gondoljerzy 20.11.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Gdzies mi sie obilo o oczy, ze zaklada sie przelicznik 8% dla zmiany temperatury wewnetrznej o 1K. ... Przykładowe dane z sieci: Średnia temperatura na zewnątrz w okresie grzewczym w sezonach od 2001 do 2009 wynosiła +5 stopni. Ogrzewając dom istotna jest różnica pomiędzy temperaturą wewnątrz i na zewnątrz. Więc dla temperatur w domu rzędu 20 stopni jeden stopień to 1/15 różnicy = 6,7%. Dla 25 stopni w domu to już będzie tylko 5% (ale 5% od większej wartości bezwzględnej). Jest jednak pewne ale: niższa temperatura w domu, to kocioł pracujący z niższą mocą i niższą sprawnością. No, może z wyjątkiem ogrzewania prądem czy kotłem kondensacyjnym. Oszczędności więc będą, ale nie tak wielkie jak 8%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.11.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Jest jednak pewne ale: niższa temperatura w domu, to kocioł pracujący z niższą mocą i niższą sprawnością. No, może z wyjątkiem ogrzewania prądem czy kotłem kondensacyjnym. Oszczędności więc będą, ale nie tak wielkie jak 8%. W przypadku pompy ciepla nizza temperatura w domu, to nizsza temperatura na zasilaniu i przy mniejszym zapotrzebowaniu na cieplo wyzsza temperatura DZ (jesli gruntowe) a wiec sprawnosc calego ukladu wzrasta. Moze wtedy da sie dociagnac do tych 8%. Wiadomo, ze to sa grube szacunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 20.11.2013 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 W domku utrzymuje temperaturę na poziomie 22 do 22,5oC. Dla mnie i żony jest to optymalna temperatura. Przy niższej siedząc przy kompie marznę , a lubię siedzieć w koszulce z krótkim rękawem. własnie liczymy, czy dobrowolna i przemyślana zamiana koszulki z krótkim rękawem na wygodny i gustowny polarek da nam liczące się oszczędności. w końcu prawie wszyscy na tym forum szukamy oszczędności w różnych dziedzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.11.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Chodzenie w swetrze to niegłupi pomysł, ale można też spróbować zaoszczędzić w inny sposób, np. przez lepszą izolację, Tylko polozenie dodatkowej izolacji cieplnej w domu moze byc nieco bardziej klopotliwe niz zalozenie polara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.11.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 ja zakładam polar w czasie koszenia trawy jesienią czy ma to wpływ zużycie energii dla celów grzewczych skoro kosiarka jest elektryczna? nie traktujcie tego pytania jako żartu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.11.2013 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Podpytaj kablarzy. Oni maja na to swoje teorie i Ci dokladnie wytlumacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MATRON 20.11.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Widzę że się nie źle się dogrzewamy Zawsze mam ustawioną temperaturę 20C w dzień i 18C w godz 22:00-6:00 i nie chodzę na krótki rękaw ale też nie w polarze, nie jest to podyktowane jakimiś oszczędnościami tylko dobrym samopoczuciem a że ja ani dzieci nie łapiemy przeziębień być może jest to zasługa temperatury w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 20.11.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Teoretycznie optymalna temperatura to ok. 21 st. C. nie ma sensu przegrzewać, bo wtedy w domu będzie suche powietrze. Chodzenie w swetrze to niegłupi pomysł, ale można też spróbować zaoszczędzić w inny sposób, np. przez lepszą izolację, zamontowanie specjalnych ekranów, które odbijają ciepło od kaloryfera i oddają je do pomieszczenia. Tutaj znalazłem jeszcze parę innych rad jak oszczędzać: http://mabapa.pl/blog/?p=231 Dla mnie optymalna temperatura to taka, w ktorej sie dobrze czuje. Nikt mi nie bedzie mowil ile to ma byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.11.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Dla mnie optymalna temperatura to taka, w ktorej sie dobrze czuje. Nikt mi nie bedzie mowil ile to ma byc Prosze, jaki nonkonformista! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 20.11.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 własnie liczymy, czy dobrowolna i przemyślana zamiana koszulki z krótkim rękawem na wygodny i gustowny polarek da nam liczące się oszczędności. w końcu prawie wszyscy na tym forum szukamy oszczędności w różnych dziedzinach. Wstyd sie przyznac, ale jakis czas temu wyrzucalismy duzo jedzenia. Zawsze mnie to okropnie wkurzalo. Teraz moge powiedziec, ze oszczedzam Ale nikt mnie nie zmusi, zebym oszczedzal na sile np. obnizajac temperature w domu. Nie ma mowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 20.11.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Nadmiar jedzenia i swobodne podejście do ogrzewania świadczy o zamożności. Szczerze zazdraszczam. Ja do niedawna ogrzewałem się olejem opałowym i dla oszczędności łaziłem po domu w swetrach. Teraz opalam drewnem, w domu 22-23 stopnie i chodzę w koszuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.11.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Nadmiar jedzenia i swobodne podejście do ogrzewania świadczy o zamożności. To chyba bardziej w spolecznosciach pierwiotnych. Teraz o zamoznosci swiadczy duza ponad wszelka miare chalupa w drogiej dzielnicy i super nowe markowe autko w garazu. Po sztuce dla czlonka rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 20.11.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Nadmiar jedzenia to raczej wynikal z dokarmiania przez rodzicow i tesciow Co do ogrzewania. Gdybym mial sie zle czuc w domu z powodu oszczedzania na ogrzewaniu..... to wole wracac do bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 21.11.2013 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Wstyd sie przyznac, ale jakis czas temu wyrzucalismy duzo jedzenia. Zawsze mnie to okropnie wkurzalo. Teraz moge powiedziec, ze oszczedzam Ale nikt mnie nie zmusi, zebym oszczedzal na sile np. obnizajac temperature w domu. Nie ma mowy nie znajdziesz nikogo kto chciałby cię zmuszać ja sobie teretyzuję, bo dla mnie to paradoks: zmuszeni zostaliśmy do uzywanie żarówek energooszczędnychktórych nie cierpię, aby chronić środowisko i zaoszczędzić naprawdę niewielkie pieniądze. instalujemy rekuperatory i izolujemy, aby wolniej zużywać energię, wydajemy na to naprawdę duże pieniądze. jest to dla nas ważne, ważne jest dla nas środowisko. tymczasem dla tej tak ważnej sprawy nie jesteśmy w stanie zmienic nawyków w ubieraniu. wpływ na środowisko takiej drobnej zmiany w zwyczajach mógłby byc prównywalny np. z używaniem papierowych toreb zamiast foliowych lub z segregacja odpadów albo zmianą żarówek. przecież ogrzewa każdy, a np. w blokach przegrzewanie jest nagminne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 21.11.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 A dla mnie najważniejszy jest komfort, czyli ma być na tyle ciepło, żebym mógł chodzić na krótki rękaw. Dla mnie to 22 -23 stopnie. A czy zapłacę te parę (set) płn więcej czy mniej to już mi dynda - najważniejsze, żeby mi i mojej rodzinie było ciepło.Chyba musiałbym upaść na głowę, żeby w domu siedzieć w swetrze.Generalnie ekoterrorystom mówię stanowcze nie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 21.11.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 U mnie w domu jest 22 w salonie ja chodzę na krótki rekaw i krótkie spodenki bo tak sie przyzwyczaiłem ale 20 C w ciągu dnia jak dla mnie jest za zimno ale wiem ze jest taniej założyć coś na długi rękaw niż podkręcić ogrzewanie w sypialni mam 21,5 ale jak sie śpi w koszulce na krótki rękaw i w bokserkach to jak rano po nocy wydaje mi sie chłodno musze zbadać ile jest rano ale wydaje mi sie ze może 20,5 do 21 i jak sie obudze wydaje mi sie chłodno ale chwila i juz jest oki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.11.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Polecam lekturę artykułu na temat źródeł energii i kosztów eksploatacji. Przy gruntowej pompie ciepla udaje sie zejsc do 0,08 PLN za KWh (w artykule jest 0,14PLN) grzejac w tanim pradzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 21.11.2013 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 zakładam oczywiście, że dom jest energooszczędny i pomimo to chodzimy w swetrze, aby jak najmniej obciążać środowisko i nasz portfel.ale widzę, że ekologia jest ok dopóki nie dotyczy wygody naszego własnego ciała. tak myślałam - są granice poświęcenia dla środowiska:lol2: zwróciłam uwagę na tę sprawę, ponieważ wychowywałam się w domu w latach osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku, potem przeniosłam się do miasta. w domu normalne było, że latem chodziło się w sukienkach i koszulkach, a zimą w bawełnianym golfiku lub rozpinanym sweterku narzuconym na bluzkę, nikt na to nie zwracał uwagi. zwykły rytm pór roku. dopiero w bloku okazało się, że cały rok ciągle T-shirt.więc jeżeli ktoś wychował się w bloku, to faktycznie może mu się w głowie nie mieścić, że można coś zimą na siebie narzucić. wygodnego oczywiście, są również t-shirty z długim rękawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 21.11.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Witajcie, Conieco w temacie...Zapraszam do lektury... http://www.budujemydom.pl/ogrzewanie-podlogowe-i-grzejniki/18087-ogrzewanie-wspolczesnych-cieplych-domow-komfortowe-zdrowe-tansze PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.11.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Conieco w temacie... Zapraszam do lektury... http://www.budujemydom.pl/ogrzewanie-podlogowe-i-grzejniki/18087-ogrzewanie-wspolczesnych-cieplych-domow-komfortowe-zdrowe-tansze W jakim "temacie". My tu nie piszemy o prymitywnej reklamie grzejnikow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts