Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Odnośnie zakazu spalania paliw stałych - myślę, że sobie poradzimy(my, Polacy) z zakazami widząc statystyki PORT PC- dzisiaj opublikowano nowe dane na rok 2017! Rekordowy rok i gigantyczne wzrosty w sektorze powietrznych pomp ciepła. Widzieliście?

PORT PC podaje, że w 2017 roku cały rynek pomp ciepła do centralnego ogrzewania wzrósł ponad 30%. Spektakularny wzrost odnotował sektor powietrznych pomp ciepła! Segment pomp ciepła powietrze/woda w 2017 roku wzrósł o 55%. Rośnie udział grzewczych pomp ciepła w nowobudowanych budynkach jednorodzinnych. W 2017 roku w co ósmym nowym domu zainstalowano pompę ciepła! Rynek pomp ciepła w Polsce jest jedynym rynkiem w Europie, w którym zanotowano wzrosty sprzedaży pomp ciepła 7 lat z rzędu.

Super , będziemy w końcu mieli czyste powietrze

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to chyba za dużo powiedziane :) Działania na rzecz poprawy jakości powietrza to nie tylko instalacja pomp ciepła - zarówno w starych jak i nowych domach. Za tym powinno iść wiele więcej. Chociażby transport, czy zmiana nawyków Polaków

Ale.... takie informacje jak najbardziej napawają optymizmem :)

Pisząc, że PC to ekologiczne rozwiązanie to jest takie samo naciąganie jak eko-groszek. Panownie, prąd w gniazdku trzeba wyprodukować.... Nasze elektrownie to stare gigantyczne kopciuchy na węgiel.

Polecam ten artykuł:

http://www.energetyka24.com/polskie-elektrownie-przoduja-w-emisji-zanieczyszczen

"W Polsce na 46 elektrowni ... odpowiadają one za 78 proc. zdolności energetycznej kraju i tylko w Polsce powodują blisko 4,5 tys. przedwczesnych zgonów rocznie. Wśród największych emitentów zanieczyszczeń są elektrownie w Bełchatowie i Kozienicach, które znalazły się odpowiednio na pierwszym i czwartym miejscu w zestawieniu Europejskiej Agencji Środowiska (dane za 2015 rok)."

Pisząc, że PC to ekologiczne rozwiązanie to jest takie samo naciąganie jak eko-groszek. Panownie, prąd w gniazdku trzeba wyprodukować.... Nasze elektrownie to stare gigantyczne kopciuchy na węgiel.

Polecam ten artykuł:

http://www.energetyka24.com/polskie-elektrownie-przoduja-w-emisji-zanieczyszczen

"W Polsce na 46 elektrowni ... odpowiadają one za 78 proc. zdolności energetycznej kraju i tylko w Polsce powodują blisko 4,5 tys. przedwczesnych zgonów rocznie. Wśród największych emitentów zanieczyszczeń są elektrownie w Bełchatowie i Kozienicach, które znalazły się odpowiednio na pierwszym i czwartym miejscu w zestawieniu Europejskiej Agencji Środowiska (dane za 2015 rok)."

Można milion razy powtarzać, a za chwilę i tak ktoś ten argument z dupy zapoda.

Pompa ciepła potrzebuje prądu, to fakt. Ale jest w stanie z 1kWh wyprodukować 4kWh pobierając energię z gruntu, z powietrza lub wody! Czyli potrzebuje tylko 1/4 energii!

W dodatku kto nie jest ekologiczny, właściciele pomp ciepła czy nasze elektrownie węglowe? To wina właścicieli pomp, którzy zainwestowali w czyste i bezobsługowe źródło ciepła i chłodu?

A największy problem leży właśnie w niskiej emisji, czyli kopcących domach!

Można milion razy powtarzać, a za chwilę i tak ktoś ten argument z dupy zapoda.

Waśnie, właśnie....myślenie że jak mam PC do ogrzewania to jestem eko, bo nie mam dymu z komina, kosztem zwiększania kilkukrotnie produkcja energii elektrycznej z nie ekologicznego źródła...jest myśleniem z D...niezależnie od COP.

Zgoda, że to nie wina tych co zdecydowali się na PC, jest to mniejsze zło, dużo mniejsze.

Przekierowanie ludzi na ogrzewanie prądem to idiotyczna polityka ochrony rynku węglowego, który zawsze będzie trucicielem.

Do tyłu jesteśmy w redukcji tlenków azotu, ale już są budowane i uruchamiane odpowiednie urządzenia podnoszące redukcję tlenków. Jeżeli chodzi o Bełchatów, to faktycznie na starych blokach redukcja pyłu jest na poziomie 99,6% (słabo jak na UE), ale nowy jest znacznie czystszy, bo redukuje na poziomie 99,9%.

Ekogrochy, kominki i inne syfy nie redukują nic wcale.

Jak by nie patrzeć rozpaczliwe są działania rządu: zachęcanie ludzi do ogrzewania prądem (jest to lepsze niż kopciuch) okazało się niewypałem, dopłaty do piecy eko-wegiel !!! co wywindowało ich ceny dwukrotnie, automatycznie ceny piecy na pelet też w górę. Ustawa any-smogowa poza windowaniem sen opału i pieców nie daje nic - medialne straszenie karami i zakup dronów :-).

Każdy program dofinansowania piecy, pomp, solarów, generuje dodatkowe koszty i zwiększa ceny. Czemu nie stosują prostego mechanizmu, np. odliczenia VAT (to daje już 23%) i dodatkowo ulga podatkowa po dostarczeniu dokumentów takich jak teraz są wymagane przy dopłatach.

Tak tak ...za proste jak na nasze warunki.

Wystarczyło by też znieść akcyzę od gazu dla celów grzewczych, ale wtedy węgiel przestał by być konkurencyjny.

Ograniczenie zapotrzebowania na energie, to jest właściwy kierunek. Tymczasem dobre założenia do programu domów energooszczędnych i pasywnych wylądowały w koszu - same dopłaty były bezsensu ale założenia programu świetne.

Jakiś czas temu zrobiłem symulację kosztów ogrzewania domu energooszczędnego (UE 35) i po uwzględnieniu kosztów urządzeń i instalacji oraz kosztów energii w okresie 10 lat, koszt utrzymania domu wyszedł +/-5% taki sam niezależnie od źródła: gaz, PC, węgiel, pelet. Nie wiem czy to przypadek czy błąd obliczeń.

Każdy program dofinansowania piecy, pomp, solarów, generuje dodatkowe koszty i zwiększa ceny.

Ceny paneli spadają mimo dotacji. Dwa lata temu nie było cen niższych niż 7-8 tys. zł /kWp ongrid, wczoraj dostałem wycenę za 4300 zł /kWp z instalacją.

Jakiś czas temu zrobiłem symulację kosztów ogrzewania domu energooszczędnego (UE 35) i po uwzględnieniu kosztów urządzeń i instalacji oraz kosztów energii w okresie 10 lat, koszt utrzymania domu wyszedł +/-5% taki sam niezależnie od źródła: gaz, PC, węgiel, pelet. Nie wiem czy to przypadek czy błąd obliczeń.

Zależy od założeń -- np. czy liczyć budowanie kominów, kotłowni i składu na opał przy śmierdziuchach.

Wystarczyło by też znieść akcyzę od gazu dla celów grzewczych, ale wtedy węgiel przestał by być konkurencyjny.

Gaz do celów opałowych w gospodarstwach domowych jest przecież zwolniony z akcyzy. A nawet gdyby gospodarstwa domowe tę akcyzę płacić musiały, to obecna stawka przewidziana przez ustawę dla celów opałowych wynosi 0,0046 zł/kWh, a więc mniej niż pół grosza, czyli prawie nic.

• 2 weeks później...
Gość Arturo72
:rotfl: Alarm Smogowy kłamie :wave: Ekobzdury

Smog,dym,sadza na parapetach,smród to efekt nie śmieci ale samego palenia czy to węglem czy drewnem.

To co jakiś czas czyścisz w kotle wyrzucasz również kominem i śmierdzi mi i osiada mi na parapetach.

Głupa nie udawaj...

:rotfl: Alarm Smogowy kłamie :wave: Ekobzdury

Po prostu potwierdza to co my wiemy od zawsze, a przeciętny kowalski może nie wiedzieć, że to nie spalanie śmieci jest przyczyną zasyfiałego w Polsce powietrza, ale spalanie węgla i drewna.

Teraz jest na do dowód.

Dowalić solidny podatek zdrowotny do węgla (tak z 50%) - to jedyna droga do czystszego powietrza. A zebrane pieniądze przeznaczyć na dopłaty dla tych których nie będzie stać na ogrzewanie. Nie dla się po dobroci to trzeba pałką.

Smog,dym,sadza na parapetach,smród to efekt nie śmieci ale samego palenia czy to węglem czy drewnem.

To co jakiś czas czyścisz w kotle wyrzucasz również kominem i śmierdzi mi i osiada mi na parapetach.

Głupa nie udawaj...

Kluczem jest czyste spalanie anie napędzanie kabzy instalatorom 5klasą itp. Poza tym jestem przeciwnikiem organizacji tych eko.... z Alarmu Smogowego. Latem więcej jest syfu na parapetach pyłki itp.