KvM 14.12.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 kobra - masz chyba sporo racji.... Kompletnie nie ma racji. Nawet jeśli w momencie kupna nikogo nie ma to za rok dwa piec może mieć dookoła multum sąsiadów. Chyba ze kupi 10 hektarów, ale ro nie kwestia myślenia tylko kasy. Poza tym w imię czego ktoś ma szukać miejsca które nie będzie zatruwane? To Ci którzy trują powinni być ścigani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 14.12.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 czy ktoś może mi powiedzieć jakie są koszty ogrzewania prądem(dom będzie ocieplony 15cm 0,031),pow.200m Zrob ozc będziesz wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 14.12.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Jestem sobie w stanie wyobrazić że można mieszkając w mieście nie pomyśleć o takim aspekcie. W ogóle go pominąć w nieświadomości przy wyborze. Zresztą problem jest taki że tak naprawdę to nie ma wyboru jeśli nie ma kasy na te hektary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.12.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 czy ktoś może mi powiedzieć jakie są koszty ogrzewania prądem(dom będzie ocieplony 15cm 0,031),pow.200m Nikt nie jest wróżką i nie wie w jakiej technologii budujesz,jaką będziesz miał izolację jaką wentylację,jakie okna itp. Zrób OZC to się dowiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 14.12.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 No nie wiem jak Wy, ale ja sobie nie jestem w stanie wyobrazić, że pozbywam się wszystkich oszczędności i zadłużam na poważną kwotę i kupuję za tą kasę coś, czego nie zbadałem dostatecznie dobrze żeby mieć pewność że to jest właśnie to na co chcę tą kasę wydać. I jeszcze kupę własnej roboty w to pakuję. Ale ja stary jestem, to może dlatego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 14.12.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 No nie wiem jak Wy, ale ja sobie nie jestem w stanie wyobrazić, że pozbywam się wszystkich oszczędności i zadłużam na poważną kwotę i kupuję za tą kasę coś, czego nie zbadałem dostatecznie dobrze żeby mieć pewność że to jest właśnie to na co chcę tą kasę wydać. I jeszcze kupę własnej roboty w to pakuję. Ale ja stary jestem, to może dlatego... Masz na myśli piec węglowy i etat palacza do końca życia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 14.12.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 @Arturo72 a co zrobisz jak arab " Bin Laden" wysadzi źródło energii i infrastrukturę , to swój symbol raka będziesz rozpalał co? Wtedy Twoje poglądy się zmienią,, bo sytuacja tego wymaga ?. Dlatego nie zmuszaj kogoś do wydatków których nie chce ponosić i nie ma na nie.Pamiętaj o tym że to Ty kupiłeś działkę i zamieszkałeś w tamtej społeczności , a nie oni.. Ja mieszkając koło Ciebie, na Twoje zaczepki odpowiadałbym, tym żebyś ocieplił wszystkie domy jak Tobie to przeszkadza , bo wiesz gdzie się przeprowadziłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 14.12.2013 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 nie ma co zmuszać, węgiel zostanie wyeliminowany z nowego budownictwa przez nowe warunki techniczne. w 2021 r. zapotrzebowanie na energię pierwotną będzie mogło być max 70 kWh/m2 na CO + CWU. to oznacza, że stumetrowy domek będzie musiał mieć zapotrzebowanie na CO + CWU 6360 kWh jeśli grzejemy węglem (współczynnik nakładu 1,1). grzanie czystym prądem w zasadzie od przyszłego roku stanie się niemożliwe. Dla takiego domu o zapotrzebowaniu 6300 kWh nikt nie będzie robił kotłowni z kominem i piecem na ekogroszek. gdzie będzie gaz, tam ludzie będą pewnie korzystać z gazu, gdzie nie będzie to naturalnym wyborem stanie się powietrzna pompa ciepła, która będzie wtedy na pewno znacznie tańszą inwestycją. no i pozostanie jeszcze drewno EDIT: dodatkowo, żeby spełnić takie wymagania, to będzie musiała zostać zaprojektowana wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 14.12.2013 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Nie wiem Panie Arturze czy pamiętasz ale jakiś czas temu wieszczyłeś cenę kWh w okolicy 1 pln. Czy o cenie ekogroszktu też masz jakieś przecieki ? Edytowane 14 Grudnia 2013 przez mic81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.12.2013 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Nikt z nowych inwestorów nie myśli o przyszłości,że cena ekogroszku nie będzie stała,na pewno pójdzie w górę i stawiam za 5 lat cenę ok.2000zł/t ekogroszka. Ok.5 lat temu cena ekogroszka to 350zł/t czyli wzrost do dnia dzisiejszego ok.150% i chyba wszystko w temacie ? Węgiel jest bardzo tani poza Polską ... Na giełdzie 1tona wegla (miał) kosztuje niecałe 80 USD . Polski węgiel też jest tani , ale ceny ustala mafia czyli Holdingi Węglowe i nie można kupić węgla bezpośrednio z kopalni ale trzeba przez Holding i cena wzrasta kilku krotnie ... W Rosji mają mnóstwo węgla , tak samo w wielu byłych republikach radzieckich , mnóstwo węgla i to wydobywanego odkrywkowo mają Czesi , dużo ma Australia i wiele innych krajów ... Węgla jest mnóstwo ... Już teraz można sobie kupić z Czech wywrotkę ekogroszku za około 300zł za tonę ... Dodatkowo obecne kotły moga palić także miał , który jest tańszy od ekogroszku ... Więc co do cen się nie martwie ... Za to prąd na 100% pójdzie w górę i tego jestem pewien ... Za kilka lat ludzie się zdziwią , bo nasza energetyka ma niesamowicie przestarzałe linie przesyłowe , mało bloków energetycznych i itd. Wymagane są gigantyczne pieniądze na modernizacje i co za tym idzie czekają duuuże podwyżki ... Dodatkowo już teraz w Polsce brakuje mocy i niedługo będziemy importować prąd ... Już przy granicy Polski jest kończona budowa (albo już jest) elektrownia atomowa która będzie eksportowała prąd do Polski ... Ale o tym się nie mówi .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 14.12.2013 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Nie,nawet wtedy,przy braku prądu będę w lepszej sytuacji niż grzejący węglem w nowych domach. Rozpalony kominek,przy domu z małymi stratami ciepła i domu budowanym z uwzględnieniem dużej akumulacji ciepła znacznie dłużej utrzyma ciepło niż dom budowany jako szałas,który zrientowany jest tylko na węgiel? Nie będzie Tobie wstyd że trujesz ludzi kominkiem, jak to KvM palących określa "trucicielami" Zamiast mieć zasilanie awaryjne pompy(agregat) Nie będzie Tobie wstyd że działasz nieświadomie na zniszczenie państwowego górnictwa,. Żeby przeszło w prywatne ręce. Ciekaw czy zdajesz sobie z tego sprawę że promujesz anty węglowe lobby, czym osłabiasz polską energetykę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 14.12.2013 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Masz na myśli piec węglowy i etat palacza do końca życia? Nie zapomnij potem się wyżalić, że Cię tutaj obrażają, obrzucają wyzwiskami, chamskimi epitetami, zarzutami i podłymi sugestiami. Patrz post 1183 z 60 strony wątku. A na myśli miałem Artura i jego decyzję o zakupie działki i budowie domu w miejscu w którym nie chce mieszkać. To dla średnio inteligentnej osoby chyba dość jasno wynikało z poprzednich postów - dlatego wyjaśniam specjalnie na Twój użytek. Edytowane 15 Grudnia 2013 przez kobra64 dopisek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 15.12.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Nie wiem Panie Arturze czy pamiętasz ale jakiś czas temu wieszczyłeś cenę kWh w okolicy 1 pln. Czy o cenie ekogroszktu też masz jakieś przecieki ? To tylko kwestia polityki Państwa. Gdybyśmy mieli politykę taka jak w Niemczech to prąd u nas byłby w okolicy 1pln. 10 lat temu prąd w Niemczech kosztował niewiele więcej niż w Polsce i ciągle cena dynamicznie rośnie, obecnie jest to 1,2 pln za 1kwh a gaz ciągle kosztuje porównywanie z tym co PL. Prąd w taniej taryfie w Niemczech kosztuje ok 90 gr za 1kwh i tam się nie kalkuluje mieć pompy ciepła bo gaz zawsze wyjdzie taniej. Niestety polityki państwa nie da się przewidzieć. Być może za kilka lat będziemy mieli i tani gaz i tani prąd z tego gazu. Rosjanie dość intensywnie rozwijają program eksportu energetyki jądrowej. Być może za kilkanaście lat takie elektrownie będą budowane relatywnie szybko i tanio. Polska ma własne surowce paliwa jądrowego na 30 lat. Pewnie gdyby dobrze poszukać to znalazłoby się więcej. Nawet jeśli w Polsce nie będzie elektrowni z przyczyn politycznych to może być kilka elektrowni przy granicach i dość tani prąd z nich u nas. Edytowane 15 Grudnia 2013 przez KvM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 15.12.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Mistalova temat o zakazie palenia został już wyczerpany - i z góry było wiadomo, że do consensusu nie dojdzie się na forum.Ale widzę, że Twoje wypowiedzi w tym temacie są tak samo na temat jak nasze. Gburów i nudziarzy widzę, ze nie brakuje nawet online. Edytowane 16 Grudnia 2013 przez Magda_lena85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 15.12.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Jako goracy przeciwnik wegla liczylem na bardziej dynamiczna dyskusje, a tymczasem wlasciwy temat umarl. Ps Subaru jest lipne, przynajmniej w wersji STI - na dluzsza mete nie da rady nim ostrzej jezdzic tak jak np. lancerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.12.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 a jest funkcja omijania głupich postów? Daj sobie na wstrzymanie i jak cię ktoś denerwuje to sobie wpisz na listę ignorowanych w swoim profilu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.12.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Gdzie jest MODERATOR!?!\ A zgłosiłeś jakikolwiek post do moderacji? Taki trójkącik z wykrzyknikiem pod postem, który zgłaszasz. Kliknij, to się przyjrzę. Nie mam sił ani czasu ani ochoty czytać jakiejś słownej przepychanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 15.12.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Daj sobie na wstrzymanie i jak cię ktoś denerwuje to sobie wpisz na listę ignorowanych w swoim profilu! dzięki, nie wiedziałem, że jest taka opcja, zaraz skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 17.12.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Węgiel jest bardzo tani poza Polską ... Za to prąd na 100% pójdzie w górę i tego jestem pewien ... Za kilka lat ludzie się zdziwią , bo nasza energetyka ma niesamowicie przestarzałe linie przesyłowe , mało bloków energetycznych i itd. Wymagane są gigantyczne pieniądze na modernizacje i co za tym idzie czekają duuuże podwyżki ... Dodatkowo już teraz w Polsce brakuje mocy i niedługo będziemy importować prąd ... Już przy granicy Polski jest kończona budowa (albo już jest) elektrownia atomowa która będzie eksportowała prąd do Polski ... Ale o tym się nie mówi .... Racja !!!! Juz podrożał. http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,15153496,Ceny_pradu_mocno_w_dol__URE_zatwierdzil_nowe_taryfy.html#MT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 17.12.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 nie cieszyłbym się tak tą obniżką. ZE zrekompensują sobie podniesieniem pozostałych opłat wchodzących w rachunek końcowy. Po za tym zobaczymy co będzie jak zostanie uwolniony rynek energii dla odbiorców indywidualnych. Czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts