Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zasadnicze pytanie. Jakie to stropy? Monolityczne czy teriva?

Inne pytanie, dlaczego chcesz to przenieść do piwnicy? Jaki jest dopływ powietrza do piwnicy?

Raczej monolityczne bo to stare budownictwo.

Piwnica zimą ma częściowo grzany sufit bo jest pod kotłownią a dodatkowo przechodzą przez nią po suficie rury cw/co. Zimą temeratura tam oscyluje od 15 do min 10 st. Czerpiąc z tamtąd, nawet uwzględniając niewielki spadek temperatury przez zwiększony przepływ powietrza, m/in zwiększy się sprawność reku.

Dopływ do piwnicy - przez drzwi - nie są szczelne.

Proponuję zrobić czerpnię w mieszkaniu, sprawność będzie jeszcze większa....

A tak serio, to to co zaoszczędzisz na większej temperaturze wlotu powietrza z piwnicy, stracisz na tym, ze temperatura w piwnicy się obniży. Inaczej miałbyś perpetum mobile.

Chyba że piwnica jest na tyle duża i głęboko położona, że temperatura w niej stabilizuje się od gruntu a nie od mieszkania. Wtedy faktycznie piwnica będzie działała jak gruntowy wymiennik ciepła. Pytanie czy da to jakieś sensowne oszczędności i czy w związku z tym warto stropy przebijać... Poza tym , nie wiem co trzymasz w piwnicy - ale jak np. jakieś narzędzia, farby, smary itp. to zaciąganie takich smrodków do domu to średni pomysł.

A tak serio, to to co zaoszczędzisz na większej temperaturze wlotu powietrza z piwnicy, stracisz na tym, ze temperatura w piwnicy się obniży. Inaczej miałbyś perpetum mobile.

Chyba że piwnica jest na tyle duża i głęboko położona, że temperatura w niej stabilizuje się od gruntu a nie od mieszkania. Wtedy faktycznie piwnica będzie działała jak gruntowy wymiennik ciepła. Pytanie czy da to jakieś sensowne oszczędności i czy w związku z tym warto stropy przebijać... Poza tym , nie wiem co trzymasz w piwnicy - ale jak np. jakieś narzędzia, farby, smary itp. to zaciąganie takich smrodków do domu to średni pomysł.

W piwnicy stoją tylko słoiki:) No i właśnie chciałbym by działała jak piszesz - takie wstępne gwc.

Jak mielił w kółko wewnątrz domu - toć wyrzutnia jest na dach:)

To chcesz, żeby rekuperator zasysał powietrze z wnętrza domu i wyrzucał na zewnątrz? Czyli robisz wentylację mechaniczną wywiewną - a nawiew będzie przez wszelkie nieszczelności? Zimnym powietrzem z zewnątrz?

To chcesz, żeby rekuperator zasysał powietrze z wnętrza domu i wyrzucał na zewnątrz? Czyli robisz wentylację mechaniczną wywiewną - a nawiew będzie przez wszelkie nieszczelności? Zimnym powietrzem z zewnątrz?

Zatem, to samo można powiedzieć o układzie dotychczasowym bo nieużytkowe poddasze - jako czerpnia - też jest wnętrzem domu. Jednak zeszłej zimy się sprawdziło.

Owczar - w piwnicy - można powiedzieć jest energia uboczna. Grzeje ziemia, kotłownia i zaizolowane rury. Petanie - jak mocno spadła by tam temperatura po takiej zmianie? Jak mi w istocie "zdejmie" aż 10 st to masz całkowitą rację - zostawię jak jest.

Poza tym, ta piwnica wpadła mi do głowy z myślą dalszego rozwoju w kierunku gwc. W lini prostej mam jakieś 20 m do granicy z sąsiadem, zatem wkopanie rury na zewnątrz nie jest wielkim problemem.

Zatem, to samo można powiedzieć o układzie dotychczasowym bo nieużytkowe poddasze - jako czerpnia - też jest wnętrzem domu. Jednak zeszłej zimy się sprawdziło.

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie poddasze jest szczelnie odizolowane od domu. Ma za to dwa kominki wentylacyjne. A sam dach szczelny nie jest i przy ścianach szczelnie nie jest i zaciąga powietrze zewnętrzne. Nie ma jak zaciągnąć powietrza z wnętrza domu.

Do tego poddasze od wnętrza domu u mnie oddziela 40cm izolacji termicznej. Piwnicę jak masz odizolowaną? Patrz co jest przestrzenią ogrzewaną, a co nie i jak są od siebie izolowane. Skoro jednak nie zaciągasz do piwnicy powietrza z zewnątrz, to skąd ma do domu przybyć powietrze żeby zastąpić to, które wyleci przez wyrzutnię? Oby nie przez komin w czasie palenia, bo będzie niefajnie.

Edytowane przez Kaizen

.

Sprawdziło się pod jakim względem? Że wyziębiłeś je do temp. zewnętrznej? U mnie na strychu jest zawsze temperatura o kilka stopni wyższa niż na zewnątrz. A jak jeszcze słoneczko przyświeci to nawet kilkanaście. Ty zaciągając tam powietrze zewnętrzne doprowadzasz bez względu na warunki do wyrównania tych temperatur.

Sprawdziło się pod jakim względem? Że wyziębiłeś je do temp. zewnętrznej?

Pisałem w pierwszym poście. Pomimo dość dobrej izolacji stropu temperatura na strychu przy 20 stopniowych mrozach oscylowała w okolicy 0. Do temp. zewnętrznej bardzo daleko;) dla rekuperatora i jego sprawności to spora różnica - ciągnąć -20 a 0 st. Nie wspominając o tym, że ciągnąc to -10 czy -20 pewnie i tak by zamarzł (nie ma grzałek)

Pisałem w pierwszym poście. Pomimo dość dobrej izolacji stropu temperatura na strychu przy 20 stopniowych mrozach oscylowała w okolicy 0. Do temp. zewnętrznej bardzo daleko;) dla rekuperatora i jego sprawności to spora różnica - ciągnąć -20 a 0 st. Nie wspominając o tym, że ciągnąc to -10 czy -20 pewnie i tak by zamarzł (nie ma grzałek)

Skąd w takim razie to ciepło na poddaszu się wzięło? Przy słonecznej pogodzie to rozumiem, ale w pozostałym okresie to tylko z domu, więc z tą izolacją coś nie do końca tak dobrze musi być.

możecie zerknąć na moją instalację :

mieszkańców troje i kot . kubatura 420 m3

dół :

nawiew

salon 3x75

wywiew

kuchnia 2x75

wc 2x75

góra :

nawiew

pokój 1 x75

pokój 1x75

sypialnia 2x75

pralnia 1x75

wywiew

łazienka 3x75

9e55fd5a8686.jpg

340762f406a8.jpg

Edytowane przez dancos

dancos,

kto ci projektowal te wentylacje, jaka firma?

.

Sam :no:

Już poprawiłem

f8a4fd8b57bd.jpg

1435e8ead6a2.jpg

Na górze po równo . Wiem że w suszarni nie stosuje się wywiewu ale powiedzmy że tam będzie tylko pralka i ogólny bałagan :)

Może na dole dorzucić jeszcze jeden nawiew ? Holl będzie otwarta ?

Co zrobić w sytuacji wc. Długość rur będzie miała zaledwie dwa metry od rozdzielacza ?

Czy mogę bezpośrednio na wyjścia rekuperacji założyć rozdzielacze, powiedzmy :

na wywiew x8 i nawiew x8 i porozchodzić się już tylko peflex do pomieszczeń na dole i górze ?

Edytowane przez dancos