Owczar 28.08.2018 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Zasadnicze pytanie. Jakie to stropy? Monolityczne czy teriva? Inne pytanie, dlaczego chcesz to przenieść do piwnicy? Jaki jest dopływ powietrza do piwnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 28.08.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Zasadnicze pytanie. Jakie to stropy? Monolityczne czy teriva? Inne pytanie, dlaczego chcesz to przenieść do piwnicy? Jaki jest dopływ powietrza do piwnicy? Raczej monolityczne bo to stare budownictwo. Piwnica zimą ma częściowo grzany sufit bo jest pod kotłownią a dodatkowo przechodzą przez nią po suficie rury cw/co. Zimą temeratura tam oscyluje od 15 do min 10 st. Czerpiąc z tamtąd, nawet uwzględniając niewielki spadek temperatury przez zwiększony przepływ powietrza, m/in zwiększy się sprawność reku. Dopływ do piwnicy - przez drzwi - nie są szczelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.08.2018 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Dopływ do piwnicy - przez drzwi - nie są szczelne. Zewnętrzne? Czy będziesz milił w kółko powietrzem wewnątrz domu? Naprawdę są takie dziurawe, że przepuszczą z 5 x więcej powietrza, niż drzwi wewnątrz domu nie stawiając znaczącego oporu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 28.08.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Proponuję zrobić czerpnię w mieszkaniu, sprawność będzie jeszcze większa.... A tak serio, to to co zaoszczędzisz na większej temperaturze wlotu powietrza z piwnicy, stracisz na tym, ze temperatura w piwnicy się obniży. Inaczej miałbyś perpetum mobile.Chyba że piwnica jest na tyle duża i głęboko położona, że temperatura w niej stabilizuje się od gruntu a nie od mieszkania. Wtedy faktycznie piwnica będzie działała jak gruntowy wymiennik ciepła. Pytanie czy da to jakieś sensowne oszczędności i czy w związku z tym warto stropy przebijać... Poza tym , nie wiem co trzymasz w piwnicy - ale jak np. jakieś narzędzia, farby, smary itp. to zaciąganie takich smrodków do domu to średni pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 28.08.2018 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Jak mielił w kółko wewnątrz domu - toć wyrzutnia jest na dach:) Nie tyle dziurawe, co nie są szczelnie domykane. W zasadzie mogę w nich również zamontować kratkę albo otwory z tulejkami - jak w łazience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 28.08.2018 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 A tak serio, to to co zaoszczędzisz na większej temperaturze wlotu powietrza z piwnicy, stracisz na tym, ze temperatura w piwnicy się obniży. Inaczej miałbyś perpetum mobile. Chyba że piwnica jest na tyle duża i głęboko położona, że temperatura w niej stabilizuje się od gruntu a nie od mieszkania. Wtedy faktycznie piwnica będzie działała jak gruntowy wymiennik ciepła. Pytanie czy da to jakieś sensowne oszczędności i czy w związku z tym warto stropy przebijać... Poza tym , nie wiem co trzymasz w piwnicy - ale jak np. jakieś narzędzia, farby, smary itp. to zaciąganie takich smrodków do domu to średni pomysł. W piwnicy stoją tylko słoiki:) No i właśnie chciałbym by działała jak piszesz - takie wstępne gwc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 28.08.2018 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Zostaw jak jest. Z energetycznego punktu widzenia nic nie zyskasz - bo czy w piwnicy czy na poddaszu - energia ktora tam dociera jest z domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.08.2018 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Jak mielił w kółko wewnątrz domu - toć wyrzutnia jest na dach:) To chcesz, żeby rekuperator zasysał powietrze z wnętrza domu i wyrzucał na zewnątrz? Czyli robisz wentylację mechaniczną wywiewną - a nawiew będzie przez wszelkie nieszczelności? Zimnym powietrzem z zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.08.2018 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Nie wiem - ale od niektórych pomysłów kręci mi się w głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 28.08.2018 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 To chcesz, żeby rekuperator zasysał powietrze z wnętrza domu i wyrzucał na zewnątrz? Czyli robisz wentylację mechaniczną wywiewną - a nawiew będzie przez wszelkie nieszczelności? Zimnym powietrzem z zewnątrz? Zatem, to samo można powiedzieć o układzie dotychczasowym bo nieużytkowe poddasze - jako czerpnia - też jest wnętrzem domu. Jednak zeszłej zimy się sprawdziło. Owczar - w piwnicy - można powiedzieć jest energia uboczna. Grzeje ziemia, kotłownia i zaizolowane rury. Petanie - jak mocno spadła by tam temperatura po takiej zmianie? Jak mi w istocie "zdejmie" aż 10 st to masz całkowitą rację - zostawię jak jest. Poza tym, ta piwnica wpadła mi do głowy z myślą dalszego rozwoju w kierunku gwc. W lini prostej mam jakieś 20 m do granicy z sąsiadem, zatem wkopanie rury na zewnątrz nie jest wielkim problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.08.2018 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) Zatem, to samo można powiedzieć o układzie dotychczasowym bo nieużytkowe poddasze - jako czerpnia - też jest wnętrzem domu. Jednak zeszłej zimy się sprawdziło. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie poddasze jest szczelnie odizolowane od domu. Ma za to dwa kominki wentylacyjne. A sam dach szczelny nie jest i przy ścianach szczelnie nie jest i zaciąga powietrze zewnętrzne. Nie ma jak zaciągnąć powietrza z wnętrza domu. Do tego poddasze od wnętrza domu u mnie oddziela 40cm izolacji termicznej. Piwnicę jak masz odizolowaną? Patrz co jest przestrzenią ogrzewaną, a co nie i jak są od siebie izolowane. Skoro jednak nie zaciągasz do piwnicy powietrza z zewnątrz, to skąd ma do domu przybyć powietrze żeby zastąpić to, które wyleci przez wyrzutnię? Oby nie przez komin w czasie palenia, bo będzie niefajnie. Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 28.08.2018 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Piwnicę jak masz odizolowaną? Strop/wylewka izolacja. Chyba czegoś nie dopisałem. Piwnica ma wejście z zewnątrz. Zatem jak poddasze - powietrze z zewnątrz. Jest jakby oddzielnym pomieszczeniem w połowie pod kotłownią a w połowie pod salonem. Tak to ktoś kiedyś dziwnie wymyślił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.08.2018 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Zatem, to samo można powiedzieć o układzie dotychczasowym bo nieużytkowe poddasze - jako czerpnia - też jest wnętrzem domu. Jednak zeszłej zimy się sprawdziło. . Sprawdziło się pod jakim względem? Że wyziębiłeś je do temp. zewnętrznej? U mnie na strychu jest zawsze temperatura o kilka stopni wyższa niż na zewnątrz. A jak jeszcze słoneczko przyświeci to nawet kilkanaście. Ty zaciągając tam powietrze zewnętrzne doprowadzasz bez względu na warunki do wyrównania tych temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 28.08.2018 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Sprawdziło się pod jakim względem? Że wyziębiłeś je do temp. zewnętrznej? Pisałem w pierwszym poście. Pomimo dość dobrej izolacji stropu temperatura na strychu przy 20 stopniowych mrozach oscylowała w okolicy 0. Do temp. zewnętrznej bardzo daleko;) dla rekuperatora i jego sprawności to spora różnica - ciągnąć -20 a 0 st. Nie wspominając o tym, że ciągnąc to -10 czy -20 pewnie i tak by zamarzł (nie ma grzałek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 28.08.2018 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Pisałem w pierwszym poście. Pomimo dość dobrej izolacji stropu temperatura na strychu przy 20 stopniowych mrozach oscylowała w okolicy 0. Do temp. zewnętrznej bardzo daleko;) dla rekuperatora i jego sprawności to spora różnica - ciągnąć -20 a 0 st. Nie wspominając o tym, że ciągnąc to -10 czy -20 pewnie i tak by zamarzł (nie ma grzałek) Skąd w takim razie to ciepło na poddaszu się wzięło? Przy słonecznej pogodzie to rozumiem, ale w pozostałym okresie to tylko z domu, więc z tą izolacją coś nie do końca tak dobrze musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 29.08.2018 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 To z jakiego kanału można zrobić czerpnię?? Termoflex będzie odpowiedni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dancos 02.09.2018 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2018 (edytowane) możecie zerknąć na moją instalację : mieszkańców troje i kot . kubatura 420 m3 dół : nawiew salon 3x75 wywiew kuchnia 2x75 wc 2x75 góra : nawiew pokój 1 x75 pokój 1x75 sypialnia 2x75 pralnia 1x75 wywiew łazienka 3x75 Edytowane 2 Września 2018 przez dancos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 03.09.2018 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 dancos,kto ci projektowal te wentylacje, jaka firma?Na gorze masz 5 przewodow nawiewnych i tylko dwa wyciagowe. Powinno dazyc sie do zrownowazenia oporow na nawiewie i wywiewie.anemostatow tak blisko drzwi nie umieszczaj. Najlepiej w najdalszym rogu ale nie nad wezglowiem lozka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dancos 03.09.2018 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 (edytowane) dancos, kto ci projektowal te wentylacje, jaka firma? . Sam Już poprawiłem Na górze po równo . Wiem że w suszarni nie stosuje się wywiewu ale powiedzmy że tam będzie tylko pralka i ogólny bałagan Może na dole dorzucić jeszcze jeden nawiew ? Holl będzie otwarta ? Co zrobić w sytuacji wc. Długość rur będzie miała zaledwie dwa metry od rozdzielacza ? Czy mogę bezpośrednio na wyjścia rekuperacji założyć rozdzielacze, powiedzmy : na wywiew x8 i nawiew x8 i porozchodzić się już tylko peflex do pomieszczeń na dole i górze ? Edytowane 3 Września 2018 przez dancos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siloj 04.09.2018 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Witam nie potrzebuje ktoś takich akcesoriów:https://www.olx.pl/oferta/trojnik-y-ocynk-czerpnia-wyrzutnia-wentylacja-rekuperacja-peflex-CID628-IDpFSSd.htmlZostało mi po wykonaniu instalacji WM może komuś brakło to odsprzedam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts