pstawik 19.09.2018 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Cześć Prośba o radę, w którym miejscu lepiej będzie umieścić wyrzutnię? Na ścianie (strona północna) czy na stropodachu? Na ścianie może zaciekać, ale nie wygląda to źle. Na stropodachu może być problem z uszczelnieniem przejścia dachowego, wątpliwe są też walory estetyczne, ale nie będzie zacieków na elewacji. Czy macie jeszcze jakieś inne przemyślenia? Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.09.2018 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Żadne rozwiązanie nie spełnia wymogów z rozporządzenia w sprawie WT. Poczytaj § 152. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 20.09.2018 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 wersja na scianie faktycznie nie jest zgodna z WT z wzgledu na odleglosc od okien. Jednak biorac pod uwage ze chyba tam jest garaz to mozna to olac. U mnie projektant z termokontrol podobnie zaprojektowal wyrzutnie. Co do wersje na stropodachu to ciezko jest zrozumiec zamysl autora ustawy, przynajmniej po pierwszym czytaniu. Tak zagmatwal ze wychodzi na to ze trzeba byloby wynosic wyrzutnie ponad kalenice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 20.09.2018 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Tak pawel250, te okna to od garażu i schowka. Ale gdyby traktować stropodach nad garażem jako taras? Oczywiście wg ustawy jest problem odległości od okien "mieszkalnych" pomieszczeń, więc pewnie wyrzut przez płaski dach nad garażem odpada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pozmienialo 20.09.2018 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2018 Apropo wyrzutni. Gdybym postawił rekuperator na strychu(nad stropodachem) i wyrzutnie wpiął w 2 kominy wentylacyjne ,jeden z kotłowni drugi z garażu po trójniku oczywiscie z fi200 powiedzmy na 2x150. Takie rozwiązanie jest stosowane ? Ogolnie zastanawiam sie jaki komin postawić gdyż będzie prawdopodobnie kocioł kondesacyjny , do tego chciałbym na "wszelki" jeszcze dorzucic dymowy no i oczywiscie 2 kanały wentylacyjne garaż,kotłownia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 06.10.2018 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Tak pawel250, te okna to od garażu i schowka. Ale gdyby traktować stropodach nad garażem jako taras? Oczywiście wg ustawy jest problem odległości od okien "mieszkalnych" pomieszczeń, więc pewnie wyrzut przez płaski dach nad garażem odpada... Powiem tak zrób na ścianie. Mój zięciunio ma tak zrobione a właściwie sam zrobił i zero problemów. Nie słychać jej, nic nie kapie, nie zamaka. Słychać ją jak się pod nią stanie. Od rekuperatora do wyrzutni jest szerokość garażu. Zrobił tylko lekki spad ostatniego metra rury w kierunku wyrzutni. Jak dźwięk niema się do czego odbić, wolna przestrzeń przed wyrzutnią, to nigdy nie powinno być problemów ze słyszalnością szumu wyrzutni w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franc1939 14.10.2018 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Witam, czy ktoś mi podpowie jak są rozmieszczone w reku alnor 250 czerpnia, wyrzutnia? Nigdzie nie mogę znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 15.10.2018 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 czy dobrze liczę, że jeden przewód fi 75 to jak 2 fi 50?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 15.10.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 czy dobrze liczę, że jeden przewód fi 75 to jak 2 fi 50?? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meakkow 19.10.2018 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Sam Na górze po równo . Wiem że w suszarni nie stosuje się wywiewu ale powiedzmy że tam będzie tylko pralka i ogólny bałagan Może na dole dorzucić jeszcze jeden nawiew ? Holl będzie otwarta ? Co zrobić w sytuacji wc. Długość rur będzie miała zaledwie dwa metry od rozdzielacza ? Czy mogę bezpośrednio na wyjścia rekuperacji założyć rozdzielacze, powiedzmy : na wywiew x8 i nawiew x8 i porozchodzić się już tylko peflex do pomieszczeń na dole i górze ? ad. dół: możesz zrobić 1x75(kominek), 1x75(okno), 1x75(drugie okno) ad. długość rur: możesz te najkrótsze (łazienka na dole) trochę wydłużyć puszczając po łuku. Można też po wszystkim dławić na anemostatach. ad. rozdzielacze: między rekuperator a rozdzielacze montuje się coś elastycznego Wstaw 1 szt nawiewu do garderoby na górze. Skrzynki rozdzielcze plastikowe weź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 19.10.2018 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 CześćMam 3 letni dom parter+ poddasze użytkowe o pow ok 130m po podłodze. Są w nim 2 kominy systemowe (spalin owy i wentylacyjny). W każdym pomieszczeniu pod sufitem mam kratkę wentylacyjną wywiewną. Na parterze w centralnej części mam nawiew z gwc. Tak wiec mam wentylację grawitacyjną. Pytanie do znawców tematu brzmi: czy warto robić z tego WM? Da się to zrobić bez większego remontu? Gwc wchodzi do domu z piwnicy, więc dostęp jest ok. Na samej górze mam strych nieużytkowy, więc dojście do kominów wentylacyjnych jest dobre. Myślałem, żeby na strychu połączyć oba kominy i zejść na dól jednym nieużywanym kominem spalinowym. Ewentualnie zaślepić na samej górze oba kominy i wyciągać z nich powietrze do dołu? Ale co dalej? Nawiewać w dalszym ciągu w jednym miejscu chyba byłoby niezbyt wydajnie? Chciałbym to zrobić z programu czyste powietrze, ale nie chcę za bardzo nic niszczyć mieszkalnej części domu. Czy to w ogóle ma sens?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 22.10.2018 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Możesz rozważyć to rozwiązanie http://www.stabiler.pl/jak-to-dziala-2/opis/Zimą da jakieś oszczędności bo nadmiernie nie będziesz wentylował domu. Czerpnia z GWC.Na lato można zamontować wentylator na Twoim GWC i dmuchać powietrze do wnętrza budynku.Bo wiadomo, że wentylacja grawitacyjna latem nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek321 23.10.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Myślałem o zakupie rekuperatora. W kominy wentylacyjne zmieszczę po 3 przewody (2x fi 75 i jeden fi 50). Podłączyłbym je pod istniejące kratki wyciągowe i zjechał z tym do piwnicy. Nawiewałbym w dalszym ciągu w centralnej części parteru, ewentualnie dodatkowo w jednym pokoju na poddaszu. Czy przewody wentylacyjne fi 75 i 50 nie będą zbyt małe? Będzie to działać sprawnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 24.10.2018 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Nie jestem pewny, czy wątek odpowiedni, ale może tak, bo filtr to też część wentylacji Mianowicie, wentylację już zrobiłem, jednak przeszkadza mi bardzo smród dymu z okolicznych domów. Pomyślałem, o filtrze węglowym, jednak nie znalazłem nic co mógłbym zastosować u siebie, choćby ze względu na brak miejsca. Pomyślałem więc, że kupię węgiel aktywny luzem taki: https://www.growshopjamaica.pl/WEGIEL-AKTYWNY-DO-FILTROW-CTC-70-1L/851/ Z maty filtracyjnej uszyję worek, wsypię węgiel i włożę go do 25 cm odcinka rury fi 160 miedzy filtrem skrzynkowym, a rekuperatorem. Tylko zastanawiam się czy taki worek z maty filtracyjnej F5 będzie odpowiedni? Czy taki węgiel pyli i czy nie zanieczyści mi rekuperatora? Czy filtr F5 zatrzyma ewentualny pył węglowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RedEd 24.10.2018 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 WitamJa własnie "wpasowałem" po GWC filtr węglowy G4 i na to F7 , powierzchnia filtracyjna 120cm na 45cm, teraz czekam na smog lub ziemniaczankę w celu sprawdzenia skuteczności.Pozdrawiam RedEd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 25.10.2018 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Kominek qentylacyjny 125 lub 150mm systemowy do dachowki Brass Teviva nada sie na wyrzutnie? Reku max o mocy 300m3, w wiekszosci czasu bedzie chodzil na 30%. Kominek musi byc wysoki zakonczony czapą jak do wentylacji kanalizacji czy dookólny? Pewnie tem drugi... Jak sie zapatrujecie na czerpnie takze na dachu z takiego kominka? Wiem, ze lepiej na scianie szczytowej, północnej. Mam taką możliwosc ale boje sie o zaciek 6metrowy na calej elewacji. Sasiad wlasnie na xzerpni ma spory zaciek bo brudzi sie od zaciagania śląskiego powietrza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 25.10.2018 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Zaciek to chyba od wyrzutni...? Mam czerpnię i wyrzutnię na elewacji ściany szczytowej i jak dotąd nic się nie leje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.10.2018 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Jak nie ma okapu, to na czerpni też zbiera się syf i deszcz go rozmazuje po elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.10.2018 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Będzie czapka mocno tłumić. Ja obciąłem i nałożyłem strażaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 25.10.2018 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 (edytowane) ^^ Niezle, choc wolalbym w kolorze dachowki. Nie dam oczywiscie takiej zabudowanej ciezkiej czapy jak do odpowietrzenia wc a dookólną nasadę. Ja mam prosty dach, nawet wentylacyjnej dachowki nie robie. Taki strazak bylby widoczny z kilometra. Zastanawiam sie czy nie kupic kominka 150mm aby do rury tego kominka wprowadzic izolowany kanał 125mm. Co sadzicie o takiej samej czerpni? Ponizej zdjęcie czerpni sąsiada. Zrobilem teraz zdjecie. Przy garazu, mniej to widac. A dalej zdjecie od sasiada na moją elewacje północną, wjazdową. Jutro beton, dalej jeszcze 2m szczytu. I teraz z tego bede mial zaciek do dołu... Masakra. I sąsiad ma okap!!! Edytowane 25 Października 2018 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts