Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na ile można wierzyć kosztorysom z projektów?

flopy

Recommended Posts

Witam,

Jest sobie projekt z Galerii Domów.

Dom się nazywa przy Przyjemnej 3 w tejże galerii.

Moje pytanie jest takie:

Na ile realne są te kosztorysy, które są dołączane do projektów? Jak to się przekłada na rzeczywistość?

Chodzi mi głównie o stan surowy. Zdaje sobie sprawę, że wykończenie to już inna bajka.

Ktoś ma jakieś doświadczenia z projekatmi z Galerii Domów?

link do kosztorysu: http://koszty.cdi.net.pl/projekt/UPB-023.html

Pozdrawiam

Krzysiek

Dla mnie cąłkiem wiarygodny kosztorys. Ja buduję dom o pow. zabudowy 174 m2, powierzchnia użytkowa 230m2. Za stan surowy zamknięty, instalacje elektryczną, centralne ogrzewanie, wode, kanalizację, tynki, posadzki zapłaciłem 160 tys łącznie za materiały i robociznę (na każdy etap inna firma), więc na taki mały domek kwota realna.

• 1 month później...
Kosztorysy z biur projektowych są robione po to żeby projekt sprzedać, a nie po to żeby go nie sprzedać. Każdy może sobie odpowiedzieć na pytanie jak wpływa to na cenę w kosztorysie.

Zgadz się kosztorys z biur projektowych są robione po to żeby projekt sprzedać.

Umnie stali było za mało w stosunku do projektu. A i tak kupiłem z 10% nadwyzką

Dla mnie cąłkiem wiarygodny kosztorys. Ja buduję dom o pow. zabudowy 174 m2, powierzchnia użytkowa 230m2. Za stan surowy zamknięty, instalacje elektryczną, centralne ogrzewanie, wode, kanalizację, tynki, posadzki zapłaciłem 160 tys łącznie za materiały i robociznę (na każdy etap inna firma), więc na taki mały domek kwota realna.

Jeśli za 230 m2 zapłaciłeś 160.000 (mat + robocizna) w wymienionym zakresie prac (... okna, dach, tynki, posadzki i jeszcze ogrzewanie) to naprawdę gratuluję :o

Ciekawy jestem zdjęć z realizacji, wykonania fundamentów, więźby i dachu (zabudowa 174 m2) ... z czego budowałeś i generalnie budowy bo naprawdę cena powala (oczywiście pozytywnie). No chyba, że jesteś deweloperem lub budowałeś na sprzedaż :rolleyes:

Powracając do tematu głównego. Cena jest realna choć dodałbym sobie 10% zapasu.

Edytowane przez inwestorbb

Jeśli za 230 m2 zapłaciłeś 160.000 (mat + robocizna) w wymienionym zakresie prac (... okna, dach, tynki, posadzki i jeszcze ogrzewanie) to naprawdę gratuluję :o

Ciekawy jestem zdjęć z realizacji, wykonania fundamentów, więźby i dachu (zabudowa 174 m2) ... z czego budowałeś i generalnie budowy bo naprawdę cena powala (oczywiście pozytywnie). No chyba, że jesteś deweloperem lub budowałeś na sprzedaż :rolleyes:

Powracając do tematu głównego. Cena jest realna choć dodałbym sobie 10% zapasu.

nie no, dajcież spokój - kradzionym materiałem, spokojnie w tej cenie do wykonania ;)

Zgadz się kosztorys z biur projektowych są robione po to żeby projekt sprzedać.

W pełni popieram. Szczególnie, jeśli nie są to pełne kosztorysy, a jedynie cena końcowa, względnie z dopiskiem małymi literkami, że to dla najtańszych materiałów i systemu gospodarczego. Nieco bardziej przydatne mogą być kosztorysy z udostępnionym pełnym przedmiarem - można go samodzielnie sprawdzić (koniecznie, żeby uniknąć pomyłek ilościowych ze strony biura projektowego - a zliczanie powierzchni, objętości, itd. w przypadku domków raczej wielką filozofią nie jest i inwestor jest w stanie sobie z tym poradzić) i uzupełnić własne ceny jednostkowe w oparciu o to, jakie stawki zaoferują potencjalni wykonawcy, czy dostawcy materiałów w danej okolicy.

Da się zejść poniżej kosztorysu przynajmniej na etapie SSZ. U mnie kosztorys domu 187m2 pow całkowitej przewidywał prawie 170tys zł. Ja wydałem 144tys zł i będę miał zwrot prawie 6tys podatku. W kosztorys nie wliczyłem kosztu przyłączeń i dokumentacji które wynosiły 15 tys zł.

Aha buduję systemem gospodarczym , poza sprzątaniem i podlewaniem chudziaka i stropów nie tknąłem palcem budowy. Materiały są dobrej jakośc, okna trzyszybowe w tym dwie wielkie suwanki.

PS Do pełnego SSZ brakuje drzwi wejściowych i gospodarczych do kotłowni (szacuje ok 5tys zł)

A ja odpowiem inaczej - to zalezy :) Bo (nie chcac tutaj nikogo urazic) w podwarszawskiej miejscowosci sie nie wyrobisz w 140% kosztorysu a w podkarpackiej wsi zrobi za 70%. Jeden wezmie murarza i sam ze szwagrem/tesciem/bratem bedzie za pomocnikow robil a drugi nie ma na to czasu/checi/mozliwosci. Średnio mozna pewnei przyjac ze ekipami ciezko bedzie zrobic w kosztorysie, gospodarczo z wkladem wlasnym bedzie sie dalo. Kazda sytuacja jest indywidualna. Gdy sam szukalem ekipy do SSO na oferii to roznice w kosztach za calosc siegaly 40-50 tysiecy. Jak upolujesz okazje na material to tez wplynie to na koszt.