Tomasz Brzęczkowski 27.01.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 to bardzo ładny wynik pytanie skad u nas takie spadki temp ? jak pisałem - lunę dość ładnie "skleiłem". Bypass wywaliłem i zakleiłem pianką. Sprawdzę dziś temp. nawiewu zaraz przy reku - możliwe ,że spadki są na kanałach nawiewnych ? A może wina leży po stronie czerpni / wyrzutni ? U mnie czerpnia : ok 2,5 m sztywnego ocynkowanego kanału fi150 - przez ścianę ( rura ocieplona ok 5cm wełny i owinięta folią ) Wyrzutnia : ok 1,5m - kanał giętki fi 150 - wprowadzony do grawitacyjnego starego komina. ( reku do wejscia do kanału wentylacji ok 1,5m.) Centralka leży na stropie. Kanały od czerpni i wyrzutni idą ku górze i np. czerpnia wychodzi przez ścianę na wysokości ok 1m nad reku, wyżutnia wchodzi do kanału went. ok 1,2 m nad reku. Wymiennik Heatex wymieniono na własny sklejany z kliszy do RTG , A czy widział Pan "zamykanie" bypassu? To jest kawałek szczotki - tamtędy leci powietrze omijając wymiennik.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 27.01.2014 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 tak widziałem - gdyż osobiście ją wywaliłem.Kanał zapiankowałem na szczelno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 27.01.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Mam pytanie - jakiejmocy grzewczej dac kabel na rure od skroplin? 10, 15, 25 50W na metr rury? Ostatnio mi zamarzla i woda poleciala przez obudowe Luny - mialem male lodowisko i powodz w jednym na stryszku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.01.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Mam pytanie - jakiejmocy grzewczej dac kabel na rure od skroplin? 10, 15, 25 50W na metr rury? Ostatnio mi zamarzla i woda poleciala przez obudowe Luny - mialem male lodowisko i powodz w jednym na stryszku... Dla bezpieczeństwa powinien być kabel samoregulujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.01.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 tak widziałem - gdyż osobiście ją wywaliłem. Kanał zapiankowałem na szczelno Czyli tak fatalnie przewodzi ciepło ta klisza z której wymiennik zrobiono. Nie miałem lun z tym wymiennikiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 27.01.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Dla bezpieczeństwa powinien być kabel samoregulujący. Taki bedzie, tylko zastanawiam sie jakiej mocy... Dam chyba najmniejszy, 10W/m, moze wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.01.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Taki bedzie, tylko zastanawiam sie jakiej mocy... Dam chyba najmniejszy, 10W/m, moze wystarczy. W kablach samoregulujących nie podaje się mocy - tylko moc przy temperaturze. - tak więc 10W nic nie mówi... może to być bardzo mocny kabel przy 0 st.C! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 27.01.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Za duzy skrot zastosowalem - mialem na mysli kabel Thermoval'a 10W przy +10'C, przy spadku o kazde 5'C moc wzrasta o 2W, czyli 22W przy -20'C, sadze ze to wystarczy, tym bardziej ze rure z przewodem dodatkowo zapakuje w otuline piankowa. Ps wlasnie zmierzylem t. na najdalszym anemostacie - jest 11'C przy - 7'C na zewnatrz. Szalu nie ma, ale lepiej miec plus 11 niz minus 7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 27.01.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Witam u mnie przy -12 na zewnątrz, 10,9 stopni na wlocie przy temperaturze ustawionej na sterowniku na 18 stopni. wymiennik z "kliszy" i Luna bez dodatkowych uszczelnień, a kebel samoregulujący w kanale bypassu chyba nie działa bo przy włączonym i wyłączonym taka sama temperatura na wylocie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmmisiek 27.01.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Mi też zamarzła LUNA gdyż stoi na nieogrzewanym poddaszu. Jaki samoregulujący kabel kupić np. z tych poniżej?http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=przew%C3%B3d+samoreguluj%C4%85cy&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y A może są dostępne w Castoramie? Czytałem też kiedyż, że ktoś odłączał na kilka minut zasilanie od wentylatorów nawiewu i centrala się odmrażała. Co lepiej zrobić?Ten kabel grzejny włożyć do wymiennika? Da radę przy -20? Pozdr. Edytowane 27 Stycznia 2014 przez pmmisiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.01.2014 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Za duzy skrot zastosowalem - mialem na mysli kabel Thermoval'a 10W przy +10'C, przy spadku o kazde 5'C moc wzrasta o 2W, czyli 22W przy -20'C, sadze ze to wystarczy, tym bardziej ze rure z przewodem dodatkowo zapakuje w otuline piankowa. Ps wlasnie zmierzylem t. na najdalszym anemostacie - jest 11'C przy - 7'C na zewnatrz. Szalu nie ma, ale lepiej miec plus 11 niz minus 7. Szukałem co to za produkcja - ale nie znalazłem. Podają, ze niemiecka, tylko, że to nie jest prawda. Boję się tych co nie wskazują producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.01.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Mi też zamarzła LUNA gdyż stoi na nieogrzewanym poddaszu. Jaki samoregulujący kabel kupić np. z tych poniżej? http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=przew%C3%B3d+samoreguluj%C4%85cy&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y A może są dostępne w Castoramie? Czytałem też kiedyż, że ktoś odłączał na kilka minut zasilanie od wentylatorów nawiewu i centrala się odmrażała. Co lepiej zrobić? Ten kabel grzejny włożyć do wymiennika? Da radę przy -20? Pozdr. Metr samoregulującego kabla u producenta jest droższy - są to więc podróbki. To ma grzać w styropianowej bardzo łatwo palnej obudowie - zapalenie się tej obudowy od razu rozprowadzi trujący dym na pokoje. Lepiej kupować kable oparte na rdzeniu Raychem - np. Elektra - selftec pro 20W/m przy 10st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.01.2014 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Witam u mnie przy -12 na zewnątrz, 10,9 stopni na wlocie przy temperaturze ustawionej na sterowniku na 18 stopni. wymiennik z "kliszy" i Luna bez dodatkowych uszczelnień, a kebel samoregulujący w kanale bypassu chyba nie działa bo przy włączonym i wyłączonym taka sama temperatura na wylocie. Pozdrawiam Zimą nie powinno iść powietrze przez bypass. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmmisiek 28.01.2014 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 (edytowane) Czyli kupić Elektra - selftec pro 20W/m przy 10st. - 1m wystarczy? A może taki: http://allegro.pl/przewod-grzejny-samoregulujacy-iceprevent20-1m-i3883043613.html lub Polski produkt: http://allegro.pl/przewod-grzejny-samoregulujacy-17w-1mb-matec-i3918318922.html Czy ten kabel będzie bezpieczny i nie zapali się obudowa?Czy to w ogóle możliwe, że od 17W ciepła może stopić syropian?Do jakich temp. nagrzewają się te kable? Edytowane 28 Stycznia 2014 przez pmmisiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 28.01.2014 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 a nie lepiej po prostu dać wyłącznik czasowy i raz za czas wyłączyć lune na to 30 min ?Ja mam tak ustawione - Luna w sumie działa przez dobę 12 - 13 h - wystarczy w zupełności w ziemie,W nocy wyłańcza się na dłużej - tz ma dłuższe przestoje.Mi puki co nei zamarzła.Co do skroplin - lunę mam na na stropie w nieociplonym poddaszu - przykryłem wełną, Wężyk od skroplin idzie mi po stropie i przykryty wełną.Nie ma opcji zamarznąć gdyż strop jest nagrzany z pokoi pod.Dziwi mnie dalej czemu mam aż tak zimny nawiew ( przy ok -10 s wieje z 6 st max )Może wina leży gdzies po stronie wyżutni / czerpni ??? Kanały nawiewowe są chyba ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.01.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 a nie lepiej po prostu dać wyłącznik czasowy i raz za czas wyłączyć lune na to 30 min ? Ja mam tak ustawione - Luna w sumie działa przez dobę 12 - 13 h - wystarczy w zupełności w ziemie, W nocy wyłańcza się na dłużej - tz ma dłuższe przestoje. Mi puki co nei zamarzła. Co do skroplin - lunę mam na na stropie w nieociplonym poddaszu - przykryłem wełną, Wężyk od skroplin idzie mi po stropie i przykryty wełną. Nie ma opcji zamarznąć gdyż strop jest nagrzany z pokoi pod. Dziwi mnie dalej czemu mam aż tak zimny nawiew ( przy ok -10 s wieje z 6 st max ) Może wina leży gdzies po stronie wyżutni / czerpni ??? Kanały nawiewowe są chyba ok Najgorsze jest dla central i kanałów wyłączenie wentylacji zimą . Wtedy dopiero pozamarza i w kanałach! Rozsadzi obudowę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.01.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Czyli kupić Elektra - selftec pro 20W/m przy 10st. - 1m wystarczy? A może taki: http://allegro.pl/przewod-grzejny-samoregulujacy-iceprevent20-1m-i3883043613.html lub Polski produkt: http://allegro.pl/przewod-grzejny-samoregulujacy-17w-1mb-matec-i3918318922.html Czy ten kabel będzie bezpieczny i nie zapali się obudowa? Czy to w ogóle możliwe, że od 17W ciepła może stopić syropian? Do jakich temp. nagrzewają się te kable? Nie 17W! Jeżeli kabel niewiadomego pochodzenia - to czy izolacja w wodzie nie ulegnie przebiciu, czy zwarcie na złączce, a może zmiana parametrów materiału samoregulującego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 28.01.2014 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 a nie lepiej po prostu dać wyłącznik czasowy i raz za czas wyłączyć lune na to 30 min ?Ja mam tak ustawione - Luna w sumie działa przez dobę 12 - 13 h - wystarczy w zupełności w ziemie,W nocy wyłańcza się na dłużej - tz ma dłuższe przestoje.Mi puki co nei zamarzła.Co do skroplin - lunę mam na na stropie w nieociplonym poddaszu - przykryłem wełną, Wężyk od skroplin idzie mi po stropie i przykryty wełną.Nie ma opcji zamarznąć gdyż strop jest nagrzany z pokoi pod.Dziwi mnie dalej czemu mam aż tak zimny nawiew ( przy ok -10 s wieje z 6 st max )Może wina leży gdzies po stronie wyrzutni / czerpni ??? Kanały nawiewowe są chyba ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.01.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 a nie lepiej po prostu dać wyłącznik czasowy i raz za czas wyłączyć lune na to 30 min ? Ja mam tak ustawione - Luna w sumie działa przez dobę 12 - 13 h - wystarczy w zupełności w ziemie, W nocy wyłańcza się na dłużej - tz ma dłuższe przestoje. Mi puki co nei zamarzła. Co do skroplin - lunę mam na na stropie w nieociplonym poddaszu - przykryłem wełną, Wężyk od skroplin idzie mi po stropie i przykryty wełną. Nie ma opcji zamarznąć gdyż strop jest nagrzany z pokoi pod. Dziwi mnie dalej czemu mam aż tak zimny nawiew ( przy ok -10 s wieje z 6 st max ) Może wina leży gdzies po stronie wyrzutni / czerpni ??? Kanały nawiewowe są chyba ok Przy wyłączonej centrali kanały nawiewne mogą stać się wywiewnymi - wentylacja konwekcyjna - co wprowadzi do nich wilgoć. Może też być cofka z zagrzybionych nawiewów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 28.01.2014 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 no tak , ale przy tak zimnym nawiewie przy takich temp. zew. praca 24h nie wchodzi w grę - dom wyziębiony na bank.Chyba ze przykrecić prawie na max anemostaty ?poszukam przyczyny tak zimnego nawiewu..... najszybciej chyba wypiąć z luny nawiew i sprawdzic temp zaraz przy niej tak?aczkolwiek pewnie jest tak zimno gdyż najblizszy nawiew to tylko jakies 8m spiro....czy ew. zła konstrukcja czerpni / wyrzutni może mieć na to wpływ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts