Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka najlepsza wełna na rynku ?

szub1234

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Muszę przyznać, że zaskoczyła mnie jakością wełna TOPROCK SUPER wiedziałem, że na rynku są dobre i gorsze bo takimi robimy poddasza, te tańsze z lambdą poniżej 0,4 powinny nazywać się spulchnioną wełną, towarem zastępczy czy wełną z miejscami bez wełny -są nie klasyfikowalne , różna gęstość a niekiedy jej brak, spadają itd, wyroby o współczynniku koło 0,39 - już czuć, że tam coś jest, wełny koło o,35 równo tkane, sprężyste a supermata-bajka, ale ostatnio wykonywaliśmy zlecenie na TOPROCK-u SUPER, uuuu jakie zdziwienie: równiuśki, głaciuśki, sprężysty-prawie płyty w rolce , bardzo ładnie wyszło -Polecam.

Info dla osób, które zastanawiają się czemu są tak duże różnice pomiędzy lepszymi wełnami, o dobrej lambdzie a supermarketowymi - waga jest proporcjonalna (prawie) do ceny kg wełny, wełna lepsza jest cięższa, producent dał więcej towaru, a w supermarkecie sprzedają m2 napchane POWIETRZEM, bo rolka kosztuje podobnie, te z lepsząL mają zawsze mniej M2.

Ja będę układał wełnę poziomo, pomiędzy dolnymi belkami wiązarów.

Belki mają wysokość 14cm, rozstaw wiązarów 94cm.

Welna na sznurkowaniu.

Chcę ułożyć wełnę o grubości 15cm. Czy uda mi sie wepchnąć pomiędzy belki wełnę z rolki (ew. płyty) o szerokości 100cm ?

Czy lepiej rozwijać z belki (np TopRock Super), czy układać płyty (np. Rockton) ?

Żeby było dobrze między belkami to nie 100cm a jakieś 96cm >>>wełna nie może być ściśnięta.

Z płyt nie robiłem ale wykańczałem poddasze które miało drugą warstwę robioną z płyt, wyglądało to bardzo solidnie( wełna bardziej sprasowana) lepiej trzymała się między stelażem.

Czołem. A wiecie może (np. Artur69, TomekW?) czy z rolki Toprocka 20cm da radę wyciąć klin 20x100x50cm, czyli chodzi o ew. problematyczne cięcie po skosie na długości 50cm (bo 100cm to szer. rolki, a 20cm jej grubość).

Nie musi być super precyzyjnie, potrzebuję to do obłożenia wieńca od góry, odcinkami ca. metrowymi między wiązarami. Dach mam z małym kątem i b.małe okapy, stąd ten klin, reszta stropu będzie zasypana izolacją w granulacie.

Edytowane przez grzeniu666

Żeby było dobrze między belkami to nie 100cm a jakieś 96cm >>>wełna nie może być ściśnięta.

Z płyt nie robiłem ale wykańczałem poddasze które miało drugą warstwę robioną z płyt, wyglądało to bardzo solidnie( wełna bardziej sprasowana) lepiej trzymała się między stelażem.

To niedobrze... Myślałem, że te o te 4% da się ścisnąć... Na pewno szybciej by się ją układało ;)

Płyty Rockton widziałem w jakims markecie budowlanym - i trochę mnie rozczarowały. Nie widać było tej wiekszej sztywnosci i sprasowania.

To niedobrze... Myślałem, że te o te 4% da się ścisnąć... Na pewno szybciej by się ją układało ;)

Płyty Rockton widziałem w jakims markecie budowlanym - i trochę mnie rozczarowały. Nie widać było tej wiekszej sztywnosci i sprasowania.

To już sam nie wiem co myśleć o rockwool, może co zmiana w Małkini to inna partia:) więcej alko albo coś w tym stylu?!

@fotohobby

Ze świeżego doświadczenia, przy ciut większych rozstawach wiązarów u mnie, do 2cm zapasu na szerokość to było akurat. Na początku ciąłem 3cm, bo tak mi sprzedawca polecał, ale nawet ten centymetr więcej to już się nie układało tak równo.

Układałem wełnę 15 cm z rolki. Rolkę ciąłem pasami na wymiar i idzie to dość sprawnie, nie robią się też jakieś szczeliny itp. Odpadów praktycznie nie było. Generalnie strop od góry na sznurkowaniu robi się szybko i sprawnie, a kontakt z wełną jakoś szczególnie nie doskwiera. Mi zeszło dość długo, bo miałem co omijać i było trochę wycinanek i przekładanek.

Pamiętam jak kilkanaście lat temu układałem wełnę mieneralną w ścianach, to była technologia przecinania płyty po przekątnej, przesuwania rozciętych elementów po linii cięcia na oczekiwaną szerokość i obcinanie wystających trójkątów. Podobno minimalizuje to straty na materiale.

@grzeniu666

Nie myślałeś, żeby ocieplić wieniec od góry styropianem? U siebie kleiłem pianką styropian do wieńca i jednocześnie wyprowadzonego ponad wieniec styropianu na elewacji. Na jaki granulat się zdecydowałeś?

Porównując jeszcze produkty Isovera - przewinęła się u mnie optimata (1), unimata (3), profitmata (29) i supermata (1). W nawiasach ilość rolek. Optimata, nomen omen, taka wata do optykania dziur akurat, bezkształtna zupełnie. Różnica między unimatą i profitmatą duża, profitmata warta ceny. Wszystko praktycznie obłożyłem Profitmatą, po namacalnym porównaniu rolek z tych dwóch serii. Supermata - trochę lepsza niż profitmata, ale wydaje mi się, że różnica w jakości nie dogania różnicy w cenie.

@grzeniu666

Nie myślałeś, żeby ocieplić wieniec od góry styropianem?

Na jaki granulat się zdecydowałeś?

Ostatni rząd styro fasadowego (ten który dochodzi do dolnego pasa wiązarów) nie od góry jest idealnie w linii (a na jednej ścianie gdzie robiła ekipa najemna zanim ją zwolniłem i kończyłem sam, to wręcz masakra), wieniec też ma nierówności, każda ew. szczelina na styku z wiązarem mogłaby tam wprowadać chłodek, szczególnie jakby mi pianka nie wypełniła tych nierówności. Stąd wełniane rozważania, zakładam że po lekkim dociśnięciu wypełni lepiej te nierówności. Dokładnie mówiąc - myślę najpierw dać prosty odcinek gr. ~10cm jakiej miększej (szklanej?), a na to ten klin z dobrej skalnej (sztywniejszej).

Jeśli chodzi o granulat na stropie, to skłaniam się do zasypania celulozą około 28cm między wiązarem a płytą GK, a ponad tym chyba 15cm wełny skalnej (ew., po jakimś czasie) na wysokości dolnego pasa wiązara na sznurkach.

Kończę czytać wątek Ocieplam poddasze - krotkie pytania... , masakra, >9K postów, sprawy się klarują...

PS. Mówiłem że jestem fanem Twojego dziennika? Piknie tam działacie i to opisujecie :) Pzdr.

Jeśli chodzi o granulat na stropie, to skłaniam się do zasypania celulozą około 28cm między wiązarem a płytą GK, a ponad tym chyba 15cm wełny skalnej (ew., po jakimś czasie) na wysokości dolnego pasa wiązara na sznurkach.

.

Koncepcja, a nawet grubości warstw dokładnie, jak u mnie ;)

Czołem. A wiecie może (np. Artur69, TomekW?) czy z rolki Toprocka 20cm da radę wyciąć klin 20x100x50cm, czyli chodzi o ew. problematyczne cięcie po skosie na długości 50cm (bo 100cm to szer. rolki, a 20cm jej grubość).

Nie musi być super precyzyjnie, potrzebuję to do obłożenia wieńca od góry, odcinkami ca. metrowymi między wiązarami. Dach mam z małym kątem i b.małe okapy, stąd ten klin, reszta stropu będzie zasypana izolacją w granulacie.

Wytniesz, ale chcesz tą ta wełne jakby na sztorc układać? Jeśli tak to zainwestowałbym w twardsze płyty

Wytniesz, ale chcesz tą ta wełne jakby na sztorc układać? Jeśli tak to zainwestowałbym w twardsze płyty

Pomierzyłem na bud. aż takiego ścisku tam nie ma. Nasmarowałem rysunki, mógłbym może i bez przycinania skośnego tę wełnę dać. Na celulozę pójdzie potem pewnie jeszcze 15 wełny.

Czy jaka wiatroizolacja (od deski czołowej i podbitki perforowanej) tej wełnie to by się nie przydała?

Czy warstwa skalnej 20cm w rolce to już fabrycznie pognieciona i lepiej na 2x 10cm zmienić (wtedy w zasadzie może lepiej łącznie 2x 15cm, albo 15+10 bez schodów i przycinania skośnego)?

Koncepcja, a nawet grubości warstw dokładnie, jak u mnie ;)

Znowu... tylko te pokrycia dachowe nam się nie zgrały ;)

wieniec-ocieplenie-1a.jpg

wieniec-ocieplenie-1b.jpg

grzeniu666 ciekawe rozwiązanie, też się zastanawiam nad czymś podobnym. Rysunek w poście z linka

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221480-Jak-rozwi%C4%85za%C4%87-po%C5%82%C4%85czenie-ocieplenia-%C5%9Bciany-%28styro%29-i-stropu-%28we%C5%82n%C4%85%29

IMG_8991.jpg

IMG_8994.jpg

fotohobby Ja mam podobne wiązary jak Ty (zresztą z tej samej firmy :) ułożyłem w tym tygodniu na sznurki między pasem dolnym wełnę w rolkach Isover Unimata 15cm. Rozstaw w świetle między belkami 94-96cm. Rolki Isover mają 120cm szerokości, więc docinałem w poprzek 2cm więcej niż rozstaw w świetle. Jeśli da się więcej to wełna ma tendencję do przełamywania się zamiast szczelnego rozprężenia.

Edytowane przez sewi

@Artur, te nierówności mieszczą się raczej w 1cm, na styro, jeśli są, to łagodne (fale dunaju), na wieńcu bardziej nadziubdziane (wiadomo, beton czyli kamyczki, ciapki).

Cholera, ten element to jedna z większych moich zagwostek budowlanych (nadal nierozwiązana), czy tam potrzebna ta podbitka z perforacją (drożna, poddasze nieużytkowe, w kalenicy nad membraną raczej jest szczelina między gąsiorem a blachą, skosy nieocieplone).

Przyznaję że dmucham na zimne, albo błądzę, profilaktycznie nie chcę tego drewna wiązarowego okładać słaboparoprzepuszczalnym styrkiem, dziś na budowie z resztek po ociepleniu porobiłem takie daszki ze styro (rysunek niżej) aby osłonić tę wełnę (przyczaję jakąś sprężystą) którą zamierzam tam poupychać, znów profilaktycznie, coby mi tam wiater kilowatów nie wyciągał spomiędzy wełny. A między tą wełną i styro/wieńcem pianki mogę napsikać, PUianki ci u mnie dostatek (jestem jej psychofanem).

Głupi już jestem od tego, ale jak zabuduję sufit GK, i zasypię granulatem, to w tamto miejsce tylko wczołgać się pozostanie, i to raczej szczupłemu (czyli ja się coraz mniej kwalifikuję).

Pozdrawiam!

EDIT: pytanko - czy wełnę z rolki można zaciągnąć zaprawą (do siatki) do dociepleń? Chodzi mi o stronę wierzchnią a nie krawędź. Czy to powinna być jakaś lepsiejsza wełna (np. Toprock) czy dowolna (np. Multirock którego w tej samej cenie mogę dać 2x grubiej)?

wieniec-ocieplenie-1c.jpg

Te dziurki w podbitce, to zależy od pokrycia, bo są żeby cyrkulacje wyzwolić i ostudzić poddasze, szczególnie wymagane przy papach, blachy i ceramika maję swoje dziury. Wełny w rolce nie zaciągniesz klejem, będzie się wałkować i wyrywać spod pacy, jak robimy elewacje na wełnie, to wcieramy pierwszą warstwę, nie można tylko pacnąć klej, nie przylgnie.

@Artur, te nierówności mieszczą się raczej w 1cm, na styro, jeśli są, to łagodne (fale dunaju), na wieńcu bardziej nadziubdziane (wiadomo, beton czyli kamyczki, ciapki).

Cholera, ten element to jedna z większych moich zagwostek budowlanych (nadal nierozwiązana), czy tam potrzebna ta podbitka z perforacją (drożna, poddasze nieużytkowe, w kalenicy nad membraną raczej jest szczelina między gąsiorem a blachą, skosy nieocieplone).

Przyznaję że dmucham na zimne, albo błądzę, profilaktycznie nie chcę tego drewna wiązarowego okładać słaboparoprzepuszczalnym styrkiem, dziś na budowie z resztek po ociepleniu porobiłem takie daszki ze styro (rysunek niżej) aby osłonić tę wełnę (przyczaję jakąś sprężystą) którą zamierzam tam poupychać, znów profilaktycznie, coby mi tam wiater kilowatów nie wyciągał spomiędzy wełny. A między tą wełną i styro/wieńcem pianki mogę napsikać, PUianki ci u mnie dostatek (jestem jej psychofanem).

Głupi już jestem od tego, ale jak zabuduję sufit GK, i zasypię granulatem, to w tamto miejsce tylko wczołgać się pozostanie, i to raczej szczupłemu (czyli ja się coraz mniej kwalifikuję).

Pozdrawiam!

EDIT: pytanko - czy wełnę z rolki można zaciągnąć zaprawą (do siatki) do dociepleń? Chodzi mi o stronę wierzchnią a nie krawędź. Czy to powinna być jakaś lepsiejsza wełna (np. Toprock) czy dowolna (np. Multirock którego w tej samej cenie mogę dać 2x grubiej)?

Może lepiej zrobić izolację w ten sposób

wieniec-ocieplenie-1c.jpg

@Artur, dzięki za info

@Rafał, jeśli chodzi aby poprawić izolację od str. narożnika wieńca (prawo/góra) to na celulozie będzie jeszcze 15cm wełny z rolki. Poza tym w takim (Twoim) wykonaniu, górna część tego pionowego odcinka wełny jest na wysokości dolnego pasa wiązara ("poprzecinana" nim) natomiast niżej nie ma tej przeszkody, o tyle mi się to wydaje karkołomne (nacinać? zostawić pustkę niżej? układać osobno?). Osobna sprawa to jak/kiedy wykonać montaż tej wełny (chodzi o ten pionowy odcinek), przed czy podczas rusztu/zabudowy GK, bo później to tam nie wlezę.