrza ? Gdzie ją probować wsadzić - zaraz przy reku. czy może przed trójnikiem z którego przechodzę z rury fi150 sztywnej na dwa termoflexy fi 100

Nie chce mi się ruszać tego kanału głównego sztywnego z nawiewu obecnie - na wiosnę bede robił podłogę na stychu to wtedy przebuduję na termoflex

.

no to moje myśli - proszę ocenić :

1) czy można "uciąć" czymś na pół napięcie zasilania do autotransformatora ? np przed nim dać trafo 230v na 110 V ( czy można zasilać autotransformator mneijszym napięciem niż 230 V ? )

...... .

Witam tez pomalu zabieram sie za te WM.

Niemam żadnego doświadczenia.

Odnośnie napięć to jeśli wentylatory pobieraja sumarycznie 100W sprobuj wpiąć szeregowo w zasilanie żarówkę 100 W

prąd pobierany rozłoży się na dwa strumienie (prawo Kirchhoffa) żarówka pobierze 50W i wentylatory również, popłynie prąd 430mA / 2, automatycznie spadnie moc wentylatorów o 50%.

Możesz jeszcze pokombinować z kondensatorami tylko !!!!!! nie elektrolitycznymi !!!! ale zwykłe np 220nF / 400V wpinając je w szereg do wentylatorów (dopasować empirycznie)

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTHCESPNjveru7hGnyFPLZN_rMb-MQRDBtrRn_b9kEhjJ72d4QkSQ

Niemam w domu takiego wentylatora bo chętnie bym popróbował.

Moze ktoś z Was próbował tez zwykły ściemniacz do oświetlenia one są chyba do ~ 400W .. ???

Edytowane przez Krzysiek_BB

hmm jest to myśl ale... po cholere ma mi się na strychu żarówka świecić i czerpać prad :)

Spróbuję dzis z przepustnicami - zastawię na 50%

tylko czy to coś da skoro wentylator dalej bedzie tłoczył powietrze z tą samą mocą ?

Nie wiem co to za wentylatory Pan wsadzili do luny. Pojechałem wczoraj do kogoś kto ma lunę i na 110V jest cichutko i ledwie dmucha!

Może lepiej od przepustnic transformator 40-60V lub autotransformator jak do kleiki dziecięcej .

nic nie wsadzałem - luna jest oryginalna kupiona w sklepie dospel.

a tam Pan gdzie sprawdzał wczoraj - jaka jest struktura instalacji do pierwszego nawiewu ?

Bo pewnie nie sprawdzał pan 110V na gołej lunie tylko wpiętą w instalację ?

jak pisałem - u mnie jest bardzo bardzo blisko !

Przepraszam bardzo - chciałem napisać "Panu wsadzono do luny"

Nawiew ze skrzynki 4 x 80mm z luny WP_20140116_001.jpg

hmm jest to myśl ale... po cholere ma mi się na strychu żarówka świecić i czerpać prad :)

Spróbuję dzis z przepustnicami - zastawię na 50%

tylko czy to coś da skoro wentylator dalej bedzie tłoczył powietrze z tą samą mocą ?

żarówke włożyc do środka ... bedzie działac jako przeciw oblodzeniowa :)

jednak bede musiał nieco ograniczyc napiecie zasialania ( obecnie 110V )

Podobno można autotransformator zasilić niższym napieciem niż 220V ( np 110 V)

Obmyślałem taki schemat : 230V zasilanie - > trafo 230 /110 V --- >

autotransformator ARW <----LUNA

Autotransformator wiec będzie zasialny napieciem 110V

Tylko jak policzyć nowe napięcia na 5 biegach autotransformatora ? ( na 5 - maksymalnym pewnie będzie 110 V tak ? )

Pytanie jakie będzie na 3 i 4 - bo pewnie na nich?

pozdrawiam !

Nie ! Kładzie go się w centrali przy samym wymienniku i ścieku wody.

Zacząłem testowanie Luny w domu i przy sterowaniu ARW na 1 biegu, jeśli drzwi do kotłowni, gdzie jest luna są zamknięte (wewnętrznych drzwi brak) to nie słychać kiedy się włącza i pracuje -przynajmniej w ciągu dnia :)

Witam, ten kabel grzewczy włożyć gdzieś w rejonie czerwonego zaznaczenia?

Drugie pytanie, czy kabel grzewczy będzie działał na 110V?

Chciałbym korzystając z okazji podziękować Panu Tomaszowi Brzęczkowskiemu za pomoc we własnoręcznym zrobieniu wentylacji. Pozdrawiam

luna.JPG

Nie - kabel samoregulujacy nie będzie chodził na 110V - chyba że robiony na USA ale nikt go tu nie sprzeda ze względu na brak CE.

A podzielenie doświadczeniem... przysporzyło mi sporo wrogów, ale na brak wrogów nigdy nie narzekałem.

jak mało kasy, to lepiej wentylację założyć samemu niż wcale! Pierwszą instalację zrobiłem w 1989 - nikt tego nie robił - nie było central - wymiennik był z plastikowych okładek od zeszytów - wentylatory z wojskowej radiostacji. W roku 91-tym pojawiły się centrale ELGE potem KOSS Waltera Kaczorowskiego i poleciało!