Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zakazuje produkcji kotłów na paliwa stałe klasy niższej niż 5.

Dawno, dawno temu, jak zobaczyła mnie koleżanka mojej mamy to powiedziała jej:

- W życiu nie zgodziłabym się, żeby mój syn nosił długie włosy!

- Ja też. - odpowiedziała moja mama

- Eeee. Ale przecież nosi...

- Ale bez mojej zgody.

To samo można powiedzieć rządzącym. Niech sobie przeszukają net, Ludzie zmieniają rozsypane stare kotły na klasy 5 bo takie były już dawno dotowane, i przerabiają by palić czymkolwiek.

Takie chowanie głowy w piasek zamiast rozwiązywania problemu.

Naiwniacy. w 1982 r. zrobiłem trzy instalacje CO i zamontowałem 3 kotły, wszystkie pracują do dziś. Kiedy przestaną pracować kotły zamontowane w 2017 r.

Jeżeli zostały tylko trzy kotły z lat 80-siątych, to nie problem. Gorzej jeśli większość będzie nadal trująca.

Dzisiaj też możesz spotkać samochody produkowane w latach 80-tych. Ale jest ich już znikoma ilość.

Do dzisiaj są produkowane silniki dwusuwowe, które zatruwają środowisko średnio 10 razy więcej niż czterosuwowe. Ale jest to margines, bo są używane w piłach łańcuchowych czy kosach spalinowych. Królowa polskich szos - Syrenka miała silnik dwusuwowy. Benzyna była z ołowiem.

Tak jak co kilka lat są podnoszone normy czystości spalin w samochodach, tak tak samo musi być w kotłach.

2. Rozporządzenie nie stosuje sie do kotłów:

1) ...

4) na biomasę niedrzewną, tutaj pellet z roślin energetycznych np.

wierzba energetyczna, miskant mam producenta 5km od siebie...., pestki w

retortach ida aż miło (to te retorty na pellet z biomasy z opcją spalania węgla)

Ale kotły na pellety (czyli biomasę) dużo mniej zanieczyszczają powietrze niż kotły na drewno w dużych kawałkach, o węglowych już nie wspominając.

Ten co obsługiwał kocioł na biomasę do węgla nie wróci. Przynajmniej ja mam porównanie. Mogę w moim kotle na biomasę spalać także węgiel. Ale wiem jak to wygląda i jaki syf jest w kotłowni z węglem. Mimo iż pellety wychodzą nieco drożej, to węglem nigdy w nim nie paliłem i nie zamierzam.

Edytowane przez panfotograf

Ale kotły na pellety (czyli biomasę) dużo mniej zanieczyszczają powietrze niż kotły na drewno w dużych kawałkach, o węglowych już nie wspominając.

Ten co obsługiwał kocioł na biomasę do węgla nie wróci. Przynajmniej ja mam porównanie. Mogę w moim kotle na biomasę spalać także węgiel. Ale wiem jak to wygląda i jaki syf jest w kotłowni z węglem. Mimo iż pellety wychodzą nieco drożej, to węglem nigdy w nim nie paliłem i nie zamierzam.

O czym Ty piszesz? To nie o tym mowa, nie chodzi tu o typowy kocioł na pellet a w dodatku nie chodzi o pellet drzewny...

Ta furtka tworzy fikcyjnie drzwi, w których retorty na ekogroszek "cudownie" staną się raptem palnikami na biomasę np. w postaci pelletu z wierzby czy miskantusa jako paliwo podstawowe.

Edytowane przez Jarecki79

Nie tylko na węgiel...... uchwała antysmogowa dotyczy w Krakowie paliw stałych.

W moim MPZP z 2014 roku na terenie Krakowa jest zapis: "...wyklucza się stosowanie w nowych obiektach paliw stałych...". Rozumiem że, tym sposobem wykluczone są różnego rodzaju pellety, ekogroszki choćby je spalać w kotłach VII klasy. Oczywiście to też wyklucza paliwa typu skrystalizowany butan, uran U235. Według przepisu ważne jest tylko, aby to co idzie do przetworzenia na energię było w postaci ciekłej lub gazowej niezależnie od tego jak jest zanieczyszczone.

Do lasu też nie można wyrzucać śmieci i co

Obecnie muszą zamówić wywóz śmieci po budowie i lekko się zdziwiłem że za podstawienie kontenera średniej wielkości mam zapłacić ponad 600 zł.

Więc wcale się nie dziwię że wielu "woli" wyrzuć do lasu albo spalić. Mimo że mam las przed samym domem to nie pomyślałem aby śmieci po budowie wywalić w lesie ale cena wywozu lekko mnie zszokowała ...

A co do zakazu palenia węglem , to zapewne nie zastąpi to zbyt szybko ...

Ale na pewno powinien być zakaz montażu kotłów na paliwo stałe jak i kominków na paliwo stałe w nowych domach ...

Każdy nowy dom musi spełniać pewne normy pod względem zapotrzebowania na ciepło i każdy z takich będzie można ogrzać pompą lub gazem lub nawet czystym prądem bez jakiś gigantycznych wydatków ...

Obecnie muszą zamówić wywóz śmieci po budowie i lekko się zdziwiłem że za podstawienie kontenera średniej wielkości mam zapłacić ponad 600 zł..

W mojej gminie raz na rok można zamówić podstawienie i wywóz kontenera za darmo (w ramach opłaty za śmieci). Zapytaj w gminie czy urzędzie miasta gdzie mieszkasz.