Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile zaoszczędzę na ogrzewaniu ubierając sweter/polar?

Zielony ogród

Recommended Posts

Gdzies mi sie obilo o oczy, ze zaklada sie przelicznik 8% dla zmiany temperatury wewnetrznej o 1K. ...

Przykładowe dane z sieci: Średnia temperatura na zewnątrz w okresie grzewczym w sezonach od 2001 do 2009 wynosiła +5 stopni. Ogrzewając dom istotna jest różnica pomiędzy temperaturą wewnątrz i na zewnątrz. Więc dla temperatur w domu rzędu 20 stopni jeden stopień to 1/15 różnicy = 6,7%. Dla 25 stopni w domu to już będzie tylko 5% (ale 5% od większej wartości bezwzględnej).

Jest jednak pewne ale: niższa temperatura w domu, to kocioł pracujący z niższą mocą i niższą sprawnością. No, może z wyjątkiem ogrzewania prądem czy kotłem kondensacyjnym. Oszczędności więc będą, ale nie tak wielkie jak 8%.

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jest jednak pewne ale: niższa temperatura w domu, to kocioł pracujący z niższą mocą i niższą sprawnością. No, może z wyjątkiem ogrzewania prądem czy kotłem kondensacyjnym. Oszczędności więc będą, ale nie tak wielkie jak 8%.

W przypadku pompy ciepla nizza temperatura w domu, to nizsza temperatura na zasilaniu i przy mniejszym zapotrzebowaniu na cieplo wyzsza temperatura DZ (jesli gruntowe) a wiec sprawnosc calego ukladu wzrasta. Moze wtedy da sie dociagnac do tych 8%. :)

Wiadomo, ze to sa grube szacunki.

W domku utrzymuje temperaturę na poziomie 22 do 22,5oC. Dla mnie i żony jest to optymalna temperatura. Przy niższej siedząc przy kompie marznę :), a lubię siedzieć w koszulce z krótkim rękawem. :)

własnie liczymy, czy dobrowolna i przemyślana zamiana koszulki z krótkim rękawem na wygodny i gustowny polarek da nam liczące się oszczędności. w końcu prawie wszyscy na tym forum szukamy oszczędności w różnych dziedzinach.

Widzę że się nie źle się dogrzewamy :jawdrop: Zawsze mam ustawioną temperaturę 20C w dzień i 18C w godz 22:00-6:00 i nie chodzę na krótki rękaw ale też nie w polarze, nie jest to podyktowane jakimiś oszczędnościami tylko dobrym samopoczuciem a że ja ani dzieci nie łapiemy przeziębień być może jest to zasługa temperatury w domu.

Teoretycznie optymalna temperatura to ok. 21 st. C. nie ma sensu przegrzewać, bo wtedy w domu będzie suche powietrze. Chodzenie w swetrze to niegłupi pomysł, ale można też spróbować zaoszczędzić w inny sposób, np. przez lepszą izolację, zamontowanie specjalnych ekranów, które odbijają ciepło od kaloryfera i oddają je do pomieszczenia. Tutaj znalazłem jeszcze parę innych rad jak oszczędzać: http://mabapa.pl/blog/?p=231

Dla mnie optymalna temperatura to taka, w ktorej sie dobrze czuje. Nikt mi nie bedzie mowil ile to ma byc :)

własnie liczymy, czy dobrowolna i przemyślana zamiana koszulki z krótkim rękawem na wygodny i gustowny polarek da nam liczące się oszczędności. w końcu prawie wszyscy na tym forum szukamy oszczędności w różnych dziedzinach.

Wstyd sie przyznac, ale jakis czas temu wyrzucalismy duzo jedzenia. Zawsze mnie to okropnie wkurzalo. Teraz moge powiedziec, ze oszczedzam :)

Ale nikt mnie nie zmusi, zebym oszczedzal na sile np. obnizajac temperature w domu. Nie ma mowy :)

Wstyd sie przyznac, ale jakis czas temu wyrzucalismy duzo jedzenia. Zawsze mnie to okropnie wkurzalo. Teraz moge powiedziec, ze oszczedzam :)

Ale nikt mnie nie zmusi, zebym oszczedzal na sile np. obnizajac temperature w domu. Nie ma mowy :)

nie znajdziesz nikogo kto chciałby cię zmuszać:)

ja sobie teretyzuję, bo dla mnie to paradoks: zmuszeni zostaliśmy do uzywanie żarówek energooszczędnychktórych nie cierpię, aby chronić środowisko i zaoszczędzić naprawdę niewielkie pieniądze. instalujemy rekuperatory i izolujemy, aby wolniej zużywać energię, wydajemy na to naprawdę duże pieniądze. jest to dla nas ważne, ważne jest dla nas środowisko. tymczasem dla tej tak ważnej sprawy nie jesteśmy w stanie zmienic nawyków w ubieraniu. wpływ na środowisko takiej drobnej zmiany w zwyczajach mógłby byc prównywalny np. z używaniem papierowych toreb zamiast foliowych lub z segregacja odpadów albo zmianą żarówek. przecież ogrzewa każdy, a np. w blokach przegrzewanie jest nagminne.

A dla mnie najważniejszy jest komfort, czyli ma być na tyle ciepło, żebym mógł chodzić na krótki rękaw. Dla mnie to 22 -23 stopnie.

A czy zapłacę te parę (set) płn więcej czy mniej to już mi dynda - najważniejsze, żeby mi i mojej rodzinie było ciepło.

Chyba musiałbym upaść na głowę, żeby w domu siedzieć w swetrze.

Generalnie ekoterrorystom mówię stanowcze nie:)

U mnie w domu jest 22 w salonie ja chodzę na krótki rekaw i krótkie spodenki bo tak sie przyzwyczaiłem ale 20 C w ciągu dnia jak dla mnie jest za zimno ale wiem ze jest taniej założyć coś na długi rękaw niż podkręcić ogrzewanie w sypialni mam 21,5 ale jak sie śpi w koszulce na krótki rękaw i w bokserkach to jak rano po nocy wydaje mi sie chłodno musze zbadać ile jest rano ale wydaje mi sie ze może 20,5 do 21 i jak sie obudze wydaje mi sie chłodno ale chwila i juz jest oki

zakładam oczywiście, że dom jest energooszczędny i pomimo to chodzimy w swetrze, aby jak najmniej obciążać środowisko i nasz portfel.

ale widzę, że ekologia jest ok dopóki nie dotyczy wygody naszego własnego ciała.

tak myślałam - są granice poświęcenia dla środowiska:lol2:

zwróciłam uwagę na tę sprawę, ponieważ wychowywałam się w domu w latach osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku, potem przeniosłam się do miasta. w domu normalne było, że latem chodziło się w sukienkach i koszulkach, a zimą w bawełnianym golfiku lub rozpinanym sweterku narzuconym na bluzkę, nikt na to nie zwracał uwagi. zwykły rytm pór roku. dopiero w bloku okazało się, że cały rok ciągle T-shirt.

więc jeżeli ktoś wychował się w bloku, to faktycznie może mu się w głowie nie mieścić, że można coś zimą na siebie narzucić. wygodnego oczywiście, są również t-shirty z długim rękawem