bt9 14.11.2018 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 (edytowane) Zrezygnuj z wentylacji wiatrołapu i nawiewu w korytarzu. Jest zbędna jeśli mieszkańcy codziennie myją nogi. Anemostaty niepotrzebnie są za daleko. Zaplanuj 10-12 kanałów 75. Możesz niektóre zatkać. Co z piwnicą? Grzyb i stęchlizna? Kanały 63 są droższe i mają znacznie większe opory. Warto wydać 2000 lub więcej przy instalacji i 100-200 zł na prąd rocznie dla 12 mm? Hej. Dzięki chłopaki za podpowiedzi. Czyli najlepszym wyjściem będzie jeśli dam przewody 75 i zgodnie z załączonym przekrojem domu tak? Każde pomieszczenie będzie miało taki sam nawiew a wywiewy będa w łazience na dole 4x75 i na piętrze tak samo 4x75 i do tego w kuchni 2x75. Ps. tam na parterze w tej chwili jest przejście z sypialni przez salon ale być może w przyszłości będzie zrobione osobne wejście - podobnie jak na piętrze - tym bardziej powinno być tak samo wentylowane. Jeśli chodzi o piwnicę to myślę, że zostanie tam wentylacja grawitacyjna tym bardziej, że jest tam kocioł na ekogroszek. Chyba, że masz lepszy pomysł. Edytowane 14 Listopada 2018 przez bt9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 15.11.2018 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Jest dobrze, ale w kuchni wystarczy jedna rura, a drugą przenieś do łazienki.Zaplanuj i zrób rekuperację w piwnicy nawet jeśli masz te rury zatkać. Za kilka lat zlikwidujesz nieopłacalny kocioł i będzie ciężko naprawić błąd. Będziesz otwierał okna i miał zimno w nogi na parterze?Ja mam domek piwnica, parter i piętro. >3x50m. Zaplanowałem 12 nawiewów, po 4 na parter i piętro oraz 3 w piwnicy, plus rezerwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 19.11.2018 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Jest dobrze, ale w kuchni wystarczy jedna rura, a drugą przenieś do łazienki. Zaplanuj i zrób rekuperację w piwnicy nawet jeśli masz te rury zatkać. Za kilka lat zlikwidujesz nieopłacalny kocioł i będzie ciężko naprawić błąd. Będziesz otwierał okna i miał zimno w nogi na parterze? Ja mam domek piwnica, parter i piętro. >3x50m. Zaplanowałem 12 nawiewów, po 4 na parter i piętro oraz 3 w piwnicy, plus rezerwa. Tylko nie bardzo wiem, jakie przeznaczenie dane pomieszczenie w piwnicy bedzie miało. Mam tam 3 pomieszczenia: 1. przedsionek - 15m2 - tam myślałem, że mógłbym zrobić kolejną łazienkę lub pralnie. - dać wywiewy? 2. Kotłownia 15m2 - w przyszłości pokój. 3. Garaż dla samochodu i miejsce na modelarnię - 25m2 Jak to rozplanowac aby pasowało z parterem i piętrem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin150 26.11.2018 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Witam, Proszę o poradę. Przymierzam się do zrobienia WM. Dom piętrowy, skosy betonowe. Rekuperator w czystej kotłowni gazowej, zasilanie w powietrze parteru w warstwie styropianu w wylewce na piętrze. Jak zrobić instalację żeby zasilić powietrzem piętro? czy też w warstwie wylewki piętra i w odpowiednich miejscach wyjść na scianę i tam skrzynka rozprężna? (wówczas byłyby 2 skrzynki rozdzielcze) Czy zrobić dodatkowe 2 skrzynki rozdzielcze przy suficie i puscic flexa pod sufitem i pozniej zabudowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nirel 27.11.2018 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Witam, Proszę o poradę. Przymierzam się do zrobienia WM. Dom piętrowy, skosy betonowe. Rekuperator w czystej kotłowni gazowej, zasilanie w powietrze parteru w warstwie styropianu w wylewce na piętrze. Jak zrobić instalację żeby zasilić powietrzem piętro? czy też w warstwie wylewki piętra i w odpowiednich miejscach wyjść na scianę i tam skrzynka rozprężna? (wówczas byłyby 2 skrzynki rozdzielcze) Czy zrobić dodatkowe 2 skrzynki rozdzielcze przy suficie i puscic flexa pod sufitem i pozniej zabudowac? Moim zdaniem najważniejsze aby rozprowadzenie powietrza było prowadzone w "ciepłej strefie". Co prawda jeszcze nie widziałem anemostatów na ścianach ale może jest to dopuszczalne. Tylko że w tym wariancie może być kłopot z krzyżowaniem się rur w podłodze . Natomiast jeśli planujesz zabudowę typu podwieszany sufit to masz idealne miejsce aby ukryć rury. Tylko wyjście "głównymi" rurami do skrzynek trzeba gdzieś ukryć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abes99 27.11.2018 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Co prawda jeszcze nie widziałem anemostatów na ścianach ale może jest to dopuszczalne. Mam tak u siebie. Nie było innej możliwości, żeby pociągnąć kanały przy suficie. Za nisko na zabudowę od spodu, a na piętrze też za mało miejsca i krzywy strop z płyt kanałowych, żeby ciągnąć w izolacji pod wylewką. Na parterze mam kanały fi 75mm w 18cm warstwie styropianu pod wylewką, a następnie w ścianie (nawiewy dodatkowo zaizolowane). Na piętrze mam kanały rozprowadzone nad stropem Akermana w ociepleniu dachu (30cm styropianu) i anemostaty przez strop w suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.11.2018 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Tylko nie bardzo wiem, jakie przeznaczenie dane pomieszczenie w piwnicy bedzie miało. Mam tam 3 pomieszczenia: 1. przedsionek - 15m2 - tam myślałem, że mógłbym zrobić kolejną łazienkę lub pralnie. - dać wywiewy? 2. Kotłownia 15m2 - w przyszłości pokój. 3. Garaż dla samochodu i miejsce na modelarnię - 25m2 Jak to rozplanowac aby pasowało z parterem i piętrem? Bez znaczenia. Zrób tak żeby nawiewy i wywiewy piwnicy się równoważyły. Ja bym dał wywiew do garażu a reszta nawiewy. Zostaw sobie zapas rur, to jak zmienisz zdanie to sobie przepniesz i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.11.2018 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Jak zrobić instalację żeby zasilić powietrzem piętro? czy też w warstwie wylewki piętra i w odpowiednich miejscach wyjść na scianę i tam skrzynka rozprężna? (wówczas byłyby 2 skrzynki rozdzielcze) Czy zrobić dodatkowe 2 skrzynki rozdzielcze przy suficie i puscic flexa pod sufitem i pozniej zabudowac? Miałem podobny dylemat i zrobiłem po jednej skrzynce na cały dom. Wyszły rury 8-9m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbych83 01.12.2018 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 (edytowane) Witam, proszę o weryfikację. Kupiłem jakiś czas temu projekt w Peflex i pan TB mnie trochę zestresował że wszystko źle, jednak nie zabardzo jak to widzę ma w zwyczaju powiedział co zmienić. Myślę by na piętrze zmienić wyciągi i zrobić dwie sztuki wyciągów z łazienki skrzynki 3x75mm. Resztę włącznie z prowadzeniem mimo że w podłodze na piętrze jest długie bym zostawił. Nie mam więcej miejsca w podłodze niż 8cm. Na parterze nie robię sufitów podwieszanych. Co o tym myślicie centrala AirPack 300h - Thessla Green lub podobnej wydajności.Mam pytanie czy na tej instalacji potrzebuję centrali która będzie miała 200Pa sprężu? Link: https://drive.google.com/file/d/0B2pXAjV-xoq6ZW9SemtPOG16YnBWQmtlYm1Ya3QyQk5vOUFB/view?usp=sharing Jeśli to ma znaczenie to sypialnie projektowane na 2 osoby każda maksymalnie przy jakiś większych imprezach... Edytowane 1 Grudnia 2018 przez Zbych83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.12.2018 00:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Witam, proszę o weryfikację. Kupiłem jakiś czas temu projekt w Peflex i pan TB mnie trochę zestresował że wszystko źle, jednak nie zabardzo jak to widzę ma w zwyczaju powiedział co zmienić. Myślę by na piętrze zmienić wyciągi i zrobić dwie sztuki wyciągów z łazienki skrzynki 3x75mm. Resztę włącznie z prowadzeniem mimo że w podłodze na piętrze jest długie bym zostawił. Nie mam więcej miejsca w podłodze niż 8cm. Na parterze nie robię sufitów podwieszanych. Co o tym myślicie centrala AirPack 300h - Thessla Green lub podobnej wydajności. Mam pytanie czy na tej instalacji potrzebuję centrali która będzie miała 200Pa sprężu? Link: https://drive.google.com/file/d/0B2pXAjV-xoq6ZW9SemtPOG16YnBWQmtlYm1Ya3QyQk5vOUFB/view?usp=sharing Jeśli to ma znaczenie to sypialnie projektowane na 2 osoby każda maksymalnie przy jakiś większych imprezach... Skoro będąc przekonanym,że dajesz kasę odpowiedniej firmie to rób tak za co zapłaciłes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbych83 01.12.2018 01:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Skoro będąc przekonanym,że dajesz kasę odpowiedniej firmie to rób tak za co zapłaciłes Przecież napisałem że nie jestem pewny czy ta wentylacja będzie po wykonaniu prawidłowo funkcjonować. Wydawało mi się że systemy peflex są dosyć popularne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fadros 01.12.2018 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Cześć, chciałbym u siebie zrobić samodzielnie reku, ale żeby maks uniknąć błędów chciałbym zlecić zaprojektowanie instalacji pod mój projekt domu. Czy ktoś mógłby to zrobić? Wtedy rozłożę kanały tak jak w projekcie nic nie kombinując samemu. Na tym etapie co dla mnie najważniejsze - gdzie i jakie okablowanie rozłożyć pod sterowania reku? Czy poradzę sobie sam z odpaleniem theesli green? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 01.12.2018 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Cześć, chciałbym u siebie zrobić samodzielnie reku, ale żeby maks uniknąć błędów chciałbym zlecić zaprojektowanie instalacji pod mój projekt domu. Czy ktoś mógłby to zrobić? Wtedy rozłożę kanały tak jak w projekcie nic nie kombinując samemu. Na tym etapie co dla mnie najważniejsze - gdzie i jakie okablowanie rozłożyć pod sterowania reku? Czy poradzę sobie sam z odpaleniem theesli green? Ja mógłbym to zrobić. Wszystko o co pytasz jest na forum Uruchomienie Thessli jest banalnie proste. Powinieneś posiadać kod serwisowy w celu kalibracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fadros 02.12.2018 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Jan, to wysyłam priv. Projekt prosty z 6 nawiewów pewnie i 6-7 wywiewów, ale to poproszę o dokładniejszą analizę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 02.12.2018 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 (edytowane) Pewnie kojarzycie Pana Jerzego Zambrowskiego autora książki "Sekrety tworzenia murowanych domów bez błędów". Niedawno nagrał film w którym analizuje projekt wentylacji mechanicznej. Wystosował w nim ideę która zburzyła mój światopogląd. Okazuje się że większość projektów wentylacji posiada kardynalny błąd w założeniach. Co więcej, wszystko to poparte jest racjonalnymi dowodami które nie są wyssane z palca. Przynajmniej mnie przekonał.O co chodzi ? :W filmie https://www.bdb.com.pl/wyklady-praktycznej-fizyki-budowli-wentylacja-mechaniczna-a-hybrydowa-[11min]-wp108 zwrócił uwagę na problem rozprzestrzeniania się kurzu oraz drobnoustrojów podrywanych z podłogi podczas przechodzenia powietrza przez otwory wentylacyjne w drzwiach rozdzielających pokoje. Mianowicie przy klasycznym układzie który stosujemy najczęściej, nawiewamy czyste powietrze do pokoji a wyciągamy w łazienkach. Podcięcia w drzwiach stanowią przewężenia i powodują zwiększenie prędkości przepływającego powietrza z pokoju na korytarz. Prędkość w zależności od powierzchni podcięcia i objętości nawiewanego powietrza może osiągać nawet 1m/s. Natomiast okazuje się że powyżej 0,3 m/s prędkości powietrza następuje podnoszenie z podłogi drobnoustrojów. Zaleca zatem projektować wentylację w każdym pomieszczeniu z nawiewem i wywiewem aby ograniczyć ilość powietrza przepływającego przez otwory drzwiowe.Odcinek w którym opowiada o czystości powietrza. Polecam obejrzeć go w pierwszej kolejności:-wp105"]https://www.bdb.com.pl/wyklady-praktycznej-fizyki-budowli-czystosc-powietrza-[13min]-wp105 Jestem ciekawy co o tym sądzicie? Mnie przekonał. Edytowane 2 Grudnia 2018 przez pawel250 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 03.12.2018 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Pewnie kojarzycie Pana Jerzego Zambrowskiego autora książki "Sekrety tworzenia murowanych domów bez błędów". Niedawno nagrał film w którym analizuje projekt wentylacji mechanicznej. Wystosował w nim ideę która zburzyła mój światopogląd. Okazuje się że większość projektów wentylacji posiada kardynalny błąd w założeniach. Co więcej, wszystko to poparte jest racjonalnymi dowodami które nie są wyssane z palca. Przynajmniej mnie przekonał. O co chodzi ? : W filmie https://www.bdb.com.pl/wyklady-praktycznej-fizyki-budowli-wentylacja-mechaniczna-a-hybrydowa-[11min]-wp108 zwrócił uwagę na problem rozprzestrzeniania się kurzu oraz drobnoustrojów podrywanych z podłogi podczas przechodzenia powietrza przez otwory wentylacyjne w drzwiach rozdzielających pokoje. Mianowicie przy klasycznym układzie który stosujemy najczęściej, nawiewamy czyste powietrze do pokoji a wyciągamy w łazienkach. Podcięcia w drzwiach stanowią przewężenia i powodują zwiększenie prędkości przepływającego powietrza z pokoju na korytarz. Prędkość w zależności od powierzchni podcięcia i objętości nawiewanego powietrza może osiągać nawet 1m/s. Natomiast okazuje się że powyżej 0,3 m/s prędkości powietrza następuje podnoszenie z podłogi drobnoustrojów. Zaleca zatem projektować wentylację w każdym pomieszczeniu z nawiewem i wywiewem aby ograniczyć ilość powietrza przepływającego przez otwory drzwiowe. Odcinek w którym opowiada o czystości powietrza. Polecam obejrzeć go w pierwszej kolejności: -wp105"]https://www.bdb.com.pl/wyklady-praktycznej-fizyki-budowli-czystosc-powietrza-[13min]-wp105 Jestem ciekawy co o tym sądzicie? Mnie przekonał. Bzdury. Załóżmy że mamy wentylację grawitacyjną DZIAŁAJĄCĄ i rekuperację która jak wiadomo zawsze działa. One mają dokładnie taki sam przeplyw powietrza i powietrze płynie z pokoi (z nawiewów lub nawiewników) do kuchni i WC (wywiew do komina lub rekuperatora) przez takie same kratki i podcięcia lub nieszczelności. Te wentylacje się nie różnią! Ten pan miałby rację gdybyśm porównywali typową wentylację grawitacyjna która nie działa przez większość czasu, ale wtedy problem rzekomego kurzu przy rekuperacji likwidujemy ograniczając wydajność rekuperatora do prędkości zatkanej grawitacyjnej. I znowu mamy remis. Rekuperacja to filtrowanie powietrza nawiewanego. To znaczy że tego kurzu przy rekuperacji musi być mniej. Wystarczy zobaczyć filtry. Nawet nie zamierzam tracić czasu na oglądanie tego filmu, bo nie ma do tego przesłanek. Ten pan popełnił takie same wynikające z niskiego poziomu wiedzy ogólnej i fizycznej błędy jak ci co twierdzą że rekuperacja wysusza dom bardziej od wentylacji grawitacyjnej. Moje obserwacje co do ilości krążącego kurzu w domu - pomieszczenia nieużywane jak piwnica nie kurzą się zupełnie! Nie kurzyły się kiedy była WG i nie kurzą się teraz przy rekuperacji. Nie trzeba wycierać półek. Pomieszczenia używane to kurz. Jest go na prefiltrze wywiewu więcej niż na prefiltrze czerpni. Kurzy się od ruchu ludzi ale nie od rekuperacji bo ma za słaby strumień powietrza żeby poderwać kurz z podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 03.12.2018 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Najpierw trzeba sobie odpowiedzieć skąd w domu bierze się kurz, nawet gdyby wentylacja wynosiła 0%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 03.12.2018 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Czy ilość wywiewów i nawiewów na danej kondygnacji musi być równa? Mi wychodzi na parterze 1 nawiew i 3 wywiewy, natomiast na poddaszu odwrotnie, 3 nawiewy i 1 wywiew, co daję na cały dom 4 nawiewy i 4 wywiewy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 03.12.2018 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Czy ilość wywiewów i nawiewów na danej kondygnacji musi być równa? Mi wychodzi na parterze 1 nawiew i 3 wywiewy, natomiast na poddaszu odwrotnie, 3 nawiewy i 1 wywiew, co daję na cały dom 4 nawiewy i 4 wywiewy. Raczej powierzchnia przekrojów i opory. Powinna a nie musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 03.12.2018 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 zwrócił uwagę na problem rozprzestrzeniania się kurzu oraz drobnoustrojów podrywanych z podłogi podczas przechodzenia powietrza przez otwory wentylacyjne w drzwiach rozdzielających pokoje.ira Już kiedyś pisałem o podciętych drzwiach - nie jestem ich zwolennikiem. Nie chodziło mi wtedy o kurz (choć jest to argument przynajmniej warty rozważenia) ale o gorsze usuwanie powietrza zużytego z pokoi. Sądzę, że powietrze przez nas wydychane, jako cieplejsze, ma tendencje do konwekcji pod sufit i stamtąd powinno się je "zabierać" do korytarza, a nie znad podłogi. Można to zrobić przy pomocy kanału w kształcie poziomej zetki w ścianie między pokojami a korytarzem, przysłoniętej z obu stron kratkami/maskownicami (chodzi o ograniczenie przenoszenia się dźwięków). Z kolei w łazience taką zetkę można zrobić bliżej podłogi, żeby chłodniejsze powietrze z przedpokoju trafiało bliżej ogrzewania podłogowego, a ogrzewając się i wznosząc wentylowało całą kubaturę łazienki wyporowo. W każdym razie nie poszedł bym tak daleko, żeby w każdym pokoju robić nawiew i wywiew, bo wspomniane przeze mnie rozwiązanie raczej eliminuje podrywanie kurzu z podłogi bez podwajania wymiany powietrza w całym domu. Dodatkową korzyścią jest poprawienie estetyki, bo "regulaminowo" podcięte drzwi nie wyglądają za ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts