flopy 05.11.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Witam, Jest sobie projekt z Galerii Domów. Dom się nazywa przy Przyjemnej 3 w tejże galerii. Moje pytanie jest takie: Na ile realne są te kosztorysy, które są dołączane do projektów? Jak to się przekłada na rzeczywistość? Chodzi mi głównie o stan surowy. Zdaje sobie sprawę, że wykończenie to już inna bajka. Ktoś ma jakieś doświadczenia z projekatmi z Galerii Domów? link do kosztorysu: http://koszty.cdi.net.pl/projekt/UPB-023.html PozdrawiamKrzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 05.11.2013 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Kosztorys sobie a życie sobie. Robiłem rozeznanie wsród ekip do SSO. Ekipy z doświadczeniem które mogłem sam zweryfikować i średnio to ok 300zł m2 powierzchni liczonej po podłogach. Dodaj do tego materiały z zestawienia i masz mniej wiecej koszt SSO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 05.11.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Dokładnie, kosztorys sobie, a życie sobie... mój kosztorys + rozeznanie wśród osób budujących ten sam dom a i tak wyjdzie pewno 30 % więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.11.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 nie wierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurekn 06.11.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Dla mnie cąłkiem wiarygodny kosztorys. Ja buduję dom o pow. zabudowy 174 m2, powierzchnia użytkowa 230m2. Za stan surowy zamknięty, instalacje elektryczną, centralne ogrzewanie, wode, kanalizację, tynki, posadzki zapłaciłem 160 tys łącznie za materiały i robociznę (na każdy etap inna firma), więc na taki mały domek kwota realna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 07.11.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 można się opierać na tym kosztorysie - ale tylko jako pomocnicze żródło informacji.... nie bazowałbym na tym ślepo - bo można się oszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malcol 29.12.2013 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Kosztorysy z biur projektowych są robione po to żeby projekt sprzedać, a nie po to żeby go nie sprzedać. Każdy może sobie odpowiedzieć na pytanie jak wpływa to na cenę w kosztorysie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malcol 29.12.2013 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Jestem na etapie wyboru wykonawcy SSO. Najniższa oferta jaka dostałem pokrywa się mniej więcej z kosztorysem z archonu. Tylko, że gdybym wybrał tego wykonawcę pewnie budowy bym tak szybko nie skończył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
certa 30.12.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Kosztorysy z biur projektowych są robione po to żeby projekt sprzedać, a nie po to żeby go nie sprzedać. Każdy może sobie odpowiedzieć na pytanie jak wpływa to na cenę w kosztorysie. Zgadz się kosztorys z biur projektowych są robione po to żeby projekt sprzedać. Umnie stali było za mało w stosunku do projektu. A i tak kupiłem z 10% nadwyzką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 02.01.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Dla mnie cąłkiem wiarygodny kosztorys. Ja buduję dom o pow. zabudowy 174 m2, powierzchnia użytkowa 230m2. Za stan surowy zamknięty, instalacje elektryczną, centralne ogrzewanie, wode, kanalizację, tynki, posadzki zapłaciłem 160 tys łącznie za materiały i robociznę (na każdy etap inna firma), więc na taki mały domek kwota realna. Jeśli za 230 m2 zapłaciłeś 160.000 (mat + robocizna) w wymienionym zakresie prac (... okna, dach, tynki, posadzki i jeszcze ogrzewanie) to naprawdę gratuluję Ciekawy jestem zdjęć z realizacji, wykonania fundamentów, więźby i dachu (zabudowa 174 m2) ... z czego budowałeś i generalnie budowy bo naprawdę cena powala (oczywiście pozytywnie). No chyba, że jesteś deweloperem lub budowałeś na sprzedaż Powracając do tematu głównego. Cena jest realna choć dodałbym sobie 10% zapasu. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez inwestorbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.01.2014 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Jeśli za 230 m2 zapłaciłeś 160.000 (mat + robocizna) w wymienionym zakresie prac (... okna, dach, tynki, posadzki i jeszcze ogrzewanie) to naprawdę gratuluję Ciekawy jestem zdjęć z realizacji, wykonania fundamentów, więźby i dachu (zabudowa 174 m2) ... z czego budowałeś i generalnie budowy bo naprawdę cena powala (oczywiście pozytywnie). No chyba, że jesteś deweloperem lub budowałeś na sprzedaż Powracając do tematu głównego. Cena jest realna choć dodałbym sobie 10% zapasu. nie no, dajcież spokój - kradzionym materiałem, spokojnie w tej cenie do wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radamara 02.01.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Zgadz się kosztorys z biur projektowych są robione po to żeby projekt sprzedać. W pełni popieram. Szczególnie, jeśli nie są to pełne kosztorysy, a jedynie cena końcowa, względnie z dopiskiem małymi literkami, że to dla najtańszych materiałów i systemu gospodarczego. Nieco bardziej przydatne mogą być kosztorysy z udostępnionym pełnym przedmiarem - można go samodzielnie sprawdzić (koniecznie, żeby uniknąć pomyłek ilościowych ze strony biura projektowego - a zliczanie powierzchni, objętości, itd. w przypadku domków raczej wielką filozofią nie jest i inwestor jest w stanie sobie z tym poradzić) i uzupełnić własne ceny jednostkowe w oparciu o to, jakie stawki zaoferują potencjalni wykonawcy, czy dostawcy materiałów w danej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilch 02.01.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Da się zejść poniżej kosztorysu przynajmniej na etapie SSZ. U mnie kosztorys domu 187m2 pow całkowitej przewidywał prawie 170tys zł. Ja wydałem 144tys zł i będę miał zwrot prawie 6tys podatku. W kosztorys nie wliczyłem kosztu przyłączeń i dokumentacji które wynosiły 15 tys zł.Aha buduję systemem gospodarczym , poza sprzątaniem i podlewaniem chudziaka i stropów nie tknąłem palcem budowy. Materiały są dobrej jakośc, okna trzyszybowe w tym dwie wielkie suwanki. PS Do pełnego SSZ brakuje drzwi wejściowych i gospodarczych do kotłowni (szacuje ok 5tys zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 02.01.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 W moim przypadku kosztorys ze strony z500 bardzo trafnie oddaje koszty budowy według tego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaar 03.01.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2014 A ja odpowiem inaczej - to zalezy Bo (nie chcac tutaj nikogo urazic) w podwarszawskiej miejscowosci sie nie wyrobisz w 140% kosztorysu a w podkarpackiej wsi zrobi za 70%. Jeden wezmie murarza i sam ze szwagrem/tesciem/bratem bedzie za pomocnikow robil a drugi nie ma na to czasu/checi/mozliwosci. Średnio mozna pewnei przyjac ze ekipami ciezko bedzie zrobic w kosztorysie, gospodarczo z wkladem wlasnym bedzie sie dalo. Kazda sytuacja jest indywidualna. Gdy sam szukalem ekipy do SSO na oferii to roznice w kosztach za calosc siegaly 40-50 tysiecy. Jak upolujesz okazje na material to tez wplynie to na koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
certa 07.01.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Wszystko jest gdybaniem co by było jakby było. Budowanie budowaniem, a co jak zwalą humus i się okaże ze staw mamy w który trzeba wpompować 1/3 zaplanowanych kosztów na ławy fundamentowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilch 07.01.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Wszystko jest gdybaniem co by było jakby było. Budowanie budowaniem, a co jak zwalą humus i się okaże ze staw mamy w który trzeba wpompować 1/3 zaplanowanych kosztów na ławy fundamentowe. Takie rzeczy sprawdza się podczas zakupu działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts